ako dosiahnut optimalny tlak (~9bar) pri priprave espressa?

problémy (všeho druhu) s kávovarem, první pokusy, nastavení
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
loopulik
Příspěvky: 15
Registrován: ned 09. zář 2012 19:50:30
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

ako dosiahnut optimalny tlak (~9bar) pri priprave espressa?

Příspěvek od loopulik »

zdravim,

uz cca rok vlastnim domaci espresso stroj (lapavoni domus bar) a som s nim celkom spokojny - akurat poslednou dobou narazam na problem, ze tlak, ktory ukazuje barometer je vzdy okolo 11bar. neviem, ci je to typom kavy (pouzivam tam-dem, vacsinou tyzden stare mletie, meliem vzdy tesne pred), alebo inym faktorom. skusal som variovat mletie, tamping - crema ma spravnu farbu, objem kavy po 25sek je adekvatny, velakrat vsak chuti trosku preextrahovane a deje sa to, ze crema relativne rychlo ustupuje.

viete poradit, ako dokazem znizit tlak pri vytekani kavy? predpokladam, ze po necelom roku bude mat stroj nevadne cerpadlo..

dakujem.
zdenok
více pokročilý
Příspěvky: 381
Registrován: ned 20. dub 2008 13:29:49
bydliště: Bratislava
kávovar: Vibiemme Domobar Super(HX),Rancillio Silvia /w Auberins PID
mlýnek: Baratza Forté AP, Rancillio Rocky SD

Re: ako dosiahnut optimalny tlak (~9bar) pri priprave espres

Příspěvek od zdenok »

Správnou prípravou, teda treba mať v miske správne množstvo správne namletej kávy. :ucta:
No a ešte to môže trocha zjednodušiť správne nastavenie OPV ventilu ak je ním kávovar vybavený. ;)
Zdenok
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky
[/size]
Uživatelský avatar
loopulik
Příspěvky: 15
Registrován: ned 09. zář 2012 19:50:30
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: ako dosiahnut optimalny tlak (~9bar) pri priprave espres

Příspěvek od loopulik »

OK, mnozstvo kavy som nevazil, bol som zvyknuty davat 1 PL. Tym padom bude pravdepodobne davka kavy o nieco vyssia, nez je potrebne.

Dakujem za tip, vecer skusim..
Uživatelský avatar
loopulik
Příspěvky: 15
Registrován: ned 09. zář 2012 19:50:30
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: ako dosiahnut optimalny tlak (~9bar) pri priprave espres

Příspěvek od loopulik »

Test sa neosvedcil. Menej kavy, nez som zvykaval davat rezultovalo len vo vacsi objem = vodovejsie espresso, tlak bol rovnaky ~11bar.
Vyzera to teda tak, ze mnozstvo kavy neovplyvnilo tlak. OPV ventil evidentne kavovar nema, alebo sa k nemu nedostanem. Moze byt vadne cerpadlo a spada toto do garancneho servisu?

Diky.
ondrada
silně pokročilý
Příspěvky: 1112
Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: ako dosiahnut optimalny tlak (~9bar) pri priprave espres

Příspěvek od ondrada »

Jenže vysoký tlak => míň kávy => nižší tlak, ale poteče to rychle => zjemnit mletí => poteče to jak má, ale je vyšší tlak => sme na začátku, jen máme míň kávy a jemnější mletí (a pravděpodobně bahno v páce)

Tohle se dá regulovat leda tím OPV (a nebo slabším čerpadlem, ale <marketing>každej přece ví, že na pravý preso je potřeba aspoň 15 barů takže bych ten kávovar reklamoval a koupil ňákej pořádnej, třeba Krups ;-)</marketing>)
ondrada
silně pokročilý
Příspěvky: 1112
Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: ako dosiahnut optimalny tlak (~9bar) pri priprave espres

Příspěvek od ondrada »

2loopulik: Já bych se tím v první řadě vůbec nevzrušoval, protože to co ukazuje jakejsi budík na kávovaru není směrodatný. Nebo víte že ten budík ukazuje přesně? A ani do nejakýho štelování OPV bych se bez patřičnýho vybavení asi nepouštěl. IMHO 9 nebo 11 je úplně jedno, jsou mnohem důležitější věci který dělají dobrý kafe. Jako třeba kvalitní zrnková káva...
Uživatelský avatar
loopulik
Příspěvky: 15
Registrován: ned 09. zář 2012 19:50:30
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: ako dosiahnut optimalny tlak (~9bar) pri priprave espres

Příspěvek od loopulik »

nad tym som tiez uvazoval, ze barometer nemusi ukazovat korektne cislo.

kazdopadne, "nevzrusoval" som sa cislom na "budiku", ale prvotnymi kvalitativnymi nedokonalostami kavy v chuti a creme (vid prvotny popis problemu), az potom som si validoval teoriu a vyslo mi, ze jedine tlak je zvyseny, co mohlo sposobit preextrahovanie.

myslim si, ze kavovar mam kvalitny a nepotrebujem si kupovat ziaden "poradny" krups.

dakujem zatial za prispevky.
Uživatelský avatar
vilose
více pokročilý
Příspěvky: 425
Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
bydliště:
kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80

Re: ako dosiahnut optimalny tlak (~9bar) pri priprave espres

Příspěvek od vilose »

Tak, či tak sa treba zmieriť s tým, že kávovar nemá OPV ventil.
Údaje tlakomera sú správne, možno dokonca ešte nižšie.

Čerpadlá Ulka EX5, EP5 dávajú tlak 9 barov pri prietoku cca 260ml za minútu.
Pri prietoku 60ml za 25 sekúnd bude tlak pri zachovalom čerpadle 11-13 barov.
Uživatelský avatar
loopulik
Příspěvky: 15
Registrován: ned 09. zář 2012 19:50:30
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: ako dosiahnut optimalny tlak (~9bar) pri priprave espres

Příspěvek od loopulik »

tak oprava: zistil som, ze moj kavovar ma OPV ventil, ale nechcem ho menit, pokial nezistim, ze je to nutne.
Uživatelský avatar
Pushkin
Příspěvky: 29
Registrován: pon 11. črc 2011 6:54:16
bydliště: Praha
kávovar: Lelit MaraX; ECM Botticelli (PID upgrade)
mlýnek: Rancilio Rocky SD, Niche Zero

Re: ako dosiahnut optimalny tlak (~9bar) pri priprave espres

Příspěvek od Pushkin »

Ahoj...
Kávu máš kvalitnú. Na Krupsa sa vykašli.
Nepíšeš, že akú vodu používaš. Ako často čistíš mašinu a čím. Ak ti to predtým fungovalo tak to bude určite problém s OPV ventilom skús sa s tým pohrať. Máš výhodu že máš tlakomer na stroji. (aj keď nie je kalibrovaný). My čo nemáme tlakomer to máme o čosi zložitejšie, ale aj to sa dá zvládnúť.
Držím palce.
Uživatelský avatar
loopulik
Příspěvky: 15
Registrován: ned 09. zář 2012 19:50:30
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: ako dosiahnut optimalny tlak (~9bar) pri priprave espres

Příspěvek od loopulik »

Ahoj, dakujem.

Pouzivam filtrovanu vodu cez klasicky BRITA filter. Kavovar odvapnujem kazdy polrok, cistim po kazdom pouziti sitka, hlavu, naparovaciu trysku.
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: ako dosiahnut optimalny tlak (~9bar) pri priprave espres

Příspěvek od hnup »

Stále si nenapísal, či si mal predtým tlak nižší (nemyslím krvný tlak, samozrejme).

loopulik píše:viete poradit, ako dokazem znizit tlak pri vytekani kavy?
Iba nastavením OPV.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Uživatelský avatar
loopulik
Příspěvky: 15
Registrován: ned 09. zář 2012 19:50:30
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: ako dosiahnut optimalny tlak (~9bar) pri priprave espres

Příspěvek od loopulik »

predtym som dokazal vhodnym nastavenim hrubky mletia a tampingu dostat 8-9 bar (skusam vzdy ine kavove zrna).

teraz mi napadlo, ze pred par tyzdnami som si nechal vymenit tesnenie v hlave kavovaru - teraz tesni skvele, ale nemoze mat vedlajsi efekt zvyseneho tlaku?
Uživatelský avatar
Pushkin
Příspěvky: 29
Registrován: pon 11. črc 2011 6:54:16
bydliště: Praha
kávovar: Lelit MaraX; ECM Botticelli (PID upgrade)
mlýnek: Rancilio Rocky SD, Niche Zero

Re: ako dosiahnut optimalny tlak (~9bar) pri priprave espres

Příspěvek od Pushkin »

...asi ti to v servise nastavili na 11 bar.
OPV s velkou pravdepodobnosťou na 99,99 percent nemusíš meniť. Bude len zanesený bordelom. Takže vyšróbuješ, kukneš, vyčistíš, zašróbuješ zhruba do takej polohy ako bol, založíš "blind basket", pustíš stroj, sleduješ budík. Niečo kúsok nad 9 bar by mal OPV pustiť vodu spat do nadržky s vodou. Takže, ak pustí skor, tak pritiahneš ak pozdejšie tak povolíš... som sa nejako zamotal. Dúfam, že som to napísal správne, ak nie tak ma opravte. Ďakujem.
ondrada
silně pokročilý
Příspěvky: 1112
Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: ako dosiahnut optimalny tlak (~9bar) pri priprave espres

Příspěvek od ondrada »

2loopulik, pushkin: Ne, ta poznámka o Krupsovi opravdu nebyla myšlena vážně ;-)

Pokud je v kávovaru OPV, a budík ukazuje 11bar, tak je buď špatnej budík a nebo špatně nastavenej OPV. Pokud budíku věříš, lze zkusit OPV vyčistit a/nebo za pomoci slepé misky podle budíku nastavit požadovaný tlak. Já bych mu asi nevěřil... A hlavně nevěřím že rozdíl mezi kávou s nastavením 9bar a kávou s nastavením 11bar bude nějak zásadní. Dojde-li na nějaký štelování, chtělo by to slepej test ;-)

Co spíš zkusit jinou kávu? Jít na to takhle vědecky se většinou ukazuje spíš coby kontraproduktivní přístup... Pak člověk víc měří než pije ;-)
ondrada
silně pokročilý
Příspěvky: 1112
Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: ako dosiahnut optimalny tlak (~9bar) pri priprave espres

Příspěvek od ondrada »

Když to někoho baví... Kdo si hraje, nezlobí :) Ale reálný přínos je IMHO minimálně diskutabilní, ne-li spíš záporný (když někdo něco rozvrtá a pak neví co s tim)
Uživatelský avatar
vilose
více pokročilý
Příspěvky: 425
Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
bydliště:
kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80

Re: ako dosiahnut optimalny tlak (~9bar) pri priprave espres

Příspěvek od vilose »

Až by ste niekto potrebovali (medzi Bratislavou a Brnom) nastaviť tlak na svojom kávovare, tak máte u mňa k dispozícii toto:
Obrázek
Je to originál na Gaggiu, ja to používam napríklad na Faemu, všetko, čo má 58mm a dve uši.
Naposledy, keď som meral tlak, tak bol kávovar nastavený na 10 barrov, nedávno predtým ukazoval 9 1/4 barru.
Na iné stroje treba použiť sústavu fitiniek 3/8" a tlakomer (ako má Primacafé), dá sa napojiť aj na výdaj teplej vody.

Nech sa ľudia ďalej hrajú, aspoň prispejú, aj prípadným neúspechom, k poznaniu.
Len hlavne si dávať pozor na svoje zdravie.
Uživatelský avatar
Pushkin
Příspěvky: 29
Registrován: pon 11. črc 2011 6:54:16
bydliště: Praha
kávovar: Lelit MaraX; ECM Botticelli (PID upgrade)
mlýnek: Rancilio Rocky SD, Niche Zero

Re: ako dosiahnut optimalny tlak (~9bar) pri priprave espres

Příspěvek od Pushkin »

(k tomu krupsu)…však já vím , sranda musí byť . :lol:
(ku OPV vs.Barometer)… barometru by som asi veril viac. Dávnejšie som niekde čítal, že ten typ OPV je háklivější bo je malý.
(ku káve)…ako píše ondrada, pre istotu skús ešte inú kávu, aj keď letný TAM-DEM robí ozaj peknú krému, ale je dosť háklivý na správnu teplotu.
(k rozvrtání)…samozrejme ak člověk nemá ani páru ako funguje kávovar tak by sa asi nemal hrať s tlakom, předpokládám, že loopulik je technický typ a zvladne to. Či?
Vilose, paráda aj ja chcem. :shock:
ondrada
silně pokročilý
Příspěvky: 1112
Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: ako dosiahnut optimalny tlak (~9bar) pri priprave espres

Příspěvek od ondrada »

2Pushkin: A co má společnýho OPV s barometrem? Na co má být háklivější? Snad OPV tlak reguluje a barometr tlak měří...

Jen říkám že bych asi neběžel hned s kleštěma ke kávovaru na základě toho, že nějakej, neznámo jak přesnej, barometr v kávovaru ukáže o kousíček víc než by se mi líbilo. Zvlášť když nemám v ruce měřidlo o kterým vim, že s jeho pomocí nastavim kávovar tak jak má být...

A spíš bych hledal příčinu jinde, třeba v kávě nebo teplotě vody - hystereze termostatu, kdy jednou má voda řekněme 90 stupňů a podruhý zas třeba 100 stupňů, navíc v kombinaci s teplotně nestabilním třídecovým boilerem, udělá v chuti každýho výsledku mnohem větší brajgl než 1,5 baru navíc (nehledě k tomu že tlak je jak píše loopulik furt stejnej, ale espresso "chutí trošku preextrahovaně" jen veľakrát, nikoliv pokaždý). Pochybuju že by loopulik změnu tlaku o 1,5 baru při slepým testu poznal :)
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: ako dosiahnut optimalny tlak (~9bar) pri priprave espres

Příspěvek od David »

loopulik píše:predtym som dokazal vhodnym nastavenim hrubky mletia a tampingu dostat 8-9 bar (skusam vzdy ine kavove zrna).
Pro Ješíše Krista, spasitele a vykupitele ... není cílem mít na budíčku devítku, ale dosáhnout, aby za 25 sec nateklo 25 ml espressa. Mlejt kávu tak, aby budík ukázal nějakou hodnotu bez ohledu, co teče, to jako vzít psa za ocas a máchat s ním zprava doleva, protože chceme, aby vrtěl ocasem.
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Odpovědět

Zpět na „ke kávovaru - pákovému“