ako dosiahnut optimalny tlak (~9bar) pri priprave espressa?

problémy (všeho druhu) s kávovarem, první pokusy, nastavení
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
Pushkin
Příspěvky: 29
Registrován: pon 11. črc 2011 6:54:16
bydliště: Praha
kávovar: Lelit MaraX; ECM Botticelli (PID upgrade)
mlýnek: Rancilio Rocky SD, Niche Zero

Re: ako dosiahnut optimalny tlak (~9bar) pri priprave espres

Příspěvek od Pushkin »

ondrada píše:2Pushkin: A co má společnýho OPV s barometrem? Na co má být háklivější? Snad OPV tlak reguluje a barometr tlak měří...
Vysvetlím...
Pushkin píše:(ku OPV vs.Barometer)… barometru by som asi veril viac. Dávnejšie som niekde čítal, že ten typ OPV je háklivější bo je malý.
(ku OPV vs.Barometer)
...riešime či je pokazený OPV alebo barometer.
… barometru by som asi veril viac.
...z mojich skúseností, ktoré mám je menšia pravdepodobnosť, že bude pokazený barometer.
Dávnejšie som niekde čítal, že ten typ OPV je háklivější bo je malý.
...OPV može byť vo viacerých prevedeniach, tento konkrétny OPV, ktorý sa nachádza v pákovomm kávovare La Pavoni Domus bar je menších rozmerov a preto je náchylnejší na to, že v ňom zostane nejaký bordel.
Howk.
Uživatelský avatar
loopulik
Příspěvky: 15
Registrován: ned 09. zář 2012 19:50:30
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: ako dosiahnut optimalny tlak (~9bar) pri priprave espres

Příspěvek od loopulik »

diky za tipy..

iba pripominam, ze kava vyteka v spravnom objeme za 25sec, crema ale velakrat nevydrzi dlhsie ako minutu a chutovo mierne preextrahovane. musim vsak vymenit aj sitko, len cakam na reakciu z obchodu, ked ho dostanu.

po dovolenke sa pozriem do kavovaru a dam vediet.
Fox_25
silně pokročilý
Příspěvky: 546
Registrován: čtv 30. čer 2011 20:39:52
bydliště: Zlínský kraj
kávovar:
mlýnek:

Re: ako dosiahnut optimalny tlak (~9bar) pri priprave espres

Příspěvek od Fox_25 »

Nevím jestli to pomůže ale proč ne. Když mi dorazí káva která je dva dny stará tak je crema hodně vysoká s menší hustotou a vydrží cca dvě minuty s tím že po okraji hrnku je crema pořád. Takhle je to cca 4-6 dní, potom je crema menší, zato mnohem hustší a vydrží opravdu hodně dlouho. Takhle vydrží cca přes týden a pak už s přibývajícími dny crema slábne.

A mám jeden typ, vykašlal jsem se na normy a řídím se už jen tím jak mi to chutná(samozřejmě v rozumných mantinelech). Pokud je káva přeextrahovaná a mám namleto dopředu tak to nenechám téct 25s ale 20s s tím že je kávy v hrnku méně. To samé objem, když to moc utlačím nebo namelu jemně tak to nenechám téct nad 30s.

Ovšem pravdu má nejspíše pushkin takže mou radu neberte zas tak vážně, jen se nebojte experimentovat.
Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF

To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
Uživatelský avatar
elwoodblues
více pokročilý
Příspěvky: 433
Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
bydliště: Brno
kávovar: Rancilio Silvia
mlýnek: Mazzer Jolly

Re: ako dosiahnut optimalny tlak (~9bar) pri priprave espres

Příspěvek od elwoodblues »

David:

řekl bych, že se mýlíte. Mletím nastavíte správný objem espressa za správnou dobu při tlaku čerpadla v dost velkém rozmezí, ale když vám při malém tlaku a hodně hrubě namleté kávě nateče voda smrdící po kafi, bude vám 25/25 vcelku na dvě věci.
Každý svého kafe strůjcem
Uživatelský avatar
Jeremy
více pokročilý
Příspěvky: 171
Registrován: ned 16. kvě 2010 16:03:35
bydliště: Zlín
kávovar:
mlýnek:

Re: ako dosiahnut optimalny tlak (~9bar) pri priprave espres

Příspěvek od Jeremy »

No, tak nevím.. Já mám na svém ISOMACU Giada při volném průtoku 6,5 bar a při přípravě espressa 25ml/25s 14,5 až plných 16bar.
Boiler je bojler
Odpovědět

Zpět na „ke kávovaru - pákovému“