Můj začátek s Rancilio Silvia

problémy (všeho druhu) s kávovarem, první pokusy, nastavení
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
2-czech
více pokročilý
Příspěvky: 278
Registrován: čtv 28. úno 2008 10:04:39
bydliště: Praha, ČR
kávovar:
mlýnek:

Re: Můj začátek s Rancilio Silvia

Příspěvek od 2-czech »

mill píše:S Jardou ale prudce :x nesouhlasím v tom, že domácí příprava espressa je nesmysl.
Jako bych to nečekal :grin:

Rancilio Silvia + slušný mlýnek = 27 tis? Skoro jsem se trefil ... U tebe (a ostatních zde) těch pár tisíc vynahradí samozřejmě know-how a chuť si hrát.
pedro13
více pokročilý
Příspěvky: 450
Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
bydliště: Jablunkov
kávovar:
mlýnek:

Re: Můj začátek s Rancilio Silvia

Příspěvek od pedro13 »

Zkuste ještě ubrat ;)
Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
Uživatelský avatar
kubad
více pokročilý
Příspěvky: 190
Registrován: čtv 17. lis 2011 21:43:44
bydliště:
kávovar: Rocket Cellini Evoluzione V2
mlýnek: Fiorenzato F4E Nano

Re: Můj začátek s Rancilio Silvia

Příspěvek od kubad »

Set Rancilio Silvia & Rocky SD - Cena vrátane DPH 659 €
bych řek že jste se tak o 1/3 sek :D
tak sem do toho spadl taky :D
Uživatelský avatar
czhawk
více pokročilý
Příspěvky: 144
Registrován: pát 29. črc 2011 14:20:06
bydliště: Ústí nad Labem
kávovar: Rancilio SILVIA
mlýnek: Rancilio ROCKY

Re: Můj začátek s Rancilio Silvia

Příspěvek od czhawk »

Také bych si dovolil připomenout, že existují aukce a bazary. Zde je možné pořídit velmi levně jak mlýnek tak kávovar. Takže se dostaneme klidně na 1/5 uvedené ceny včetně případné opravy, vyčištění a náhradních dílů. Je to asi více o osobní statečnosti :grin: .
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Můj začátek s Rancilio Silvia

Příspěvek od David »

No, leda nějaké poškozené verky. U známých osvědčených výrobků to bývá přes polovinu kupní ceny.
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Uživatelský avatar
czhawk
více pokročilý
Příspěvky: 144
Registrován: pát 29. črc 2011 14:20:06
bydliště: Ústí nad Labem
kávovar: Rancilio SILVIA
mlýnek: Rancilio ROCKY

Re: Můj začátek s Rancilio Silvia

Příspěvek od czhawk »

:grin: Tak to mám asi dobrý skóre a kliku.
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Můj začátek s Rancilio Silvia

Příspěvek od David »

Je třeba se bavit o obvyklých cenách. Jasně že se občas nějaká pěkná rána poštěstí.
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Uživatelský avatar
Lukyluk
Příspěvky: 7
Registrován: sob 27. říj 2012 21:09:48
bydliště: Říčany
kávovar:
mlýnek:

Re: Můj začátek s Rancilio Silvia

Příspěvek od Lukyluk »

Vrátil bych se k původnímu tématu. Dnes jsem mohl poprvé ochutnat kávu z PRIMAcafé. Vyzkoušel jsem Standard a výsledek byl nadprůměrný. Ale káva ze směsi Qpresso byla naprosto jedinečná (nevím jestli Standard bude vůbec mlet, snad jen když přes svátky dojde Qpresso). Aby to nevyznělo špatně i ze směsi Standard jsem udělal lepší espresso než z 5-ti různých pražených káv z jiných obchodů do té doby. Směsí Qpresso jsem se ovšem dostal na chuť, kvůli které jsem Silvii pořizoval.

Pro ostatní začínající bych rád uvedl i to, jak jsem stabilizoval techniku přípravy:
1. Kávu do double sítka nevážím, ale odměřuji po každé stejné množství pomocí origo Rancilio odměrky (2x zarovnaná = cca 16 g.).
2. Po namletí je v misce množství, které je zcela pod horním krajem. Prstem zlehka zarovnám nerovnosti. Z youtube to vypadá, že všichni melou až přes okraj a přebytečnou kávu stahují a vyhazují. V mém případě by to bylo skoro 20 g kávy a navíc bych musel mlet hruběji, aby byla správná extrakce.
3. Tampuji stejnou silou 1x, po té lehce sklepnu ze stěn a 3x otočím menší silou a tím uhladím.
4. Extrakci nestopuji, ale počítám mezi 25-28 s.

Sečteno podtrženo, stejné množství kávy, stejná síla a proces tampování a pro správné množství kávy za správný čas je potřeba pouze vyladit mletí (v mém případě se pohybuji kolem stupně 6 na Rockym). A samozřejmě dopředu prohřát celý stroj a hrnky.

Pravděpodobně špatné výsledky, kvůli kterým jsem založil toto vlákno, byly způsobené nejen nestejnorodostí přípravy, ale i pro mé chuťové pohárky nevhodnou kávou (nechci říct, že předešlá káva byla špatná, ale cenově se pohybovala i nad Qpressem a přesto jsem nedocílil uspokojivého výsledku).
kuslak
začátečník
Příspěvky: 62
Registrován: pát 18. lis 2011 12:35:38
bydliště: BRATISLAVA
kávovar:
mlýnek:

Re: Můj začátek s Rancilio Silvia

Příspěvek od kuslak »

Ahojte.
Mám menší problém, spomínal som ho už v inom vlákne, nechcem zbytočne zakladať nové vlákno a rovnako nechcem rozoberať problém tam, kde to nepatrí.

1. Mám dojem, že môj mlynček nieje v poriadku (no môže to byť aj mnou, čo nevylučujem)
Jedná sa o prípravu espressa v single miske, originál pribalenej ku kávovaru.
Namleté na najmenšom možnom stupni, čiže stupni 2 (na jednotke sa už o seba trú kamene, viď video)
http://youtu.be/2eM3JJsAJVw

Páka je naplnená maximálnom množstvom kávy, ako vidieť na videu druhom, len tak tak, že som páku dotiahol.
Pri menšej gramáži mi voda pákou pretečie bez najmenšej námahy. Pri vyššej gramáži neutiahnem páku, ako vidieť, už teraz som ju nedotiahol ďalej ako na 6.

http://youtu.be/qnlPjjyho9Y

Poprosím vás o názory, meliete aj vy kávu na najnižšom možnom stupni? Mám obavy, že mám tupé kamene. Ak však robím chybu niekde ja, budem len rád.
Uživatelský avatar
kubad
více pokročilý
Příspěvky: 190
Registrován: čtv 17. lis 2011 21:43:44
bydliště:
kávovar: Rocket Cellini Evoluzione V2
mlýnek: Fiorenzato F4E Nano

Re: Můj začátek s Rancilio Silvia

Příspěvek od kubad »

z dabl misky ti udela esspreso?
na jaky stupen mleti?
tak sem do toho spadl taky :D
Uživatelský avatar
historik
více pokročilý
Příspěvky: 117
Registrován: pon 24. led 2011 20:00:22
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Můj začátek s Rancilio Silvia

Příspěvek od historik »

Môj prvý dojem z videa: Chce to hrubšie mletie alebo menej tampovať. :ucta:
Uživatelský avatar
elwoodblues
více pokročilý
Příspěvky: 433
Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
bydliště: Brno
kávovar: Rancilio Silvia
mlýnek: Mazzer Jolly

Re: Můj začátek s Rancilio Silvia

Příspěvek od elwoodblues »

Lukyluk: jsem rád, že jste se dobral kýženého výsledku a podělil o zkušenosti. Jen bych chtěl těm ostatním začínajícím, pro něž jste to shrnul, sdělit, že to není nutné přesně následovat. Síla tampování podle mého subjektivního názoru nemá velký vliv, vážení je lepší než odměrka a 16g na double není špatných, ale 19 je určitě lepší.
No a při tom 3x otočení tamperem je nutno upřeně hledět směrem k Milánu :)
Každý svého kafe strůjcem
Uživatelský avatar
kubad
více pokročilý
Příspěvky: 190
Registrován: čtv 17. lis 2011 21:43:44
bydliště:
kávovar: Rocket Cellini Evoluzione V2
mlýnek: Fiorenzato F4E Nano

Re: Můj začátek s Rancilio Silvia

Příspěvek od kubad »

:D
nemám nic proti 19g ale fakt netuším kam bych to do double nacpal
na fotce 16g. páka dotažena na 5h

Obrázek
tak sem do toho spadl taky :D
Uživatelský avatar
elwoodblues
více pokročilý
Příspěvky: 433
Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
bydliště: Brno
kávovar: Rancilio Silvia
mlýnek: Mazzer Jolly

Re: Můj začátek s Rancilio Silvia

Příspěvek od elwoodblues »

Já to nacpu do (předpokládám) stejné páky, jako ta na fotce. Miska orig. Rancilio Silvia double. Po utampování je od kraje misky cca 5mm. Po extrakci by fotka vypadala naprosto stejně. Nezačal jsem tam dávat těch 19g proto, aby tam bylo 19g. Dal jsem tam prostě co to chtělo a zvážil jsem to pro orientaci až pak.
Každý svého kafe strůjcem
kuslak
začátečník
Příspěvky: 62
Registrován: pát 18. lis 2011 12:35:38
bydliště: BRATISLAVA
kávovar:
mlýnek:

Re: Můj začátek s Rancilio Silvia

Příspěvek od kuslak »

historik píše:Môj prvý dojem z videa: Chce to hrubšie mletie alebo menej tampovať. :ucta:
Hrubsim mletim docielim akurat to, ze mi natieklo do salky asi 50ml kavy za 25 sec, co sa aj stalo. Ziadny extract z kavy sa nekona.
Uživatelský avatar
elwoodblues
více pokročilý
Příspěvky: 433
Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
bydliště: Brno
kávovar: Rancilio Silvia
mlýnek: Mazzer Jolly

Re: Můj začátek s Rancilio Silvia

Příspěvek od elwoodblues »

kuslak: není to z toho videa moc vidět, je po extrakci puk stejnoměrně vlhký? Mně se zdálo, jakoby na něm byla sušší místa. Celkově to teče blbě. Moc jemným mletím to nebude, to by začalo vytékat výrazně později. Není zanesená sprcha?
Každý svého kafe strůjcem
kuslak
začátečník
Příspěvky: 62
Registrován: pát 18. lis 2011 12:35:38
bydliště: BRATISLAVA
kávovar:
mlýnek:

Re: Můj začátek s Rancilio Silvia

Příspěvek od kuslak »

Puk je naozaj suchy na miestach hlavne smerom k stredu
kuslak
začátečník
Příspěvky: 62
Registrován: pát 18. lis 2011 12:35:38
bydliště: BRATISLAVA
kávovar:
mlýnek:

Re: Můj začátek s Rancilio Silvia

Příspěvek od kuslak »

http://youtu.be/ZeEeU2Ev2II

Mimochodom pouzivam britu, aj ked bolo obdobie troch mesiacov, ked som ju nepouzival
Uživatelský avatar
dinoo3
více pokročilý
Příspěvky: 329
Registrován: sob 07. lis 2009 21:28:05
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Můj začátek s Rancilio Silvia

Příspěvek od dinoo3 »

Poprosím vás o názory, meliete aj vy kávu na najnižšom možnom stupni? Mám obavy, že mám tupé kamene. Ak však robím chybu niekde ja, budem len rád.[/quote]

Neviem ako u Rockyho ale ak by som mlel na MDF a na SuperJolly na najmenšom stupni, tak zo stroja nevytečie ani kvapka.
Kávovar: ARIETE RETRO -> RANCILIO SILVIA -> ISOMAC TEA
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
Uživatelský avatar
kubad
více pokročilý
Příspěvky: 190
Registrován: čtv 17. lis 2011 21:43:44
bydliště:
kávovar: Rocket Cellini Evoluzione V2
mlýnek: Fiorenzato F4E Nano

Re: Můj začátek s Rancilio Silvia

Příspěvek od kubad »

Rockyho mám 3-5 podle kavy a pokud namelu jemněji nebo dám víc kávy tak beton :D neteče
ale kamoš stejná sestava a 6-9 rešit na kolik nemá smysl každý mlýnek je nastavený trochu jinak.
každopádně i když dám nejnižší možný stupeň tak sei kameny necinknou
tak sem do toho spadl taky :D
Odpovědět

Zpět na „ke kávovaru - pákovému“