Velkosti single/double sitiek a optimalna gramaz kavy

problémy (všeho druhu) s kávovarem, první pokusy, nastavení
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
loopulik
Příspěvky: 15
Registrován: ned 09. zář 2012 19:50:30
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Velkosti single/double sitiek a optimalna gramaz kavy

Příspěvek od loopulik »

Ahojte,

vlastnim LaPavoni Domus Bar a v standardnom baleni k nemu bola jedna paka s 2 vypustami a dve 57mm sitka (single/double).
Vyrobca udava, ze single sitko je na 8g kavy a double na 16g kavy. Kedze som si zaobstaral mikrovahu, tak viem potvrdit, ake su realne gramaze kavy, ake pouzivam, aby bol vysledok co najlepsi.

Pre double sitko (16g) pouzivam 16g kavy a vysledok je optimalny.
Pre single sitko (8g) pouzivam 11g kavy a vysledok je optimalny.

Mletie mam nastavene rovnako, ale gramaz je na single espresso celkom prestrelene. Ma aj niekto iny s tym takyto problem?
Resp. co mozem robit zle? Skusal som gramaz od 7 az po 11g postupne pridavat a 11 bol zlaty stred. Takisto som varioval aj mletie pre rovnake vahy ale hrubost si myslim, ze je spravna. Uvazoval som, ze by to mohlo byt aj tvarom sitka - LaPavoni predava celkom hlboke single sitka, tym padom ked da clovek malo kavy, tak je velky priestor nad kavou a puk ostane velmi vodovy, co sa odzrkadli aj na vyslednej kave = vodova.

Diky za navrhy/postrehy.

Zatim,
P.
Uživatelský avatar
DeTT
více pokročilý
Příspěvky: 203
Registrován: ned 26. čer 2011 12:46:50
bydliště: Siluvky u Brna
kávovar:
mlýnek:

Re: Velkosti single/double sitiek a optimalna gramaz kavy

Příspěvek od DeTT »

Je to uplne normalni stav.
Stejne jako prodavaji kavove obchody misky s udavanou gramazi 7g, tak optimalni plneni bude 10g a u double misky treba i 20g misto 14g. Miska se musi plnit vzdy tak akorat a nezalezi na tom, kolik ma udavanou gramaz.
Je to bohuzel normalni a nezbyva vam nez koupit nekde mensi misku, pokud je na vas 11g moc.

Mimochodem je to miska, ne sitko. Sitko je derovany plech uvnitr hlavy kavovaru.
2-czech
více pokročilý
Příspěvky: 278
Registrován: čtv 28. úno 2008 10:04:39
bydliště: Praha, ČR
kávovar:
mlýnek:

Re: Velkosti single/double sitiek a optimalna gramaz kavy

Příspěvek od 2-czech »

DeTT píše:Miska se musi plnit vzdy tak akorat a nezalezi na tom, kolik ma udavanou gramaz.
To úplně není pravda. Záleží hodně na miskách ...

VST udává přesnou gramáž s možností plnění max. +/-1 g. Pro rozdílné váhy vždy používáme různé velikosti misek: 16/18/20/22g

http://store.vstapps.com/collections/vs ... er-baskets
Uživatelský avatar
kubad
více pokročilý
Příspěvky: 190
Registrován: čtv 17. lis 2011 21:43:44
bydliště:
kávovar: Rocket Cellini Evoluzione V2
mlýnek: Fiorenzato F4E Nano

Re: Velkosti single/double sitiek a optimalna gramaz kavy

Příspěvek od kubad »

to asi bude pravda, ale jiná otázka je jak má který přístroj hluboko sprchu a podle toho se to plnění taky musí řešit
tak sem do toho spadl taky :D
Uživatelský avatar
Pushkin
Příspěvky: 29
Registrován: pon 11. črc 2011 6:54:16
bydliště: Praha
kávovar: Lelit MaraX; ECM Botticelli (PID upgrade)
mlýnek: Rancilio Rocky SD, Niche Zero

Re: Velkosti single/double sitiek a optimalna gramaz kavy

Příspěvek od Pushkin »

V prípade single VST 7g nezáleží na hĺbke sprchy. Plní sa presne na gramy. Takže sa nerieši ani to ako vypadá PUK.
Fox_25
silně pokročilý
Příspěvky: 546
Registrován: čtv 30. čer 2011 20:39:52
bydliště: Zlínský kraj
kávovar:
mlýnek:

Re: Velkosti single/double sitiek a optimalna gramaz kavy

Příspěvek od Fox_25 »

A jak má vypadat puk? Nemělo by se plnit tak aby káva natekla cca 30ml/30s s tím že vyklepnu suchý puk s otiskem sprchy? Nebo je tak kulervoucně důležité dodržet gramáž espressa? A jak to že nezáleží na hloubce sprchy? Vždyť to udává kolik mohu dát kávy do misky spolu s tím jak moc utáhnu páku, atd. V tomto případě bych řekl že v podstatě všechno souvisí se vším.

Ad absurdum, koupím VST misku na 16g, naplním 16g kávy a výsledkem bude rozbředlý puk. Naplním ji 18g a puk je suchý s obtiskem sprchy. V obou případech nateklo stejné množství kávy za stejný čas, jen bylo rozdílné mletí. V prvním případě má káva více více zemitější chuť s výraznějšími hořkými tóny. V druhém případě je hořkost a zemitost potlačena a káva chutná více po oříšcích a čokoládě. Řekl bych že B bude správné.

Pokud mě paměť neklame tak je důležité mít misku naplněnou tak aby byla káva "slisovaná" mezi sprchou, sítkem a tím dojde pod tlakem horké vody k extrakci emulze za předpokladu že máme čerstvou kávu. Nic víc důležitého není, jde jen o to dostat z kávy kofein, vitamíny a různé éterické oleje které káva obsahuje, zbytek je dle mě podružný. I předepsané normy na espresso bych bral orientačně, všichni přeci nemáme stejný kávovar, stejný mlýnek a stejnou kávu.

Pro mě je přednější že mi káva chutná i když je v podstatě mimo normy, dělám si extrakt cca 20ml/30s z necelých 20g kávy.
Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF

To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
Uživatelský avatar
Pushkin
Příspěvky: 29
Registrován: pon 11. črc 2011 6:54:16
bydliště: Praha
kávovar: Lelit MaraX; ECM Botticelli (PID upgrade)
mlýnek: Rancilio Rocky SD, Niche Zero

Re: Velkosti single/double sitiek a optimalna gramaz kavy

Příspěvek od Pushkin »

Bohužial, neviem ako to je s VST miskami iných gramáží. Double misku mám obyčajnú.
Ja som sa vyjadroval k singel 7g VST miske. Tú mám a pri tej platí čo som nápísal. Plním iba do spodku. Kto vie ako vypadá VST tak určite chápe. Síce je drahá ako sviňa ale vyplatí sa. Tiež som nad tým na začiatku krútil hlavou.
mill
silně pokročilý
Příspěvky: 520
Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Velkosti single/double sitiek a optimalna gramaz kavy

Příspěvek od mill »

Plnění misek tak, aby byl otištěný šroub a suchý puk, platí u všech ostatních misek, kromě singlu LM, ať už VST nebo klasika. Miska je navržená tak, aby v ní zůstal volný prostor. Ten se uzavře sprchou. V případě kávovaru LM víc, v případě mého RS méně, tj níž nebo výš konstruovanou vůči upínacím bajonetům páky. Takže se dá pochopit, že VST udávají přesnou gramáž, na kterou je vhodné plnit, protože klasickou metodu, kdy plníme tak, aby byl puk suchý a šroub otištěný nelze použít.
Každopádně jsem teď měl doma už potřetí singla LM, jednou i VST, a pokaždé zjišťuji, že mi tento způsob plnění nesedí. U stejné kávy se zdá tělo ne tak plné a chutě kávy méně výrazné. Ale u jiných kávovarů se LM VST může chovat jinak.
Uživatelský avatar
vilose
více pokročilý
Příspěvky: 425
Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
bydliště:
kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80

Re: Velkosti single/double sitiek a optimalna gramaz kavy

Příspěvek od vilose »

Napriek všeobecne rozšírenému názoru názoru na tomto fóre plním misky vždy tak, aby sa káva počas celého priebehu extrakcie nedotýkala sprchy, teda aby medzi pukom a sprchou ostala medzera počas celého priebehu extrakcie. Jednoporciová miska na mojej Europiccole je podobná VST miske.

Obrázek
(na obrázku je puk po extrakcii)
viewtopic.php?p=21204#p21204

Uznávam, že na niektorých strojoch to nie je možné tak ľahko splniť, ja som mal s tým napríklad problémy na stroji podobnej koncepcie ako Gaggia Classic, Rancilio Silvia. Konkrétne na Faeme family. Je to spôsobené konštrukciou sprchy a prudkým nárazom tlaku pri začiatku extrakcie. Vyriešiť problém u takýchto strojov by znamenalo prehodnotiť konštrukciu sprchy a vybaviť stroj možnosťou preinfúzie. Potom by to hádam šlo lepšie.
Na strojoch s E61 by s tým nemal byť problém.
U Europiccoly to robím napriek tomu, že to prináša isté problémy pri spätnom ťahu páky pred druhou dávkou. Väčšina používateľov La Pavoni si to tiež uľahčuje plnením misky do plna.
Fox_25
silně pokročilý
Příspěvky: 546
Registrován: čtv 30. čer 2011 20:39:52
bydliště: Zlínský kraj
kávovar:
mlýnek:

Re: Velkosti single/double sitiek a optimalna gramaz kavy

Příspěvek od Fox_25 »

Tak jak to tedy má být? Já měl za to že je mezera nežádoucí aby nedocházelo k "míchání" kávy v misce vlivem tlaků.
Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF

To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
Uživatelský avatar
vilose
více pokročilý
Příspěvky: 425
Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
bydliště:
kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80

Re: Velkosti single/double sitiek a optimalna gramaz kavy

Příspěvek od vilose »

Ja iba píšem, ako to robím. Bez toho, že by som niekoho presviedčal.
Zmyslom toho je ponechať priestor na rozpínanie kávy počas extrakcie.
Je pravdou, že pocitovo sa možno zdá byť telo menej výrazné, než keď je miska plnená až po sprchu.
mill píše: ... U stejné kávy se zdá tělo ne tak plné a chutě kávy méně výrazné...
Ale je to niečo podobné ako fotografia bez poltónov, hudba bez detailov atď. (teda myslel som plnením do plna).
Preto ani neviem, či sa budem ďalej venovať úprave Faeme Family, tam som musel plniť misky doplna, inak to ani nešlo. Keď sa zrátajú náklady, tak za tie peniaze už je hotový vyhovujúci stroj.
Až by som mal Silviu, tak určite by som ju ešte upravil smerom k možnostiam kontrolovanej preinfúzie a nastavenia teplotného profilu vystupujúcej vody zo sprchy.
Uživatelský avatar
loopulik
Příspěvky: 15
Registrován: ned 09. zář 2012 19:50:30
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Velkosti single/double sitiek a optimalna gramaz kavy

Příspěvek od loopulik »

dakujem vsetkym za nazory. z reakcii mi teda vychadza, ze ak 8g misku plnim 11g kavy, tak je to vlastne normalne.

moj pocit z celeho bol, ze miska ovplyvnuje to, kolko kavy je potrebne dat do kavy, aby som pripravil dobre espresso. => ak mam "vhodnu" misku, tak 7g kavy musi stacit; napriek tomu pouzivam 11g kavy pre rovnaky efekt => 150% ceny kavy na pripravu 1 napoja.

ak pouzivate niekto domaci lapavoni, viete zdielat, ake misky pouzivate?
Uživatelský avatar
vilose
více pokročilý
Příspěvky: 425
Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
bydliště:
kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80

Re: Velkosti single/double sitiek a optimalna gramaz kavy

Příspěvek od vilose »

loopulik píše:...Pre single sitko (8g) pouzivam 11g kavy a vysledok je optimalny...
Pretože nevieš, akým spôsobom tých 8 g správne utlačiť.
Ja mám 7g misku a dávam tam 7g.

Misky sú stavené na určitú gramáž a tomu zodpovedá veľkosť a počet otvorov k dosiahnutiu istého prietoku za čas.
Pokiaľ tám dáš viac kávy, musíš napríklad mlieť hrubšie a už to nie je to isté.
Pokiaľ niekto používa misky z iného kávovaru, kde sprcha zasahovala do misky v inej hĺbke a dá do misky viac, ako je predpísané, zasa to nie je to isté.

Stačí používať obyčajný rozum, ak sa dá.
Uživatelský avatar
loopulik
Příspěvky: 15
Registrován: ned 09. zář 2012 19:50:30
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Velkosti single/double sitiek a optimalna gramaz kavy

Příspěvek od loopulik »

Podla tvojich slov meliem prilis hrubo a preto musim dat viac kavy. Ja som vsak experimentoval aj s hrubkou aj mnzostvom aj tampingom a dospel som k optimalnym hodnotam. Bohuzial, ak som nedall 11g kavy, tak som mohol tampovat a mliet hocijak, stale mi vysla vodova emulzia namiesto espressa.
Uživatelský avatar
vilose
více pokročilý
Příspěvky: 425
Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
bydliště:
kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80

Re: Velkosti single/double sitiek a optimalna gramaz kavy

Příspěvek od vilose »

Nie tak úplne, ja píšem to, že keď dáš viac kávy, potom ju musíš zomlieť hrubšie, aby si zachoval rovnaký prietok.
Je potom rozdiel medzi dvomi kávami, keď jedna je z väčšej gramáže a hrubšie namletá, druhá káva je z menšej gramáže a jemnejšie namletá, na prídavok k tomu sa Ti to ani z menšej gramáže nepodarilo
(podobný rozdiel ale v trocha inom zmysle a iných súvislostiach je v kávach z nepretlakovej a pretlakovej misky, kde je umelo spomalený prietok).
Zdá sa mi byť unáhlené vzdať to po prvých pokusoch. Neviem, akého tvaru máš misky, ani som nevidel, ako to robíš. V tvojich príspevkoch je pomerne málo informácií.
Je ale celkom možné, že máš jeden z ďalších strojov, u ktorého sa to inak nedá.

Plnenie misky do plna až po sprchu je zaručený spôsob, ako čo najrýchlejšie dosiahnuť opakovateľné výsledky, pokiaľ sa to nedá urobiť lepšie iným spôsobom. Výsledné espresso sa ale z dôvodov popísaných v predchádzajúcich príspevkoch bude odlišovať v niektorých vlastnostiach od ideálneho.
Uživatelský avatar
traktorista
nováček
Příspěvky: 51
Registrován: úte 06. lis 2012 16:31:38
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Velkosti single/double sitiek a optimalna gramaz kavy

Příspěvek od traktorista »

Tak najprv som myslel ze v tejto teme nie je co riesit, no sice som zaciatocnik skusim sa vyjadrit.

Doteraz som plnil moju "7g" nepretlakovu misku (ja to volam miska, vy sitko :D) na 11g, extrakcia bola cca 25/25, puk bol po extrakcii suchy, bol v nom krasne vidiet otisk srubu hlavy a vyklepol sa ako "tvrdy" homogenny celok ktory drzal pokope. Kava mala hustu tmavu cremu, chut bola plna, bolo citit ze je tam 11g kavy, cloveka to riadne nakoplo.

Kavu som objednal z komarna, miestna praziaren prazi az po objednani, kava teda je cerstva, chutovo aj pohladovo na vysokej urovni.

Na zaklade tohto threadu som skusil zjemnit mletie o 1 stupen a do misky som dal presne 8g kavy, utlacanie sa mi moc nepacilo, kedze kava mala problem pokryt cely podorys misky, tak som sa s tym musel pohrat aby to bolo rovnomerne a nemal som tam chybajuce miesta. Na moje pocudovanie sa mi hned podarila extrakcia 25/25, crema konzistenciou sudrzna, ked som ju rozhrnul lyzickou vracala sa k sebe a co ma najviac prekvapilo, crema bola tigrovana, pekne tmava, take tigrovanie sa mi este predtym nepodarilo,... Jedine co mi vadi je, ze puk bol rozbredli, evidentne sa nedotykala kava sprchy a po extrakcii bolo vidno "jazierko". Chutovo bola kava stale velmi dobra, bolo citit ze je "slabsia", ale povzbudila ma.

Teraz prichadza na rad otazka ci sa da dosiahnut suchy konzistentny puk aj pri mensej davke kavy, alebo to netreba riesit?
Je konzistencia puku dolezity ukazovatel?
Uživatelský avatar
loopulik
Příspěvky: 15
Registrován: ned 09. zář 2012 19:50:30
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Velkosti single/double sitiek a optimalna gramaz kavy

Příspěvek od loopulik »

ked som ja ubral 1 polstupen v mleti a dal 8g namiesto 11g, zatlacil silou 20kg, tak bol prietok nizky => vysoke preextrahovanie, puk bol nesudrzny a vlhky.

@traktorista: zatlacali ste mensou silou, nez ked ste mali na hrubsie namlete?
Uživatelský avatar
vilose
více pokročilý
Příspěvky: 425
Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
bydliště:
kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80

Re: Velkosti single/double sitiek a optimalna gramaz kavy

Příspěvek od vilose »

Nejde o to iba zobrať nejaký tamper a zatlačiť určitou silou.
Až tak jednoduché to utlačenie nie je, dôležité, aby u jednoporciovej misky bola káva dobre natlačená ku stenám misky. Celkom dobre vyhovuje dodávaný plastový tamper. Sila zatlačenia vždy rovnaká ako u dvojpociovej, hrubosť mletia u mňa dokonca tiež, množstvo kávy také, aby sa pri tej sile zatlačenia tamper práve dotkol okrajov jamky v miske, to znamená desatiny gramu hore alebo dole.
Mokrý puk, pokiaľ nie je rozbitý počas extrakcie, nie je až tak na závadu. Je to iba sprievodný efekt, pretože voda nad vrstvou kávy zostane. Čo sa deje po extrakcii je už nedôležité. Ani trojcestný ventil tomu nezabráni, ten je iba na uvoľnenie tlaku.
Pozri na moju fotografiu, je pomerne suchý, ale je to iný stroj.
So starou kávou tiež horšie výsledky.
Keď sa dá viac kávy, pocitovo sa musí zdať byť káva silnejšia, ale to je iná súvislosť.
Pri menej kávy sa potom musí zdať byť byť káva akoby slabšia.
Istú nevýhodu má ten, kto nemá možnosť nastaviť hrubosť kávy bezstupňovo, jeden celý stupeň v nastavení može byť už veľa.
Uživatelský avatar
traktorista
nováček
Příspěvky: 51
Registrován: úte 06. lis 2012 16:31:38
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Velkosti single/double sitiek a optimalna gramaz kavy

Příspěvek od traktorista »

Ano, tiez si myslim ze je dolezite aby bola kava utlacena pekne v rovine a tvorila podorysne kruh v dotyku...
To ze tam vzniklo "jazierko" je ako uz bolo povedane dosledok toho ze sa skonci extrakcia a prave ten "objemik" vody ktory ide posledny uz nie je pod tlakom a gravitacne cez jemne mletie nepretecie.

Ja som sa pytal len z dovodu, ze tu na fore (ale uz aj predtym som to niekde pocul) panuje dogma o spravnom vyzore puku a teda dlhorocni kavickari to uz mozno maju tak odsledovane, ze vyzor puku jasne naznacuje dobru/zlu extrakciu. Potom je uz len otazka, ci je dolezite aby som sa nad tym ja ako amater zaoberal, pretoze ak mam uprimne povedat, keby ste mi dali dve espressa (tie moje, jedno z 11g spravny puk a druhe 8g jazierko) tak podla chuti a vyzoru (teda az na to tigrovanie) by som nevedel povedat ze ktora kava je chutnejsia (maximalne podla sily, ale to je tiez otazka ci si to moje podvedomie trosku nedomysla :)
Uživatelský avatar
loopulik
Příspěvky: 15
Registrován: ned 09. zář 2012 19:50:30
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Velkosti single/double sitiek a optimalna gramaz kavy

Příspěvek od loopulik »

ak z mojho prispevku vyslo najavo, ze len tak zoberiem tamper a nejak to tam zatlacim, tak to sa ospravedlnujem. tampujem pekne v rovine, predtym sa uistim, ze distribucia mletej kavy v pake je rovnomerna a nasledne aplikujem prave jedenkrat kolmy tlak o sile cca 20kg. predpokladal som, ze tato sila ma byt rovnaka bez ohladu na mnozstvo kavy a ze spravne mnozstvo kavy je len jedno - prave preto vznikla tato tema. takze moja predosla otazka smerovala k tomu, ze ak aplikujem silu F1 pre 11g kavy na 1 espresso, tak ci sila F2 pre 8g inak namletej kavy ma byt mensia/vacsia/rovnaka.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „ke kávovaru - pákovému“