Ahoj,
koupil jsem na na takové první seznámení svůj první "espresso" přístroj Saeco HD 8323/69. Jelikož jsem předtím nic jiného neměl, tak jsem z kávy nadšený. Nejvíce piju asi Lavazzu nebo Dallmayr, občas si dám i Illy. V čem ale vidím problém, je v teplotě kávy, která je teplá, ale pokud ji zaliji troškou mléka, tak už je sotva vlažná. V práci máme automat od DéLonghi a káva je z něj horká - nepitelná. Tak a teď v čem je problém? Má to tak být? Nebo je to prostě vada těchto levných přístrojů s termoblokem, že nedokážkou vodu dostatečně ohřát?
Děkuji moc a kávě zdar
Saeco HD 8323 - teplota kávy
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Re: Saeco HD 8323 - teplota kávy
Toto ale nemá thermoblock ale bojler, sice malý cca 2dcl. Nepíšete ani jakou teplotu má káva co z toho vyleze, a ani kolik si té kávy připravujete.
Re: Saeco HD 8323 - teplota kávy
Děkuji moc za odpověď. Kávu si dělám tak 60ml, teplotu vody budu muset ještě něčím změřit. Ale zaráží mě, že není horká, ale jen teplá.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Saeco HD 8323 - teplota kávy
Předpokládám správně, že postupujete tak, že zapnete stroj, počkáte až zhasne kontrolka nahřívání, nasypete kafe do páky a napustíte ho do hrnku?
Re: Saeco HD 8323 - teplota kávy
Většinou čekám, cca. 5 minut, než se zahřeje i páka s kávou.
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Saeco HD 8323 - teplota kávy
Páka musí být horká, tak, že na ní nejde udržet ruka, pokud není (jakože po 5 minutách nejspíš nebude), nahřívat dýl. To samý platí pro hrnek (čím teplejší, tím líp, ideálně prolít horkou vodou). Páka se nahřívá bez kafe, protože to kafi nedělá dobře.
Pro urychlení je možný po těch pěti minutách nechat protéct pákou bez kafe do hrnku horkou vodu, čímž se ohřeje zároveň hrnek i páka, a pak než se namele, nasype, utampuje, utáhne, vyleje, nachystá... se kávovar tak akorát dohřeje, aby udělal kafe.
Pro urychlení je možný po těch pěti minutách nechat protéct pákou bez kafe do hrnku horkou vodu, čímž se ohřeje zároveň hrnek i páka, a pak než se namele, nasype, utampuje, utáhne, vyleje, nachystá... se kávovar tak akorát dohřeje, aby udělal kafe.
Re: Saeco HD 8323 - teplota kávy
Výborně, děkuji moc za rady. Hned zítra to tak vyzkouším a dám vědět
Re: Saeco HD 8323 - teplota kávy
Tak jsem postupoval přesně podle Vašeho návodu, tedy jsem nahříval 10 minut, dokud nebyla páka pořádně horká. Pak jsem horkou vodou přes páku propláchnul šálek, následně dal kávu, upěchoval a pustil čerpadlo. Káva už nebyla teplá, ale horká a dokonce se mi snad zdá, že i jinak chutná, tedy jestli to není jen nějaké placebo. Každopádně děkuji mnohokrát za velice cenné radyondrada píše:Páka musí být horká...
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1112
- Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Saeco HD 8323 - teplota kávy
Placebo to určitě není. Za 5 minut nemusí být prohřátá ani hlava a teplota vody při extrakci je pak ze začátku nižší, když se sotva ohřála voda v boileru.
A jestli je hlava rozehřátá, ale miska ne, tak se voda sice asi během extrakce o misku moc neochladí (i když i to částěčně může, když je miska studená, mít na extrakci ze začátku nějakej vliv), ale vychladlý kafe prostě často chutná jinak než za tepla, některý víc, některý míň. Dokonce tyhle "super" kávy typu Illy a spol. mají často tendenci být za studena (a někdy i za tepla ) naprosto nepitelně kyselé, co jsem tak kdysi zkoušel. Ale když se káva nechá vychladnout na tu "původní" teplotu, nejspíš bude chutnat dost podobně jako předtím.
A jestli je hlava rozehřátá, ale miska ne, tak se voda sice asi během extrakce o misku moc neochladí (i když i to částěčně může, když je miska studená, mít na extrakci ze začátku nějakej vliv), ale vychladlý kafe prostě často chutná jinak než za tepla, některý víc, některý míň. Dokonce tyhle "super" kávy typu Illy a spol. mají často tendenci být za studena (a někdy i za tepla ) naprosto nepitelně kyselé, co jsem tak kdysi zkoušel. Ale když se káva nechá vychladnout na tu "původní" teplotu, nejspíš bude chutnat dost podobně jako předtím.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 10 Odpovědi
- 2659 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od Dabass