Gaggia Classic s miskou Rancilio 7g

problémy (všeho druhu) s kávovarem, první pokusy, nastavení
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
slavoo
začátečník
Příspěvky: 74
Registrován: úte 25. lis 2014 16:57:58
bydliště: Skalica
kávovar: QM Alexia EVO
mlýnek: Eureka MIGNON SILENZIO black matt

Gaggia Classic s miskou Rancilio 7g

Příspěvek od slavoo »

Používam nepretlakovú jednoporciovu misku Rancilio 7g, kolko ju tak plnite ? Mám stým dilema lebo miska je dost plitká a gramáž resp. maximum aby páku bolo možné dotiahnut vychádza tak asi po to šikmé druhé dno. A tam práve káva moc nedrží lebo je tam tenká vrstva.
Obrázek
Uživatelský avatar
Zizass
více pokročilý
Příspěvky: 296
Registrován: úte 25. srp 2009 17:57:36
bydliště: Rychnov n.K.
kávovar: Bezzera.UNICA.PID
mlýnek: Compak.K3.Touch.Advanced

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od Zizass »

A tam práve káva moc nedrží.....
Nevím co máš na mysli,ale kávy tam musíš dát tolik,aby jsi páku dotáhl a zároveň platilo že vyteče 25-30ml za 25-30sec.
Uživatelský avatar
bruno75
více pokročilý
Příspěvky: 296
Registrován: stř 17. zář 2014 13:32:37
bydliště: Trnava, SK
kávovar: ECM Mechanika IV Profi
mlýnek: Anfim SCODY II BST 75mm

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od bruno75 »

Tá Rancilio single miska 7g je dosť nešťastne riešená ale to neznamená, že sa s ňou nedá pracovať.
čo mám odskúšané tak plnenie po ten prelis na pero, ktoré drží misku v portafiltri. Teda podľa tvojho nákresu o cca. 1-2mm vyššie ako máš vyznačené.
Odporúčam tampovanie na dva krát. Do tej úzkej časti namlieť, rozdistribuovať otlačiť (41mm tamper - dá sa použiť ten plastový menšou časťou), domlieť ďalšiu kávu, rozdistribuovať, utampovať 58mm tamperom.
Všeobecne treba povedať, že tú misku som používal doteraz asi najmenej aj preto, že som si kúpil LM 7g kde sa plní iba tá úzka časť a je s ňou príprava single espressa jednoduchšia a hlavne výsledok je reprodukovateľný lepšie ako s Rancilio 7g miskou.
Coffee Smells Like Freshly Ground Heaven
Uživatelský avatar
slavoo
začátečník
Příspěvky: 74
Registrován: úte 25. lis 2014 16:57:58
bydliště: Skalica
kávovar: QM Alexia EVO
mlýnek: Eureka MIGNON SILENZIO black matt

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od slavoo »

Presne tak. Pochopil si o co ide preto zvažujem inú.. A o ktorú sa jedná tú LM 7g ?? Tam treba zase Tamper 41mm že. :? Zvažoval som túto asi to bude o ktorú píšeš že ? :)

Kód: Vybrat vše

http://www.espressolab.sk/eshop/precizna-miska-vst-lm-strada-7g/
Uživatelský avatar
bruno75
více pokročilý
Příspěvky: 296
Registrován: stř 17. zář 2014 13:32:37
bydliště: Trnava, SK
kávovar: ECM Mechanika IV Profi
mlýnek: Anfim SCODY II BST 75mm

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od bruno75 »

Ta precízna miska LM 7g je ešte vyšší level :) Na začiatok stačí aj LM 7g bez certifikátu (typ L115/A) majú ju na tej stránke čo si dal pod kategóriou misky.
Coffee Smells Like Freshly Ground Heaven
Uživatelský avatar
slavoo
začátečník
Příspěvky: 74
Registrován: úte 25. lis 2014 16:57:58
bydliště: Skalica
kávovar: QM Alexia EVO
mlýnek: Eureka MIGNON SILENZIO black matt

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od slavoo »

Zvažujem že budem používať double (14g) misku namiesto jednoporcovej na jedno espresso cca(60ml). Nieje to také citlivé na presnú gramáž a lepšia crema a hlavne množstvo v šálku. Ruku na srdce. Ozaj tých 25-30ml v šálke len podráždi chuťové bunky a mám ešte o to väčšiu chuť na ďalšiu kávu. :-) Proste mi tá dávka nestačí. A vy ? Pripravujete si niekto takto jedno espresso z double misky ?
Uživatelský avatar
bruno75
více pokročilý
Příspěvky: 296
Registrován: stř 17. zář 2014 13:32:37
bydliště: Trnava, SK
kávovar: ECM Mechanika IV Profi
mlýnek: Anfim SCODY II BST 75mm

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od bruno75 »

Ešte ťa opravím :)
Espresso je 25-30ml vyextrahované z cca. 7-8g za čas 25-30sec
Dopio je 50-60ml vyextrahované z cca. 14-16g za čas 25-30sec
.... takže to čo ty chceš nie je espresso ale dopio (2xespresso).
Odpoveď na tvoju otázku: Áno, bežne si robím z double misky dopio. Máš pravdu, hlavne v začiatkoch je to lepšia voľba kedže viacej kávy v miske odpustí aj menšiu nepresnosť. Takže smelo do tej double a samozrejme dopio, veď kto by len tak vylial jedno espresso do umývadla :D
Coffee Smells Like Freshly Ground Heaven
Uživatelský avatar
slavoo
začátečník
Příspěvky: 74
Registrován: úte 25. lis 2014 16:57:58
bydliště: Skalica
kávovar: QM Alexia EVO
mlýnek: Eureka MIGNON SILENZIO black matt

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od slavoo »

Jj, akosi mi to Dopio ušlo.. :-)
Dík za opravu ! ;-)
ondrada
silně pokročilý
Příspěvky: 1112
Registrován: úte 19. říj 2010 21:32:02
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic s miskou Rancilio 7g

Příspěvek od ondrada »

OT: Když už chceme být přesní, tak je to "Espresso doppio", doppio totiž samo o sobě znamená "dvojitý" a když přijdete na bar k taliánovi a řeknete že chcete doppio, tak na vás zůstane koukat že co dvojitýho to chcete. Je fakt potřeba říct to celý ;-)
Uživatelský avatar
slavoo
začátečník
Příspěvky: 74
Registrován: úte 25. lis 2014 16:57:58
bydliště: Skalica
kávovar: QM Alexia EVO
mlýnek: Eureka MIGNON SILENZIO black matt

Re: Gaggia Classic

Příspěvek od slavoo »

bruno75 píše:Ta precízna miska LM 7g je ešte vyšší level :) Na začiatok stačí aj LM 7g bez certifikátu (typ L115/A) majú ju na tej stránke čo si dal pod kategóriou misky.
Ta miska LM 7g bez certifikátu (typ L115/A) som testoval a fakt je problem paku dotahnut. Tak max. na 7hod. aj to z problemama. Kavovar tancuje po stole. Inak celkem Shoty celkom O.K. ale asi zostanu u tej 7g Rancilio. :(
Uživatelský avatar
bruno75
více pokročilý
Příspěvky: 296
Registrován: stř 17. zář 2014 13:32:37
bydliště: Trnava, SK
kávovar: ECM Mechanika IV Profi
mlýnek: Anfim SCODY II BST 75mm

Re: Gaggia Classic s miskou Rancilio 7g

Příspěvek od bruno75 »

Tá miska (typ 115/A) v kombinácii s rancilio portafiltrom nie je žiadny problém s dotiahnutím na 5hod. teda úplne bez problémov.
Napadlo ma či sa dno tej misky nedotýka dna portafiltra G.Classic a teda miska nie je správne uložená a doslova trčí. Pri niektorých kombináciách sa odporúča používať použiť bottom less portafilter kde na výške/hĺbke misky nezáleží. Ak máš možnosť tak vyskúšaj.
Coffee Smells Like Freshly Ground Heaven
Uživatelský avatar
slavoo
začátečník
Příspěvky: 74
Registrován: úte 25. lis 2014 16:57:58
bydliště: Skalica
kávovar: QM Alexia EVO
mlýnek: Eureka MIGNON SILENZIO black matt

Re: Gaggia Classic s miskou Rancilio 7g

Příspěvek od slavoo »

Praveze nedotyka. Miska pekne sadne na doraz okraj paky. Podla mna ma trochu hrubsie teda vyssy ten dosadaci radius vrchu misky. Ono i tie Rancilio misky celkom idu dost ztuha na 6tu hod. Skor tak na 1/2 sedmu. Este by som skusil vymenit tesnenie pod paku za nieco tensie alebo obrusit. Neviem ci TOTO by tam voslo ale neviem tu hrubku aby nebola rovnaka.
Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1804
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: Gaggia Classic s miskou Rancilio 7g

Příspěvek od papun »

Já jsem na GC používal obyč misku LM a seděla v pohodě. Teď LM Strada a taky v pohodě.
Uživatelský avatar
slavoo
začátečník
Příspěvky: 74
Registrován: úte 25. lis 2014 16:57:58
bydliště: Skalica
kávovar: QM Alexia EVO
mlýnek: Eureka MIGNON SILENZIO black matt

Re: Gaggia Classic s miskou Rancilio 7g

Příspěvek od slavoo »

A tesnení taky original ? Alebo už možno starší vymačkané ?
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Gaggia Classic s miskou Rancilio 7g

Příspěvek od primacafe »

Těsnění které je použité u kávovaru Gaggia Classic je ze stejného materiálu (totožné) jako se používá na profi kávovarech. Tato těsnění se nijak výrazně nevymačkávají. Po celou dobu do výměny nezmění nějak zásadně svoji výšku. Mění se hlavně protože materiál ztvrdne a těsnění přestává těsnit.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
slavoo
začátečník
Příspěvky: 74
Registrován: úte 25. lis 2014 16:57:58
bydliště: Skalica
kávovar: QM Alexia EVO
mlýnek: Eureka MIGNON SILENZIO black matt

Re: Gaggia Classic s miskou Rancilio 7g

Příspěvek od slavoo »

Jak to potom brúsíte (snižujete výšku) tesnenia aby to bylo ploché ronomerne po celem obvode ? Potom ta hlava sprchy dostatečne drží to tesnení ?
Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1804
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: Gaggia Classic s miskou Rancilio 7g

Příspěvek od papun »

Myslím si, že se dá rovnou koupit tenčí těsnění.
Uživatelský avatar
bruno75
více pokročilý
Příspěvky: 296
Registrován: stř 17. zář 2014 13:32:37
bydliště: Trnava, SK
kávovar: ECM Mechanika IV Profi
mlýnek: Anfim SCODY II BST 75mm

Re: Gaggia Classic s miskou Rancilio 7g

Příspěvek od bruno75 »

Slavoo... pred výmenou tesnenia by som ešte skúsil ako samotný portafilter ide zatiahnuť do hlavy. Aby bolo jasno, nemusí byť problém v tesnení ale napríklad aj v zámkoch portafiltra. Samotný portafilter bez misky by mal ísť zatiahnuť pomerne ľahko aspoň na 5-tu hodinu
Coffee Smells Like Freshly Ground Heaven
Uživatelský avatar
slavoo
začátečník
Příspěvky: 74
Registrován: úte 25. lis 2014 16:57:58
bydliště: Skalica
kávovar: QM Alexia EVO
mlýnek: Eureka MIGNON SILENZIO black matt

Re: Gaggia Classic s miskou Rancilio 7g

Příspěvek od slavoo »

To ide lahko. Testoval som ešte skôr.. Ked sme u teho tesnenia original ma akú hrúbku a teda o 1mm tenší kúpiť ?

edit:
možná tá miska není tak úplne goot.. Je kupovaná z Espressolab.sk a

Kód: Vybrat vše

http://www.espressolab.sk/eshop/miska-lm-7g-model-l115a/
ale na miske je vyrazené LF namiesto LS.

Kód: Vybrat vše

https://www.dropbox.com/s/xrl8dzmqeex8eki/2014-12-18%2021.40.43.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/85wfbava6b4p0xl/2014-12-18%2021.40.54.jpg?dl=0
Naposledy upravil(a) slavoo dne čtv 18. pro 2014 22:52:50, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
bruno75
více pokročilý
Příspěvky: 296
Registrován: stř 17. zář 2014 13:32:37
bydliště: Trnava, SK
kávovar: ECM Mechanika IV Profi
mlýnek: Anfim SCODY II BST 75mm

Re: Gaggia Classic s miskou Rancilio 7g

Příspěvek od bruno75 »

Aj tu na stránkach PC máš na G. Classic tri hrúbky tesnenia
v hrúbke 8 - 8.5 - 9 mm
Vytiahni von to tvoje pôvodné a zmeraj ho. Ak to bude 8.5mm tak skús objednať 8mm malo by to byť pomerne ľahko vyriešiteľný problém :D
Coffee Smells Like Freshly Ground Heaven
Odpovědět

Zpět na „ke kávovaru - pákovému“