Gaggia classic a pára
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- Fipo
- Příspěvky: 21
- Registrován: stř 03. čer 2015 10:33:47
- bydliště: Olomouc
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Gaggia MDF
Gaggia classic a pára
Zdravím, mám poslední dobou problém s pěněním mléka.
Mám Gaggiu Classic.
Mléko mám plnotučnou Tatru, řádně vychlazenou.
Když jsem to zkoušel bez konvičky, tak jde pára jen ze začátku možná 5s a potom téměř vůbec. Zato když přepnu zpátky do "modu" dělání espressa, nenasadím páku a pustím vodu, strašně dlouho jde jen pára.
Je to normální?
Dřív se pěna normálně tvořila, i když ne dokonale, ale nyní si mléko tak maximálně ohreju
Díky za rady
Mám Gaggiu Classic.
Mléko mám plnotučnou Tatru, řádně vychlazenou.
Když jsem to zkoušel bez konvičky, tak jde pára jen ze začátku možná 5s a potom téměř vůbec. Zato když přepnu zpátky do "modu" dělání espressa, nenasadím páku a pustím vodu, strašně dlouho jde jen pára.
Je to normální?
Dřív se pěna normálně tvořila, i když ne dokonale, ale nyní si mléko tak maximálně ohreju
Díky za rady
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1409
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Gaggia classic a pára
Je to špatně. Může být špatný ventil, termostat, ucpaná tryska, zavápněný bojler - ucpaná cesta k ventilu atd,atd...
Tipoval bych to na trysku nebo ventil.
Tipoval bych to na trysku nebo ventil.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1804
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia classic a pára
V první fázi zkus odvápnit přes trysku. Když to nepomůže, tak rozeber cestu k trysce a pak případně ten el. ventil.
Taky zkus sledovat jak a kdy spíná termostat, ale v tom to asi nebude pokud ti pak z hlavy valí pára.
Taky zkus sledovat jak a kdy spíná termostat, ale v tom to asi nebude pokud ti pak z hlavy valí pára.
- Fipo
- Příspěvky: 21
- Registrován: stř 03. čer 2015 10:33:47
- bydliště: Olomouc
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Gaggia classic a pára
Tak problém s tryskou asi vyřešen. Bylo tam uvolněné "cosi".
Teď tedy zbývá dořešit odchod páry přes hlavu při přepnutí zpět na mód espresso. Může tam být ta pára jen nahromaděná a jde prostě jakoukoliv cestou ven při spuštění či tam je opravdu něco špatně?
Protože po udělání cappuccina, espresso chvíli prostě udělat nelze. Musím veškerou páru odpustit a teprve pak to jde.
Díky za pomoc
Teď tedy zbývá dořešit odchod páry přes hlavu při přepnutí zpět na mód espresso. Může tam být ta pára jen nahromaděná a jde prostě jakoukoliv cestou ven při spuštění či tam je opravdu něco špatně?
Protože po udělání cappuccina, espresso chvíli prostě udělat nelze. Musím veškerou páru odpustit a teprve pak to jde.
Díky za pomoc
- j.bill
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1409
- Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
- bydliště: Moravia Magna
- kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
- mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD
Re: Gaggia classic a pára
To je normální. Kávovar-bojler musí buď zchládnout z teploty cca 130°C na cca 90°C, nebo se musí odpustit pára a zchladit bojler čerstvou vodou. Co to bylo to "cosi" ?
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
- Fipo
- Příspěvky: 21
- Registrován: stř 03. čer 2015 10:33:47
- bydliště: Olomouc
- kávovar: Gaggia Classic
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Gaggia classic a pára
V trysce páry je jakýsi plastový bazmek...nějak jsem ho zarazil a už to dělá pěnu jedna báseň. Tak nevím, zda to tím mohlo být či nemohlo...
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1804
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia classic a pára
Tak to bylo jednoduché - gratuluji:).
Doporučím ti ještě následující. Po napěnění mléka očisti a profoukni trysku párou a uzavři ji. Potom spusť čerpadlo a poslouchej jeho zvuk. Jakmile uslyšíš, že už nemá kam tlačit vodu, tak ho vypni. Pak vypni páru tlačítkem jako by si chtěl dělat espresso a tím to končí.
Díky tomuto se ti doplní voda do poloprázdného bojleru, rychleji se ti ochladí a nechrlí ti pak z hlavy pára.
Doporučím ti ještě následující. Po napěnění mléka očisti a profoukni trysku párou a uzavři ji. Potom spusť čerpadlo a poslouchej jeho zvuk. Jakmile uslyšíš, že už nemá kam tlačit vodu, tak ho vypni. Pak vypni páru tlačítkem jako by si chtěl dělat espresso a tím to končí.
Díky tomuto se ti doplní voda do poloprázdného bojleru, rychleji se ti ochladí a nechrlí ti pak z hlavy pára.
- pelo
- více pokročilý
- Příspěvky: 165
- Registrován: stř 27. led 2016 17:02:29
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Classic, Classic Plus, Evolution, LP Europiccola '82
- mlýnek: OE Lido E, DRM OnDemand
Re: Gaggia classic a pára
Nebo po napěnění mléka spustit výdej horké vody přes trysku až začne téct jen voda bez páry a boiler se odvzdušní...já to tak dělám na Classic Plus (otevřu trysku a pustím čerpadlo, nakolik nemá solenoid na hlavě tak voda jde lehčí cestou jen přes trysku. U starého Classicu by to díky solenoidu teklo i přes sprchu, tam musí být stisknuto i tlačítko páry - výdej horké vody aby ventil v hlavě zůstal zavřený).
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1804
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia classic a pára
To je taky varianta, ale mě se nelíbila z toho důvodu, že pára prská, všechno okolo orosené a prostě to dělá bordel. Ale samozřejmě každému vyhovuje něco jiného.
- pelo
- více pokročilý
- Příspěvky: 165
- Registrován: stř 27. led 2016 17:02:29
- bydliště: Bratislava
- kávovar: Gaggia Classic, Classic Plus, Evolution, LP Europiccola '82
- mlýnek: OE Lido E, DRM OnDemand
Re: Gaggia classic a pára
To je pravda. Proto dávám tu trysku do vysoké sklenice a přikryju to celé hadříkem ať to nedělá bordel. Pěním každé ráno manželce na latte (s pokusy o latte art) a mám to už tak nějak naučený...
- janmat
- Příspěvky: 8
- Registrován: pát 12. úno 2016 14:36:30
- bydliště: Chomutov
- kávovar: Gaggia classic
- mlýnek: Macap M5D
Re: Gaggia classic a pára
Zdá se, že bylo vyřešeno, dovolím si položit také otázku, ať nezakládám nové téma, protože to sem patří:
Když zapnu kávovar, přes trysku neustále kapává voda, cca 100 ml za den.
Když dám nahřát páru, pak to propouští víc.
Utažené to mám na krev a stále protéká.
Jak byste to řešili u svých kávovarů?
Jsem začátečník a s tímto si neporadím
Předem díky za rady...
Když zapnu kávovar, přes trysku neustále kapává voda, cca 100 ml za den.
Když dám nahřát páru, pak to propouští víc.
Utažené to mám na krev a stále protéká.
Jak byste to řešili u svých kávovarů?
Jsem začátečník a s tímto si neporadím
Předem díky za rady...
Perfektní káva + dobří přátelé = skvělý den
- papun
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1804
- Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
- bydliště: Zlín
- kávovar: Carimali Alfa
- mlýnek: Ascaso i-sttel
Re: Gaggia classic a pára
No mě to taky kapalo od prvopočátku, ale nedokážu říct jestli by to za den byla deci - spíš ne. Každopádně je to nešvar GC. Ale asi bych se s tím nějak zásadně netrápil. Případně můžeš zkontrolovat těsnění na ventilu. Ale on spíš ten ventil jako takový nebude moc kvalitní.
- puschpull
- silně pokročilý
- Příspěvky: 643
- Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
- bydliště: Most - Korozluky
- kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
- mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF
Re: Gaggia classic a pára
Já mám tu Gaggii od papuna. Trysku mám otočenou dovnitř do prostoru nad odkapávačem. Myslím, že už téměř nekape, když už tak možná kapku za 5 minut. Trysku používám, jen při občasném propláchnutí, mléko na Gaggii připravuji nyní už možná tak 1x za 2-3 měsíce. A vůbec,kombinaci mléko a kávy jsem naprosto odboural, spolu s jakýmkoliv cukrem. Ta výjimka je pro občasné návštěvy, které cukr či mléko do kávy vyžadují.
Ta deci za den by mi asi vadila, ale kávovar mám zapnutý jen cca 2 -3 hodiny denně, víc asi ne.
Ta deci za den by mi asi vadila, ale kávovar mám zapnutý jen cca 2 -3 hodiny denně, víc asi ne.