Gaggia classic a pára

problémy (všeho druhu) s kávovarem, první pokusy, nastavení
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
Uživatelský avatar
Fipo
Příspěvky: 21
Registrován: stř 03. čer 2015 10:33:47
bydliště: Olomouc
kávovar: Gaggia Classic
mlýnek: Gaggia MDF

Gaggia classic a pára

Příspěvek od Fipo »

Zdravím, mám poslední dobou problém s pěněním mléka.
Mám Gaggiu Classic.
Mléko mám plnotučnou Tatru, řádně vychlazenou.
Když jsem to zkoušel bez konvičky, tak jde pára jen ze začátku možná 5s a potom téměř vůbec. Zato když přepnu zpátky do "modu" dělání espressa, nenasadím páku a pustím vodu, strašně dlouho jde jen pára.
Je to normální? :hnup:
Dřív se pěna normálně tvořila, i když ne dokonale, ale nyní si mléko tak maximálně ohreju :?
Díky za rady
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Gaggia classic a pára

Příspěvek od j.bill »

Je to špatně. Může být špatný ventil, termostat, ucpaná tryska, zavápněný bojler - ucpaná cesta k ventilu atd,atd...
Tipoval bych to na trysku nebo ventil.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1804
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: Gaggia classic a pára

Příspěvek od papun »

V první fázi zkus odvápnit přes trysku. Když to nepomůže, tak rozeber cestu k trysce a pak případně ten el. ventil.

Taky zkus sledovat jak a kdy spíná termostat, ale v tom to asi nebude pokud ti pak z hlavy valí pára.
Uživatelský avatar
Fipo
Příspěvky: 21
Registrován: stř 03. čer 2015 10:33:47
bydliště: Olomouc
kávovar: Gaggia Classic
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Gaggia classic a pára

Příspěvek od Fipo »

Tak problém s tryskou asi vyřešen. Bylo tam uvolněné "cosi".
Teď tedy zbývá dořešit odchod páry přes hlavu při přepnutí zpět na mód espresso. Může tam být ta pára jen nahromaděná a jde prostě jakoukoliv cestou ven při spuštění či tam je opravdu něco špatně?
Protože po udělání cappuccina, espresso chvíli prostě udělat nelze. Musím veškerou páru odpustit a teprve pak to jde.
Díky za pomoc
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Gaggia classic a pára

Příspěvek od j.bill »

To je normální. Kávovar-bojler musí buď zchládnout z teploty cca 130°C na cca 90°C, nebo se musí odpustit pára a zchladit bojler čerstvou vodou. Co to bylo to "cosi" ?
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
Fipo
Příspěvky: 21
Registrován: stř 03. čer 2015 10:33:47
bydliště: Olomouc
kávovar: Gaggia Classic
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Gaggia classic a pára

Příspěvek od Fipo »

V trysce páry je jakýsi plastový bazmek...nějak jsem ho zarazil a už to dělá pěnu jedna báseň. Tak nevím, zda to tím mohlo být či nemohlo...
Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1804
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: Gaggia classic a pára

Příspěvek od papun »

Tak to bylo jednoduché - gratuluji:).

Doporučím ti ještě následující. Po napěnění mléka očisti a profoukni trysku párou a uzavři ji. Potom spusť čerpadlo a poslouchej jeho zvuk. Jakmile uslyšíš, že už nemá kam tlačit vodu, tak ho vypni. Pak vypni páru tlačítkem jako by si chtěl dělat espresso a tím to končí.

Díky tomuto se ti doplní voda do poloprázdného bojleru, rychleji se ti ochladí a nechrlí ti pak z hlavy pára.
Uživatelský avatar
pelo
více pokročilý
Příspěvky: 165
Registrován: stř 27. led 2016 17:02:29
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Classic, Classic Plus, Evolution, LP Europiccola '82
mlýnek: OE Lido E, DRM OnDemand

Re: Gaggia classic a pára

Příspěvek od pelo »

Nebo po napěnění mléka spustit výdej horké vody přes trysku až začne téct jen voda bez páry a boiler se odvzdušní...já to tak dělám na Classic Plus (otevřu trysku a pustím čerpadlo, nakolik nemá solenoid na hlavě tak voda jde lehčí cestou jen přes trysku. U starého Classicu by to díky solenoidu teklo i přes sprchu, tam musí být stisknuto i tlačítko páry - výdej horké vody aby ventil v hlavě zůstal zavřený).
Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1804
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: Gaggia classic a pára

Příspěvek od papun »

To je taky varianta, ale mě se nelíbila z toho důvodu, že pára prská, všechno okolo orosené a prostě to dělá bordel. Ale samozřejmě každému vyhovuje něco jiného.
Uživatelský avatar
pelo
více pokročilý
Příspěvky: 165
Registrován: stř 27. led 2016 17:02:29
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Classic, Classic Plus, Evolution, LP Europiccola '82
mlýnek: OE Lido E, DRM OnDemand

Re: Gaggia classic a pára

Příspěvek od pelo »

To je pravda. Proto dávám tu trysku do vysoké sklenice a přikryju to celé hadříkem ať to nedělá bordel. Pěním každé ráno manželce na latte (s pokusy o latte art) a mám to už tak nějak naučený...
Uživatelský avatar
janmat
Příspěvky: 8
Registrován: pát 12. úno 2016 14:36:30
bydliště: Chomutov
kávovar: Gaggia classic
mlýnek: Macap M5D

Re: Gaggia classic a pára

Příspěvek od janmat »

Zdá se, že bylo vyřešeno, dovolím si položit také otázku, ať nezakládám nové téma, protože to sem patří:
Když zapnu kávovar, přes trysku neustále kapává voda, cca 100 ml za den.
Když dám nahřát páru, pak to propouští víc.
Utažené to mám na krev a stále protéká.
Jak byste to řešili u svých kávovarů?
Jsem začátečník a s tímto si neporadím :(
Předem díky za rady...
Perfektní káva + dobří přátelé = skvělý den
Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1804
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: Gaggia classic a pára

Příspěvek od papun »

No mě to taky kapalo od prvopočátku, ale nedokážu říct jestli by to za den byla deci - spíš ne. Každopádně je to nešvar GC. Ale asi bych se s tím nějak zásadně netrápil. Případně můžeš zkontrolovat těsnění na ventilu. Ale on spíš ten ventil jako takový nebude moc kvalitní.
Uživatelský avatar
puschpull
silně pokročilý
Příspěvky: 643
Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
bydliště: Most - Korozluky
kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF

Re: Gaggia classic a pára

Příspěvek od puschpull »

Já mám tu Gaggii od papuna. Trysku mám otočenou dovnitř do prostoru nad odkapávačem. Myslím, že už téměř nekape, když už tak možná kapku za 5 minut. Trysku používám, jen při občasném propláchnutí, mléko na Gaggii připravuji nyní už možná tak 1x za 2-3 měsíce. A vůbec,kombinaci mléko a kávy jsem naprosto odboural, spolu s jakýmkoliv cukrem. Ta výjimka je pro občasné návštěvy, které cukr či mléko do kávy vyžadují.
Ta deci za den by mi asi vadila, ale kávovar mám zapnutý jen cca 2 -3 hodiny denně, víc asi ne.
Odpovědět

Zpět na „ke kávovaru - pákovému“