Lelit PL41 PLUS T a RR- Poraďte

problémy (všeho druhu) s kávovarem, první pokusy, nastavení
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Zamčeno
Uživatelský avatar
trawti
Příspěvky: 38
Registrován: pát 01. črc 2016 16:29:41
bydliště: Pardubický kraj
kávovar: Lelit PL41 PLUS T
mlýnek: Rancillio Rocky Doserless

Lelit PL41 PLUS T a RR- Poraďte

Příspěvek od trawti »

Dobrý den,
pořídil jsem kávovar Lelit a a mlýnek Rocky. Jen po pár prvních pokusech se kávovar začal strašně přehřívat a i trochu smrdět. Je to normální? Vždy jsem čekal, až teplota na PIDu spadne na nastavených 95 stupňů. A na hlavu se sprchou se nedalo šáhnout. Udělal jsem asi 7 kafí a vždy čekal až bude teplota 95. Zkusil jsem i 2 cappuccina a začalo to smrdět hlavně po páře, kdy teplota byla jednu chvíli i 137 stupňů, tak nevím jestli to je normální nebo je něco špatně. No a další věc je ohledně hrubosti mletí a tampování. Nemá někdo zkušenosti s hrubostí na Rockym v kombinaci s Lelitem? Espresso mi už teklo cca 25 vteřin a cca 30ml, ale absolutně žádná krema. Proadíte jak dosáhnout dobré cremy? Namlel jsem 9g na hrubosti 8.
Nejtěžší věci v životě se provádí nejméně, avšak poskytnout nejvíce.
Uživatelský avatar
puschpull
silně pokročilý
Příspěvky: 643
Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
bydliště: Most - Korozluky
kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF

Re: Lelit PL41 PLUS T a RR- Poraďte

Příspěvek od puschpull »

Espresso mi už teklo cca 25 vteřin a cca 30ml, ale absolutně žádná krema.
Z jaké kávy to děláte?
Naposledy upravil(a) puschpull dne úte 11. dub 2017 16:23:15, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
hunt01
více pokročilý
Příspěvky: 350
Registrován: sob 14. led 2012 10:40:25
bydliště: Šaratice / Brno
kávovar: Carimali Uno, Brasilia Portofino, Astoria Compact
mlýnek: Anfim Cody, Anfim Scody II

Re: Lelit PL41 PLUS T a RR- Poraďte

Příspěvek od hunt01 »

Teplota na páru má být okolo 120C, stáhni si pid pokud to jde
Servis a prodej profesionálních kávovarů.
www.baristaservis.cz a nové www.kafenapisku.cz
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Lelit PL41 PLUS T a RR- Poraďte

Příspěvek od j.bill »

Nemáš to přeplé (tu teplotu) na pěnění? Máš dobře nastavený ten PID? Crému dělá čerstvá káva. Pokud jsi koupil z běžného obchodu s potravinami, tak na ni zapomeň. Kup čerstvou z pražírny a uvidíš. ;)
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
trawti
Příspěvky: 38
Registrován: pát 01. črc 2016 16:29:41
bydliště: Pardubický kraj
kávovar: Lelit PL41 PLUS T
mlýnek: Rancillio Rocky Doserless

Re: Lelit PL41 PLUS T a RR- Poraďte

Příspěvek od trawti »

PID mám nastavený na 93 stupňů a kávu jsem vzal z Tchiba když je to jen na učení. Také používám jen ten základní plastový tamper co byl u kávovaru a misky taky původní (ale ty se mi zdají být vpohodě, ale nejde s miskama dotáhnout páka aby byl uplně rovně)
Nejtěžší věci v životě se provádí nejméně, avšak poskytnout nejvíce.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Lelit PL41 PLUS T a RR- Poraďte

Příspěvek od primacafe »

Tamper je to poslední, co má vliv na nedařící se espresso.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
trawti
Příspěvky: 38
Registrován: pát 01. črc 2016 16:29:41
bydliště: Pardubický kraj
kávovar: Lelit PL41 PLUS T
mlýnek: Rancillio Rocky Doserless

Re: Lelit PL41 PLUS T a RR- Poraďte

Příspěvek od trawti »

Rozhodně pak zkusím odsud, ale nechci jí vyplýtvat na to moje učení. Je lepší dát třeba o stupínek větší hrubost a větší sílu tampování nebo menší hrubost a tampovat lehčeji? Vím že by síla měla být cca 10kg, ale to opravdu nepoznám. V misce mi vždy zůstává bláto. A nevadí kávovaru, když se udělá reba těch 6 kafí po sobě a z toho třeba 2 cappuccina (když je to 300ml bojler)? Ještě poslední otázka: Necháte protéci vodu ze sprchy hned po dokončení espressa, aby se to pročistilo?
Nejtěžší věci v životě se provádí nejméně, avšak poskytnout nejvíce.
Uživatelský avatar
puschpull
silně pokročilý
Příspěvky: 643
Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
bydliště: Most - Korozluky
kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF

Re: Lelit PL41 PLUS T a RR- Poraďte

Příspěvek od puschpull »

... Je lepší dát třeba o stupínek větší hrubost a větší sílu tampování nebo menší hrubost a tampovat lehčeji? Vím že by síla měla být cca 10kg, ale to opravdu nepoznám...
Opravdu téměř nemá smysl se nějak učit na kávě, která není vyzkoušené, že na espresso "funguje". Na to z Tchiba se podle mě nic nenaučíš,

Samozřejmě, pořád nechávám protéct vodu ze sprchy - na začátku do hrníčků na nahřátí, před´samotnou extrakcí také krátce, pak po extrakci aby se sprcha a sítko pročistilo, pak na opláchnutí nečistot na odkapávací ploše. Při každé přípravě espressa spotřebuji tak 0,5-0,8 litru vody ...
Uživatelský avatar
trawti
Příspěvky: 38
Registrován: pát 01. črc 2016 16:29:41
bydliště: Pardubický kraj
kávovar: Lelit PL41 PLUS T
mlýnek: Rancillio Rocky Doserless

Re: Lelit PL41 PLUS T a RR- Poraďte

Příspěvek od trawti »

Dobře díky, koupím si teda čerstvou kávu, a ještě bych teda rád věděl, jestli se kávovar nemůže nějak poškodit když se na něm dělá hodně kafí, aby se tam něco nespálilo. U tý páry mi to pořád vyskakuje na těch 137 stupňů i když je pára nastavená na 120, pak je to už hned horký a mléko není skoro našlehané.
Nejtěžší věci v životě se provádí nejméně, avšak poskytnout nejvíce.
Uživatelský avatar
puschpull
silně pokročilý
Příspěvky: 643
Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
bydliště: Most - Korozluky
kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF

Re: Lelit PL41 PLUS T a RR- Poraďte

Příspěvek od puschpull »

Hodně kafí
... na své Gaggia Classic dělám často třeba 5-6 porcí, když je návštěva.
Když dělám páru (téměř mléko nepoužívám, takže v tomto moc zkušeností nemám, tak je teplota třeba 145 stupňů. Pokud pak chci zas dělat espressa, tak přepnu na vodu, páru odpustím a vodu nechám protékat až je zase požadovaná teplota nastavená na PID.
Uživatelský avatar
trawti
Příspěvky: 38
Registrován: pát 01. črc 2016 16:29:41
bydliště: Pardubický kraj
kávovar: Lelit PL41 PLUS T
mlýnek: Rancillio Rocky Doserless

Re: Lelit PL41 PLUS T a RR- Poraďte

Příspěvek od trawti »

Super, díky moc za odpověď. :) No až se mi něco kloudného povede, tak vyfotím a hodím sem do diskuse.
Nejtěžší věci v životě se provádí nejméně, avšak poskytnout nejvíce.
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Lelit PL41 PLUS T a RR- Poraďte

Příspěvek od j.bill »

Pozor! Gaggia Classic má topná tělesa vně bojleru. Je to skoro takový průtokový/blokový ohřívač. Pokud je čidlo umístěné na obalu, teplota při ohřevu bude poměrně vysoká oproti teplotě uvnitř bojleru/bloku. Naopak Lelit má spirálu uvnitř bojleru a tam je teplota nejvyšší a pokud je čidlo na bojleru, bude tam teplota o něco nižší. Na Gaggii se voda ohřívá od stěn bloku, na Lelitu od spirály a obal bojleru teprve tou ohřátou vodou (je nejstudenější). Takže nastavení PIDu a teplot by mohlo být rozdílné. (Předpokládám, že by PID na Gaggii mohl být nastavený na vyšší teplotu než PID na Lelitu)
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Lelit PL41 PLUS T a RR- Poraďte

Příspěvek od primacafe »

trawti píše:Dobře díky, koupím si teda čerstvou kávu,..............
Jestli se rozhodnete nakupovat u nás, není potřeba kupovat nic drahého. Na naučení stačí v podstatě to nejlevnější http://shop.primacafe.cz/smesi/5-prima-standard.html . Je to směs a velice dobře pění. Pokud se nebude dařit, tak se dá už bavit konkretně ke kávě kterou znám a vím jak se má chovat.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
puschpull
silně pokročilý
Příspěvky: 643
Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
bydliště: Most - Korozluky
kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF

Re: Lelit PL41 PLUS T a RR- Poraďte

Příspěvek od puschpull »

j.bill má pravdu. Například u mě je PID nastaven nejčastěji na 101,5 stupňů. Teplotu ve sprše jsem neměřil ale odhaduji, že bych tam naměřil tak 85-88 stupňů.
Teplota výsledného espressa v předem vyhřátém hrnku a idned po skončení extrakce bývá tak 66-70 stupňů.
Uživatelský avatar
Effe
více pokročilý
Příspěvky: 248
Registrován: pon 14. čer 2010 19:21:34
bydliště: Ostrava
kávovar: Gaggia Classic
mlýnek: Ascaso I-Steel

Re: Lelit PL41 PLUS T a RR- Poraďte

Příspěvek od Effe »

Já mám PID na 95 stupňů a vytékala mi voda cca 88 stupňů.Záleží taky na použitém termočlánku.
Uživatelský avatar
trawti
Příspěvky: 38
Registrován: pát 01. črc 2016 16:29:41
bydliště: Pardubický kraj
kávovar: Lelit PL41 PLUS T
mlýnek: Rancillio Rocky Doserless

Re: Lelit PL41 PLUS T a RR- Poraďte

Příspěvek od trawti »

Děkuju za tip na kávu, vyzkouším... Aha, takže když rozdíl u Gaggie mezi PIDem a výslednou teplotou espressa je cca 30 stupňů, kolik byste doporučili u Lelitu, kde jsou čidla na obalu bojleru a teplota PIDu může být nastavená na menší? Díky
Nejtěžší věci v životě se provádí nejméně, avšak poskytnout nejvíce.
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Lelit PL41 PLUS T a RR- Poraďte

Příspěvek od j.bill »

Teplotu "na páru" si na PIDu nastav na těch 115-120° C. Pak už by to smrdět nemělo. Pokud by se Ti i přesto teplota dostávala nad 130°C je něco špatně. Teplota "na kávu" by mohla být nastavená na PIDu kolem těch 95°C...Pokud bude káva moc hořká, můžeš ubrat, pokud kyselá tak přidat.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
trawti
Příspěvky: 38
Registrován: pát 01. črc 2016 16:29:41
bydliště: Pardubický kraj
kávovar: Lelit PL41 PLUS T
mlýnek: Rancillio Rocky Doserless

Re: Lelit PL41 PLUS T a RR- Poraďte

Příspěvek od trawti »

Dobře zkusím, díky. Nevím, co bych si bez vás počal :grin:
Nejtěžší věci v životě se provádí nejméně, avšak poskytnout nejvíce.
Uživatelský avatar
trawti
Příspěvky: 38
Registrován: pát 01. črc 2016 16:29:41
bydliště: Pardubický kraj
kávovar: Lelit PL41 PLUS T
mlýnek: Rancillio Rocky Doserless

Re: Lelit PL41 PLUS T a RR- Poraďte

Příspěvek od trawti »

Posílám vám můj poslední výtvor, lepší se mi nepovedl. Nateklo to za 35 sekund, crema nic moc, a teklo mi to hlavně jen z jedný strany a to jsem se snažil tampovat rovnoměrně. Je to ze single misky. Když dám o stupínek větší mletí, tak to teče moc rychle a když menší, tak to zas jen kape. Kafe melu 8-9g. Ještě nevím jestli nevadí, že se ta páka nedá dorazit, tohle je na maximum. Spustil jsem to na teplotě 95 a po dobu extrakce to klesalo na 88, ale stejně mě to připadá ještě docela hořké, takže to zkusím nastavit třeba na 92. Tlak tady bohužel změřit nemohu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Nejtěžší věci v životě se provádí nejméně, avšak poskytnout nejvíce.
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Lelit PL41 PLUS T a RR- Poraďte

Příspěvek od j.bill »

Pokud to není čerstvá káva, tak je to dobré a odpovídající. Kávovar nechej zahřát na provozní teplotu těch 20 minut. Zkus snižovat teplotu na PIDu třeba po třech stupních, kam se Ti bude posouvat chuť...Kávu už máš objednanou? Chtělo by to opravdu ladit nějakou osvědčenou kávu, ne hyper super. Alespoň tedy na espresso. Cappuccino nebo Caffe Latte se možná dá....
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Zamčeno
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „ke kávovaru - pákovému“