Brasil Santos NY 2 screen 17/18

pražené v PRIMAcafé
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *

Tuto kávu:

1. kupuji pravidelně (vyhovuje mě)
27
52%
2. nekupuji (měl jsem, nevyhovuje)
3
6%
3. kupuji občas (pro zpestření)
7
13%
4. ještě jsem ji neměl (uvažuji)
15
29%
 
Celkem hlasů: 52

Uživatelský avatar
Zizass
více pokročilý
Příspěvky: 296
Registrován: úte 25. srp 2009 17:57:36
bydliště: Rychnov n.K.
kávovar: Bezzera.UNICA.PID
mlýnek: Compak.K3.Touch.Advanced

Re: Brasil Santos NY 2 screen 17/18

Příspěvek od Zizass »

U mně takový stav nenastal,melu všechny kávy v rozmezí +-1 stupně,jednou se mi stalo u nějaké Afriky ,že jsem měnil mletí o 2 stupně,ale santoska nee,to je klasika. ;)

Uživatelský avatar
Muminnek
pokročilý
Příspěvky: 88
Registrován: pát 28. lis 2008 13:03:18
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Brasil Santos NY 2 screen 17/18

Příspěvek od Muminnek »

Mamince tato káva chutná.
Já mám radši silnější kávy, ale mamka si stěžovala, že jsou na ni moc silné. Tak jsem dala na zdejší kladná hodnocení a vzala jsem v potaz, že mně se brazilky zdály moc slabé a objednala jsem ji Santosku a dobře jsem udělala.

Uživatelský avatar
elwoodblues
více pokročilý
Příspěvky: 431
Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
bydliště: Brno
kávovar: Rancilio Silvia
mlýnek: Mazzer Jolly

Re: Brasil Santos NY 2 screen 17/18

Příspěvek od elwoodblues »

Není kyselá, což mi vyhovuje. Je výborná, což mi vyhovuje rovněž. Připadá mi chuťově zajímavější a bohatší, než předešlá Colombia MS (taky dobrá káva). Zatím moje poslední - právě jsem ji dopil. Je ovšem možné, že prostě jen dělám čím dál lepší espresso :)
Každý svého kafe strůjcem

Uživatelský avatar
Hrochan
Příspěvky: 22
Registrován: ned 07. úno 2010 21:48:18
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Brasil Santos NY 2 screen 17/18

Příspěvek od Hrochan »

Přidám názor laika s Bialetti Brikkou :grin:
Tato káva se pro moka press asi příliš nehodí, je z něj opravdu velmi kyselá. Je pravda že toto je moje 1. káva z primacafé, předtím jsem nakupoval v Oxalisu (please don't kill me) a Brazílii jsem neměl, příště raději zkusím nějakou osvědčenou (Tanzanie).
Toto berte čistě jako názor z moka konvičky, chápu že z Espressa tato káva může chutnat výborně :ucta:

Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: Brasil Santos NY 2 screen 17/18

Příspěvek od hnup »

Práve som v práci dopil Santosku pripravenú vo french press. Nie je to môj preferovaný spôsob prípravy, no asi o ňom začnem uvažovať minimálne ako o "cestovnej" možnosti. Kombinácia Santoska a FP predčila moje očakávania, chuť bola príjemná sladko-čokoládová bez kyslosti, moje obavy z príliš jemnej "málo hustej" chute sa nepotvrdili.
Samozrejme, vyžaduje si to poctivú prípravu a špičkové vybavenie (v mojom prípade storočný mlynček Tramp, ktorý som objavil zastrčený v skrini a FP asi najznámejšej značky na svete - Made in China za 1€ z Kauflandu :-) ).
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.

zdenda.sima
začátečník
Příspěvky: 66
Registrován: sob 02. črc 2011 22:02:42
bydliště: Jižní Čechy
kávovar: ECM Technika IV Profi, Gaggia Classic + PID
mlýnek: Eureka Mignon Silenzio

Re: Brasil Santos NY 2 screen 17/18

Příspěvek od zdenda.sima »

Stejně jako Hrochan mám konvičku Bialetti, vlastně i mlýnek stejné značky. Ze začátku mi z konvičky taky tekla kyselá káva (Peru). Chce to rozhodně jemnější mletí, kyselost z nepříjemné přešla na jemnou, ovocnou. Na fóru jsem pochytil víc příspěvků, kde se při jemnějším mletí o dost zlepšila kyselost. Melu si jemněji než co jsem poprvé dostal v obchodě, je to určitě lepší. I při menší změně hrubosti je znatelný rozdíl.

Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: Brasil Santos NY 2 screen 17/18

Příspěvek od hnup »

Moka kanvička dáva príliš horúcu vodu, nevidím to ako najlepší spôsob prípravy, zvlášť u PRIMAcafé.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.

zdenda.sima
začátečník
Příspěvky: 66
Registrován: sob 02. črc 2011 22:02:42
bydliště: Jižní Čechy
kávovar: ECM Technika IV Profi, Gaggia Classic + PID
mlýnek: Eureka Mignon Silenzio

Re: Brasil Santos NY 2 screen 17/18

Příspěvek od zdenda.sima »

Určitě to nechci srovnávat s presem, ale i s moka konvičkou dostanu kafe hodně dobré a podobné tomu, jak ho popisují ostatní na fóru kyselost/hořkost/ovocné tóny atd. Třeba to tak nejde z každé kávy, ale výsledek z moka konvičky je opravdu velice dobrý. Určitě bych ji nepodceňoval. Na druhou stranu nemám to srovnání s presem, takže těžko říct...

Uživatelský avatar
Jeremy
více pokročilý
Příspěvky: 171
Registrován: ned 16. kvě 2010 16:03:35
bydliště: Zlín
kávovar:
mlýnek:

Re: Brasil Santos NY 2 screen 17/18

Příspěvek od Jeremy »

Moka, Frenchpress, Espresso, Capuccino, Lungo.... a mohl bych pokračovat. Vždy se káva a její chuť bude chovat jinak. Nic proti zdendo, ale já osobně si do moka konvičky nedovolím dát jednodruhovou kávu, protože z ní nedostanu to nejlepší a to je velká, velká škoda. K těmto účelům používám zásadně směs a to X-presso. Vysoká teplota v moka konvičce je mínus, ale je to můj druhý nejoblíbenjší způsob přípravy kávy. Santosku jsem pil ze začátku, nyní jen sem tam když si potřebuji narovnat po čase hubu. Je to pro mě taková pramatka čerstvě pražené kávy. Jinak Váš názor respektuji.
Boiler je bojler

zdenda.sima
začátečník
Příspěvky: 66
Registrován: sob 02. črc 2011 22:02:42
bydliště: Jižní Čechy
kávovar: ECM Technika IV Profi, Gaggia Classic + PID
mlýnek: Eureka Mignon Silenzio

Re: Brasil Santos NY 2 screen 17/18

Příspěvek od zdenda.sima »

No problém je právě v tom, že jsem zatím neměl šanci porovnat chuť s espressem. Zřejmě bych byl překvapenej, alespoň soudě podle toho, co píšete. I přesto v moka udělám kávu, jakou nemám šanci ve spoustě restaurací bohužel dostat. Nedávno jsem si uvědomil, že od té doby, co si dělám čerstvou kávu v moka, jsem si už dlouho nepochutnal na espressu v restauraci.
Vím, že to patří pod jiné téma (omlouvám se ostatním), ale přesto ... máte zkušenosti s moka i espressem. Můžete mi napsat, v čem se ve většině případů z Vašeho pohledu liší chuť kávy dle přípravy moka/espresso (hořkost, kyselost atd.)? Pokud se to dá zobecnit. Taky by mě zajímalo, jakou kávu byste do moka doporučil (kromě zmíněné Xpresso, dále tu bylo více kladných ohlasů na Colombia MS). Díky

Uživatelský avatar
Jeremy
více pokročilý
Příspěvky: 171
Registrován: ned 16. kvě 2010 16:03:35
bydliště: Zlín
kávovar:
mlýnek:

Re: Brasil Santos NY 2 screen 17/18

Příspěvek od Jeremy »

No, ono se to právě tak zobecňovat nedá a nerad to taky dělám. I když Santoska je pro mě dobře čitelná káva, nedokážu vám popsat všechny ovocně květinové tóny s mléčně čokoládovou dochutí :lol:. Jen tak pro orientaci, Jihoamerické kávy jsou pro mě příjemně kyselkavé, nebavím se o kyselosti s tou jsem se ještě u Prima káv nesetkal, ale o Aciditě. Afriky jsou spíš kořeněné, ale každý to může cítit trošku jinak. Taky se vám může zdát ráno káva "taková" a odpoledne už třeba "maková". Nyní k těm rozdílům v přípravě Moka vs. Espresso. U moky obecně se mi zdá káva více do hořka, proto zakápnu troškou mlékem pro zjemnění chuti, nesladím. Právě tu hořkost na víc bude mít nasvědomí ona teplota. Ještě hůř se projevovala káva v kávovaru Delonghi ECO 310, kdy z každé kávy vystupovaly hořko-kyselé tóny (obludně vysoká teplota). Do moky bych doporučil jakou koliv směs. Levnější směsi nepoužívám, mám za to, že je tam více robusty, která jak je známo obsahuje více kofeinu. Což se u mě po vypití projevuje sice příjemným "kofejnovým nájezdem", ale o to horším tzv. "Cofein crash". Pro mě za mě, v klidu sypejte do moka konvičky Hawai Kona extra fancy. Ničeho špatného by jste se nedopustil, je to prostě jen škoda, nic víc.
Boiler je bojler

Uživatelský avatar
czhawk
více pokročilý
Příspěvky: 144
Registrován: pát 29. črc 2011 14:20:06
bydliště: Ústí nad Labem
kávovar: Rancilio SILVIA
mlýnek: Rancilio ROCKY

Re: Brasil Santos NY 2 screen 17/18

Příspěvek od czhawk »

Super káva. Moje oblíbená, každodenní, pravidelná káva. Dlouholetá známost, která u PRIMAcafé dosáhla dokonalosti.

Uživatelský avatar
eXp10it
pokročilý
Příspěvky: 87
Registrován: stř 16. lis 2011 20:47:14
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Brasil Santos NY 2 screen 17/18

Příspěvek od eXp10it »

Oproti jiným mletí opravdu trochu hruběji. 300g balíček zmizel rychle, neurazil, ale objednávat už nebudu.
15barů pokládám jako rozumné minimum pro přípravu kvalitního espressa

kuslak
začátečník
Příspěvky: 63
Registrován: pát 18. lis 2011 12:35:38
bydliště: BRATISLAVA
kávovar:
mlýnek:

Re: Brasil Santos NY 2 screen 17/18

Příspěvek od kuslak »

Dobre kaficko,
Je taka lahsia, kremovejsia, pre tych co nemusia vyraznejsie ostrejsie chute.
Rano ochutnavam zmes :)

kuslak
začátečník
Příspěvky: 63
Registrován: pát 18. lis 2011 12:35:38
bydliště: BRATISLAVA
kávovar:
mlýnek:

Re: Brasil Santos NY 2 screen 17/18

Příspěvek od kuslak »

Z 300g mi už ostalo iba sto a musím povedať, že mi zachutila už viac. Kto váha, nech nerozmýšla a objedná :)

Uživatelský avatar
Spectre
více pokročilý
Příspěvky: 187
Registrován: úte 31. led 2012 18:32:54
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Brasil Santos NY 2 screen 17/18

Příspěvek od Spectre »

Veľmi lahodná, trošku horká, bez kyslosti, s náznakom karamelo-čokoládovej príchute. Je to veľmi nevtieravý typ kávy, pol balíčka padlo bez toho, aby vo mne vyburcovala túžbu niečo o nej napísať. Zlé jazyky by možno povedali, že je chuťovo slabšia. Pre mňa to však nie je na škodu, určite sa k nej ešte vrátim :)
Moja zbierka: Kávovar/espresso: Promac Club ME, La Scala Aida 2, Italsab E61, Nuova Simonelli Mac Digit; Mlynček: Eureka Mignon doserless, Rancilio MD40, Rossi RR45, La San Marco SM90; Alternatívne metódy: Hario V60, Aeropress, Syphon Tiamo
espressolab.sk - servis, náhradné diely a baristické pomôcky

Uživatelský avatar
Avenger
Příspěvky: 22
Registrován: ned 24. dub 2011 15:14:31
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Brasil Santos NY 2 screen 17/18

Příspěvek od Avenger »

Já zatím tu svou kávu hledám, ale čerstvá santoska je po všech mých pokusech vždycky bezpečný přístav kam se vracím :)
Za poslední rok jsem vypil cca 8kg santosky a 4kg ostatních druhů.

Uživatelský avatar
honex
pokročilý
Příspěvky: 81
Registrován: pon 10. říj 2011 18:43:33
bydliště: Hradec Králové
kávovar:
mlýnek:

Re: Brasil Santos NY 2 screen 17/18

Příspěvek od honex »

Nádherná harmonická chuť, nic z ní nevyčnívá, v chuti čokoláda, oříšek, a něco co pro nedostatek zkušeností bych si dovolil popsat jako lehoulinké citrusové aroma. Po vypití dlouho v ústech přetrvává nádherná čokoládová chuť. Velmi jsem si ji oblíbil.

Uživatelský avatar
zarkow
nováček
Příspěvky: 58
Registrován: pát 06. dub 2012 14:48:40
bydliště: Velehrad
kávovar: Gaggia Classic, Bialetti Moka Induction, Hario V60
mlýnek: Iberital Challenge, Comandante Nitro Blade MK3

Re: Brasil Santos NY 2 screen 17/18

Příspěvek od zarkow »

Aktuálně zkouším 100g balíček, teče pěkně, ale cítím z ní lehkou ale zřetelnou kyselinku... Všeobecně tady převládá názor, že je to kává více méně bez acidity, tudíž "chyba" bude někde v mé přípravě... každopádně je chuťově příjemná...

Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5537
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Brasil Santos NY 2 screen 17/18

Příspěvek od primacafe »

Není možné, že by byla vysoká teplota vody? V souvislosti s tou kyselostí. A jiné kávy od nás jsou na tom s kyselostí jak.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior

Odpovědět

Zpět na „PRIMAcafé - jednodruhová“