Dostala jsem ruční mlýnek Hario mini, tak se s vámi chci podělit.
Začala jsem testovat na kávě Douwe Egberts... po mnoha a mnoha mletí mi jako obstojné přišlo nastavení mlýnku na 7 cvaknutí (od úplného utažení 7x otočit směrem doleva) Ale espresso z toho nic moc. Crema skoro žádná a chuť nedobrá.
Nechala jsem si poslat z Primacafé již namletou Honduras Santa Rosa a konečně .. krásná crema a ta chuť. Mňam.. Hlavně jsem chtěla mít vzor jak správně namlít kávu.
Namlela jsem tedy dle oka na stejnou hrubost směs Prima Standard, ale přes páku mi skoro nic neteklo.. takže jsem povolila o 1 poté 2
cvaknutí doleva.. káva byla o něco hrubší, ale tekla krásně a podařila se nááááádherná crema. Tuto směs jsem si zamilovala strašně mi chutná a crema se mi zatím podařila vždy fantastická.
Nastavení mlýnku teď nedokáži říci přesně, jelikož jsem povolovala a utahovala a když jsem našla to pravé ořechové, tak se s tím teď bojím hýbat ...ale u směsi Prima Standart na 9x cvaknutí (od utažení) - teď jsem mlýnek rozdělala a spočítala cvaknutí.
Závěr dle mého laického názoru:
Jiná káva jiné nastavení hrubosti!!
Rozdíl mezi namletou kávou z mlýnku Hario mini - v kávě jsou i malilinkaté částečky, přijde mi tedy že káva není namletá až tak stejnoměrně. Je v ní takový kávový prášek - nepatrný. Oproti namleté kávě z Primacafé, kde káva byla namletá jemněji, ale káva tekla přesně tak jak měla.. Když jsem toho samého chtěla docílit s mlýnkem Hario musela jsem umlít kávu o něco hruběji (nevím jestli je to tím jemňounkým kávových prachem?) nebo to ještě tak neumím.
Pro mé účely je zatím mlýnek zcela vyhovující.
Espresso mi moc chutná a to je pro mě to nejdůležitější (vím,že je to hlavně díky kávě z Primacafé a ne umletím).
Baví mě čím dál více jeho příprava a vše kolem něho.
Ruční mletí mě zatím baví uvidíme později zda-li mě točení kličkou neunaví
(I se mi povedlo pár hezkých kousků Laté Art - tím jsem zjistila jak důležitá je crema na kávě)