Bylo detekováno blokování reklam: Naše webové stránky je možné provozovat díky zobrazování online reklamy našim návštěvníků. Zvažte prosím podporu tím, že na našem webu deaktivujete blokování reklam.
hedge píše: I když tedy nevím, jak má vypadat správně ostrý mlecí kámen.
Najskôr to nesmie to príliš hádzať, ostrosť je druhoradá.
hedge píše: Ještě jsem zjistil, že spodní kámen lehce stranově hází. Nevím, jestli se to dá nějak eliminovat.
Diery pre skrutky v kameňoch bývajú o dosť väčšie ako skrutky a preto sa to niekedy usadí mimo a hádže do boku. Mali by tam byť špeciálne nerezové skrutky s kužeľovou hlavou, aby to pomohli vycentrovať, ale bývajú aj obyčajné s valcovou. S trochou merania a opatrného priťahovania skrutiek to ide. Toto hádzanie nakoniec až tak veľmi nevadí.
hedge píše: Zkusím ho omotot nějakou teflonovou nití
Nejaká vôľa musí byť v každom závite z princípu. S tým teflónom ale veľmi opatrne, je to malé stúpanie a ľahko sa zahryzne a potom to už nerozoberieš.
Vaše rady pomohly, alespoň co se škrtání kamenů týče. Kameny jsem demontoval, všechno vyčistil, kameny vrátil zpět a ejhle, v poloze, kde to předtím začínalo v jednom místě škrtat, to nyní jde hladce. V následující pozici na sebe kameny ale už dosednou, zhruba tak, jako předtím - kladou při otáčení rukou odpor.
Už jsem to tak jednou dělal, ale bez kloudného výsledku. Nyní se mi asi podařilo kameny nějak lépe umístit, nebo namontovat pootočeně, a nebo jsem to předtím nedělal dost důkladně. Jaký vliv to bude mít na přípravu espressa, to se ukáže zítra. Mimochodem, šrouby, které drží kameny, mají u mého mlýnku válcové hlavy.
Také jsem dle rady zkoušel skrz výstupní tunýlek kontrolovat, jestli se kameny vůči sobě výškově "hýbou". Viditelně se nehýbaly ani předtím, ani teď. Což podle mě znamená, že spodní rotující kámen výškově nehází. Jestli jsou ale vůči sobě rovnoběžné v celé ploše, to se takto asi zjistit nedá.
Tak espresso vyrobeno. Sice teklo o fous rychleji, než bych chtěl, cca 20 vteřin, ale to snad půjde odladit množstvím kávy. A bylo dobré.
Stále platí, že mlýnek je nastaven na nejjemnější poloze, která jde (a tentokrát už neškrtá). V následující poloze už o sebe ale kameny třou a výrazně se brzdí, takže tady jsem na limitu. Chtělo by to ještě mikrometrický posun
@ wladas
Musia tam byť abnormálne tupé kamene. Zrejme kamene majú už nijakú tonu kávy namletú .
Keby som mlel na stupni pred dotykom kameňov tak by nevyšla ani kvapka kávy z páky.
- psal jsem, že se uložení horního mlecího kamene hýbe. Při vhodném tlaku na vhodné místo se dalo zajistit, aby o sebe kameny neškrtaly ještě o jeden stupeň níže. V tomto případě už ale stroj nedokázal vodu protlačit skrz.
- dosud jsem to dělal tak, že jsem si předem odměřil dávku a tu pak semlel. Když jsem si ale přečetl tohle: http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... 115#p42336, řekl jsem si, že za pokus nic nedám. Naplnil jsem násypku cca do čtvrtiny a pomlel množství na jeden dvojitý shot. A konalo se překvapení - na stupeň, kdy dříve káva tekla asi tak 20 vteřin, nyní tekla přes půl minuty. A během extrakce se nekonalo žádné výrazné zesvětlení. Takže experimentálně potvrzuji. Teď abych si pořídil ještě druhý mlýnek na aeropress...
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
-------------------------------------------------------- kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Kolik kg kávy to cca bylo? (Jakou měly životnost?)
Nerozumný kupec *bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
za 4 a půl roku to bylo asi 120kg kávy. Jedno espresso je u nás asi 10g
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
-------------------------------------------------------- kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior