Bylo detekováno blokování reklam: Naše webové stránky je možné provozovat díky zobrazování online reklamy našim návštěvníků. Zvažte prosím podporu tím, že na našem webu deaktivujete blokování reklam.
Mám model Silenzio od začátku dubna. Tady se zatím sehnat nedá a myslím, že to ještě nějakou chvíli tak bude. Info, jak ho sehnat za velmi slušnou cenu zde
Mlýnky jsou oproti předchozí generaci vybaveny ACE (Anti-Clumps & Electrostaticity) a měly by být ještě tišší. Hrudkování po cca týdnu používání můžete zde
Zdendo, jak ho budeš v budoucnu čistit, můžeš prosím kávu co zůstala mezi kameny a v útrobách mlýnku zvážit? Retence tohoto stroje mě docela zajímá. Díky.
@zdenda.sima: Ahoj. Tak už je to nějaký pátek a docela by mě zajímaly postřehy po pár měsících. A pokud už si to zjišťoval, tak taky retence (kolik gramů zůstává v mlýnku v mlecí komoře a pod kameny). Děkuji.
Taky by mě zajímaly postřehy někoho, kdo tento mlýnek má (Specialista). Právě se rozhoduji mezi Baratza Sette 270 a Eureka Mignon Specialista a z pročítání diskuzních fór a hodnocení má každý své pro a proti:
Baratza Sette 270:
+ velmi rychlá změna hrubosti mletí, možnost vidět na stupnici, jak mám nastaveno a možnost se tím pádem rychle vrátit
+ bez retence
+ rychlý
- plasťák (i uvnitř)
- hlučný
Eureka Mignon Specialista:
+ ploché kameny 55mm
+ tichý
+ více méně kovové šasi
- retence?
- stepless bez možnosti rychlé změny nastavení (není prakticky možné měnit nastavení na např. french press a pod.)
(nevím, jak vypadá uvnitř, rozebrané jsem nikde neviděl)
Díky za zkušenosti či postřehy, které by mi pomohly se rozhodnout
Mne osobne sa tá Baratza vôbec nepozdáva - či už kvôli vyhotoveniu (samý plast) alebo poväčšine negatívnych skúseností používateľov.
Pozri napr. http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... atza+sette
Z týchto dvoch za mňa určite Eureka.
Tak po podrobnějším zkoumání jednotlivých mignon modelů mě více zaujal mignon perfetto, nicméně nikde nemůžu najít, v čem spočívá onen rozdíl v nastavení hrubosti mletí. U perfetto se píše:
This system eases the grinding degree regulation by showing the whole range of grinding techniques: from Turkish to Moka, from Drip to French Press. The Eureka grinders equipped with this system are easy and fast to program.
Ale v čem to spočívá a jak se tedy jednoduše nastavuje hrubost mletí mi není jasná. Nevíte někdo?
Viď video: https://www.youtube.com/watch?v=xt4xpkRHss0&t=267s
je to zjavne len farebne rozdelená stupnica s tým, že každá farba určuje rozsah nastavenia hrubosti mletia pre daný typ prípravy kávy.
Pri ostatných modeloch máš len číselnú stupnicu. Pre začiatočníka je to možno pomoc lebo si nemusíš pamätať ktoré čísla zodpovedajú mletiu napr na mocca ale osobne v tom prínos moc nevidím. Na espresso je to zbytočnosť, pretože čo druh kávy iné nastavenie a skôr oceníš napr 100 dielikovú stupnicu ako síce pekné farebné rozlíšenie ale s veľmi hrubou stupnicou.
Pochopiteľne ak budeš často meniť druhy prípravy kávy tak ti to možno na začiatok pomôže.
Tak jsem si psal na FB i s výrobcem a kromě barevné stupnice je hlavně rozdíl v tom, že na klasickém eureka mlýnku se pro nastavení od nejjemnějšího po nejhrubší mletí používá více než jedna otáčka (360°) kolečkem, kdežto na tom Easy Setting System je to pouze rozsah 360°, který nastavuje celý rozsah. Logicky tedy jemnost nastavení bude nižší než u klasického kolečka. Ale o kolik a zda pak není nastavení na espresso hraní si s tisícinami milimetru je otázkou:) Proto by mě zajímaly osobní zkušenosti někoho, kdo tento mlýnek má. Moje motivace pro perfetto není ani tak, že by mi chyběla stupnice, jako spíše fakt, že občas potřebuji namlít jinou hrubost (třeba na french press) a to je s klasickým eureka kolečkem v podstatě nemožné (člověk se jednak utočí a druhak neví, kam se má vrátit zpět na espresso a půl hodiny nastavuje mlýnek...)
Já to vyřešil tak, že jeden mlýnek (Fiorenzato) mám jen na espresso a další druhy příprav kávy (překapaná, frech press, ...) mám druhý (Gaggia MDF). Pokud bych používal jeden a musel nastavovat tak rozdílnou hrubost mletí tak bych měl moc velkou spotřebu kávy. Prostě po návratu zpět je třeba to jedné doladění hrubosti mletí ať chceme či ne.
Pravda, na espresso asi bude vždy potřeba doladit, nedošlo mi to, protože teď mám Gaggia MDF, který je krokový a je tedy možné se vrátit přesně na hodnotu, kterou jsme měl nastavenu. Nicméně právě velké kroky jsou důvodem, proč chci stepless mlýnek, kde už se asi nepůjde trefit úplně přesně zpět.
On je rozdíl v hrubosti na překapávanou kávu (Dripper, Aeropress ...) a espressem poměrně dost velký. Takže dělat tu změnu třeba 2x týdně by se mi nechtělo (tedy mě se ji nechce dělat nikdy, proto dva mlýnky). Stačí mi když koupím nějakou novou kávu a ladím přesně tu hrubost pro nastavení co nejlepší extrakce. Proto rád kupuji víc než kilo stejného druhu kávy najednou. Když mi chutná, tak nemám pak potřebu kupovat jinou a mé pohodlnosti vyhovuje, když nemusím nic v nastavení hrubosti mletí měnit.
P.S. hodně se mi líbí Eureka Atom, která se dá rozebrat a důkladně vyčistit bez nutnosti vše znovu nastavovat. Alespoň se to píše, že to takto lze. V ruce jsem tento mlýnek neměl. Eureka Atom patří k mým favoritům (ale 22 tisíc je dost). Proto mě zaujaly nové mlýnky Eureka Mignon Perfetto a Specialita. Jen se obávám, že u nás vyjdou (pokud je tu někdo začne prodávat) na nějakých 12-14 tisíc. To už bych asi raději koupil rovnou ten Atom. Naštěstí zatím potřebu mlýnku nemám tak velkou (jen takové občasné "chtění" )
Na italských eshopech se dá koupit od cca. 10t s daní i dopravou, takže v tom asi problém nebude. A jak říkáš, asi se spokojím s tím, že budu mít tento mlýnek pouze na espresso a na na jiné přípravy nechám MDF nebo ruční. 20 a více tisíc za mlýnek na doma mi už připadá veliký luxus vzhledem k tomu, že vypijeme tak max. 2kg kávy měsíčně. Oni mi v podstatě stačí i to MDF, ale mám s ním dva problémy: 1) krokové nastavení (dá se řešit) 2) doser
MDF mele strašně pomalu a moc hlasitě. Ten Fiorenzato umele stejné množství cca 4x rychleji. Takže méně rámusu po kratší dobu (dvě dvojité dávky, tedy cca 36 gramů za nějakých 15-16 vteřin.
Kdyz se tu resila u Eureky ta hrubost, respktive nastavni. Da se to nejak vyresit? Protoze toto je fakt nedoresene; leda mit vice mlynku... coz je mimo moznosti vetsiny. Druha vec, rsite nekdo nejak retenci? Ja to vzdy vyklepavam jak sileny. Jeste by me zajimalo, jak casto to rozebrat a cistit?
MirekCek píše:... Da se to nejak vyresit? Protoze toto je fakt nedoresene; leda mit vice mlynku... coz je mimo moznosti vetsiny....
To určitě není. Uvaž, jaká je průměrná mzda a kolik průměrně stojí slušný mlýnek na espresso a jak dlouho v domácnosti vydrží. Dejme tomu investice 8.000,- na 10let. To je cca 67kč/měsíc. Bazarový seženeš ani ne za půlku (jak ses sám přesvědčil), tak si klidně koupíš dva a máš vystaráno. A pokud to budou kavárenské, bude životnost třeba 2x nebo 3x tolik. Jednou za 10-15 let vyměníš nebo necháš přebrousit kameny.
Nerozumný kupec *bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior
PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
j.bill píše:To určitě není. Uvaž, jaká je průměrná mzda a kolik průměrně stojí slušný mlýnek na espresso a jak dlouho v domácnosti vydrží. Dejme tomu investice 8.000,- na 10let. To je cca 67kč/měsíc. Bazarový seženeš ani ne za půlku (jak ses sám přesvědčil), tak si klidně koupíš dva a máš vystaráno. A pokud to budou kavárenské, bude životnost třeba 2x nebo 3x tolik. Jednou za 10-15 let vyměníš nebo necháš přebrousit kameny.
Tak pokud to beres takto, tak urcite ano. To mas pravdu:)
Ja to bral spise z hlediska pragmatickeho. Ne kazdy ma doma prostory na plno mlynku, ktere jsou obvykle vetsi a tezsi, predstava, ze mam 3 mlynky kvuli espresu, french pressu ci filtrovsne kave neni zrovna idealni. Pokud clovek nevlastni house a la Americana styl... Zase na druhou stranu pokud je nekdo opravdu kavovy gurman, jeho "hobby" je akceptovano rodinou, tak jo..
Mám Fiorenzato vedle kávovaru. Používám denně 1-2 x.
Pak mám uklizený ve své pracovně v koutě druhý (Gaggia MDF). Tam namelu, pokud dělám překapané (dripper, frech) či jakoukoliv jinou alternativu. MDF používám tak maximálně 3-4 x za měsíc