ASCASO I-STEEL

hodnocení mlýnků
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Avatar uživatele
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1795
Registrován: So 24. Lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

ASCASO I-STEEL

Příspěvekod papun » So 16. Bře 2013 20:05:18

Co si myslíte o tomto mlýnku?:
http://www.kavovarydoplnky.cz/product/k ... teel-1359/

Jsou tu nějaké hodnocení na mlýnky ASCASO, ale nějak se ztrácím v těch označeních.


dape
více pokročilý
Příspěvky: 475
Registrován: Čt 15. Dub 2010 14:07:02
bydliště: Brno
kávovar: Rocket Giotto Type V PID
mlýnek: Ascaso steel i-1

Re: ASCASO I-STEEL

Příspěvekod dape » So 16. Bře 2013 21:55:50

Ascaso v1 a V2 se liší tímto:
V1: ploché kameny, kovové obložení, verze s časovačem i bez
v2: konické kameny, plastové obložení kamenů, s časovačem i bez

každopádně v1 je lepší a to tím, že kameny jsou v kovovém obložení a nic se nevyčvachtá. Já mám verzi V1 steel bez časovače a je to (podle mne) 100% lepší než s časovačem. Hraspo si je vědomo verze V2 a plastového obložení a ani ho, myslím, z toho důvodu nedováží. Mám Steel V1 od ježíška bez časovače a jsem strašně spokojen. Co je super, tak to ten stepless, to nemá chybu. Nastavíte si jemnost mletí absolutně jak chcete, žádné skoky-kroky. Mezi jednotlivýma kávama jsou rozdíly nastavení hrubosti mletí, většinou to je až max. cca 4 otočky (tak 2) (odhaduji, že jedna otočka může odpovídat 1 kroku u klasického mlýnku, např. Rocky, MDF - zde mne neberte za slovo, je to jen nástřel) a může odpovídat cca 2-5 sekundám prodloužení nebo zkrácení extrakce. Takže se pak dá udělat čtvrtotočka a nastaví se to přesně třeba na vteřinu. Když se ještě vytiskne malá stupnice (kroužek) a nalepí se to kolem násypky na kterou se udělá značka, tak je to super a nemusí se laborovat v nastavení. Prostě ta káva, číslo mám X, jiná: Y. Pak jen natočím a event. doladím cca půlotočkou, nebo když káva stárne, tak to lehce doladím utažením.

Je to perfektní mlýnek, pokud ho budete používat např. JEN na espresso. Pokud plánujete Espresso, turka (french press), pak změna mlže být otočení třeba 20x kolečkem, nevím, toto hádám a tipuji, nikdy jsem to nepoužil. A to může mýt trochu opruz.

stupnice k mlýnku:
Nemáte dostatečná oprávnění pro zobrazení souborů připojených k tomuto příspěvku.

Avatar uživatele
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1795
Registrován: So 24. Lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: ASCASO I-STEEL

Příspěvekod papun » So 16. Bře 2013 22:02:50

No o verzi 2 bych ani neuvažoval. Líbí se mi právě to, že má všechno osazené v mosazi na rozdíl od MDF, která u mě na to dojela. Je vyčvachtaný závit.

dape
více pokročilý
Příspěvky: 475
Registrován: Čt 15. Dub 2010 14:07:02
bydliště: Brno
kávovar: Rocket Giotto Type V PID
mlýnek: Ascaso steel i-1

Re: ASCASO I-STEEL

Příspěvekod dape » So 16. Bře 2013 22:23:34

jo, a za sebe mohu říct, že s časovačem bych byl asi nešťastný. Důvod?
Melu takhle: cvaknu páku o mlýnek, melu, jsem asi na 2/3, lehce utlačím, domelu zbytek. Buď se trefím přímo (hrana tamperu o cca 1-2 mm nad okraj páky - dotahuji páku na 6 hodinu, tedy ne o gumu, ale o kávu - je stlačená) a kdyby ne, lehce ťuknu do sosáku mlýnku a něco ještě dopadne a to už je ono.

V případě časovače, když se netrefíte, tak to jede znovu celou dobu, takže pak rychle vypínat z boku síťovým, teď nervy, stihnu to, nestihnu, prostě opruz. NAvíc situaci zhoršuje to, že i když jede časovač, tak nějaká káva ( trocha, odhaduji cca 1-1,5 gramu zůstává v sosáku) a pokud to nemáte před mletí vždy ve stejném stavu, tak vám toto může dělat paseku. Je možné namlet vždy více a přebytečnou vyhodit, ale při ceně lepší kávy je to škoda.

To je tak můj postřeh.

Kdybyste chtěli něco konkrétního - mohu.

Avatar uživatele
kuck
více pokročilý
Příspěvky: 154
Registrován: Ne 02. Pro 2012 15:29:27
bydliště: Brno
kávovar: Astoria CKE, G. Classic+PID, Mypressi Twist
mlýnek: Mazzer SJ, Macap MXT

Re: ASCASO I-STEEL

Příspěvekod kuck » So 16. Bře 2013 22:26:52

Já ho mám taky, a mele dobře. Stepless je super na espresso, pokud ale děláte kávu i jinak (drip, FP...), tak jej budete proklínat. Nebo spíš nebudete měnit přípravy, protože přejít z jemného mletí na espresso na hrubší mletí na FP bude znamenat 5 minut točení kolečkem, což je nepoužitelné.

Co mi vadí, je lepení kávy kolem výpusti (to ale asi dělá každý mlýnek), ale další dost nepříjemná věc je, že na uložení horního mlecího kamene jsou jakoby zuby, mezi které se některé kávy (záleží na velikosti zrn) zasekávají. Takže pokud vážíte kávu před mletím (a i po mletí), budete se divit, kam se jenom poděl ten gram kávy. Pak zjistíte, že půl gramu je ve výpusti a půl gramu v horním uložení.

A souhlas s předchozím příspěvkem - časovač bych nedokázal ocenit a taky by mi spíše vadil.

David
silně pokročilý
Příspěvky: 1460
Registrován: Pá 18. Led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: ASCASO I-STEEL

Příspěvekod David » Ne 17. Bře 2013 9:26:42

Imo se dělá i verze bez časovače.
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?

dape
více pokročilý
Příspěvky: 475
Registrován: Čt 15. Dub 2010 14:07:02
bydliště: Brno
kávovar: Rocket Giotto Type V PID
mlýnek: Ascaso steel i-1

Re: ASCASO I-STEEL

Příspěvekod dape » Ne 17. Bře 2013 10:51:04

David napsal:Imo se dělá i verze bez časovače.

už jsem se o tom zmínil - viz výše, že je na výběr s nebo bez časovače.

Avatar uživatele
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1795
Registrován: So 24. Lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: ASCASO I-STEEL

Příspěvekod papun » Ne 17. Bře 2013 15:47:43

Já budu mít bez časovače. Ale když už je verze s časovačem, tak není to tak, že se dá vypnout??? Ale osobně by mi byl taky k ničemu.

Avatar uživatele
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5523
Registrován: Stř 16. Led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: ASCASO I-STEEL

Příspěvekod primacafe » Ne 17. Bře 2013 17:08:38

Časovač rozhodně využije ten kdo neváží každou porci před mletím. Když je stabilně káva v násypce, tak je časovač dost dobrá a použitelná věc.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Urania (asi 1955), Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior

dape
více pokročilý
Příspěvky: 475
Registrován: Čt 15. Dub 2010 14:07:02
bydliště: Brno
kávovar: Rocket Giotto Type V PID
mlýnek: Ascaso steel i-1

Re: ASCASO I-STEEL

Příspěvekod dape » Ne 17. Bře 2013 17:37:38

papun napsal:Já budu mít bez časovače. Ale když už je verze s časovačem, tak není to tak, že se dá vypnout??? Ale osobně by mi byl taky k ničemu.

nejde vypnout. Kolečkem na boku se nastaví, jak dlouho má mlet.
Třeba to máš na něco nastavené, teď vyměníš kávu a jsi v pytli. Jednak kalibrovat mletí dle toho jak to teče z páky, pak ten časovač. Káva stárne, zase musíš trochu utáhnout kameny a zase měnit časovač, no, z mého pohledu by to bylo na zblbnutí. :-)

Pokud navážíš kávu před mletím, nasypeš do násypky a vše pomeleš, pak nepotřebuješ časovač. Stejně ale počítej s tím, že vždy troška zůstane uvnitř v sosáku, ale třeba je to použitelné, ja to nevážím, myslím, že to je zbytečné. Vždy naplním, utampuji stejně, nacvaknu a pustím. Téměř vždy mi to teče 27 +/- 1-2 sekundy (max.), většinou to sedne OK.

dape
více pokročilý
Příspěvky: 475
Registrován: Čt 15. Dub 2010 14:07:02
bydliště: Brno
kávovar: Rocket Giotto Type V PID
mlýnek: Ascaso steel i-1

Re: ASCASO I-STEEL

Příspěvekod dape » Ne 17. Bře 2013 17:47:13

ještě co vidím, jako asi jedinou nevýhodu je to, že možná??? je konec sosáku příliš blízko páky. Možná je to optimalizované na jiný typ páky, na třeba nižší? nevím. Prostě když se mele do páky, tak to do ní padá a samozřejmě že tam, kam to padá nejvíc, to dělá kopeček. Vršek toho kopečku trochu pak začíná lézt nahoru do sosáku. Proto namelu tak 2/3-3/4, tak nějak, lehce utlačím a domelu zbytek. Pak je to bez problémů. Možná, že kdyby to bylo zase dál od sebe, že by to lítalo všude kolem, tak nevím.
Toto je zatím moje, asi jediná výtka. Jinak 100% nadšení. Když se dodělá stupnice, pak je OK.

Avatar uživatele
elwoodblues
více pokročilý
Příspěvky: 431
Registrován: So 08. Kvě 2010 19:57:19
bydliště: Brno
kávovar: Rancilio Silvia
mlýnek: Mazzer Jolly

Re: ASCASO I-STEEL

Příspěvekod elwoodblues » Ne 17. Bře 2013 18:45:43

Já I-1 Steel mám, nepoužívám ho, ale byl bez chyby, pokud by mi nevadila absence stupnice a ta mi vadila. Mazzer jen příjemně lechtá moje ego a vypadá impozantně, no - je fakt že má tu stupnici. Jinak byl Ascaso praktičtější, protože neměl doser a můj postup - odvážit, pomlít do skleničky a nasypat do páky (pro zastánce šmrdlacích teorií s možností ve skleničce rozšmrdlat hrudky, pokud se objevily) mi připadal dokonalý, rychlý a bez zrníčka kafe mimo. Co se dá dělat...
Samozřejmě je k tomu třeba odšroubovat tu vidlici :)
Každý svého kafe strůjcem

dape
více pokročilý
Příspěvky: 475
Registrován: Čt 15. Dub 2010 14:07:02
bydliště: Brno
kávovar: Rocket Giotto Type V PID
mlýnek: Ascaso steel i-1

Re: ASCASO I-STEEL

Příspěvekod dape » Ne 17. Bře 2013 19:34:39

Ta stupnice, není žádný problém. Vytisk jsem si na laserovce mezikruží - čirá samoleka, vnitřní průměr těsně kolem násypky, vnější asi o 20 mm větší. Udělal jsem si tam stupnici tak, že jedna otočka šroubem je asi 1 dílek, tedy celých 360stupňů jsem rozdělil na 100 dílků. Na násypce dole jsem udělal malou značku, která ukazuje na tu stupnici.
Takže vlasně výsledkem je stepless se stupnici. Jen když se vyndá násypka, tak se musí zpět nandat ve stejné poloze, jak se vyndala. Takže to funguje zcela OK.

Avatar uživatele
elwoodblues
více pokročilý
Příspěvky: 431
Registrován: So 08. Kvě 2010 19:57:19
bydliště: Brno
kávovar: Rancilio Silvia
mlýnek: Mazzer Jolly

Re: ASCASO I-STEEL

Příspěvekod elwoodblues » Po 18. Bře 2013 0:33:51

dape: ahoj, jsem rád, že ti ta spokojenost vydržela, ten mlýnek je naprosto OK. Ta stupnice není věda, to je mi jasný, mně stačily tři čárky fixem na násypce. Jsem zřejmě víc líný.
Každý svého kafe strůjcem

dape
více pokročilý
Příspěvky: 475
Registrován: Čt 15. Dub 2010 14:07:02
bydliště: Brno
kávovar: Rocket Giotto Type V PID
mlýnek: Ascaso steel i-1

Re: ASCASO I-STEEL

Příspěvekod dape » Po 18. Bře 2013 0:38:27

elwoodblues: dík :-) Je fakt fajn, sice došlo na Tvoje slova a čas od času (mám pocit že zrovna při otevření a dání nové kávy z balíku do násypky, tak první dávka je jakoby nabita statickou elektřinou. Pak už je to OK. Nevím, zda je to pravidlem, ale tak nějak se mi to zdá. Jinak mlýnek mele zcela rovnoměrně, fakt super, díky moc za tipa. :-)

Avatar uživatele
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1795
Registrován: So 24. Lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: ASCASO I-STEEL

Příspěvekod papun » Po 18. Bře 2013 16:40:17

Zítra bude asi doma. Dneska ho odeslali. Už jsem nadržený:D

Avatar uživatele
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1795
Registrován: So 24. Lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: ASCASO I-STEEL

Příspěvekod papun » Po 18. Bře 2013 16:46:03

Jo ještě k tomu časovači. Kdyby po něm někdo toužil, tak je to podle mě naprosto stupidní úprava. Stači pouze potenciometr a časové relé. Ale jako já to rozhodně řešit nehodlám. To jen tak mimochodem.

dape
více pokročilý
Příspěvky: 475
Registrován: Čt 15. Dub 2010 14:07:02
bydliště: Brno
kávovar: Rocket Giotto Type V PID
mlýnek: Ascaso steel i-1

Re: ASCASO I-STEEL

Příspěvekod dape » Po 18. Bře 2013 22:23:54

papun napsal:Zítra bude asi doma. Dneska ho odeslali. Už jsem nadržený:D

:-) gratuluji, myslím, že to je dobrá volba. Co mohu doporučit, tak tu stupnici, moc to pomůže a pak není co řešit.

Avatar uživatele
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1795
Registrován: So 24. Lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: ASCASO I-STEEL

Příspěvekod papun » Po 18. Bře 2013 22:34:37

Jj stupnici si udělám. A taky musím někde koupit nějakou Tchibo surovinu:D, abych ho zhruba naladil.

dape
více pokročilý
Příspěvky: 475
Registrován: Čt 15. Dub 2010 14:07:02
bydliště: Brno
kávovar: Rocket Giotto Type V PID
mlýnek: Ascaso steel i-1

Re: ASCASO I-STEEL

Příspěvekod dape » Po 18. Bře 2013 22:54:49

Já to mám naladěné asi tak, že od okamžiku, kdy se dotknu kamenama, tak udělám asi 7 otoček kolečkem. Přidávám foto stupnice, snad je tam něco vidět. Samotná čísla nic neznamenají, jde jen o relativní posun. Z důvodu toho, že jsem to vytiskl tak, jak to je, tak čím vyšší číslo, tím jemnější mletí. Co 1 otočka kolečkem, to asi 1 dílek na stupnici. Stupnice je fajn, pak je jasné, kde se člověk pohybuje a střídání kávy tudíž není absolutně žádný problém.
Nemáte dostatečná oprávnění pro zobrazení souborů připojených k tomuto příspěvku.




  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Vrátit se na “Mlýnek na kávu”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 1 host