Fiorenzato Doge 63 a jeho úprava

hodnocení mlýnků
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 787
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Fiorenzato Doge 63 a jeho úprava

Příspěvek od danst »

A já jsem se přesně obával toho, že se spíš objeví názor, že tampování je alchymie.
Nahou páku mám, ale nepoužívám ji. Mám dojem, že s navážkou kávy menší než na triple to není ono a téměř vždy dochází k lehkému sprejování, pár fotek bylo vidět i tady na fóru. Je to pár kapiček, které neuvěřitelně drží na okraji šálku. Nebo to neumím. S nedostatečným tampováním lze ovšem někdy dosáhnout skutečných tryskajících kanálů, asi bude taky záležet na kávě. Navíc ohýbat se abych viděl, jak to teče . ..
Nahá páka je určitě dobrým výchovným prostředkem, ale v trvalém používání spíš rušivým elementem, dle mého subjektivního názoru.
Ale chápu, co Administrátor chtěl asi říct . . . tedy propagovat důležitost kávy před tady těmi technickými libůstkami, ve výsledku chuť je dána součtem všech těchto drobností při přípravě ale bohužel hlavně tou surovinou a jejím namletím.
A má zatraceně pravdu, celé tohle fórum by se dalo v případě havárie té databáze shrnout takto:
Kupte si pořádnou kávu (ta bohužel něco stojí), dále dobrý mlýnek a aspoň slušný kávovar. Jak s čím zacházet, aby byly výsledky nejlepší, to dá praxe a rada tady(co by zůstalo) nebo jinde (pak už jen v cizích jazycích).
Protože to je vlákno o mlýnku, tak ještě přidám tohle :
Právě jsem měl chuť koupit ještě jeden mlýnek, a to SM90 . Mlel by jistě stejně jako Doge, ovšem je konstruovaný tak, že je tichý. To by se mi líbilo. Nakonec mně odradila barva, a že už mám jeden ke spokojenosti upravený a líbí se mi mnohem víc opticky. A přece jen by dva zabraly hodně místa.
Mám pocit, že Doge je podobně konstruovaný jako RR45, čili jednoduchá krabice, která bohužel dost hlučí. Když vím, že je namleto 17g za 9 vteřin, tak to není taková tragedie.
Ale kdybych neměl žádný mlýnek, asi bych cíleně hledal SM90. I proto, že vůbec neřeším velikost výstupních kanálků z mlýnku, protože u komerčních je lze vždy jednoduše vyhrábnout, na rozdíl od Rockyho, Ascasa apod. se zobáčky.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Fiorenzato Doge 63 a jeho úprava

Příspěvek od primacafe »

Nechci snižovat um všech exhibicionistů s nahou pákou, ale v drtivé většině jejich předvádění byl v páce pěkný kotel. A tak jak jsem zde už několikrát a před několika lety napsal. Z dvouporcové misky umí udělat espresso aj úplný nemehlo bez ruk.

Jinak druhá část příspěvku je velice pěkný návod jak toto forum zeštíhlit a zpřehlednit. :)
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Fiorenzato Doge 63 a jeho úprava

Příspěvek od j.bill »

Proto dělám jen double shoty. :-))

Mám takový dojem, že co napíše Danst, to se může tesat do kamene, protože je to všechno několikrát ověřeno vlasní praxí a má to hlavu a patu, což je k nezaplacení....
Bylo by pěkné takovéto kávové poznatky (i ostatních), které vysvětlují co a jak a hlavně proč sepsat do nějaké ucelené formy a zavěsit třeba na začátek fóra. Myslím, že by to spoustě lidí pomohlo v začátcích a ulehčilo několikaměsíční pročítání a ztrácení se v mraku příspěvků.
Bylo by to takové "zlaté kávové zrno" tohoto fóra.

PS: je škoda Danste, že jsi SM90 nepořídil (když byla cena tak nízká). Moc by mě bylo zajímalo srovnání obou mlýnků ;)
Ale tichý opravdu je....
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Fiorenzato Doge 63 a jeho úprava

Příspěvek od j.bill »

danst píše:A teď úpravy, nejdříve repase :
mlýnek na rozdíl od konkurence má místo 2 dokonce 3 ložiska na hřídeli motoru. ....
Jak je prosím-tě u tohoto mlýnku řešené uložení hřídele? Klasicky dvě ložiska - na začátku a na konci hřídele motoru a kde je to třetí, v komoře? U SanMarca jsou ložiska na koncích hřídele motoru, nahoře je v hřídeli drážka a vinutá pružina jako spojka. Ve dně mlecí komory je samostatná kratší hřídel (na spodku s drážkou) také se dvěma ložisky a unašečem kamene. Naproti tomu třeba IBI má "jen" dvě ložiska na motoru a hřídel prochází mlecí komorou a nahoře na kónusu je přichycený unašeč. Nemáš fotky rozborky? Zajímalo by mne, jak to mají i ostatní profi mlýnky - Mazzer, Macap, Carimali, RR45, Mahlkönig atd...



Edit: češtin
Naposledy upravil(a) j.bill dne ned 07. dub 2024 9:22:51, celkem upraveno 1 x.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 787
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Fiorenzato Doge 63 a jeho úprava

Příspěvek od danst »

Hřídel je pevná a šroubuje se do ní unašeč kamene. Těsně pod ním je to třetí ložisko, ty dvě větší jsou kolem rotoru. Foto nemám a na obrázcích to vynechávají. Takže jako IBI s třetím ložiskem nahoře.
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 787
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Fiorenzato Doge 63 a jeho úprava

Příspěvek od danst »

Pořád je co měnit, už nějaký marxista, či kdo, napsal, že vývoj probíhá ve spirále....
Po objevu mletí mražené kávy, nebo spíš abych to umožnil, jsem opět přezbrojil mlýnek na mletí jednotlivých dávek. S mraženou kávou je to opět krůček kupředu v chuti i jednoduchosti přípravy. Ruku v ruce s vyladěním všeho okolo.
Upravil jsem SW pro kávovar a mlýnek, tampování provádím střední, nyní 12kg , protože autotamper mi umožňuje kontrolu síly o 0,5kg.
Bez něj bych používal víc. Mlýnek se mi nyní zapíná na 8 vteřin, pak chvíli počká, až vyhrábnu tunýlek a pak to ještě jednou profoukne.
Opět používám síto proti hrudkám, i když jsem ho jistou dobu nepoužíval.
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 787
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Fiorenzato Doge 63 a jeho úprava

Příspěvek od danst »

Tak už ho mám 10 let... Proč jsem se zbavil NIche Zero jsem napsal v jeho vlákně.
Za tu dobu už hledám jen řešení, které funguje, splní, co chci a je mnou opravitelné. Proto i návrat BZ09 a k Doge.

Tak jsem jednoho dne vzal šroubovák a flexu a už nebylo cesty zpátky...
Vývoj šel uříznutím výpusti z mlecí komory, dále slepou cestou s použitím trubky jako vývodu- z důvodu statické elektřiny a obří retence v trubce nepoužitelné. Co s tím. Už dřív jsem uvažoval o "korytě" pro kávu a trochu jsem se porozhlédl po řešeních u moderních mlýnků a postupně začal dělat "sosák". Celkově jsem uřízl nohu mlýnku a naklonil ho. S pomocí plastu výroba šla, vystlání plechem kvůli kluznosti, nakonec přidání nastavitelné klapky, která rozhodne, jak bude kávovar vhodný na SD. Chce to trochu pochopit praxí jak se to chová, pak upravit tak, aby to fungovalo.
S výsledkem jsem naprosto spokojen, trvalá zádrž kávy ve výstupu je do 0.4 g , dávkování je dostatečně přesné.
Někdy ještě dodělám kryty a držák misky, také kryt uřízlé nohy. Ale pracuje, tak to nehoří. Úroveň nepořádku je na úrovni Niche, čili minimální, proti němu zásadní výhoda mletí přímo do páky s nasazeným prstencem. Asi o 1 cm prodloužím vrchní pružný kryt sosáku.

Zásadnější věc, asi bude mít přednost před ostatním - dávkovač zrna. Protože jsem přešel na postupné sypání do běžícího mlýnku, poměrně hodně záleží na rychlosti (sypání). Tím se mění struktura zrna a rychlost průtoku kávovaru. Bude to pomocí pidimotoru s převodovkou s nastavitelnou rychlostí a nějakého (asi šněkového) podavače.
Nepřítel je pouze čas...
1.jpg
2.jpg
3.jpg
33.jpg
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
8.jpg
9.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Fiorenzato Doge 63 a jeho úprava

Příspěvek od j.bill »

danst píše: ned 07. led 2024 14:15:35 Tak už ho mám 10 let... Proč jsem se zbavil NIche Zero jsem napsal v jeho vlákně.
Za tu dobu už hledám jen řešení, které funguje, splní, co chci a je mnou opravitelné. Proto i návrat BZ09 a k Doge.

Tak jsem jednoho dne vzal šroubovák a flexu a už nebylo cesty zpátky...
....
Nepřítel je pouze čas...
Ahoj. Pěkné. Trochu mi to připomnělo předělávání mého mlýnku IBI. Jo, to to letííííí! Také chci ještě naklonit mlýnek a musím seřídit kameny. Jak stárneme, hledáme nejjednodušší a nejpraktičtější řešení. :pardon:
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 787
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Fiorenzato Doge 63 a jeho úprava

Příspěvek od danst »

Je to tak, a dalo mi trochu práce najít tvůj mlýnek IBI, než jsem začal s úpravou.. Měl jsem tušení, že jsem to tady viděl a podle toho jsem to dělal, fotodokumentace byla naprosto perfektní. Taky rovnou nerez trubku z mlecí komory, ale u mně prostě zůstáválo příliš mnoho kávy na povrchu trubky (i vyleštěné). Zjistil jsem, že v cestě kávě musí stát překážka, která zajistí regulaci proudu zrna, možná i vybití statiky. Bohužel to se v trubce dělá velmi špatně, proto jsem se vrátil k dřívější myšlence "koryta", což se ukázalo jako mnohem lepší řešení, alespoň u mého mlýnku. Inovace je nastavení klapky s aretací, protože dopředu se dá velmi těžko odhadnout průchozí otvor, aby nedošlo k ucpávání a nerovnoměrnostem.
Plastové povrchy raději "pokovuji", je to lepší pro skluz. Co je na obrázku prstenec na páku, tak ten je taky kovový, ale protože občas vyskočil při poklepávání dolů, tak je vlepený do pružné plastové objímky, která se nacvakne na páku a perfektně drží i lehce sundá.
Jinak u mlýnku je jediná věc ještě nedokonalá, to je objem vnitřní komory u kamenů. Dnes se to dělá už úsporněji, tady je víc prostoru, kam se nachytá postupně jemné zrno po vyčištění mlýnku, což způsobuje párkrát nějakou retenci. Ale nečistím tak často, aby mně to trápilo :)
Velký bonus je, že po vykuchání mlýnku a otevření zespodu (ani nehodlám dávat dolů víko) nenastalo cvakání plastových krytů, ale mlýnek perfektně ztichl, zvuk je velmi příjemný, jen lehce vrní a ne dunivý jako u originálu. (Např i Niche bez zrna je díky plastové převodovce mnohem hlučnější).
Teď musím ještě vyrobit dávkovač kávy, držák tácku je též hotov a ještě budu dumat, jak "změkčit" start mlýnku. Kdo velký mlýnek má, ví o čem mluvím. Stovky wattů zapnuté naráz mlýnkem škubnou, to bych chtěl ještě vylepšit.
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 787
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Fiorenzato Doge 63 a jeho úprava

Příspěvek od danst »

Tak lenost rozhoduje, začíná jaro a podavač kávy odsunuju na neurčito.... nicméně kromě krytu nohy, který asi ani nebudu řešit, jsem mlýnek dotáhl ke spokojenosti.
Držák tácku funguje výborně a vyřešil jsem i problém startu mlýnku. Ten totiž tak nějak funguje jen na masivních gumových nožičkách a i tak sebou škubne při rozjezdu. Jedině přidržet jednou rukou a druhou zapnout. Takže jsem nakonec spodní kryt mlýnku vrátil dospodu a na něj přichytil ovládání startu. Vyhnul jsem se původní myšlence řízení procesorem a vypínání podle času. Prostě už jenom jednoduše. Tak jsem použil srážecí startovací odpor a jeho zpožděné překlenutí pomocí relé 230V/230V. Zpoždění pomocí zářivkového startéru (ne pro LED !). Funguje bezproblémově, srážecí odpor jsem musel zmenšit až na 10 ohm /40W , aby před sepnutím relé měl motor již plné otáčky a nebyl tam už žádný skok. Odpor relé 330 ohm, start asi cca 1 vteřina.
Teď startuje plynule bez cuknutí i bez gumových nožiček.
1a.jpg
2a.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Fiorenzato Doge 63 a jeho úprava

Příspěvek od j.bill »

Paráda. Malý odporový softstart. Já ten rozběhový moment motoru někdy používám k vyklepání trubky sosáku. Jak se rozběhne motor, trubka se zatřepe, ale mlýnek se ani nehne. Je to těžká nerezová potvora (IBI).
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 787
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Fiorenzato Doge 63 a jeho úprava

Příspěvek od danst »

No u mně mlýnek původně stál na gumových origo nožičkách a ty tak nějak ten moment pobraly. Ale hlavně dělaly černé šmouhy. A v novém provedení jsem ty gumy už nechtěl. Teď stojí i bez nich a nehne se.
Odpovědět

Zpět na „Mlýnek na kávu“