IBERITAL CHALLENGE

hodnocení mlýnků
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
Uživatelský avatar
pecan
více pokročilý
Příspěvky: 167
Registrován: ned 06. pro 2009 12:01:47
bydliště: Brno
kávovar: Expobar Office Control
mlýnek: Mazzer S.J.

Re: IBERITAL CHALLENGE

Příspěvek od pecan »

mvaldo píše: ako si nastavil jemnost mletia?
Jak to myslíš? Piju jen presso a z něj odvozené nápoje, takže jsem na začátku nastavil metodou pokus-omyl hrubost na presso a ted jen doladuji mletí při změně odrůdy podle stupnice na násypce.
Uživatelský avatar
pecan
více pokročilý
Příspěvky: 167
Registrován: ned 06. pro 2009 12:01:47
bydliště: Brno
kávovar: Expobar Office Control
mlýnek: Mazzer S.J.

Re: IBERITAL CHALLENGE

Příspěvek od pecan »

přemýšlím, že bych mlýnek vyčistil, měl jste ho už někdo rozmontovaný?
Návod k mlýnku nebyl a nikde jsem ho nenašel...
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: IBERITAL CHALLENGE

Příspěvek od primacafe »

Rozdělání mlýnku nebude nijak náročné, určitě se obejdete i bez návodu.
Nikdo sem zatím nedal fotku mlýnku, tak je tady. A taky nějaké parametry.

Verze Manuální dávkování nebo automatické dávkování
Barva Železné tělo v šedé barvě
Motor 220 V-60/50 Hz a 110 V- 60 Hz; 140 w (naprázdno)
Otáčky 600 r.p.m.
Nože Kuželové
Objem dávkovače 130 g (verze s dávkovačem)
Zásobník zrnkové kávy 500 g kávového zrna.
Hrubost kávy nastavitelná
Dávkování 7.5 gramů (není možné měnit)
Rozměry délka 270 mm, výška 375 mm, šířka 165 mm.
Váha 4,5 Kg

Mlýnek je vhodná náhrada za nedostupný Saeco Lux chrom nebo Nemox Lux. Z fotografií se zdá také kvalitnější zpracování. Třeba Saeco Lux chrom působí jako amatérský výrobek (kutila doma v garáži).
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
mvaldo
více pokročilý
Příspěvky: 181
Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
bydliště: Púchov
kávovar:
mlýnek:

Re: IBERITAL CHALLENGE

Příspěvek od mvaldo »

ved prave, pokus omyl ... :(
od vyroby bol nastaveny na velmi jemne mletie, no jak krutim, tak krutim, zatial moc hrubsia kava nesla ... :(
Uživatelský avatar
pecan
více pokročilý
Příspěvky: 167
Registrován: ned 06. pro 2009 12:01:47
bydliště: Brno
kávovar: Expobar Office Control
mlýnek: Mazzer S.J.

Re: IBERITAL CHALLENGE

Příspěvek od pecan »

me zase s nastavením z výroby pomlel hrubě, jako cukr krupice. Pak sem cca 2 minuty točil kolečkem (až mě bolela ruka) ve směru šipky a bylo to skoro ono :)
Uživatelský avatar
mvaldo
více pokročilý
Příspěvky: 181
Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
bydliště: Púchov
kávovar:
mlýnek:

Re: IBERITAL CHALLENGE

Příspěvek od mvaldo »

pecan píše: ... takže jsem na začátku nastavil metodou pokus-omyl hrubost na presso a ted jen doladuji mletí při změně odrůdy podle stupnice na násypce.
... a melie vzdy rovnake mnozstvo? mne sa to teda moc nezda ... :roll:
Uživatelský avatar
Rujir
více pokročilý
Příspěvky: 275
Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: IBERITAL CHALLENGE

Příspěvek od Rujir »

Nemam s tymito mlyncekmi ziadne skusenosti, ale to ako pri kazdom mleti pridete o 5g kavy? :shock: Alebo si ju mlyncek len "podrzi" a potom vam ju premiesa s cerstvou kavou, ktoru mliete napriklad nad druhy den? Teraz neviem, ktora alternativa sa mi zda byt horsia...
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln
Uživatelský avatar
mvaldo
více pokročilý
Příspěvky: 181
Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
bydliště: Púchov
kávovar:
mlýnek:

Re: IBERITAL CHALLENGE

Příspěvek od mvaldo »

"podrží" a potom sa premieša s čerstvou :(
ja teda vždy meliem iba jeden druh kávy a vždy sa snažím podržané množstvo "vyškrábať" a to dám do dozy, odkiaľ použijem napr. na prekapávanú kávu :)
dnes som zrovna menil kávu, dával som Kenya AA Ruthagati, no 3 porcie mi absolútne nevyšli váhovo, a stále vážiť dávku ma nejak prestáva baviť :(
Uživatelský avatar
pecan
více pokročilý
Příspěvky: 167
Registrován: ned 06. pro 2009 12:01:47
bydliště: Brno
kávovar: Expobar Office Control
mlýnek: Mazzer S.J.

Re: IBERITAL CHALLENGE

Příspěvek od pecan »

udělal jsem pár fotek při čištění mlýnku:
01_mlynek.jpg
02_mlynek.jpg
03_mlynek.jpg
04_kameny.jpg
víc už jsem si netroufl mlýnek rozebrat...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Uživatelský avatar
Jeremy
více pokročilý
Příspěvky: 171
Registrován: ned 16. kvě 2010 16:03:35
bydliště: Zlín
kávovar:
mlýnek:

Re: IBERITAL CHALLENGE

Příspěvek od Jeremy »

:ucta: Od včerejška jsem taky majitelem jednoho Iberitalu ve variantě bez doseru, byl doručen třetí den od obědnání bez závad a poškození z

Kód: Vybrat vše

http://www.Iberital.cz.
Cena 3900kč včetně DPH, doprava zdarma. Zatím jsem ho zkoušel na jen na standartce za 6,50kč (tuto kávu jsem neochutnával ani ze zvědavosti, smrděla). Nastavování hrubosti mletí je teda opravdu hodně jemné, za to stupnice.. Mám dva dotazy.

1. Jestli někdo z vás upravoval měrku (stupnici) hrubosti mletí, nebo to nemá cenu řešit a už to máte v oku.

2. Na co může být plastový šroubek v pravo dole mezi nýty.. není to náhodou k nastavení času mletí a tím množství pomleté kávy? Od výrobce nastaveno údajně na 7,5g.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Boiler je bojler
Uživatelský avatar
mvaldo
více pokročilý
Příspěvky: 181
Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
bydliště: Púchov
kávovar:
mlýnek:

Re: IBERITAL CHALLENGE

Příspěvek od mvaldo »

ad 1. no, musíš sa pohrať so správnym nastavením hrúbky
ad 2. ano, nastavenie množstva pomletej kávy :)
Uživatelský avatar
Jeremy
více pokročilý
Příspěvky: 171
Registrován: ned 16. kvě 2010 16:03:35
bydliště: Zlín
kávovar:
mlýnek:

Re: IBERITAL CHALLENGE

Příspěvek od Jeremy »

Moc díky, takže si budu hrát.. teprve teď mě to začíná bavit :yahoo: A ještě mě napadlo: Jestli se vám neobjevily už nějaké technické závady. A na kolik míváte nastavenou + - hrubost mleti na espresso když 1. je nejhrubší a 7. nejjemější. Mě se to jevilo u té standartky na oko a omak cca 5,5 (Vím že to musím pozkoušet a ochutnat, jde mi spíš o orientaci, záchytný bod a o případné rozdíly v mlýncích).
Boiler je bojler
Uživatelský avatar
mvaldo
více pokročilý
Příspěvky: 181
Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
bydliště: Púchov
kávovar:
mlýnek:

Re: IBERITAL CHALLENGE

Příspěvek od mvaldo »

stupnica ako na štandard. určenie mletia nám je na dve veci, na ... a na nič :(
nastaviť hrúbku mletia je dosť ťažké, nastav si nejakú hrúbku ako optimál, potom môžeš nastaviť stupnicu, až potom sa podľa nej riadiť pre každý druh použitia kávy ... :(
Uživatelský avatar
Jeremy
více pokročilý
Příspěvky: 171
Registrován: ned 16. kvě 2010 16:03:35
bydliště: Zlín
kávovar:
mlýnek:

Re: IBERITAL CHALLENGE

Příspěvek od Jeremy »

Uf.. :roll: Zítra jdu na to, nebo ještě dnes. Jinak moc díky.
Boiler je bojler
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: IBERITAL CHALLENGE

Příspěvek od David »

Nastavení hrubosti mletí se neustále mění podle počasí, stáří a typu kávy atd. Hrubost by měla být taková, aby za 25 sec extrakce nateklo 25 ml espressa. Je tady ale o tom mraky infa.
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Uživatelský avatar
pecan
více pokročilý
Příspěvky: 167
Registrován: ned 06. pro 2009 12:01:47
bydliště: Brno
kávovar: Expobar Office Control
mlýnek: Mazzer S.J.

Re: IBERITAL CHALLENGE

Příspěvek od pecan »

Ta stupnice je nic moc, nepoužívám ji. Jednou jsem zkoušel točit kolečkem na hrubost mletí asi 2 minuty v kuse a nadoraz jsem nenarazil, přitom násypka se otočila o víc jak 180 stupňů (takže stupnice byla stejně krátká). Todle není moc domyšlené...
Uživatelský avatar
Jeremy
více pokročilý
Příspěvky: 171
Registrován: ned 16. kvě 2010 16:03:35
bydliště: Zlín
kávovar:
mlýnek:

Re: IBERITAL CHALLENGE

Příspěvek od Jeremy »

Pro Davida: Já vím, taky jsem zde na fóru strávil a ještě strávím hodně bezesných nocí. Šlo mě spíš o zkušenosti kolegů s tímto konkrétním mlýnkem. Abych si pošetřil dobrou kávu a nervy. To se mě stejně nepovedlo. U toho to mlýnku se k optimálnímu nastavení musí člověk vvyloženě promlet.

Pro Mvalda a Pecana: To orientační nastavení dle Standartky za 6,50kč bylo moc najemno a vedle jak ta jedle, chytil jsem se až po páté zmrzačené dávce Honduras Santa Rosa :( . Postupoval jsem do hruba (do leva) asi o jeden celý dílek na stupnici, takže nějak se zorientovat mě stálo skoro 50g dobré kávy. Jinak závěrem můžu říct, že jsem s mlýnkem spokojený. (možná packy na přidržení páky pod dávkovačem mohly být kovové)
Boiler je bojler
Uživatelský avatar
mvaldo
více pokročilý
Příspěvky: 181
Registrován: úte 02. bře 2010 11:22:03
bydliště: Púchov
kávovar:
mlýnek:

Re: IBERITAL CHALLENGE

Příspěvek od mvaldo »

tak to si moc kavy nepokazil, ja som na tom horsie :(
teraz mam nastavenu hrubku na DATERRA Brazil RESERVE, aj davku na 8.5g :)
pri PAPUA NEW GUINEA SIGRI AA estate to bude treba mozno opat prenastavit :)
Uživatelský avatar
Jeremy
více pokročilý
Příspěvky: 171
Registrován: ned 16. kvě 2010 16:03:35
bydliště: Zlín
kávovar:
mlýnek:

Re: IBERITAL CHALLENGE

Příspěvek od Jeremy »

tak to si moc kavy nepokazil

Relativně.. 50g Santa Rosa (už došla) :( , 100g standartky jsem nepočítal, posloužila k orientaci o formátu něco mezi dlažební kostkou a prachem ;) . = cca 150g
Jaký velký může být rozdíl v hrubosti mletí mezi dvěma druhy kávy ??
teraz mam nastavenu hrubku na...to bude treba mozno opat prenastavit
Myslím, že by to měla být už jen hodinářská práce cca Půl stupně "Iberitalovi škály" :grin: , nebo snad ne? :shock:
Boiler je bojler
Uživatelský avatar
pecan
více pokročilý
Příspěvky: 167
Registrován: ned 06. pro 2009 12:01:47
bydliště: Brno
kávovar: Expobar Office Control
mlýnek: Mazzer S.J.

Re: IBERITAL CHALLENGE

Příspěvek od pecan »

já už se s mlýnkem sžil a hrubost mletí trefím vždy na 2-3 pokus. A to i 1. pokus je vpohodě pitelný...
Odpovědět

Zpět na „Mlýnek na kávu“