Uchovávání kávy v mrazáku

jako surovině (ať zrnkové nebo mleté)
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: Uchovávání kávy

Příspěvek od Redmann »

Rujir píše: If coffee is stored in the freezer or the refrigerator, moisture will condense on the beans every time they are brought out of that cold environment and into room temperature which will quickly degrade the complexity of their flavor[/i]
Ved áno, to súhlasím. Ja mám v mrazáku odloženú kávu čo čaká na použitie. Potom vyberiem, rozmrazím, presuším možnú vlhkosť a šup s ňou do chladničky.
Písal som celý postup vyššie.
Uživatelský avatar
Rujir
více pokročilý
Příspěvky: 275
Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Uchovávání kávy

Příspěvek od Rujir »

Cize spolu vlastne suhlasime, len obaja radi piseme... :grin:
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln
Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: Uchovávání kávy

Příspěvek od Redmann »

Aha, pardon, ten príspevok som prehliadol. :-) Asi tam naskocil kým som písal môj.
Uživatelský avatar
Rujir
více pokročilý
Příspěvky: 275
Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Uchovávání kávy

Příspěvek od Rujir »

Dnes vecer idem objednavat sadu Vacuvin nadob z tejto stranky. Ak sa chcete niekto pridat, tak dajte vediet, mohli by sme sa rozdelit o postovne. To je rovnake az do vahy 30kg, momentalne som na styroch. :grin:

Maju tam aj kopec inych veci, ale vacsina z nich je skor pre milovnikov vina ako kavy.
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln
Uživatelský avatar
duri191
více pokročilý
Příspěvky: 188
Registrován: čtv 05. lis 2009 16:02:47
bydliště: Trnava
kávovar:
mlýnek:

Re: Uchovávání kávy

Příspěvek od duri191 »

kolko je tam poštovné ?
...snažím sa zorientovať vo víne a káve, chce to ešte veľa cviku.....ale ja cvičím poctivo :-)
Uživatelský avatar
Rujir
více pokročilý
Příspěvky: 275
Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Uchovávání kávy

Příspěvek od Rujir »

34 eur. Samozrejme ak by si chcel len nieco mensie, tak by sme postovne delili pomerovo a nie natvrdo na polovicu.
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln
Uživatelský avatar
Rujir
více pokročilý
Příspěvky: 275
Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Uchovávání kávy

Příspěvek od Rujir »

Ha! Ja viem, ze som s tym uz otravny, ale na fore Too Much Coffee sa celkom dopodrobna venovali teme skladovania kavy a okrem ocividnych zaverov (skladujte co najkratsie), dospeli aj k jednemu zaujimavemu zaveru - Vacuvin sa nehodi na kavu, lebo okrem vzduchu odstranuje aj aromu kavy. Citujem:

"Vacuum packing of coffee is not an advantage and should be avoided. You don't only remove the air you remove aromatic constituents from the coffee."

Jedine, co ma na tom trapi, ze samozrejme opat ide len o uvahu a realny test sa spravit neda. Tak teraz uz fakt neviem...
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln
mill
silně pokročilý
Příspěvky: 520
Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Uchovávání kávy

Příspěvek od mill »

Hmm, když jsem měl doma ty vakuové krámy z Quelle (než popraskaly), tak mi to taky tak připadlo, ale nepsal jsem to sem. Jsem rád, že to potvrdili i soudruzi z emériky.
System byl stejný, jako Vacuvin, akorát z daleko horších materiálů.
Uživatelský avatar
Rujir
více pokročilý
Příspěvky: 275
Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Uchovávání kávy

Příspěvek od Rujir »

No ono je to europske forum. :lol: Kazdopadne sa tam vyskytuje vela zaujimavych mien, ktore uz o kave co to vedia (napr. James Hoffmann zo Square Mile Roasters), takze by som ich nazor nebral na lahku vahu. Len ma to dost rozosmutnilo. Sice usetrim, ale uz vobec neviem, co bude idealne...
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln
Uživatelský avatar
duri191
více pokročilý
Příspěvky: 188
Registrován: čtv 05. lis 2009 16:02:47
bydliště: Trnava
kávovar:
mlýnek:

Re: Uchovávání kávy

Příspěvek od duri191 »

keď máš kávu v originál zavretých PC balíčkoch a odsaješ vzduch, nemôže sa nič stať...keby si ju presypal do dózy a odsal vzduch tak nepoviem...
...snažím sa zorientovať vo víne a káve, chce to ešte veľa cviku.....ale ja cvičím poctivo :-)
Uživatelský avatar
Rujir
více pokročilý
Příspěvky: 275
Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Uchovávání kávy

Příspěvek od Rujir »

duri191 píše:keď máš kávu v originál zavretých PC balíčkoch a odsaješ vzduch, nemôže sa nič stať...keby si ju presypal do dózy a odsal vzduch tak nepoviem...
No hej, ale ma to potom vobec zmysel pouzivat vakuove nadoby?
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln
Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: Uchovávání kávy

Příspěvek od Redmann »

Ja si myslím, že to má význam skôr pri mletej káve, kde dochádza k oxidácii (degradácii) vzduchom oveľa rýchlejšie, takže váákum je žiaduce.
Uživatelský avatar
ringo
více pokročilý
Příspěvky: 235
Registrován: pát 09. říj 2009 8:31:39
bydliště: Jihočesko
kávovar:
mlýnek:

Re: Uchovávání kávy

Příspěvek od ringo »

2 Redmann: K oxidaci došlo již při pražení ;).
Jinak zajímavá debata, která asi nikam nepovede :-).
... a to jste ještě nebyli v Železném Brodu.
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: Uchovávání kávy

Příspěvek od hnup »

duri191 píše:keď máš kávu v originál zavretých PC balíčkoch a odsaješ vzduch, nemôže sa nič stať...keby si ju presypal do dózy a odsal vzduch tak nepoviem...
Sáčky z PC nie sú vzduchotesné, je celkom jedno, či dáš kávu do vákuovky v sáčku alebo bez.

Ešte malý postreh - káva z mrazáku sa mi zdá suchšia ako káva z vákuovky z chladničky (=korekcie v mletí).
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: Uchovávání kávy

Příspěvek od Redmann »

To Ringo:
"Don't let coffee beans come into contact with oxygen. Oxidation in coffee beans is the number one factor in causing coffee to go stale."
alebo
"Ponoříme-li se trochu do alchymie, tak zjistíme, že káva je tzv. na vrcholu mezi 3. – 14. dnem po svém upražení, což je doba, kdy byly ukončeny veškeré chemické reakce způsobené pražením a zároveň ještě nezačal proces oxidace, při kterém káva začíná zvětrávat."

Ale som si istý, že viete, čo som chcel povedať. ;-)
Uživatelský avatar
duri191
více pokročilý
Příspěvky: 188
Registrován: čtv 05. lis 2009 16:02:47
bydliště: Trnava
kávovar:
mlýnek:

Re: Uchovávání kávy

Příspěvek od duri191 »

hnup píše: Sáčky z PC nie sú vzduchotesné, je celkom jedno, či dáš kávu do vákuovky v sáčku alebo bez.

Ešte malý postreh - káva z mrazáku sa mi zdá suchšia ako káva z vákuovky z chladničky (=korekcie v mletí).
jj, to mi je jasné,že nie sú vzduchotesné, na druhej strane vákuová dóza nevytvára vákum v pravom slova zmysle adsaje len časť vzduchu, takže tým docielim, že mi tam zostane malá vlhkosť, nejdú mi tam pachy z chladničky a mám v nej menej vzduchu. Nebral by som to s tým skladovaním zase až tak dramaticky. Dávať to do mrazničky sa mi nechce, aj tak nemám kávu viac ako 2-3 týždne. A ak dostanem chuť na nejakú inú kávu, nemusím rozmrazovať, nechám len chvíľu vytemperovať....
...snažím sa zorientovať vo víne a káve, chce to ešte veľa cviku.....ale ja cvičím poctivo :-)
Uživatelský avatar
ringo
více pokročilý
Příspěvky: 235
Registrován: pát 09. říj 2009 8:31:39
bydliště: Jihočesko
kávovar:
mlýnek:

Re: Uchovávání kávy

Příspěvek od ringo »

Redmann píše: Ale som si istý, že viete, čo som chcel povedať. ;-)
Samozřejmě.
Ale je to věda, dát kafe do lednice ;) .
... a to jste ještě nebyli v Železném Brodu.
Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: Uchovávání kávy

Příspěvek od Redmann »

To je pravda, preto sa tu tomu toľko venujeme. A nielen tu, napr. na homebarista strankach je 3-stranový článok o "mraziť, či nemraziť" aj so všelijakými meraniami.
Ale rovnakým pohľadom by sa dalo povedať, že "to je veda, rozmrviť trochu kávy, zatlačiť a pustiť mašinu", a pod.
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: Uchovávání kávy

Příspěvek od hnup »

duri191 píše:vákuová dóza nevytvára vákum v pravom slova zmysle adsaje len časť vzduchu, ....
Vysaje toho dosť, bol by si prekvapený. Sáčok Popradskej kávy, v ktorom ostal vzduch a bol vzduchotesne zalisovaný, sa bežne vo vákuovke tým tlakom vzduchu roztrhne.
duri191 píše:aj tak nemám kávu viac ako 2-3 týždne...
Potom nemáš čo riešiť. Mrazák je vhodný na dlhodobejšie skladovanie (mesiac a viac).
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Uživatelský avatar
Rujir
více pokročilý
Příspěvky: 275
Registrován: pon 16. lis 2009 13:06:29
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Uchovávání kávy

Příspěvek od Rujir »

hnup píše:Mrazák je vhodný na dlhodobejšie skladovanie (mesiac a viac).
Mhm, tak som dnes vytiahol z mrazaku kavu, ktora tam bola cca mesiac. Kupovana v Casa del Cafe, takze ani srnka netusi, kedy bola prazena, ale pred mesiacom bola minimalne priemerna. Dnes som z nej spravil French Press a nic, totalna hlusina. Nebolo to tak hnusne ako nieco zo supermarketu, ale ta kava bola totalne plocha. Ziadne telo, nevyrazna chut, proste bieda. Asi bude pravda, ze kava je bud cerstva, alebo jej ziadny sposob skladovania nepomoze.
"If this is coffee, please, bring me some tea; if this is tea, please, bring me some coffee." Abraham Lincoln
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „ke kávě“