Pěna

jako surovině (ať zrnkové nebo mleté)
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Pěna

Příspěvek od David »

Helejte, k čemu je vlastně dobrá ta pěna? Chápu ji na povrchu pressa jako ozdobu. Ale aby mi natekl pěny plnej šálek, což se mi ještě nestalo, a pak abych minutu čekal, než si to sedne, to mi připadá divný. Není to trochu přehnaný? Chutná potom to kafe jinak?
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Pěna

Příspěvek od primacafe »

Já ani nevím kdy jak to teče. To spíš když je řeč, že někomu stále teče jen voda a bez pěny. Tak to udělám do skla, ale jinak to dělám do hrníčku a nijak neřeším kolik je tam pěny. Ale ta pěna je v podstatě daná tím, že hned po zapnutí čerpadla začne téct krém, a to je vlastně ta pěna. A mě to ani jinak neteče.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
pedro13
více pokročilý
Příspěvky: 450
Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
bydliště: Jablunkov
kávovar:
mlýnek:

Re: Pěna

Příspěvek od pedro13 »

primacafe píše:Ale ta pěna je v podstatě daná tím, že hned po zapnutí čerpadla začne téct krém, a to je vlastně ta pěna. A mě to ani jinak neteče.
Souhlas.Ještě bych dodal,že pokud tomu tak není a teče mi voda smíšená s pěnou,tak jsem něco zpackal a ve výsledku to presso není ani tak pressem a chutná to všelijak.
Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
pedro13
více pokročilý
Příspěvky: 450
Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
bydliště: Jablunkov
kávovar:
mlýnek:

Re: Pěna

Příspěvek od pedro13 »

moc_ridke.avi
Tady je vidět typicky zpackané presso,teče to vodnaté,řídké.
presso.avi
To už je lepší.Celou dobu se valí hustá pěna.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Pěna

Příspěvek od David »

No, já tu čtu v návodu k mlýnku Gaggia ...
-když teče rychle, je kafe namleté příliš nahrubo a bez chuti
- když teče pomalu, je moc jemné a nápoj je silný a hustě tekoucí
- správně - kafe je aromatické a příjemné

Takže mi z toho vychází, že by to nemělo téct jako krém :D
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Pěna

Příspěvek od primacafe »

Nějak tomu asi přestávám rozumět. Jestli nebude lepší, ať si každý dělá kafe jaký chce. :|
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Pěna

Příspěvek od David »

Proti tomu žádná, já do toho jen tak šťourám, abych věděl, co si kdo myslí.
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Pěna

Příspěvek od primacafe »

Já jsem to tak pojal. Jen jsem jaksi nevěděl o co teď máme usilovat. Snažíme se mlet tak akorát, do páky toho cpat taky tak akorát a čekáme, že z toho hned začne týct krém a nic jinýho. Některým to už nedělá problém, tohoto dosáhnout a tak jsem si říkal co ještě? Takže když si ten návod na mlýnek přečte uplný začátečník, tak z toho asi taky moc moudrý nebude. Ten návod mám taky, ale ještě jsem ho nečetl.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Pěna

Příspěvek od David »

Sem v něm mimochodem teď namlel na 5 a bylo to strašně řídký :evil:
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Pěna

Příspěvek od primacafe »

No a jsme u toho. Já 5, sotva taktak teče.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Pěna

Příspěvek od David »

Eště to přitáhnu, otázka je, jeslti nebude potřeba přibrousit kameny.
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
pedro13
více pokročilý
Příspěvky: 450
Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
bydliště: Jablunkov
kávovar:
mlýnek:

Re: Pěna

Příspěvek od pedro13 »

David píše:No, já tu čtu v návodu k mlýnku Gaggia ...
-když teče rychle, je kafe namleté příliš nahrubo a bez chuti
- když teče pomalu, je moc jemné a nápoj je silný a hustě tekoucí
- správně - kafe je aromatické a příjemné
Ten návod patrně psal nějaký odborník na slovo vzatý,hlavně ta poslední věta je velmi chytrá,s nesmírnou vypovídací hodnotou...
Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
Uživatelský avatar
r3000
Příspěvky: 19
Registrován: pát 13. čer 2008 17:52:25
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Problém s pěnou.

Příspěvek od r3000 »

V současné době používám Silvii a vodu máme měkkou chutnou a již několik let mám na vstupu filtr na mechanické nečistoty a navíc používám Britu filtrační konvici. Z páky mi teče čistá hustá pěna, ale než napěním mléko (do 30 sekund) pěna mi klesne na 1mm. Když jsem používal Roventu, tak jsem tam ten cenťák měl.
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: Pěna

Příspěvek od hnup »

Mne créma drží (žeby to bolo tou Jarou v nádržke? :-) )
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Pěna

Příspěvek od David »

Jo, to je ten nový mečJar :) Mě tedy docela rychle padá.

http://www.youtube.com/watch?v=b99OnZLl_JM
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Uživatelský avatar
arny71
více pokročilý
Příspěvky: 253
Registrován: stř 26. bře 2008 1:07:14
bydliště: Jižní Morava
kávovar:
mlýnek:

Re: Pěna

Příspěvek od arny71 »

hnup píše:Mne créma drží (žeby to bolo tou Jarou v nádržke? :-) )
Musím říct, že takhle trvanlivou cremu jsem zatím nikdy neměl. Tak do 5 minut mi vždy opadne max. na 2-3 mm vysokou vrstvu (ta ale drží až do konce). Tak nevím, jak dosáhnout toho, aby se na mě i po 15 minutách v hrnku smála 1 cm vysoká vrstva cremy. Mlet jemněji? To už zase dostávám přeextrahované presso.
Uživatelský avatar
Ostmes
více pokročilý
Příspěvky: 355
Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
bydliště: Vysočina
kávovar:
mlýnek:

Re: Problém s pěnou.

Příspěvek od Ostmes »

r3000 píše:.... ale než napěním mléko (do 30 sekund) pěna mi klesne na 1mm.
Opravdu zvládnete napěnit mléko do 30 sec, od ukončení extrakce?
Používam též Silvii, ale jen ~45sec se nahřívá pára a pak točím mléko 2-3x cca 10 sec.

Já to pod minutu nedám ani náhodou...
Jinak pěna vydrží i přes tuto dobu, ale kolik ma mm změřím dnes večer.

Ostmes
Uživatelský avatar
Muminnek
pokročilý
Příspěvky: 88
Registrován: pát 28. lis 2008 13:03:18
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Pěna

Příspěvek od Muminnek »

Trochu jsem si hrála s temp. surfingem a zapínáním páry během extrakce a vypozorovala jsem toto: asi melu moc najemno, protože když to má jenom téct, tak to teče pomalu. Ale když to tam tlačí teplejší voda, tak teče z toho fakt krém - což o to, ten krém vypadá úžasně, jenže pěna pak rychle spadne, přesně, jak tady píšete a navíc, když je ta voda teplá až příliš, tak je kafe pak hořké (spálené). Takže u mne další úkol zní - hrubší mletí a ubrat páry.
Uživatelský avatar
r3000
Příspěvky: 19
Registrován: pát 13. čer 2008 17:52:25
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Pěna

Příspěvek od r3000 »

Mám model 2009, prý tam jsou nějaké změny v bojleru. Když káva teče 10 sekund, zapínam příhřev páry, po dalších 10 s vypínám čerpadlo, vytáhnu páku, propláchnu sítko, odpouštím vodu z trojtrysky, vytáhnu mléko z lednice, naleji a pěním. Nečekám až zhasne. Většinou zhasíná během pěnění. Silvii zapínám většinou 30 min před vařením s pákou, naleji si horkou vodu do šálku a pak klasicky.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Pěna

Příspěvek od primacafe »

Ale toto téma bylo myšleno jako pěna na kávě (crema) a né pěna z mlíka.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Odpovědět

Zpět na „ke kávě“