čerstvě namletá káva

jako surovině (ať zrnkové nebo mleté)
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Avatar uživatele
Strom
Příspěvky: 1
Registrován: Po 09. Črc 2012 18:34:09
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

čerstvě namletá káva

Příspěvekod Strom » Po 09. Črc 2012 18:43:38

AHoj,
kávu mám rád, ale znalec nejsem, proto se chci zeptat vás znalých. Uvažuji o koupi čerstvě namleté kávy, tzn. v ochodě si vyberu typ a oni mi ji namelou. Bohužel minimální množství je 250g. Má to v takovém případě vůbec cenu? 250g mi vydrží tak 2 měsíce, a počítám že tak už po týdnu ta káva nebude úplně čerstvá. Zrnkovou kávu nekupuji, nemám doma mlýnek.


Avatar uživatele
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: So 19. Led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: čerstvě namletá káva

Příspěvekod hnup » Po 09. Črc 2012 23:53:13

Strom napsal:...kávu mám rád, 250g mi vydrží tak 2 měsíce
???

Strom napsal:...tak už po týdnu ta káva nebude úplně čerstvá...
už po pár hodinách nebude čerstvá
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.

Avatar uživatele
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: Po 03. Srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: čerstvě namletá káva

Příspěvekod Redmann » Út 10. Črc 2012 0:24:00

Nepíšeš, ako si robíš kávu - akým spôsobom.
Ak "turka", či filter, či french press, či mocca, tak si kúp napríklad toto

Kód: Vybrat vše

http://aukro.cz/mlynek-na-kavu-i2477026928.html

a máš po starostiach na základ ti to bude pri tvoje spotrebe stačiť.
Ak chceš niečo lepšie, pozri si tu sekciu o ručných mlynčekoch.

V každom prípade je nezmysel si dať mlieť na dva mesiace dopredu.

Avatar uživatele
Galina
pokročilý
Příspěvky: 96
Registrován: Čt 14. Črc 2011 14:01:50
bydliště: Plzeň
kávovar: Catler ES 4050
mlýnek: Gaggia MDF

Re: čerstvě namletá káva

Příspěvekod Galina » Út 10. Črc 2012 11:11:21

Nevím, jak moc máš rád kávu, ale i kdyby sis dělal českého turka, tak neprohloupíš koupí mlýnku a 250 g z Primacafe !! Uvidíš - ucítíš - a jsi jeden z nás !

dape
více pokročilý
Příspěvky: 475
Registrován: Čt 15. Dub 2010 14:07:02
bydliště: Brno
kávovar: Rocket Giotto Type V PID
mlýnek: Ascaso steel i-1

Re: čerstvě namletá káva

Příspěvekod dape » Pá 09. Lis 2012 9:10:02

Tak se chci zeptat, zda je normální toto: (nechci se přít o kvalitě kávy, kterou budu popisovat, měl jsem dříve Krupse a tam to stačilo, teď se projevují další neduhy špatné kávy, ale jde mi v podstatě o princip), doma ještě mlýnek nemám, budu kupovat:

1. Zrnková káva Segafredo. Pomleto. Káva z ní, když je čerstvě pomletá celkem chutná, jde to. Po nějakém dnu chutná pořád de-facto stejně, výrazný posun chutí tam není. Pořád to "nějak jde".

2. Jen na zkoušku na odladění klasických misek, pěchování jsem koupil 50g kávy Tchibo (never more). Pomlel. KLáva z čerstvě umleté byla kyselá, ale ještě se to dalo vypít. Druhý den to končilo v koši, kyselá jak po anýzu, otřes. Obrovský posun chuti.
Toto stejné mi udělala i káva na zkoušku koupená ve stánku Caffee v Tescu, čerstvě pražená - viz můj včerejší příspěvek. Včera celkem OK, i crema se mi povedla, proteklo typem 25s/25g, dala se pít, byl jsem z toho úplně vedle, že to šlo z nepřetlakové misky. Dnes ráno káva otřes. Hořká, nechutnala. i Crema druhý den nebyla oříšková ale výrazně světlejší. Obrovský posun chuti směrem k nepitelnosti.

Je možné, že může být tak velký posun? Proč např. u Segafreda (vím, že není nic moc) není tak velký, resp. minimální?

Jak budu mít mlýnek, vyzkouším zdejší primacafe.

Díky moc.

Avatar uživatele
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: Po 03. Srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: čerstvě namletá káva

Příspěvekod Redmann » Pá 09. Lis 2012 9:40:47

Pomletá káva oxiduje výrazne, výrazne rýchlejšie ako zrnková. Treba mlieť až tesne pred prípravou.

dape
více pokročilý
Příspěvky: 475
Registrován: Čt 15. Dub 2010 14:07:02
bydliště: Brno
kávovar: Rocket Giotto Type V PID
mlýnek: Ascaso steel i-1

Re: čerstvě namletá káva

Příspěvekod dape » Pá 09. Lis 2012 9:53:45

ano, to je mi jasné, ale proč některá až za hranici pitelnosti a jiná se "téměř" nemění a "ujde pořád"?

Avatar uživatele
elwoodblues
více pokročilý
Příspěvky: 431
Registrován: So 08. Kvě 2010 19:57:19
bydliště: Brno
kávovar: Rancilio Silvia
mlýnek: Mazzer Jolly

Re: čerstvě namletá káva

Příspěvekod elwoodblues » Pá 09. Lis 2012 10:18:31

Jsou to směsi a dost myslím záleží na poměru arabika - robusta. Arabika odchází rychleji a v tom Segafredu snad bude robusty víc. Ono to Tchibo je sice hnusnější, ale údajně je chuťově vyladěno podle vkusu Němců. Tak nevím.
Každý svého kafe strůjcem

dape
více pokročilý
Příspěvky: 475
Registrován: Čt 15. Dub 2010 14:07:02
bydliště: Brno
kávovar: Rocket Giotto Type V PID
mlýnek: Ascaso steel i-1

Re: čerstvě namletá káva

Příspěvekod dape » Pá 09. Lis 2012 10:47:26

... aha, to co "odešlo" po mletí rychle, byla 100% arabica. Segafredo, mylsím 70/30 nebo 80/20, takže by to robusta asi podržela? Možná to je vysvětlením.Ale musím říct, že Tchibo po odležení (druhý den) je zcela nepitelné - a to i pro manželku, které je to celé celkem "fuk" :-)

Avatar uživatele
honex
pokročilý
Příspěvky: 81
Registrován: Po 10. Říj 2011 18:43:33
bydliště: Hradec Králové
kávovar:
mlýnek:

Re: čerstvě namletá káva

Příspěvekod honex » Pá 09. Lis 2012 15:42:16

Nemůže za to třeba rozdílné skladování? Některé materiály asi budou mít větší tendence iniciovat oxidační reakce? Ale to jen tak hádám.

dape
více pokročilý
Příspěvky: 475
Registrován: Čt 15. Dub 2010 14:07:02
bydliště: Brno
kávovar: Rocket Giotto Type V PID
mlýnek: Ascaso steel i-1

Re: čerstvě namletá káva

Příspěvekod dape » Pá 09. Lis 2012 16:35:46

bylo to v dóze vzduchotěsně uzavřené při pokojové teplotě. Stejné podmínky, tak, jak mám uchovanou i jinou kávu (v souč. době ještě zbytek pomletého Segafreda, které chuť nezměnilo od pomletí (několik dnů). I když nijak neoslňuje, ale je pitelné. Ale určitě plánuji vyzkoušet zdejší lepší.

Avatar uživatele
elwoodblues
více pokročilý
Příspěvky: 431
Registrován: So 08. Kvě 2010 19:57:19
bydliště: Brno
kávovar: Rancilio Silvia
mlýnek: Mazzer Jolly

Re: čerstvě namletá káva

Příspěvekod elwoodblues » Pá 09. Lis 2012 21:07:10

S tím se nedá než souhlasit.
Bez mlýnku to ale nepůjde, kvalita pomleté kávy se zhoršuje - jak píše hnup výše - skutečně v řádu hodin.
Každý svého kafe strůjcem

Avatar uživatele
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: So 19. Led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: čerstvě namletá káva

Příspěvekod hnup » Pá 09. Lis 2012 23:18:58

Nie som znalec na "obchodové" kávy... Len ma tak napadlo, či to Segafredo nebolo už samo o sebe také staré a zoxidované, že to skladovanie zomletej kávy už nemohlo viac uškodiť.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.

Avatar uživatele
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: So 19. Led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: čerstvě namletá káva

Příspěvekod hnup » Pá 09. Lis 2012 23:24:07

elwoodblues napsal:Jsou to směsi a dost myslím záleží na poměru arabika - robusta. Arabika odchází rychleji ...
Viem, že som mimo tému, ale musím sa opýtať - toto máš overené?
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.

Avatar uživatele
elwoodblues
více pokročilý
Příspěvky: 431
Registrován: So 08. Kvě 2010 19:57:19
bydliště: Brno
kávovar: Rancilio Silvia
mlýnek: Mazzer Jolly

Re: čerstvě namletá káva

Příspěvekod elwoodblues » So 10. Lis 2012 2:49:11

hnup: ověřené nikoliv, napsal jsem "myslím" a je to jen můj názor. Má ovšem věcný základ: kdysi jsem se o tom bavil s chlapíkem, který ty obchodové kávy vozí z Itálie. Byl docela velký zastánce robusty. Řekl mi, že arabika dělá správnou cremu jen čerstvá a aby to kafe po pár měsících k něčemu bylo, to je právě úlohou té robusty. Já opravdu nemám motivaci zrovna tohle si ověřovat :) , ale věřím mu. Fakt je, že kdysi jsem tyhle kávy kupoval a víc mi chutnala například červená Lavazza (levnější s podílem robusty), než ta jejich "top" černá 100%ní arabika. A Segafredo není špatná káva. Jistěže se nedá srovnat s čerstvou kvalitní arabikou z PC. Ale zase takový despekt si myslím nezaslouží. Někdo prostě musí kupovat rok pomletou kávu v piksle a v tomto segmentu si vede dost slušně.
Každý svého kafe strůjcem




  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Vrátit se na “ke kávě”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 1 host