Uchovávání kávy v mrazáku

jako surovině (ať zrnkové nebo mleté)
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Avatar uživatele
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5523
Registrován: Stř 16. Led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Uchovávání kávy

Příspěvekod primacafe » Po 17. Led 2011 1:41:29

Nikdy mě to nezajímalo, nebyl důvod. na základě debaty zde, jsem strčil do ledničky vlhkoměr a je tam co tam je. Pokud je v pokoji, tak ukazuje něco mezi 40% a 50%. Neviděl bych to s tou vlhkostí v lednici tak dramaticky.
Nemáte dostatečná oprávnění pro zobrazení souborů připojených k tomuto příspěvku.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Urania (asi 1955), Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior


Avatar uživatele
Seky
více pokročilý
Příspěvky: 204
Registrován: Po 09. Bře 2009 21:04:31
bydliště: Jihlava
kávovar:
mlýnek:

Re: Uchovávání kávy

Příspěvekod Seky » Po 17. Led 2011 16:13:16

ono taky dost záleží na lednici, třeba jak je vyřešen odvod kondenzované vody. Ten vlhkoměr taky zkusím

Avatar uživatele
Miri
více pokročilý
Příspěvky: 185
Registrován: Pá 29. Kvě 2009 15:06:10
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Uchovávání kávy

Příspěvekod Miri » Út 22. Ún 2011 1:17:10

Myslím si, že pokiaľ dóza s odsávaním naozaj spoľahlivo netesní, je lepšie ju nepoužiť, pretože pokles vákua znamená aj nasávanie pachov z chladničky, čo môže byť niekedy väčší problém ako samotná vlhkosť. Ďalším sprievodným javom pri vákuovaní by mohlo byť, že je tu aj možnosť, odčerpania časti aromatických látok (neviem, či je to dobre alebo zle) - ale to je už len taká špekulácia.

Avatar uživatele
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5523
Registrován: Stř 16. Led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Uchovávání kávy

Příspěvekod primacafe » Út 22. Ún 2011 2:08:00

Ta úvaha o zpětném nasávání pachů z ledničky je zajímavá a něco na tom může být. Přikláněl bych se taky k tomu, aby raději káva byla v atmosféře kterou si vytvoří sama.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Urania (asi 1955), Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior

Avatar uživatele
spikey
více pokročilý
Příspěvky: 129
Registrován: Út 25. Říj 2011 12:16:23
bydliště: Praha 5
kávovar: kees van der westen mirage idrocompresso
mlýnek: Mythos One, Mahlkönig K 43

Re: Uchovávání kávy

Příspěvekod spikey » Pá 24. Ún 2012 17:05:47

Žena mě pár dnů zpátky potěšila svým úlovkem:

Obrázek

za 199,- v Normě tři vakuové dózy a po dvou dnech zkoušení musím říct že pracují velmi dobře.
Baví vás zajímavosti o kávě? Podívejte se na rozhovory, které natáčím s osobnostmi z oblasti výběrové kávy: www.youtube.com/c/JaroslavSl365cupsofcoffeevlog

Avatar uživatele
mvaldo
více pokročilý
Příspěvky: 181
Registrován: Út 02. Bře 2010 11:22:03
bydliště: Púchov
kávovar:
mlýnek:

Re: Uchovávání kávy

Příspěvekod mvaldo » Stř 29. Ún 2012 14:58:57

skúšali ste niekto dať čerstvo upraženú kávu v originál sáčku do mrazáku? aký je výsledok?

Avatar uživatele
pecan
více pokročilý
Příspěvky: 166
Registrován: Ne 06. Pro 2009 12:01:47
bydliště: Brno
kávovar: Expobar Office Control
mlýnek: Mazzer S.J.

Re: Uchovávání kávy

Příspěvekod pecan » Stř 29. Ún 2012 15:23:54

dělám to tak a podle mě je to v pohodě. Den před použitím balíček vytáhnu a přesypu do vakuové dózy.

Avatar uživatele
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: Po 03. Srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: Uchovávání kávy

Příspěvekod Redmann » Stř 29. Ún 2012 15:33:43

Tiež to tak robím, akurát po vybratí kávu vysypem na tácku a nechám rozmraziť a preschnúť. Asi tak po 1-2 hodinách presypem do plechovky a šup do chladničky.

Avatar uživatele
mvaldo
více pokročilý
Příspěvky: 181
Registrován: Út 02. Bře 2010 11:22:03
bydliště: Púchov
kávovar:
mlýnek:

Re: Uchovávání kávy

Příspěvekod mvaldo » Stř 29. Ún 2012 17:06:11

tácku necháš otvorenú, tj. káva sa dostáva do "styku" so vzduchom?
nestačí napr. sáčok po vybratí z mrazáku nechať deň pri izbovej teplote?

Avatar uživatele
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: Po 03. Srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: Uchovávání kávy

Příspěvekod Redmann » Stř 29. Ún 2012 18:27:09

proste to vysypem nech to preschne

zdenok
více pokročilý
Příspěvky: 381
Registrován: Ne 20. Dub 2008 13:29:49
bydliště: Bratislava
kávovar: Vibiemme Domobar Super(HX),Rancillio Silvia /w Auberins PID
mlýnek: Baratza Forté AP, Rancillio Rocky SD

Re: Uchovávání kávy

Příspěvekod zdenok » Út 06. Bře 2012 14:55:16

Ja to nikam nevysypávam, veď je tam len vlhkosť, ktorá tam mala byť, takže po rozmrazení a otvorení to nechávam v pôvodnom sáčku vo vákuovej dóze v chladničke.
Zdenok
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky

mill
silně pokročilý
Příspěvky: 520
Registrován: So 20. Pro 2008 12:58:10
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Uchovávání kávy

Příspěvekod mill » Po 12. Bře 2012 19:21:39

Dneska dopoledne na ČR 2 měla Petra Veselá samostatný blok o kávě. Mimo jíné tam radila, že nejlepší způsob uchování kávy je ve špajzu při pokojové teplotě, nikoliv v lednici. Strkání kávy do lednice je prý pověra a mýtus, údajně tam dochází při nízké teplotě k rychlému vyprchání aromatických látek z kávy a stárnutí olejů v ní obsažených. Nemluvila nedejbože o mrazáku, ale o běžných cca 8st. v lednici. Mno, nevím, školy na to nemám :( , ale asi to bude další z věcí, se kterými nemohu s Petrou souhlasit. Nějak se mi nezdá, že by oleje v kávě při nízké teplotě stárnuly rychleji, než při 20st v pokoji či špajzu. I když zase na druhou stranu je pravda, že třeba olivový olej taky nestrkám do lednice (páč by potom ztuhnul a z flašky bych ho musel vyklepat).
Pravda, sice bych Petře, když se usměje, dokázal v tu chvíli uvěřit ledacos :oops: , ale tohle se mi fakt nezdá. Máte-li nějaké pádné argumenty, proč by třeba mohla mít pravdu, sem s nimi. Nejlépe, budou-li ňák vědecky podložené, vlastních zkušeností máme v tomhle směru určitě docela hodně a myslím si, že do lednice kafe strká hodně lidí zde na fóru. Tož včil sem s teorií, matkou moudrosti. :ucta:

Avatar uživatele
Zizass
více pokročilý
Příspěvky: 296
Registrován: Út 25. Srp 2009 17:57:36
bydliště: Rychnov n.K.
kávovar: Bezzera.UNICA.PID
mlýnek: Compak.K3.Touch.Advanced

Re: Uchovávání kávy

Příspěvekod Zizass » Po 12. Bře 2012 20:06:11

O kávě uchovávané v mražáku je vedeno hodně diskuzí a většinou se ,,odborná,, veřejnost staví za to kávu do mražáku nedávat.
O lednici zase většina říká ,že je to vhodné.Kór když bude v nějaké té dozičce.
Já osobně dávám kávu i do mrazáku i do lednice a chutná..... ;)

Avatar uživatele
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: So 19. Led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: Uchovávání kávy

Příspěvekod hnup » Po 12. Bře 2012 20:32:23

Otázka je, aké časové obdobie má Petra na mysli. Je rozdiel, či uchovávame v špajzy kávu dva týždne alebo dva mesiace. Asi preto aj toľko rozličných názorov...
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.

Fox_25
silně pokročilý
Příspěvky: 546
Registrován: Čt 30. Črv 2011 20:39:52
bydliště: Zlínský kraj
kávovar:
mlýnek:

Re: Uchovávání kávy

Příspěvekod Fox_25 » Po 12. Bře 2012 20:53:43

Mě zase káva při pokojové teplotě stárla rychleji. Dózy neřeším, nechávám ji v obalu co mi zbyl od Lavazzy, vršek jednoduše srolovaný a zajištěný kramlíkem.
Když jsem ji nechával v mlýnku vydržela cca 2 týdny, v ledničce s odřenými uši měsíc.
Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF

To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)

mill
silně pokročilý
Příspěvky: 520
Registrován: So 20. Pro 2008 12:58:10
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Uchovávání kávy

Příspěvekod mill » Po 12. Bře 2012 22:05:06

to Fšichni: to je jasný,zkušenosti máme všichni stejné nebo podobné. Spíš jsem hledal, zda někdo nenajde nějaké "vědecké" či "pavědecké" důvody, proč by třeba Petra měla mít pravdu.

David
silně pokročilý
Příspěvky: 1460
Registrován: Pá 18. Led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Uchovávání kávy

Příspěvekod David » Út 13. Bře 2012 15:44:57

To mi příjde na hlavu. Oxidace tuků aka žluknutí probíhá rychleji při vyšší teplotě. Stejně tak odpar (těkání látek) je při vyšší teplotě větší. Je to imho chujovina. Existuje například genová banka, která uskladňuje semena plodin při teplotě při -18 °C, protože tak nejdéle vydrží.
Jediné, co by mohlo vadit, je načuchnutí ledničním pachem, to ale řeší hermetické uzavření, nebo skladování ve vakuované nádobě.
Nakonec, udělejte si pokus. Dejte si to samý kafe na měsíc do mrazáku, do ledničky a do spíže, a pak si z toho udělejte shot. Imho ten ze spíže bude nejhnusnější.
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?

Avatar uživatele
Zib
Příspěvky: 34
Registrován: Pá 03. Zář 2010 1:20:29
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Uchovávání kávy

Příspěvekod Zib » Po 19. Bře 2012 3:47:31

na zmrazení co2 obsažené v kávě by byl potřeba tekutý dusík, mrazák je tedy nesmysl. Další věc - už jenom prudký přechod teplot/vlhkosti po vyndání z mrazáku nebo lednice asi taky nebude pro kvalitu kávy to pravé.

Přikláním se k hermeticky uzavřené nádobě nebo uzaviratelnému sáčku se zipem a zpětným ventilem, uložené v chladnějším a temném prostředí (čili špajz ideální) a spotřebovat do 5 týdnů od pražení.
Vibiemme Domobar Super 2010 - Mazzer MiniB - Gaggia MDF - GeneCafe roaster

Avatar uživatele
Baysha
Příspěvky: 3
Registrován: Po 21. Lis 2011 9:23:06
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Uchovávání kávy

Příspěvekod Baysha » Ne 25. Bře 2012 10:58:03

Jsem teprve kávové embryo, takže do toho nemám moc co kecat:D Ale podle mě - pokud bude káva v mrazáku skladovaná v hermeticky uzavřené skleničce, tak k žádným prudkým změnám teploty ani vlhkosti nemůže dojít. Samozřejmě za předpokladu, že skleničku nejdřív nechám zavřenou pomalu ohřát na pokojovou teplotu, ne že budu do mlýnku sypat zmrzlý kafe.
A CO2 - záleží, v jaké formě je v kafi přítomný. Podle mě tam bude nějak vázaný, protože kdyby byl ve formě volného plynu, tak i z nesemleté kávy vyprchá v řádu maximálně desítek minut. A tahle vazba se bude za nízké teploty rozpadat mnohem pomaleji.

Já mám tedy vždycky jednu načnutou skleničku v lednici a další plné v mrazáku.

Avatar uživatele
Zib
Příspěvky: 34
Registrován: Pá 03. Zář 2010 1:20:29
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Uchovávání kávy

Příspěvekod Zib » Út 10. Dub 2012 16:20:44

čistě náhodou jsem zavadil o toto video a v něm pasáž co se týká našeho tématu - mrkněte na 42 vteřinu ;)

Kód: Vybrat vše

http://www.youtube.com/watch?v=kIRs0_Wkx-k
Vibiemme Domobar Super 2010 - Mazzer MiniB - Gaggia MDF - GeneCafe roaster




  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Vrátit se na “ke kávě”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 1 host