Gaggia Classic - spálená chuť kávy

jako surovině (ať zrnkové nebo mleté)
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
samson
Příspěvky: 14
Registrován: So 22. Bře 2014 14:44:20
bydliště: Nitra
kávovar:
mlýnek:

Gaggia Classic - spálená chuť kávy

Příspěvekod samson » Stř 02. Dub 2014 20:41:47

Hello, potrebujem trošku poradiť. Som začiatočník s espressom, lebo som si myslel, že môj Delonghi bola dobrá voľba. Po preštudovaní tohto fóra som však zistil, že to jednoznačne treba vymeniť. A tak som si kúpil Classic. Mám však jednu otázku. Hovorilo sa tu veľa o výmene termostatov. Admin jasne napísal, že to nie je vždy nutné a pochopil som, že každý kus kávovaru je jedinečný a vyžaduje iné. Ale... Môže mať termostat aj taký účinok, že káva chutí ako prepálená? Úplne mi to pripomína detské časy keď si moji rodičia varili kávu v mocca kávovare a trochu vytieklo na platňu a taký ten smrad čo tam bol teraz cítim v chuti mojej kávy. A krátko po zapnutí je kávovar dosť horúci a po uvarení espressa sa hlavice páky nemôžem ani dotknúť, lebo by som sa popálil. Je to normálne? Alebo ako tomu môžem predísť?

Ďakujem.
"I sought to hear the voice of God and climbed the topmost steeple, but God declared: "Go down again - I dwell among the people."


Avatar uživatele
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: Po 03. Srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: Gaggia Classic

Příspěvekod Redmann » Stř 02. Dub 2014 21:48:44

Ak káva chutí ako prepálená, môže to mať viac dôvodov.
Vôbec nespomínaš mlynček - nemáš? Tam by som začal spolu s nepretlakovými miskami a čerstvou kávou.

Čo sa týka teploty vody, môžeš si to celkom ľahko vyskúšať. Pred shotom si proste odpusť viac či menej vody cez hlavu a všímaj si kontrolku nahrievania. Takto si môžeš vyskúšať zmenu teploty vody bez toho, aby si rovno menil termostat.

samson
Příspěvky: 14
Registrován: So 22. Bře 2014 14:44:20
bydliště: Nitra
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic

Příspěvekod samson » Čt 03. Dub 2014 10:07:28

Vďaka. Kávu si meliem doma kvalitnú plantážnu. Skúšam rôzne pražiarne. No a mlynček. Ano, viem, že to nie je ideálne a chcem si kúpiť nejaký kvalitný, len momentálne musím trošku našporiť. Tak zatiaĺ používam len ručný s keramickými kameňmi. Ak je len v tomto chyba, tak to ma potešilo, lebo mlynček si určite zadovážim. No a tie hlúpe misky. Samozrejme, že kávovar bol kúpený s pretlakovými. Ale okamžite som si objednal normálne. Dnes mi majú dojsť, tak vyskúšam.

Takže prepálená káva môže byť výsledkom zlého mletia? Lebo som bol presvedčený, že za to môže teplota. A čo ten prehriaty stroj? Je to normálne?
"I sought to hear the voice of God and climbed the topmost steeple, but God declared: "Go down again - I dwell among the people."

Avatar uživatele
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: Po 03. Srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: Gaggia Classic

Příspěvekod Redmann » Čt 03. Dub 2014 10:24:41

Ak to je napr. Hario či Porlex a slušná káva, tak by to asi nemusel byť problém.

Môže byť ešte problém v správnosti prípravy. Skús sa pohrať s množstvom kávy a hrúbkou mletia tak, aby si sa dostal na pomer pribl. 25ml/25 sekúnd. Samozrejme hovorím o nepretlakových miskách.

Na kávovare sa samozrejme popáliš, veď má okolo 90°. Aj keby si zmenil termostat, nedostaneš sa na takú teplotu, aby si sa na kávovare nepopálil. Výmenou termostatu sa mení teplota o nejakých 5-10°(ak sa mýlim, opravte ma niekto), nie o 30°. A väčšinou sa mení vtedy, ak niekto s už zvládnutou technikou prípravy espressa chce ovplyvniť/zmeniť chuť kávy. Ale nemyslím si, že spálená chuť by mohla byť z originálneho termostatu. Pravdupovediac by som to videl na chybu obsluhy, alebo kávy. Ale vydrž, kým ti prídu nepretlakové misky a uvidí sa.

Avatar uživatele
martin.b
více pokročilý
Příspěvky: 178
Registrován: Po 18. Bře 2013 8:51:58
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic - hořká káva

Příspěvekod martin.b » Čt 03. Dub 2014 12:17:11

ja by som to videl na chybu kavy.
vyskusaj jednu vec. napln si misku a pred tym ako pojdes spravit kavu odpusti na 10s vodu. nasad paku a sprav hned kavu. ak bude chut rovnaka problem je v kave. ak sa to zlepsi tak za to ciastocne moze aj teplota

David
silně pokročilý
Příspěvky: 1460
Registrován: Pá 18. Led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Gaggia Classic - hořká káva

Příspěvekod David » Čt 03. Dub 2014 13:42:20

Co to znamená "kvalitní plantážní" káva?
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?

Avatar uživatele
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5526
Registrován: Stř 16. Led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Gaggia Classic - hořká káva

Příspěvekod primacafe » Čt 03. Dub 2014 13:51:32

Předpokládám z 90% problém v kávě. Až bych toto vyloučil, hledal bych jinde.
Jakou má káva barvu zrnek, dost tmavou? Hodně tmavou a je mastná?
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Urania (asi 1955), Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior

samson
Příspěvky: 14
Registrován: So 22. Bře 2014 14:44:20
bydliště: Nitra
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic - hořká káva

Příspěvekod samson » Čt 03. Dub 2014 15:16:18

Vzhľadom na pravidlá tohto fóra a zákazu reklám na konkurenciu (čo je pochopiteľné), som neuviedol presný názov kávy. Kvalitná plantážna je tu teda zástupnícky pojem pre nesupermarketovú kávu. A mám viacej druhov, viac či menej mastnú, praženú stredne či silno. Pre porovnanie povedzme, že farba a mastnota jednej z mojich káv je podobná káve Prima PRESSO z obrázku na stránke. Podstatné je, že ani ten Delonghi, ktorého som sa zbavil, mi takúto prepálenú chuť nerobil. Preto som sa zľakol, či nie je nejaká chyba v kávovare.
"I sought to hear the voice of God and climbed the topmost steeple, but God declared: "Go down again - I dwell among the people."

Avatar uživatele
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5526
Registrován: Stř 16. Led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Gaggia Classic - hořká káva

Příspěvekod primacafe » Čt 03. Dub 2014 15:33:20

A to tak chutnají všechny kávy které máte z té pražírny momentálně k dispozici?

Jinak sem nemusíte dávat přímo odkaz na tu pražírnu, stačí když napíšete třeba město (popř. název pražírny). Předpokládám, že jde o pražírnu na Slovensku a tak třeba pomůžou slovenští uživatelé tohoto fora.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Urania (asi 1955), Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior

samson
Příspěvky: 14
Registrován: So 22. Bře 2014 14:44:20
bydliště: Nitra
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic - hořká káva

Příspěvekod samson » Čt 03. Dub 2014 16:08:09

Veď to, že napríklad som skúšal teraz posledne dve kávy, jednu zo Slovenskej pražiarne zakúpenú v Bratislave na Dunajskej ulici, stupeň praženia Full City a jednu dovezenú priamo z Columbie, ktorá sa u nás ani nepredáva (mám známeho, ktorý obchoduje s čokoládou a na služobnej ceste do Columbie si objednal niekoľko desiatok kíl kávy). Obe kávy som skúšal robiť aj cez aeropres a mali výbornú chuť. Nevadí, idem skúšať, experimentovať ďalej.
"I sought to hear the voice of God and climbed the topmost steeple, but God declared: "Go down again - I dwell among the people."

Avatar uživatele
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5526
Registrován: Stř 16. Led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Gaggia Classic - hořká káva

Příspěvekod primacafe » Čt 03. Dub 2014 18:03:39

Tak zkoušejte, snad se něčeho doberete.

Jen jsem se tak pousmál nad tím stupněm pražení. Kdybychom pražili ve třech stupních pražení všechny naše kávy z nabídky obchodu, to by v tom byl hokej. Bylo by to asi 120 druhů různých káv. (jen tak pro úplnost. Barva zrna vůbec nic nevypovídá o nějakém stupni pražení)
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Urania (asi 1955), Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior

Avatar uživatele
Spyydy
pokročilý
Příspěvky: 92
Registrován: Ne 26. Kvě 2013 15:27:31
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Classic+PID, aeropress, mokka express
mlýnek: Mazzer SJ doserless, Concept KM-5120, Hario skerton

Re: Gaggia Classic - hořká káva

Příspěvekod Spyydy » Čt 03. Dub 2014 18:55:58

Jestli je ta samá káva z dripu dobrá, zkoušej prostě laborovat se všemi možnými faktory. Viz výše - ověř, jestli to je teplotou vody - odpustit před extrakcí sprchou (najdi návody na temperature surfing). Já jsem s hořkostí taky ze začátku bojoval - u mě to byla myslím záležitost nerovnoměrné extrakce a přeextrahování. Takže zkus hýbat s mletím (možná meleš najemno), dosingem i tempováním.. Já si do teď občas vedu záznamy k extrakcím - kolik g kávy, stupeň mletí a míra tempování.. Musíš zkoušet, zkoušet a zkoušet.. Popř. výrazně doporučuju naked portafilter - to je na diagnostiku "co je špatně" ideální. Btw máš přehled o PE (poměru extrakce - váha nápoje/váha použité kávy)? Váha mi při prvotním vychytávání parametrů espressa taky dost pomáhala..

Altex
Příspěvky: 25
Registrován: Čt 14. Ún 2013 1:45:48
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic - hořká káva

Příspěvekod Altex » Čt 03. Dub 2014 19:05:54

Jsem měl taky problém s tím, že káva byla hořká a chutnala spáleně, ale časem to nějak vyšumnělo. Buď jsem si na tu chuť zvykl, nebo se časem něco v kávovaru opotřebovalo co dannou pachuť způsobovalo, nebo jsem zlepšil process přípravy. Gaggii Classic bude nyní něco přes rok, cca 500-600 espress. U jedné kávy (shodou okolností z primacafe) jsem měl opravdu problémy vytvořit poživatelný nápoj. Bral jsem jednou 3-4 druhy na zkoušku a 3x výhra a jednou jsem se opravdu netrefil :) Občas ty informace o vhodnosti na espresso není radno ignorovat.

Avatar uživatele
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5526
Registrován: Stř 16. Led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Gaggia Classic - spálená chuť kávy

Příspěvekod primacafe » Čt 03. Dub 2014 19:06:42

Jsem ten název vlákna nevhodně napsal (v tom kvaltu), už jsem opravil.
Nejde mu o hořkost, ale o spálenou chuť v kávě.
Takže to co píše Spyydy, se vztahuje k hořkosti. To bych zde zbytečně nerozrbíral, protože v tom problém zatím není.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Urania (asi 1955), Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior

Avatar uživatele
Spyydy
pokročilý
Příspěvky: 92
Registrován: Ne 26. Kvě 2013 15:27:31
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Classic+PID, aeropress, mokka express
mlýnek: Mazzer SJ doserless, Concept KM-5120, Hario skerton

Re: Gaggia Classic - spálená chuť kávy

Příspěvekod Spyydy » Čt 03. Dub 2014 19:22:27

Jo jo, pardon, řídil jsem se názvem vlákna a věnoval menší pozornost samotnému příspěvku. Jako bych nic nepsal!.) Tím pádem bych začal laborovat fakt spíš s druhem kávy - otestoval bych to na skutečně světle pražené arabice. Tam si u regulérního postupu "spálenost" nedovedu představit.

samson
Příspěvky: 14
Registrován: So 22. Bře 2014 14:44:20
bydliště: Nitra
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic - spálená chuť kávy

Příspěvekod samson » Čt 03. Dub 2014 21:18:23

Hm, asi v tom mám chaos a musíte sa dobre baviť na mojom amaterizme. Vidím, že vy ste tu všetko už poriadne skúsení ľudia. Proste keď som sa na to už dal, musím s tým niečo robiť. Nie je predsa možné, aby na návšteve, kde majú automatický kávovar a pchajú tam Lavazzu či podobné veci, som si na káve viac pochutnal ako keď sa s tým doma toľko babrem. A ako som spomínal, cez aeropres u kolegu bola tá istá káva oveľa lahodnejšia ako moja. A kolegova investícia bola okolo 60 Eur aj s mlynčekom. Každopádne vďaka za rady, budem sa ešte učiť.
"I sought to hear the voice of God and climbed the topmost steeple, but God declared: "Go down again - I dwell among the people."

Avatar uživatele
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5526
Registrován: Stř 16. Led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Gaggia Classic - spálená chuť kávy

Příspěvekod primacafe » Čt 03. Dub 2014 22:35:10

Zatím se tady nikdo dobře nebaví, ale snažíme se v tom zorientovat o co asi tak může jít, aby mohly být rady cílené a vedly k nějakému posunu. Když už jste do toho investoval dost zakoupením poměrně slušného kávovaru, nemělo by to skončit třeba až zanevřením na espresso.

Nechcete si v uživatelském panelu v profilu vyplnit bydliště. Protože pokud jste z nějakého města kde by se našel aspoň jeden ochotný uživatel tohoto fora, možná by se odehrávalo všechno snáz a podstatně rychleji. Třeba i od toho tam ta kolonka bydliště, je. Zrovna tak vyplněné bydliště pomůže i v jiných případech.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Urania (asi 1955), Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior

Avatar uživatele
morseee1
více pokročilý
Příspěvky: 264
Registrován: Út 19. Ún 2008 11:49:13
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic - spálená chuť kávy

Příspěvekod morseee1 » Pá 04. Dub 2014 7:51:31

samson, rovnaku skusenost s danou praziarnou som mal aj ja .. bral som odtial 4 druhy kavy, a vsetky boli spalene .. doporucujem vymenit praziaren .. laboroval som vseliako, mletie, odpustanie vody za ucelom znizenia teploty, ale nic nepomohlo... kava na french prese faj, ale ako espresso to bolo hrozne ...

Avatar uživatele
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 634
Registrován: Stř 14. Lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: BZ09- upgraded, Technivorm Moccamaster, Aeropress
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 stepless, Mazzer Mestre, Handground

Re: Gaggia Classic - spálená chuť kávy

Příspěvekod danst » Pá 04. Dub 2014 9:11:06

Myslím, že časem si člověk na chuť buď zvykne , nebo naopak se v ní začne rejpat. Zkoušel jsem kávu z Holešovic, Z Fryštátu, obě ušly, z primacafé - až na jednu vyjímku (ale asi ten druh nemusím) dobré až výborné a svoji, totéž. Po nějakém čase začnu hledat mouchy, zřejmě mám svůj chuťový ideál a káva nemůže být nikdy úplně stejná, je to jako s vínem. Nicméně co je špatně , to se nedá pít. Mám za sebou skoro 5 tisíc dvojitých espress a jiných experimentů, tak snad už nedělám začátečnické chyby. Ovšem z poslední přinesenou kávou se nedalo vůbec nic udělat. Dealer ji nabízel do podniků v okolí. Byla z Nové Paky , balení 100g, 2 druhy(směs a single), pražené 20 dní zpět. Na stránkách mají mimo jiné "pražení na míru". Obě kávy byly přepálené, puk po extrakci velmi mírně řečeno "nevoněl" , z šálku se linulo něco podobného a pít se to opravdu nedalo. Opticky to bylo předpisové espresso, ale očima se nepije. Možná by to spravilo 5 kostek cukru, ale já nesladím.

Takové případy asi nejsou úplnou raritou a souhlasím s morseem - vyměnit pražírnu.

K tomu automatu-moje zkušenost je, že u něj je všechno slabší. Dobrá káva - nevynikne. Špatná káva - tolik nenas...

samson
Příspěvky: 14
Registrován: So 22. Bře 2014 14:44:20
bydliště: Nitra
kávovar:
mlýnek:

Re: Gaggia Classic - spálená chuť kávy

Příspěvekod samson » Pá 04. Dub 2014 10:42:19

Prepáčte, nemyslel som to v zlom, že sa na mne bavíte, len viem, že skúsenému človeku (v akejkoľvek oblasti) môžu prísť vtipné otázky začiatočníka. Každopádne všetkým veľmi pekne ďakujem za ochotu pomôcť mi v mojich začiatkoch.

Ano, profil si doplním, som tu v podstate nový (a trošku som na to zabudol), len mám teraz menej času na "štúdium", keďže sa mi narodila dcérka :).

morseee1, vďaka za tú info o pražiarni. Nevedel som o tom, že nie sú kvalitní. Boli mi odporučení. Evidentne to tak nie je. Vedel by si mi poradiť odkiaľ je na Slovensku najlepšie brať kávu?

Btw, podarila sa mi spraviť včera 25ml/29s. Už to bolo trochu lepšie, ale stále tá divná chuť. A bolo to už cez normálne sitká. Pretlakované už používam len ako dekoráciu poličky :)
"I sought to hear the voice of God and climbed the topmost steeple, but God declared: "Go down again - I dwell among the people."




  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Vrátit se na “ke kávě”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 1 host