rozdíl mezi kategoriemi kávy

jako surovině (ať zrnkové nebo mleté)
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
Uživatelský avatar
Michal10
nováček
Příspěvky: 54
Registrován: pát 07. říj 2016 5:21:17
bydliště: Brno
kávovar: Fagor
mlýnek: ETA0066

rozdíl mezi kategoriemi kávy

Příspěvek od Michal10 »

Zdravím, chtěl bych se zeptat někoho kdo se vyzná v kávě. Je velký rozdíl mezi jednotlivýma kategoriema kvality kávy? A kde se dá najít třeba u cizích dovozových káv o kterou kategorii se jedná? Rozdíl mezi standardem a speciálem poznám, ale mezi speciálem a extra speciálem mi ten rozdíl nepřipadá tak velký. Myslíte že se vyplatí připlácet za extra speciál?
Uživatelský avatar
wladas
silně pokročilý
Příspěvky: 518
Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
bydliště: Bratislava
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer SJ

Re: rozdíl mezi kategoriemi kávy

Příspěvek od wladas »

Tie kategorie mas odkial? Z balenia Tesco kavy?
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Uživatelský avatar
Michal10
nováček
Příspěvky: 54
Registrován: pát 07. říj 2016 5:21:17
bydliště: Brno
kávovar: Fagor
mlýnek: ETA0066

Re: rozdíl mezi kategoriemi kávy

Příspěvek od Michal10 »

Ne, to je definované v nějaké vyhlášce nebo normě myslím.
Uživatelský avatar
bruno75
více pokročilý
Příspěvky: 296
Registrován: stř 17. zář 2014 13:32:37
bydliště: Trnava, SK
kávovar: ECM Mechanika IV Profi
mlýnek: Anfim SCODY II BST 75mm

Re: rozdíl mezi kategoriemi kávy

Příspěvek od bruno75 »

SCAA a SCAE teda svetove organizacie kávy majú definovanú kategóriu výberovej kávy.
http://www.scaa.org/?page=resources&d=cupping-protocols
Specialty coffee = výberova káva
Not specialty = káva ktorá pre nejakú príčinu nebola zaradená medzi výberové kávy, či už defektnými zelenými zrnami alebo slabšími výsledkami pri cuppingu. Skóre po 80 bodov
Coffee Smells Like Freshly Ground Heaven
Uživatelský avatar
Michal10
nováček
Příspěvky: 54
Registrován: pát 07. říj 2016 5:21:17
bydliště: Brno
kávovar: Fagor
mlýnek: ETA0066

Re: rozdíl mezi kategoriemi kávy

Příspěvek od Michal10 »

aha, to je asi podle nějaké mezinárodní normy. U nás máme přece 3 druhy: standard, speciál a extra speciál. Tak sem chtěl vědět tady od odborníků, jestli podle vás má cenu připlácet si za extra speciál, je v tom poznatelný chuťový rozdíl? Já sem ten extra speciál měl jednou na zkoušku, a tenkrát sem došel k názoru že to za tu cenu nestojí. Co myslíte vy?
Uživatelský avatar
wladas
silně pokročilý
Příspěvky: 518
Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
bydliště: Bratislava
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer SJ

Re: rozdíl mezi kategoriemi kávy

Příspěvek od wladas »

To su nezmyselne marketingove druhy hypermarketovych kav. Kup si radsej cerstvo prazenu kavu.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Uživatelský avatar
Lapi
začátečník
Příspěvky: 67
Registrován: ned 13. led 2013 19:18:05
bydliště: Praha
kávovar: Rancillio Silvia -PID Bunacafe , EX-Gaggia Baby Twin
mlýnek: Gaggia MDF-EX, ASCASO I-STEEL

Re: rozdíl mezi kategoriemi kávy

Příspěvek od Lapi »

Objednej si čerstvě praženou kávu od sud nebo z jiné kvalitní pražírny a nehledej smysl v českých normách, vše co je v nákupu v hypermarketech nebo i jinde se moc pít nedá.
Naposledy upravil(a) Lapi dne stř 19. říj 2016 21:25:51, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
puschpull
silně pokročilý
Příspěvky: 643
Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
bydliště: Most - Korozluky
kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF

Re: rozdíl mezi kategoriemi kávy

Příspěvek od puschpull »

Párkrát jsem za posledních 12 měsíců koupil nějakou zdánlivě zajímavou kávu v hypermarketech. Ani v jednom případě nebyla vhodná na espresso. Vždy jsem je zase rozdal, případně udělal překapávanou při nějakých velkých návštěvám, kterým bylo celkem jedno co pijí.
Uživatelský avatar
generator
více pokročilý
Příspěvky: 287
Registrován: pát 28. kvě 2010 12:11:17
bydliště: Děčín
kávovar: Gaggia NewBabyTwin, Aeropress, Drip, Mocca
mlýnek: Bazzera Virtuoso

Re: rozdíl mezi kategoriemi kávy

Příspěvek od generator »

Michal10 píše:Ne, to je definované v nějaké vyhlášce nebo normě myslím.
No to je asi tvůj dojem. Zkus normu vyhledat a zjistíš, že byla zrušená v roce 1993 bez náhrady.

Kdyby byla norma v platnosti, tak ty "kategorie" musí být napsané na každé kávě.
Doporučuji dTest 1/2013 Test pražené mleté kávy 2013 kde není o normě nebo vyhlášce ohledně "kategorií" ani čárka. A to si piš, že kdyby normy něco nařizovaly, tak dTest by jel podle nich.

Kód: Vybrat vše


Zdravotně nezávadná, co do chuti a vůně však spíše průměrná nebo podprůměrná – tak v našich testech dopadla mletá pražená káva z českých supermarketů. Důležité poselství pro náruživé konzumenty kávy je značné množství kofeinu v některých výrobcích. Nadměrný příjem kofeinu tělu neprospívá. V testu se také ukázalo, že kvalita a cena nemusí jít ruku v ruce.
Dobrá rada

Vybírejte podle toho, která vám chutná. V naší tabulce si také všímejte obsahu kofeinu. Zejména kávy, které se nechlubí druhem použitých kávových zrn (a jsou tak zřejmě z robusty) mohou kofeinu obsahovat více, než byste chtěli. Detaily z testu chuti vám pomohou vybrat si kávu vyhovující vašim zvyklostem. Celkově nejlepší je dražší Tchibo Exclusive 100 % Tchibo Arabica (dobře, 40 Kč / 100 g). Přesvědčila jak svou chutí, tak z hlediska žádoucích i nežádoucích látek. Levnější, s vysokým obsahem kofeinu ukazujícím na zrna robusty a s vyšším obsahem akrylamidu, je Tesco Café Blend / Original Blend (dobře, 19 Kč / 100 g). Tato káva má výrazné aroma a je velmi hořká. Levné a chutné ale jsou i kávy Mokate Classic (dobře, 20 Kč / 100 g) a Tchibo Family (dobře, 26 Kč / 100 g).

Jsou potraviny na českém trhu horší než v jiných zemích EU, například ve Švédsku nebo v Dánsku? Při testování pražené mleté kávy z českých, švédských a dánských supermarketů se to nepotvrdilo. Sami posoudíte, zda nad tím jásat, nebo ne.

Laboratoř souběžně analyzovala 57 značek supermarketové kávy, z toho 27 bylo koupeno v ČR, 16 ve Švédsku a 14 v Dánsku. Nás i naše skandinávské kolegy z partnerských redakcí ve Stockholmu a v Kodani zaujala možnost otestovat v jednotných podmínkách potraviny stejného druhu. Přestože jsme do hodnoticí tabulky nakonec zařadili pouze kávy z ČR, nejzajímavější shrnující poznatky si nechceme nechat pro sebe.

Za pozornost například stojí, že jedna ze švédských káv obsahovala méně kofeinu, než je stanoveno českou potravinářskou vyhláškou č. 330/1997 Sb. v platném znění. Vyhláška stanoví, že kofeinu musí být nejméně šest gramů v kilogramu pražené kávy, švédská ho však obsahovala jen 5,88 g/kg, což je těsně pod stanoveným minimem. Všechny další výrobky české „kofeinové“ povinnosti vyhověly, i když naměřený obsah byl různě vysoký a pohyboval se v rozmezí od 6,5 (Švédsko) do 25,81 (ČR) gramů na kilo kávy. K naplnění zdravotně tolerovatelné hranici kofeinu bychom ze „slabší“ švédské kávy mohli v pohodě vypít osm šálků za den, z nejsilnější české jen dva a půl. Skandinávské kávy měly ve srovnání s českými obsah kofeinu zhruba poloviční. Různě silná káva, různý počet denně vypitých šálků. Skandinávci patří k největším konzumentům kávy na světě, Češi jsou ve spotřebě pod průměrem.

Kofein je to, co z kávy dělá povzbuzující nápoj. Udržuje bdělost, bystří pozornost a zahání únavu. Ale všeho s mírou. Nadměrné dávky vedou k podrážděné náladě, bolestem hlavy či nespavosti. Jak vysoký má být denní příjem kofeinu v podobě vypitých šálků, abychom si na něm nevypěstovali závislost a vyhnuli se abstinenčnímu syndromu, vysvětlíme v další části textu.
Arabika versus Robusta

Obchody s kávou se ve světě hýbou jako nikdy předtím. V roce 2011, ze kdy jsou poslední zveřejněné údaje, bylo exportováno dosud nejvyšší množství kávy, a to 6,27 milionu tun. Přesněji bychom měli říci, že to bylo 104,45 milionu žoků, protože káva se exportuje v jutových pytlích a v každém z nich je jí rovných šedesát kilogramů. Necelé dvě třetiny kávy (61,6 %) tvoří druh arabica, zbytek je robusta, jejíž podíl už dosáhl 38,4 %.

Liší se obsahem kofeinu; v arabice je ho zhruba o polovinu méně než v robustě. Robusta, jak název napovídá, má drsnější chuť než jemná arabica a je také odolnější proti škůdcům a chorobám rostlin. Robusta ve srovnání s arabikou poskytuje vyšší výnosy, a to je další důvod, proč její zastoupení na plantážích roste. Pravdou je, že některé nově vyšlechtěné odrůdy robusty už poskytují tak kvalitní zrna, že káva z nich začíná být ceněná i mezi gurmány.
Robusty přiznané i nepřiznané

Ačkoli je obsah kofeinu spotřebitelsky důležitou informací, na obalu kávy ji nenajdeme nikde na světě. Dá se odvodit pouze nepřímo, pokud je na etiketě uvedeno, zda káva pochází z arabiky, nebo robusty. Jemnější arabika má zhruba poloviční obsah kofeinu proti drsnější a méně ceněné robustě. Použití arabiky, nebo robusty, případně jejich směs deklarovali na etiketě výrobci 20 z 27 testovaných značek z českých supermarketů, na zbylých sedmi informace chyběla. Ale povinné to není.

Obsah kofeinu v arabice se pohybuje od 8 do 14 gramů v kilogramu kávy, v případě robusty je to 17 až 40 g/kg, jak uvádí Mezinárodní organizace pro kávu (ICO) se sídlem v Londýně. V testovaných českých kávách byl naměřen obsah kofeinu v rozmezí od 8,41 g/kg (Tchibo Family s deklarací robusty) po 25,81 g/kg (Tesco Café Blend / Original Blend, bez deklarace). Pozoruhodné je, že 16 z 27 značek kávy z českých supermarketů odpovídalo naměřeným obsahem kofeinu robustě, v pěti případech nedeklarované.
Tři šálky jsou někdy moc

Je dobré vědět, že nadměrným pitím robusty se můžeme vystavit riziku předávkování kofeinem. Britská Agentura pro bezpečnost potravin (FSA), ale i jiné seriózní zdroje uvádějí, že denní dávka kofeinu by neměla překročit 400 miligramů. Spočítali jsme, že vypitím tří šálků kávy Tesco Café Blend denně bychom přijali 540 miligramů kofeinu, což už je množství nad hranicí doporučenou zdravotníky. Ve výpočtu jsme uvažovali se sedmigramovou porcí kávy na jeden šálek, do kterého přejde 180 miligramů kofeinu.

Nechceme nikoho odrazovat od pití robusty, jen jsme chtěli spotřebitele upozornit, že není na škodu sledovat údaje na etiketě a přizpůsobit tomu denní počet vypitých šálků. Pravdou také je, že žádná deklarovaná arabika obsahem kofeinu nevybočila z rámce, obvyklého pro tento typ kávy.
Slabší, přesto účinné

Švédové i Dánové, jako ostatně všichni Skandinávci, patří k největším konzumentů kávy na světě. Černého moku se tam na obyvatele vypije třikrát až čtyřikrát tolik než v Česku. V souvislosti s tím tedy nebylo překvapující, že jejich supermarketové značky vesměs 

obsahovaly o polovinu méně kofeinu než u nás. Dalo by se tedy odvodit, že tam převažuje arabika. Ta je sice obecně více ceněná, ale není arabika jako arabika. V závislosti na loupání zrn z plodů kávy se dělí na pranou a méně ceněnou nepranou, pak existuje arabika pravá, tedy kolumbijská a méně ceněná brazilská atd., a to vše už z obalu nezjistíme.

Z hlediska obsahu kofeinu spíše slabší skandinávské kávy měly proti českým silnější antioxidační kapacitu, jak ukázal test antiradikálové aktivity metodou tzv. DPPH. Stručně řečeno, aniž bychom zabíhali do světa složitých chemických vzorců a reakcí, antioxidantům z potravin vděčíme za to, že se naše tělo snáze vypořádá s tzv. volnými radikály, tedy zplodinami látkové výměny v organismu.

K antioxidantům patří například vitamín C, ale také látky, vytvořené v kávě při jejím pražení. Antioxidanty zpomalují stárnutí, působí preventivně proti cukrovce II. typu a dokonce i rakovině. Káva se na celkovém příjmu antioxidantů podílí zhruba polovinou. Antioxidační kapacitou desetkrát převyšuje čaj nebo červené víno, které také patří k antioxidantům, obdobně jako třeba pomeranč nebo bobulové ovoce.

Nejnižší antioxidační kapacitu v testech měl s 11,8 gramy antioxidačních látek v kilogramu kávy výrobek značky Tchibo Exclusive 100% Arabica. Nejvíce v této kategorii testu zabodovala švédská káva s 31,5 gramu antioxidantů v kilogramu výrobku Drie Muhl Brygkaffe. Pro srovnání – antioxidačně nejbohatší z českých značek byla káva Albert Euro Shopper / Filter Coffee s 23,26 g/kg.
Mykotoxiny pod limitem

Vcelku příznivě dopadl test, ve kterém laboratoř zjišťovala, zda v kávě není překročen limit pro obávaný ochratoxin A, což je jedovatý produkt plísně Aspergillus ochraceus s karcinogenními účinky. Evropskou komisí byl pro členské státy stanoven jeho limit na 5 mikrogramů (µg) v kilogramu pražené kávy. Pokud je tato hodnota překročena, musí být výrobek stažen z trhu.

Nejvíc ochratoxinu A, i když stále pod limitem, měla dánská káva Mocca Brazil Mellemristet Kaffee s 3,6 µg/kg, následovaná švédským vzorkem s hodnotou 2,93 µg/kg (Eldorado, Kaffe Mellanrost) a českou Kávou praženou mletou (Tesco value) s 2,4 µg/kg. V pěti z 27 českých vzorků byl ochratoxin A pod mezí stanovitelnosti, takže ho přístroje ani nezaznamenaly.

Nadlimitní obsah ochratoxinu A se v kávě prozradí nepříjemným zápachem, pražením se nedá zničit. Plíseň, která ho produkuje, je běžně přítomná v půdě i v prašném ovzduší, vstupní branou pro ni jsou zrna poškozená nebo vlhká, z nichž se plíseň šíří dál. Pěstitelé jsou Mezinárodní organizací pro kávu nabádáni, aby zralé plody setřásali do čistých plachet, nikoli na holou zem, používali čisté pytle a větrali sklady. Opatření zahrnují celou škálu kroků, jak předejít znečištění zrn při následném sušení a dopravě loděmi.
Nechtěné produkty pražení

Další kontaminanty se mohou do kávy dostat v průběhu pražení. V testech jsme se zaměřili na akrylamid, což je uměle vznikající látka s karcinogenními účinky. Vytváří se při tepelné úpravě potravin bohatých na polysacharidy a s přítomností tuku. Projevuje se hnědnutím, tedy nám dobře známou tmavou kůrkou třeba na smažených bramborových hranolcích nebo buchtách.

Členské státy EU mají za povinnost sledovat obsah akrylamidu například v dětských obilných příkrmech, sušenkách anebo kávě, která patří k největším zdrojům akrylamidu v potravě. Povinný limit dosud stanoven nebyl, ale z doporučení Evropské komise členským státům Unie vyplývá, že jeho obsah v potravinách mají zkoumat.

Komise také pro vybrané potraviny včetně kávy vymezila tzv. směrné hodnoty, tedy hranici pro přijatelné množství akrylamidu. V případě kávy je to 450 µg/kg. Tuto hodnotu v našich testech lehce překročily dvě české kávy. Jednou z nich byla Albert Euro Shopper / Filter Coffee. Druhou pak s 457 µg/kg nám již známý kofeinový rekordman Tesco Café Blend / Original Blend.

Dobrou zprávou je, že ostatní české kávy na tom byly z hlediska obsahu akrylamidu lépe než kávy skandinávské. Evropská potravinová a nápojová federace doporučila výrobcům potravin, jak mají upravit technologický postup, aby předcházely tvorbě akrylamidu. Například káva by měla být pražena za nižších teplot po delší dobu.

Pozornost Evropské komise se zaměřila také na monitorování furanu, dalšího nechtěně vznikajícího kontaminantu v některých potravinách a zaměřili jsme se na něj i my v testech. Řekněme rovnou, že české kávy nedopadly o nic hůře než skandinávské. Furan je látka s karcinogenními účinky a jeho výskyt v kávě je v současnosti bedlivě sledován vědci v celé EU.

Z různých studií jsme zjistili, že přes 80 % furanu přijatých do organismu z potravin získáváme právě z kávy. Španělský chemik Javier Santos z univerzity v Barceloně nedávno zveřejnil, že nejvíce furanu je v kávě připravené z kapslí, zatímco v klasicky překapávané je jí méně, protože plyn snáze uniká do ovzduší. Konzumenty Santos současně uklidnil tím, že riziku z furanu by se vystavili až po vypití dvaceti šálků kávy z kapslí nebo 30 šálků espresa za den. Vůbec nejméně furanu přejde do kávy zvané „turek“, jak zjistili čeští odborníci, a to je zase dobrá zpráva pro kávové staromilce. Pravdou je, že furan z šálku postupně vyprchá, jenže káva mezitím vystydne, a to také není řešení. I tady platí, že by se káva měla pražit za nižších teplot po delší dobu.
Chuť a vůně nic moc

Všeobecným zklamáním skončily senzorické testy, během nichž hodnotitelé posuzovali především chuť a vůni kávy. V komplexním ukazateli, tzv. příjemnosti chuti byla nejlépe hodnocena káva z Dánska, které k vítězství stačilo pouhých 60,7 bodů za sta možných. Druhou nejlepší s 58 body byla česká značka Tesco Café Blend, již známý přeborník co do množství kofeinu a také obsahu akrylamidu. Do skupiny mírně nadprůměrných českých značek se probojovala ještě Tchibo Exclusive s 56,8 body.

Nejhůře hodnocenou českou kávou co do příjemnosti chuti byla s pouhými 22,2 body ze sta možných značka Albert Euro Shopper / Ground Coffee, následovaná značkou Dadák Standardní směs s 26,3 bodu. Mezi podprůměrnými v tomto testu skončily i luxusní značky Davidoff Grande Cuvée Rich Aroma s 33,1 bodu a Carte Noire Arôme s 38,5 bodu. Velké peníze tedy nemusejí být zárukou velkého gurmánského zážitku.
Mainstreamová káva

KávaHodnotitele v senzorickém testu až zarazilo, jak málo se supermarketové kávy z různých zemí odlišovaly co do chuti a vůně. Uniformitu si lze vysvětlit jednoduše – trh s kávou dnes v celé Evropě ovládá jedenáct nadnárodních firem v čele s Kraft Foods a Nestlé.

Jednotný unijní trh, jednotné receptury. Většina pražené kávy se už v současnosti do Česka dováží z jiných států EU, jak jsme zjistili ve statistikách obchodu Mezinárodní organizace pro kávu. Za tradičními českými značkami je ve skutečnosti zahraniční vlastník.

Dobrým poselstvím je, že káva ze supermarketů vyhovuje povinným zdravotním normám. Ale dá se v supermarketu koupit káva výborná nebo aspoň chutná? Odpověď uvádí Průvodce kávových exportérů (Ženeva 2011). Obchodovaná káva se v něm rozděluje do čtyř tříd kvality. Podíl tzv. výběrové (exemplary quality) a vyšší (high quality) kvality činí pouze 10 % z trhu. Ta se do supermarketů vůbec nedostane, jde do nejdražších výrobků a luxusních prodejen. Třetí stupeň kvality, tzv. mainstreamová káva nebo také akceptovatelná je průvodcem označen jako „supermarketová“ káva. Ta tvoří 80 % až 90 % veškeré obchodované kávy. Pak je ještě čtvrtý stupeň, tzv. lowgrade, česky by se nejspíš řeklo káva snížené jakosti, kde je vysoký počet poškozených zrn a tím i riziko ochratoxinu A. Do USA taková káva vůbec nesmí.

Do čtyř stupňů jakosti dělila kávu na českém trhu i ČSN 58 1330, na obalu kávy se uváděla pod písmeny a, b, c a d. Spotřebitelé nejochotněji kupovali kávu „a“, která měla garantovánu nejvyšší jakost. Povinnost označovat kávu těmito stupni jakosti u nás byla zrušena k 1. červenci 2003.
O Skandinávcích se říká, že jsou chladní. Čím jiným se tedy mají na svém studeném severu zahřát, když ne šálkem horké kávy? I takto si lze vysvětlit, proč v pití černého moku seveřané suverénně ovládli přední příčky světového žebříčku. Kvantita však ještě nemusí znamenat kvalitu. Nejchutnější kávu z nejkvalitnějších zrn připravují ve Francii a v Itálii, jak jsme se dočetli v Průvodci kávových exportérů (Ženeva 2011). Nejpropracovanější a nejpřísnější systém jakostního hodnocení kávy mají v USA, které jsou největším dovozcem kávy na světě před Německem a Itálií. Žebříček spotřeby boří náš mýtus o Turcích, coby náruživých pijácích kávy. S pouhým půl kilogramem na hlavu a rok patří k silně podprůměrným konzumentům. Ač se káva v Asii pěstuje, její spotřeba je tam velmi nízká, nedostižným konkurentem je čaj. Výjimkou je Japonsko, kde se spotřeba kávy zvyšuje tempem 1,5% ročně. Když už se v asijských zemích káva pije, pak jedině v úpravě „3 v 1“, tedy v instantní směsi s cukrem a sušeným mlékem.
.
Ani s nejlepším strojem na světě, bez dobrýho kafe, dobrý kafe neuděláš. :)
Uživatelský avatar
generator
více pokročilý
Příspěvky: 287
Registrován: pát 28. kvě 2010 12:11:17
bydliště: Děčín
kávovar: Gaggia NewBabyTwin, Aeropress, Drip, Mocca
mlýnek: Bazzera Virtuoso

Re: rozdíl mezi kategoriemi kávy

Příspěvek od generator »

A ještě zvlášť ať se to neplete.

Platná vyhláška ohledně čaje a kávy 330/1997 Sb.

Kód: Vybrat vše

http://www.zakonyprolidi.cz/cs/1997-330
Sjeď dolů na přílohu číslo 5,6,7,8 a 9 kde je dělení kávy a kávovin.
.
Ani s nejlepším strojem na světě, bez dobrýho kafe, dobrý kafe neuděláš. :)
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: rozdíl mezi kategoriemi kávy

Příspěvek od j.bill »

:souhlas:
Citace - výtah:
"Odpověď uvádí Průvodce kávových exportérů (Ženeva 2011). Obchodovaná káva se v něm rozděluje do čtyř tříd kvality. Podíl tzv. výběrové (exemplary quality) a vyšší (high quality) kvality činí pouze 10 % z trhu. Ta se do supermarketů vůbec nedostane, jde do nejdražších výrobků a luxusních prodejen. Třetí stupeň kvality, tzv. mainstreamová káva nebo také akceptovatelná je průvodcem označen jako „supermarketová“ káva. Ta tvoří 80 % až 90 % veškeré obchodované kávy. Pak je ještě čtvrtý stupeň, tzv. lowgrade, česky by se nejspíš řeklo káva snížené jakosti, kde je vysoký počet poškozených zrn a tím i riziko ochratoxinu A. Do USA taková káva vůbec nesmí.

Do čtyř stupňů jakosti dělila kávu na českém trhu i ČSN 58 1330, na obalu kávy se uváděla pod písmeny a, b, c a d. Spotřebitelé nejochotněji kupovali kávu „a“, která měla garantovánu nejvyšší jakost. Povinnost označovat kávu těmito stupni jakosti u nás byla zrušena k 1. červenci 2003."
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
Galina
pokročilý
Příspěvky: 96
Registrován: čtv 14. črc 2011 14:01:50
bydliště: Plzeň
kávovar: Catler ES 4050
mlýnek: Gaggia MDF

Re: rozdíl mezi kategoriemi kávy

Příspěvek od Galina »

Lapi to napsal jasně.
Pokud chceš dobrou kvalitní kávu, tak veškeré výše uvedené hledání je ztráta času a energie. Na pultech najdeš jen nechutnou marketinkovou kávu. Když ochutnáš kávu odsud, tak si už vůbec kávy na pultech nevšimneš. Taky jsem si tím hledáním prošla.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „ke kávě“