Káva z jaké země je nejkvalitnější ?

jako surovině (ať zrnkové nebo mleté)
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj dotaz, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Zamčeno
Uživatelský avatar
tomas16
Příspěvky: 9
Registrován: pon 10. pro 2018 9:19:11
bydliště: Jihočeský kraj
kávovar: Siemens TK52002
mlýnek: nemám

Káva z jaké země je nejkvalitnější ?

Příspěvek od tomas16 »

Krásný den. Rád zkouším nové druhy a tentokrát zamýšlím objednat třeba i nějakou kávu z ciziny, ale přemýšlím ze které země by mohla by mohla pocházet nejkvalitnější káva, výrobce apod. Máte někdo odzkoušené čistě zahraniční značky ? :ucta:

Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5539
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Káva z jaké země je nejkvalitnější ?

Příspěvek od primacafe »

Nevím jestli je to dobře položená otázka.
Protože zásadní částí ve výsledné chuti kávy je pražení. Při uvažování rozumné kvality suroviny.
Ze špičkové kvalitní suroviny se dá pražením udělat podprůměrný výsledek (nepitelná káva). Nebo z průměrně kvalitní suroviny lze získat vhodným pražením dobrou chutnou kávu. Další otázkou je, jak zvládá pražírna opakovaně ze stejné kávy dosáhnout dlouhodobě stejný výsledek. Jsou pražírny kterým stačí jeden pytel kávy a dovedou ho vypražit na mnoho způsobů (hlavně pokaždé jinak, nepředvídatelně).
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior

RedAce
více pokročilý
Příspěvky: 462
Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Káva z jaké země je nejkvalitnější ?

Příspěvek od RedAce »

Pokud už máš vyzkoušené všechny české pražírny (což mi podle otázky nepřijde) a je ti Česká republika malá, tak bych zkusil hned naše západní sousedy. Třeba Barn nebo Five Elephant. Případně zkusit z Anglie Square Mile nebo asi nejznámější Hasbean (po Brexitu to bude složitější :-) ).
Všechny praží skutečně výběrovou kávu z čerstvých sklizní, což je alfa a omega celého procesu. Každým dalším krokem od pražení po vlastní přípravu se to už dá jen kazit, nikdy vylepšit. Což aspoň u těch zmíněných pražíren nehrozí...

Uživatelský avatar
MirekCek
více pokročilý
Příspěvky: 113
Registrován: pát 16. zář 2016 8:50:37
bydliště: Ostrava
kávovar: Lelit PL41TEM, AP
mlýnek: Eureka Mignon, Porlex mini

Re: Káva z jaké země je nejkvalitnější ?

Příspěvek od MirekCek »

Nelze říci, že ta či ona země je nejlepší producent kávy. Admin in RedAce to stručně shrnuli. Já to budu argumentovat takto.

Když se Ti u nás (Čr) nějakým zázračným způosbem podaří vypěstovat kávovník a sklízet kávu, která po upražení (v nějaké špičkové pražírně) bude excelentní, stane se Čr tou zemí, tou nejlepší. Asi chápeš, že to je nesmysl. Je to jednak hypotetická úvaha, jednak to nejde touto otázkou paušalizovat. Dokládá to příklad jedné z nejlepšíh whisky na svetě. Jeden Japonec se sebral, šel do Irska a Skotska studovat proces výroby a všeho kolem whisky. Koupil tam vyřazenou mašinu, dovezl si ji do Japonska, kde dělá whisky. Podle odborníků je považávána za nejlepší na světě, svou chutí předčí ty nestory z Irska a Skotska. A řekl bych, že Japonsko má nejlpeší whisky na světě? Asi těžko.

Stejné je to v případě kávy. Ano, záleží na lokaci, produkci a způsobu "péče", ale finální výsledek ovlivní pražírná a pražič. Můžeš mít nějakou výběrovku (Blue Mountain, Konu, atd..) ale když to pražírná domrví, je to jedno. Tak to vidím já.

Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1807
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: Káva z jaké země je nejkvalitnější ?

Příspěvek od papun »

Já bych dodal, že každá země, případně lokace produkuje kávu trošku jiné chuti. Některá je více zemitá, některá kyselá. Třeba Brazílie obecně se dá říct, že jsou to spíše kávy bez kyselosti (neberte mě za slovo). Takže je prostě si najít to svoje. A jak už zde psali, tak podstatné je co s tou surovinou provede pražírna.

RedAce
více pokročilý
Příspěvky: 462
Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Káva z jaké země je nejkvalitnější ?

Příspěvek od RedAce »

Mam pocit, ze tazatele az tak nezajima zeme puvodu, ale skutecne jen zahranicni prazirny ("zahranicni znacky"). A tam aspon ja tu pridanou hodnotu nevidim, kdyz je u nas uz spoustu moznosti jak poridit vynikajici kavu bez draheho postovneho a dlouheho cekani.
Neco jineho jsou prilezitosti jako Prazsky kavovy festival nebo vylety treba do toho Berlina. Tam to experimentovani samozrejme smysl dava...

Uživatelský avatar
stanislav
Příspěvky: 17
Registrován: ned 03. bře 2019 23:06:28
bydliště: Praha
kávovar: Lelit PL62W Mara
mlýnek: Eureka Mignon Silenzio

Re: Káva z jaké země je nejkvalitnější ?

Příspěvek od stanislav »

Žádná není nejkvalitnější, ale každý má tu svoji neojblíběnější..nebo minimálně top 5 ;-)
Já třeba osobně preferuji etiopské kávy.

Zamčeno
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „ke kávě“