Bylo detekováno blokování reklam: Naše webové stránky je možné provozovat díky zobrazování online reklamy našim návštěvníků. Zvažte prosím podporu tím, že na našem webu deaktivujete blokování reklam.
Fox_25 píše:Když už to přeženu tak proč na kávu nepoužít destilovanou vodu? Za den vypiji nanejvýše cca 100ml ristreta a myslím že by mi to nemělo nějak výrazně uškodit. Všiml jsem si toho že čím čistší voda tím jemnější chuť jak u kávy tak čaje. Ono se říká že destilovaná voda sice ubere z těla minerály, ale také velké množství látek škodlivých.
Třeba já jsem doma přešel na kojeneckou vodu z toho důvodu že když nechám den ve sklenici vodu z naší studny a večer ji vyliji jak sklenice uschne, dno a bok je téměř bílý.
Protože si odrovnáte boiler kávovaru během několika týdnů. Cokoliv pod cca TDS 50 ppm je pro kávovar stejně škodlivé, jako hodně tvrdá voda.
Na cuppingu jsme zkoušeli nejnižší TDS kolem 30ppm a už to bylo příliš. Ideální nejen dle mého názoru rozpětí 100-150 ppm. Hodně záleží na stylu pražení.
honex píše:
Tato informace pramení odkud? Proč by měla taková voda škodit?
Jedním z problémů je třeba nefunkčnost sond ... dále je voda na vnitřek bojleru příliš agresivní, záleží samozřejmě na materiálu. Nejnižší TDS, které jsme zkoušeli na espresso, bylo kolem 80 ppm. Teď ale máme v kavárně nastaveno kolem 110-120 ppm.
sice starsi tema... , ale myslim podstatne pro spoustu lidi.
Balena je u mne favorit Fontessa stolní voda, je to v podstatě následně upravovaná RO voda.
Dostal jsem na ni před lety tip přes Německe kávomily, kam se dováží pod značkou Purania a je tam jak říkají "Nonplusultra Wasser".
Měření co jsem měl jednou možnost zkoušet bylo 90-100ppm.
No doma máme hodně tvrdou vodu a různě jsem četl že to může mít negativní vliv nejen na zavápnění kávovaru, ale taky na chuť kávy.
Ale k věci, tak jsem přemýšlel o tom, že zkusím balenou vodu. Dneska jsme byl v Kauflandu a jelikož jsem nechtěl platit mnoho tak jsme si našel nejlevnější vodu SAN TERRA AQUA která je dodána přímo pro Kaufland a stojí 3,90,- za 1,5 litru. Doma jsem udělal měření tvrdosti pomocí kapkového testru a zjistil jsem následující:
Nefiltrovaná: 0,72 mmol/l - měkká voda
filtrovaná: 0,36 mmol/l - velmi měkká voda
Filtrační konvice Hyuday Aqua Optima.
Takže jsem se rozhodl že ji do kávovaru zkusím. O proti naší velmi tvrdé vodě to bude velký skok a jsem zvědavý na výsledky. Ve čtvrtek zkusím a napíšu jestli se nějak změnila chuť.
Ještě jsem chtěl připsat, že voda po chuťové stránce je výborná. Kdysi jsem kupoval vodu z Lidlu značky Saguaro a ta má velice divnou pachuť, už bych ji víc nechtěl.
Tak dneska jsem dělal kávu s výše zmiňovanou vodou a zdálo se mi to takové bohatší na chuť, ale nechci dělat ještě závěry. Až udělám více káv, tak pak napíšu.
Trošku občerstvím tému. Mäkká balená voda pre kávičkárov zo Slovenska, mäkkšiu vodu som nenašiel:
- Korytnická dojčenská pramenitá voda, celková mineralizácia cca 58 mg/l;
- Korytnická pramenitá voda neperlivá, celková mineralizácia cca 47 mg/l.
Neviem to posúdiť, výrobcom je voda určená na bežný konzum a spĺňa hygienické normy pre pitnú vodu. Údaj o celkovej mineralizácii mám z korešpondencie s firmou, na obale nie je uvádzaná, len jednotlivé ióny (ale vidieť, že hodnoty sú nízke, napr. Ca 2+ 8.82mg/l). Ochutnal som ju a chutí dobre, určite lepšie ako z Brity. Zaujímal by ma názor znalcov, keďže sa vo vlákne o úprave vody tu na fóre písalo, že príliš mäkká voda nie je chutná ani vhodná na pitie, čo je v rozpore s tým, že táto je určená na pitie a je pritom podľa celkovej mineralizácie mäkká.
Tak asi máš pravdo kolu. Na druhou stranu se jsou ideální podmínky. Ale určitě je lepší měkká voda než nějaká moc tvrdá. Doma jsem sám poznal rozdíl po tom co jsem začal používat balenou. - též velmi měkkou.
Vo verejnom vodovode máme vodu veľmi veľmi tvrdú, podľa rozboru, ktorý som dal pred rokom - dvoma spraviť, asi 28 st. nemeckých, vodárne udávajú aktuálne pre našu lokalitu 4.72 - 5.02 nmol/l.
U vlivu TDS vody na chuť je to také hodně o kávě (pražení, zpracování atd.).
Na Nordic Barista Cup se dělal slepý test a většina z 200 přítomných se shodla na tom, že na filtr jim chutnala nejvíc káva připravená z vody o TDS 70-80 ppm a espresso z vody o cca 120-130 ppm. Jednalo se o kávu z Etiopie od Tima Wendelboe.
Moje osobní zkušenosti jsou obrácené. Na espresso preferujeme 80-100 a na filtr trochu výš 100-150 ppm. To jde samozřejmě s jednou RO na kavárnu blbě udělat
Tu Fontessu zkusím, obvykle doporučujeme domácím zákazníkům Dobrou vodu. Důležité je sledovat údaj "Celkové množství rozpustných látek".
A bol by problém z vody TDS napr. 50 - 80 ppm z RO alebo balenej Korytnickej zmiešaním z verejnou vodou spraviť požadovanú TDS (napr. tých 150ppm)? Ak by kávovar nebol pevne napojený na rozvod...
To mi přijde už trošku šiléné míchat vody pro dosažení tvrdosti. Když už bych to hodlal řešit, tak bych hledal balené vody a vybral si jeden druh třeba pro espresso a druhý pro filtr.
Každopádně za sebe si nejsem jistý jestli bych poznal rozdíl...
Šialené je už vôbec si kúpiť espresso výbavu na domáce použitie . A súhlasím, že by som to tiež nerozpoznal, s kávovými chuťami na rozdiel od vínnych mám stále problém ...