Tvrdá voda a její důsledky

jakou vodu, jaké filtry - jak a čím vodu upravit
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
Uživatelský avatar
Tranai
Příspěvky: 12
Registrován: čtv 21. bře 2013 22:55:57
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od Tranai »

Ke kávovaru (který mám zatím krátce) si chci pořídit zařízení pro změkčení vody. Názory se tu různí. Dá se obecně říci, že je vhodnější iontoměnič, který ovšem navýší hodnotu sodíku ve vodě a který řada z Vás využívá? Nebo je vhodnější jít cestou reverzní osmózy, která celkově sníží hodnotu TDS (a pro účely pitné vody není úplně vhodná, ale pro kávu by to mohl být vhodný způsob úpravy)? Doúprava bude pouze a jedině pro kávovar.

Pro osmózu hovoří poznámka pana Tučka z doubleshotu:
Pokud je stále káva kyselá, zjistil bych si tvrdost vody, resp. množství rozpustných látek. To je bohužel ten nejčastější viník kyselosti (podextrahovaná káva, příliš vysoké množství TDS ve vodě, která není schopna přijímat rozpustné látky z kávy).


Pro iontoměnič zase komentáře přímo z Primacafé.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od primacafe »

Katexu bych se nebál. Pokud se jedná jen pro kávu, tak je to v podstatě příjem velmi omezeného množství takto upravené vody.
Z vlastní zkušenosti: kyselá káva je úplně o něčem jiném a né o vodě. Věřím tomu, že stejnou zkušenost má zde na foru víc lidí.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
Tranai
Příspěvky: 12
Registrován: čtv 21. bře 2013 22:55:57
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od Tranai »

Díky za info. Katexu se nebojím. Je to běžná úprava. Navíc u něj lze obvykle nastavit výstupní tvrdost vody. Jde mi pouze o ovlivnění chuti kávy, případně jednodušší údržbu kávovaru.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od primacafe »

Upravenou vodu katexem používáme už dost dlouho a jak u čaje tak u kávy se zlepšila chuť. U čaje taky hlavně barva. Ze špinavé kalné čajové vody je z toho čistý křišťálový čaj. Pokud se provádí pravidelná, včasná a dostatečná regenerace (né jako u nás), tak se bez problémů dá tvrdit, že i po několika letech zůstává kávovar od vápených usazenin úplně čistý.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
Tranai
Příspěvky: 12
Registrován: čtv 21. bře 2013 22:55:57
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od Tranai »

Díval jsem se na Vaše fotky (z 2010). Vypadají zajímavě. :) Já bych asi volil automat (řízený časem i objemem). Odpadne nutnost myslet na regeneraci. Dělají se i s objemem 4,5l a vejdou se pod dřez. Ventily Danfoss jsou opravdu kvalitní. Zmíněná cena je odpovídající (2 500,- Kč, skoro bych řekl, že dnes stojí i víc). Pokud bych šetřil, udělal bych na dřez odbočku na malou baterii a použil nějaké plastové solenoidy. Kvalita solenoidů není úplně nejlepší, ale cena bude i s baterií poloviční. ---- Z jiného soudku, dorazila káva a je vynikající. Děkuji.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od primacafe »

Řešil jsem to tehdy s poměrně lehce dostupnými díly. Neřešil jsem nějakou automatiku. Jen jsem tam časem dodělal další el.ventil, kterým obcházím katexový filtr a používáme ji na běžné pití. Katexový změkčovač vydrží 500litrů s rezervou, pak ještě možná 100l kdy už však odvápnění není 100%. Těch 500l nám stačí asi na 3 měsíce.

Děkuji za pochvalu, děláme co umíme.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
2-czech
více pokročilý
Příspěvky: 278
Registrován: čtv 28. úno 2008 10:04:39
bydliště: Praha, ČR
kávovar:
mlýnek:

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od 2-czech »

Budu se opakovat, ale vysvětlení je opravdu jednoduché a hlavně logické:

Pokud máte všechny věci v pořádku (surovina, kávovar, mlýnek, příprava, atd. atd.) a káva má stále nepříjemnou kyselost (obvykle takovou divně svíravou, perlivou, slanou), je na vině jednoznačně VODA! Nic jiného to ani být nemůže ...

Proč?
vysoké TDS vody = horší extrakce rozpustných látek z namletých částic zrn = podextrahovaná káva = nepříjemná kyselost

Řešení?
Bohužel, jediný systém, který dokáže snížit TDS je reverzní osmóza (navíc většina RO na trhu obvykle sníží až příliš, což kávovarům rozhodně neprospívá a chuti také moc ne). Nebo kupovat balenou vodu (Dobrá Voda má TDS kolem 100ppm). Schválně si to zkuste a porovnejte ...

Katexový změkčovač vodu pouze změkčí. Já osobně už ty tzv. plecháče nepoužívám, protože stejně většinou musí člověk použít i karbonový filtr (kvůli chlóru) a navíc nikoho nebaví katex pořád regenerovat. Řešením jsou kartušové filtry, které navíc mají i mechaniku. Tady je zase problém trochu ekologický, kam s tím, když je patrona vyčerpaná ...
Uživatelský avatar
demo
začátečník
Příspěvky: 69
Registrován: čtv 15. lis 2012 23:47:09
bydliště: L. Hrádok
kávovar:
mlýnek:

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od demo »

2-czech píše:vysoké TDS vody = horší extrakce rozpustných látek z namletých částic zrn = podextrahovaná káva = nepříjemná kyselost
Ja to sám nedokážem posúdiť, ale toto sa asi nedá inžiniersky zdôvodniť. Množstvo cudzích látok v bežnej, aj v povedzme veľmi tvrdej vode, je tak malé, že priamy vplyv na extrahovanie bude zanedbateľný v porovnaní s napríklad zakolísaním teploty vody o pol stupňa. Presnejšie myslím prírodné látky, nie chlór a iné priemyselné znečistenie. Ale vplyv vody na výslednú chuť je podľa toho, koľko sa o tom diskutuje, asi veľký.
Ja som sa doteraz stretol v prevažnej väčšine s opačným názorom - chuť kávy je lepšia pri strednej až väčšej tvrdosti vody a so zmakčovaním sa zhoršuje. Voda po reverznej osmóze je vraj na espresso úplne nevhodná.Tvrdá voda zasa ničí kávovary, takže sa doporučuje nejaký kompromis.
Napríklad sa doporučuje u strojov s HX naplniť bojler destilovanou vodou. Ak sa veľmi málo napeňuje mlieko, voda v bojleri sa prakticky nemusí doplňovať. Na espresso sa potom používa nejaká stredne tvrdá voda podľa toho, ako často chceme odvápňovať. Na výpočet ako často budem musieť odvápňovať pri danej tvrdosti a množstve pretečenej vody sú jednoduché vzorce. Vtip tohoto riešenie je v tom, že výmenník a hlava sa odvápňuje jednoducho, na rozdiel od bojlera.
Kým zasa budem za idiota, opakujem, že to sú len odpočuté a načítané cudzie skúsenosti a doporučenia.
2-czech
více pokročilý
Příspěvky: 278
Registrován: čtv 28. úno 2008 10:04:39
bydliště: Praha, ČR
kávovar:
mlýnek:

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od 2-czech »

Zkoušeli jsme nedávno na jedné interní degustaci se zaměstnancema cupping jedné kávy na 4 různých vodách (destilka, reverzni osmóza 100ppm, balená voda 300ppm a voda ze studni 900 ppm). Nejlépe dopadla osmóza, pak hned destilka ... hodně nás to překvapilo.

Tady je o vodě pěkná diskuze: http://www.home-barista.com/knockbox/td ... 14678.html

Hned v prvním postu citují výsledky testů s vodou přímo ze SCAA. Existuje pěkná knížka přímo o vodě - The Water Quality Handbook. Vše tam je hezky vysvětleno a dle mých zkušeností to tak i funguje. Bohužel není možné ji koupit online v pdf. Scannovat se mi nechce :)
Uživatelský avatar
Tranai
Příspěvky: 12
Registrován: čtv 21. bře 2013 22:55:57
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od Tranai »

Úplně nesouhlasím s názorem dema. Množství cizích látek ve velmi tvrdé (i jinak tvrdé) vodě je obvykle významné a má velký vliv na chuť.Zkoušel jsem reverzní osmózu i iontoměnič pro přípravu kávy a čaje. Obojí změkčuje a obojí dává odlišné výsledky.
Množství cizích látek nemusí být vysoké a úplně změní chuť vody. I (relativně) malé množství železa ovlivní chuť a malé množství sulfanu Vás od pití dokáže úplně odradit.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od primacafe »

Dost dlouho používáme na čaj i kávu upravenou přes katex. Ze zvědavosti jsem pořídil reverzní osmozu a tak si pak získané poznatky nenechám pro sebe a dám sem vědět jak to dopadlo. Dostanu se k tomu až někdy příští týden. Pořídil jsem tuto

Kód: Vybrat vše

http://www.mangala.cz/ro1062k-filtracni-jednotka-p-86.html
Rozdíl mezi kávou nebo čajem z vody přímo z vodovodu a pak po průchodu filtrem sedimentačním 5mikron, katexem a aktivním uhlím, byl dost velký.
Stejný posun očekávám při přechodu z katexu na rev.osmozu.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
Tranai
Příspěvky: 12
Registrován: čtv 21. bře 2013 22:55:57
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od Tranai »

Pokud je to cena s DPH (včetně další sady vložek na výměnu) je až podezřele příznivá. :) Když jí porovnám například s AQUELem včetně jednoho servisu je to méně než pětina jejich ceny. I při porovnání s dalšími prodejci je nezvykle nízká.
Osobně mám u těch nejlevnějších RO zařízení obavu zejména o kvalitu použitých rychlospojek.
Trochu překvapivé je, že je sada vložek zdarma. To je pět vložek, pokud odečtu membránu (6-1). V nabídce je uvedeno, že jsou čtyři...
Mineralizace tam bude převážně z marketingových pohnutek.
Zařízení bych na výstupu doplnil (pokud z finančích důvodů možno) o UV. A to i v případě, že bude provozováno na vododovním řadu.

Jinak velmi rád uvítám výše nadhozené výsledky poznatků a experimentů s chutí kávy po různých úpravách.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od primacafe »

Rozhodoval jsem se jestli dát UV, ale bylo mě řečeno, že pokud beru vodu z vodovodu, tak to není až tak kritický. Uvidím, možná doplním. Spíš se jedná o prostor kam to musím dostat, jak o peníze. O kvalitu až tak nemám strach, uvidím co ukáže čas. Je to už delší dobu ověřený prodejce. I tady na forum (možná v tomto vlákně je zmiňovaný už před několika lety.
Mám pocit, že ceny jsou mnohde opravdu dost vysoké, asi né všichni musí až tak vydělávat. Nebo mají třeba lepší zdroje. Domnívám se, že rev. osmoza v dnešní době už není nic mimořádného a leckde jsou ceny opravdu přemrštěné.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
demo
začátečník
Příspěvky: 69
Registrován: čtv 15. lis 2012 23:47:09
bydliště: L. Hrádok
kávovar:
mlýnek:

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od demo »

Tranai píše: Mineralizace tam bude převážně z marketingových pohnutek.
No práve naopak. Agresívným marketingom sa predajcom podarilo vyvolať dojem, že osmózou demineralizovaná voda je "zdravá". Pretože však pitie takejto vody je zdraviu škodlivé, pre kojencov až život ohrozujúce, platí povinnosť predávať takéto zariadenia iba ak majú automatické dopĺňanie určitého množstva minerálov naspäť do vyčistenej vody. Všeobecne sa považuje za škodlivé ak voda obsahuje menej ako 10mg/l Mg a menej ako 30mg/l Ca.

Samozrejme netvrdím, že kolóna filtrov ukončená osmózou a následným umelým pridaním minerálov je zlé riešenie. Funkčne je ale výstup takejto vody porovnateľný s vodou s filtračných konvíc. Len pozor na to, že voda vo filtroch stojí a pri izbovej teplote hrozí riziko mikrobiálneho znečistenia ak sa priebežne systém nepoužíva, nečistí a nemenia sa dostatočne často filtre. Aj preto obchodníci doporučujú zaradiť do kolóny UV dezinfekciu - o rizikách sa pri predaji samozrejme nehovorí. Z tohoto podľadu sa mi zdá lepšie riešenie katexový zmäkčovač, ktorý sa regeneruje a aj dezinikuje soľou pravidelne.

Ku vplyvu vody na chuť kávy - som skeptický ku skúsenostiam, ktoré semtam prezentujú kávičkári na rôznych fórach. Vačšina z nás nemá vybavenie ani na priblíženie sa k nejakému slepému testu - pri všetkých tých n faktoroch ktoré majú vplyv na výsledné espresso sa musí zabezpečiť aby sa menila len tvrdosť vody. Ak by sme mali veriť nejakým autoritám, ako napríklad SCAA, ktoré takéto testy robili, tak optimálnu chuť dosiahli niekde pri tvrdosti vody medzi 125mg/l až 175mg/l celkových rozpustených látok vo vode. Takáto voda nie bežná vo vodovodnej sieti, čiže sa musí nejako upraviť. Ako to si každý musí vybrať. Čiže žiadny extrém, ani úplne mäkká ani tvrdá voda určite nie sú nie sú dobré na chuť kávy.
Uživatelský avatar
rastino7
více pokročilý
Příspěvky: 130
Registrován: stř 20. říj 2010 11:44:03
bydliště: Nitra
kávovar:
mlýnek:

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od rastino7 »

co sa tyka tej ceny, tak objednaval som si odtialto nahradne filtre, aj osmozu-membranu(menil som asi po 3 rokoch).Aj ked cena dopravy je cca 30 eur, tak na Slovensku by ma to vyslo o dost viac. Ta 6stupnova, hore uvedena vychadza na nejakych 100 eur + doprava, takze ceny su dnes uz niekde inde

Kód: Vybrat vše

[url]http://www.woda.com.pl/index.php?p2,ro6-ustm-odwrocona-osmoza-6-cio-stopniowy-system-z-mineralizatorem[/url]
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od primacafe »

Ale voda upravena katexovym iontomenicem nebo rev.osmozou nejde v zadnem pripade porovnavat. Z katexu je ve vode furt plno bordelu (jen jiny). Voda upravena RO se blizi vode destilovane. Voda z RO asi vhodna nebude (nechci pouzivat skodliva, protoze je to zavadejici), ale to byste museli cely zivot pit vyhradne vodu z RO.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
2-czech
více pokročilý
Příspěvky: 278
Registrován: čtv 28. úno 2008 10:04:39
bydliště: Praha, ČR
kávovar:
mlýnek:

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od 2-czech »

Už se asi budu opakovat, ale RO má OPRAVDU pozitivní vliv na chuť kávy, který je imho obrovský.
Máme RO (3M SGLP-2) ve svých dvou kavárnách, pražírně a u 3 zákazníků / kaváren. Ten rozdíl v chuti espressa i filtru oproti klasickým filtrům, které používáme jinde (3M P-195), je značný.
Problém je ale následující. Klasická osmóza zredukuje TDS na příliš nízkou hodnotu, obvykle < 60 ppm. Proto používáme RO, která má ventil na přimíchání filtrované vody a nastavení TDS dle chuti. Z našich dvouletých zkušeností je pro espresso ideální 80-100 ppm a pro filtr 120-150 ppm.
Samozřejmě se nedoporučuje používat RO na každodenní pití. My máme RO pouze na kávu a čaj. Voda, kterou servírujeme k pití, jde pouze skrz katex a filtr s aktivním uhlím.
Uživatelský avatar
Tranai
Příspěvky: 12
Registrován: čtv 21. bře 2013 22:55:57
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od Tranai »

primacafe píše:Rozhodoval jsem se jestli dát UV, ale bylo mě řečeno, že pokud beru vodu z vodovodu, tak to není až tak kritický.
To UV by mělo být zejména z důvodu bakterií v aktivním uhlím. Máme ovšem řadu instalací, kde se UV dávalo i přes to, že voda byla z řadu. Byly tam koliformní bakterie...
Uživatelský avatar
Tranai
Příspěvky: 12
Registrován: čtv 21. bře 2013 22:55:57
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od Tranai »

demo píše: No práve naopak. Agresívným marketingom sa predajcom podarilo vyvolať dojem, že osmózou demineralizovaná voda je "zdravá". Pretože však pitie takejto vody je zdraviu škodlivé, pre kojencov až život ohrozujúce, platí povinnosť predávať takéto zariadenia iba ak majú automatické dopĺňanie určitého množstva minerálov naspäť do vyčistenej vody. Všeobecne sa považuje za škodlivé ak voda obsahuje menej ako 10mg/l Mg a menej ako 30mg/l Ca.

Samozrejme netvrdím, že kolóna filtrov ukončená osmózou a následným umelým pridaním minerálov je zlé riešenie. Funkčne je ale výstup takejto vody porovnateľný s vodou s filtračných konvíc. Len pozor na to, že voda vo filtroch stojí a pri izbovej teplote hrozí riziko mikrobiálneho znečistenia ak sa priebežne systém nepoužíva, nečistí a nemenia sa dostatočne často filtre. Aj preto obchodníci doporučujú zaradiť do kolóny UV dezinfekciu - o rizikách sa pri predaji samozrejme nehovorí. Z tohoto podľadu sa mi zdá lepšie riešenie katexový zmäkčovač, ktorý sa regeneruje a aj dezinikuje soľou pravidelne.

Ku vplyvu vody na chuť kávy - som skeptický ku skúsenostiam, ktoré semtam prezentujú kávičkári na rôznych fórach. Vačšina z nás nemá vybavenie ani na priblíženie sa k nejakému slepému testu - pri všetkých tých n faktoroch ktoré majú vplyv na výsledné espresso sa musí zabezpečiť aby sa menila len tvrdosť vody. Ak by sme mali veriť nejakým autoritám, ako napríklad SCAA, ktoré takéto testy robili, tak optimálnu chuť dosiahli niekde pri tvrdosti vody medzi 125mg/l až 175mg/l celkových rozpustených látok vo vode. Takáto voda nie bežná vo vodovodnej sieti, čiže sa musí nejako upraviť. Ako to si každý musí vybrať. Čiže žiadny extrém, ani úplne mäkká ani tvrdá voda určite nie sú nie sú dobré na chuť kávy.


Výrazem z marketingových důvodů jsem myslel to, že prodejci uvádí, že je součástí RO zpětná mineralizace, která ovšem nefunguje tak, aby voda splňovala požadavky vyhlášky. Mimo jiné z těch nejpodstatnějších odchylek u všech zařízeních pod dřez bude obsah vápníku a tvrdost vody. Dosud jsem se nesetkal se zařízením, které by zachovalo tyto ukazatele v souladu s požadavky na pitnou vodu. S těmi kojenci to není úplně černobílé a doporučuji si k tomuto tématu najít co píše SZÚ.

Filtrační konvice fungují na odlišném principu, ale patrně některé vložky budou mít s vápníkem, hořčíkem a tvrdostí také problém. Jednoznačně s Vámi souhlasím ohledně bakterií. Filtrační konvice jsou jejich semeniště. Podobné je to, když voda stojí delší dobu i v běžných filtrech. Bakterie tam budou. S trochou 'štěstí' pak díky tomu vyskočí i hodnota dusitanů.

Máte na mysli tvrdost vody (Ca+Mg) nebo TDS? Pokud by voda měla dávat nejlepší výsledky při množství 125mg/l-175mg/l (myslím TDS) pak asi nejlepší výsledky dá RO, která bude mít obtok pro mísení vstupní a výstupní vody.
Uživatelský avatar
Tranai
Příspěvky: 12
Registrován: čtv 21. bře 2013 22:55:57
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Tvrdá voda a její důsledky

Příspěvek od Tranai »

primacafe píše:Ale voda upravena katexovym iontomenicem nebo rev.osmozou nejde v zadnem pripade porovnavat. Z katexu je ve vode furt plno bordelu (jen jiny). Voda upravena RO se blizi vode destilovane. Voda z RO asi vhodna nebude (nechci pouzivat skodliva, protoze je to zavadejici), ale to byste museli cely zivot pit vyhradne vodu z RO.
Bordel jako nečistoty? A není ten bordel dán volbou katexu? Určitě bude rozdíl, pokud použijete třeba čínský PURE a proti němu třeba PUROLITE. U změkčení jsem to nezkoušel, ale pro odstranění dusičnanů je znát rozdíl mezi jednotlivými pryskyřicemi na chuti vody.
Odpovědět

Zpět na „k vodě“