Reverzní osmóza

jakou vodu, jaké filtry - jak a čím vodu upravit
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
Fanyn
více pokročilý
Příspěvky: 136
Registrován: ned 28. pro 2014 18:36:02
bydliště: Suchov
kávovar: Rancilio Epoca
mlýnek: Mazzer Super Jolly

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od Fanyn »

ještě sem se chtěl zeptat,jaký poměr voda čistá a odpadní má UST-M RO3 75GPD?
nějaké info sem se dočetl že může mít poměr až 1:5 a více podle toho jaký tlak je v potrubí,je to pravda??
Uživatelský avatar
wladas
silně pokročilý
Příspěvky: 518
Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
bydliště: Bratislava
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer SJ

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od wladas »

To je jedno aka to je osmoza. Jeho srdce - osmoticky filter je americka vyroba a tusim maju na to aj patent takze ten musi stale rovnako fungovat. A ano, ma velky pomer odpadnej vody. Je to kvoli principu jeho fungovania. Nechap to tak ze vo vode je tolko odpadu.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Uživatelský avatar
Fanyn
více pokročilý
Příspěvky: 136
Registrován: ned 28. pro 2014 18:36:02
bydliště: Suchov
kávovar: Rancilio Epoca
mlýnek: Mazzer Super Jolly

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od Fanyn »

já tomu rozumím,jen sem to špatně napsal...jde mi o to,že poměr 1:3 je v pohodě,protože to tak má být,
ale mít poměr třeba 1:5 a více by mi už asi vadilo,sice vodu mám ze studny,ale není jí zas tolik...
takže sem chtěl vědět jaká je realita u této osmózy UST-M RO3 75GPD,když uvažuju o její koupi,
abych potom nebyl překvapený...
Uživatelský avatar
dslecinka
více pokročilý
Příspěvky: 300
Registrován: pát 17. dub 2015 16:29:56
bydliště: Londýn, UK
kávovar: Hario V60
mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od dslecinka »

odpadní vodu můžete použít dále, je v pořádku, jen je v ní trochu více minerálů.
Uživatelský avatar
Fanyn
více pokročilý
Příspěvky: 136
Registrován: ned 28. pro 2014 18:36:02
bydliště: Suchov
kávovar: Rancilio Epoca
mlýnek: Mazzer Super Jolly

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od Fanyn »

no to sice ano,ale spíše půjde do odpadu,nemám kde skladovat....proto mě zajímá ten skutečný reálný poměr
mila001
více pokročilý
Příspěvky: 188
Registrován: úte 19. srp 2008 22:29:25
bydliště: Roudnice n.Labem
kávovar: Vibiemme Domobar,Lelit PL 41TEM, Gaggia Baby Class
mlýnek: Ascaso I-Steel,Nemox

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od mila001 »

Provozuji ji asi 10 let nikdy jsem to neměřil,ale nějaký větší rozdíl ve spotřebě vody jsem nezaznamenal. Denně ji piji tak 1,5 litru a je výborná + skvělá káva.
Uživatelský avatar
Fanyn
více pokročilý
Příspěvky: 136
Registrován: ned 28. pro 2014 18:36:02
bydliště: Suchov
kávovar: Rancilio Epoca
mlýnek: Mazzer Super Jolly

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od Fanyn »

A máš tam u ní navíc i mineralizátor?
Uživatelský avatar
Fanyn
více pokročilý
Příspěvky: 136
Registrován: ned 28. pro 2014 18:36:02
bydliště: Suchov
kávovar: Rancilio Epoca
mlýnek: Mazzer Super Jolly

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od Fanyn »

A jakou máte tam u vás tvrdost vody?
mila001
více pokročilý
Příspěvky: 188
Registrován: úte 19. srp 2008 22:29:25
bydliště: Roudnice n.Labem
kávovar: Vibiemme Domobar,Lelit PL 41TEM, Gaggia Baby Class
mlýnek: Ascaso I-Steel,Nemox

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od mila001 »

Voda je u nás hodně tvrdá, mám dvojitý kohoutek jeden s mineralizátorem a druhý bez. Na kávu používám ten druhý.
Uživatelský avatar
Fanyn
více pokročilý
Příspěvky: 136
Registrován: ned 28. pro 2014 18:36:02
bydliště: Suchov
kávovar: Rancilio Epoca
mlýnek: Mazzer Super Jolly

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od Fanyn »

A proč nepoužíváš na kávu vodu s mineralizátorem?
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od j.bill »

Protože by se mu mineralizoval kávovar. ;)
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
Fanyn
více pokročilý
Příspěvky: 136
Registrován: ned 28. pro 2014 18:36:02
bydliště: Suchov
kávovar: Rancilio Epoca
mlýnek: Mazzer Super Jolly

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od Fanyn »

no,to sem si trocha myslel...otázkou je,jak tvrdá voda mi zpětně vznikne po prohnání vody mineralizátorem??
Jak moc se bude se po ní zavápňovat kávovar?
Uživatelský avatar
wladas
silně pokročilý
Příspěvky: 518
Registrován: ned 15. úno 2015 16:27:30
bydliště: Bratislava
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer SJ

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od wladas »

Ale kavovar zavapnute vapnik (alebo aj horcik?). A pokial viem tak ten nieje ziadany a mineralizator ho neobsahuje.
Kavovar: Carimali Alfa (misky LM Advanced), Rancilio Silvia V4, Moka Pepita 3, Bialetii moka express 6
Mlynec: Mazzer Super Jolly doserless, Fiorenzato T80 doserless, OE Lido E
Predosla vybava: Rancilio MD40, Gaggia MDF, Krups GVX2 moded
Uživatelský avatar
ivan.p
pokročilý
Příspěvky: 88
Registrován: úte 22. zář 2015 19:37:31
bydliště: Trnava, Slovensko
kávovar: ECM Mechanika IV Profi
mlýnek: Compak K3 Touch Advanced

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od ivan.p »

ako neviem ako senzoricky chuti kava s vodou z RO, no vsade sa docitam ze 70-150ppm je potrebnych na dobru kavu ... preto asi ten mineralizator ma zmysel ... to odvapnenie raz za 3 mesiace je podla mna bagatel oproti chuti dobrej kavy ...
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od primacafe »

Poznal jsem rozdíl v chuti espressa s vodou neupravenou z vodovodu a upravenou z RO. Kdysi jsem zkoušel přimíchat k vodě z RO, vodu upravenou jen sedimentačním filtrem a aktivním uhlím (filtry před RO). Výsledné espresso mě nenadchlo. Zase používáme jen vodu upravenou RO.
A v žádném případě nemám pocit, že by mě voda z RO nějak ubližovala. Potřebné minerály dostávám z ostatního jídla a pití, nežiju jen z upravené vody.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
puschpull
silně pokročilý
Příspěvky: 643
Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
bydliště: Most - Korozluky
kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od puschpull »

Bydlím v místě, kde RO není třeba a jsem tomu strašně vděčný. V naší nemocnici (kde pracuji již skoro 30 roků) máme hemodialyzační oddělení a reverzní osmózu (Velice kvalitní RO, kontrolovalou laboratořemi ...). Již před lety jsem zkusil kávu z vody která prošla RO a nesedí mi.
Totéž platí pro espresso. Voda z vodovodu (u nás, kde bydlím) je pro výslednou chuť lepší než voda z RO. (Porovnával jsem obě vody ...)
Když vidím jak se mnozí musí trápit s přípravou vody, tak si uvědomuji, jak je fajn být v oblasti, kde je i voda z vodovodu skvělá.
(Varná konvice vypadá po dvou letech používání, bez jakékoliv údržby, jako nová!)
Pokud bych živ v oblasti s tvrdou vodou, tak by mě snad ani ta příprava espressa tak nebavila.
(Berte to s nadhledem, nechci žádný flame!) :-)
Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1804
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od papun »

Tak pokud vám tam teče měkká voda chudší na minerály a proteče pak navíc ještě RO, tak z toho bude taková trošku destilka ne?

Pak se není čemu divit, že to není ono.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od primacafe »

Ale ono vodě z RO moc do destilky nechybí. A taky není destilka jako destilka. Takže v některých případech (pro některá použití) je voda z RO v podstatě destilka.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
mila001
více pokročilý
Příspěvky: 188
Registrován: úte 19. srp 2008 22:29:25
bydliště: Roudnice n.Labem
kávovar: Vibiemme Domobar,Lelit PL 41TEM, Gaggia Baby Class
mlýnek: Ascaso I-Steel,Nemox

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od mila001 »

Pokud se bojíte pít vodu z RO stačí do sklenice dát pár zrníček himalájské soli která má v sobě minerály.
Uživatelský avatar
dslecinka
více pokročilý
Příspěvky: 300
Registrován: pát 17. dub 2015 16:29:56
bydliště: Londýn, UK
kávovar: Hario V60
mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10

Re: Reverzní osmóza

Příspěvek od dslecinka »

Odpovědět

Zpět na „k vodě“