Úprava vody a pH

jakou vodu, jaké filtry - jak a čím vodu upravit
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
dslecinka
více pokročilý
Příspěvky: 297
Registrován: pát 17. dub 2015 16:29:56
bydliště: Londýn, UK
kávovar: Hario V60
mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10

Re: Úprava vody a pH

Příspěvek od dslecinka »

Tohle jsem fakt nikdy neřešil. Plus se nedomnívám, že by zrovna plochý teplotní profil byl svatým grálem...

KvdW Speedster se flushovat nemusí. Společně se Spiritem a SlimJimem asi teplotně nejstabilnější kávovar na trhu. O tom proč, píše Kees na svých stránkách, jsou tam i obrázky.

Pákové dippery by splňily požadavek na nízkou spotřebu vody, ale tam je zas trochu problém nasekat za sebou na jedné grupě víc kafí bez delšího čekání...

Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1360
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Úprava vody a pH

Příspěvek od j.bill »

danst píše:U HX, i když je vyladěný, je potřeba vždycky nějaký větší proplach na začátku( 150-300ml?). U mně je to 20-50ml, jak zrovna sepnu spínač. A pak samozřejmě jako u všech, na spláchnutí zbytků kávy z hlavy.
....
Momentálně na nevyladěné Bricolettě mám 50-150ml podle toho, jak brzo od zapnutí kávovaru začnu.Když je teplota uvnitř hlavy ještě nižší, je to méně a naopak. Objem výměníku Bricoletty je 100ml. Opláchnutí sítka hlavy cca 20ml. Tou horkou vodou pak opláchnu páku popřípadě konvičku.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!

Uživatelský avatar
dslecinka
více pokročilý
Příspěvky: 297
Registrován: pát 17. dub 2015 16:29:56
bydliště: Londýn, UK
kávovar: Hario V60
mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10

Re: Úprava vody a pH

Příspěvek od dslecinka »

ještě chci dodat že u toho Grimacu La Uno jsem neodpoštěl před extrakcí vůbec a bylo docela jedno, jak dlouho kávovar stojí. vždycky se to nakonec ustálilo kolem 93-94 °C a případný menší hrb (k 96 °C) na začátku si myslím, že není na škodu (nahrne trochu víc energie do jinak poněkud chladné namleté kávy, která to v klidu absorbuje).

Uživatelský avatar
mab
Příspěvky: 43
Registrován: ned 11. bře 2012 16:43:57
bydliště: Vyškov
kávovar: Profitec pro300, aeropress, moka konvička, filtr
mlýnek: Rancilio Rocky, Nuova Simonelli MDX, ceramill

Re: Úprava vody a pH

Příspěvek od mab »

A co takhle Profitec 300 co mám já? Je to DB odpouštění neřeším a po nahřátí můžu dělat espresso jedno za druhým.
Díky vysokému příkonu stíhá vyrábět i páru na šlehání více konviček po sobě. Beru domácí provoz, kdy málokdy dělám víc než 4 kapučína najednou.
Kupuju balenou vodu, ať nemusím řešit úpravu kohoutkové a spotřeba je v pohodě.

Danste, pokud se vyskytneš tady v okolí, klidně přijeď vyzkoušet.

Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 690
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: QM Alexia EVO, Technivorm Moccamaster, Aeropress, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 stepless, Mazzer Mestre, Handground

Re: Úprava vody a pH

Příspěvek od danst »

Díky za odpovědi, budu ignorovat menší hrb na začátku v případě většího počtu kafí, pořád mi vychází, že z hlediska rychlosti nahřátí a stability nemám důvod měnit. Naopak, pokud se z různých důvodů nedostanu k přípravě a kávovar 1/2 hodiny stojí, nic se neděje, nepřehřívá se.
Ale ten Grimac mně velmi mrzí, měl jsem to vzít, mohl jsem si jedno dát do práce a jedno nechat doma. Za blbost se ale platí. Ty parametry vypadaly dobře.

Uživatelský avatar
777mimo
Příspěvky: 19
Registrován: pon 02. úno 2015 9:16:05
bydliště: Trenčín SK
kávovar: Rocket Giotto type V
mlýnek: Eureka Zenith 65 E HS

Re: Úprava vody a pH

Příspěvek od 777mimo »

Zdravím vo spolok. Nakoľko som si nedávno zaobstaral nový stroj (Rocket Gitto type v) tak rozmýšľam že by som mal spraviť niečo s vodou. Tá je dosť tvrdá, čo vidno na kanvici. A nakoľko Rocket neodporúča odvápňovanie, tak by som sa mu chcel čo najviac vyhnúť. Aktuálne používam kanvicu brita, ale tam sa účinnosť zmäkčovania rýchlo stráca a filter mi nevydrží ani mesiac. Čo som našiel tak sa odporúča BWT bestmax premium. Ale čo som študoval po internete tak sa bojím aby mi takýto filter nespôsobil koróziu. Popravde moc sa tomu nerozumiem. Preto sa obraciam na vás.
Na stránke vodárni som našiel toto :

vápnik : 103,35 mg/l
horčík : 27,4 mg/l
sodík : 7,75 mg/l
pH : 7,41
chloridy : 14,8 mg/l
tvrdosť : 3,71mmol/l alebo 20,8°N

Čo by ste odporučili na filtráciu/zmäkčenie?

Uživatelský avatar
Sam
Příspěvky: 45
Registrován: sob 02. črc 2011 22:30:46
bydliště: Vamberk
kávovar:
mlýnek:

Re: Úprava vody a pH

Příspěvek od Sam »

Zdravím,
chudák Rocket s touhle vodou, bez úpravy moc dlouho nevydrží.
Rozhodně je nutné vodu řešit. Pokud bude voda do 0,7mmol/l včetně, tak se odvápňovat kávovar nebo řešit vodu nemusí.
V tomhle případě není ani vhodný změkčovač typu Oscar (pytlík do vody). Tady je řešením vodu upravovat, nebo kupovat upravenou. Vzhledem k tomu, že to není kávovar na přímé připojení a bere vodu z nádržky, asi jen nejjednodušší kupovat vodu balenou o které víte jaká je. Pokud plánujete filtrovat/změkčovat tak rozhodně zase nějakým filtrem o kterém vím jak funguje. Brita konvice nebude to úplně vhodné a komfortní řešení. Velmi se obávám, že vám po dobu životnosti filtru nezměkčí pod 0,7mmol/l.
BWT bestmax, Brita purity, blue filters ap. jsou vhodným řešením. Moc si nedokáži představit co by v Rocketu ve vnitřním hydraulickém systému korodovalo. Maximálně poškozený rám kávovaru, ale to je mimo. A ten nešťastný výrok pana Mea o nedoporučení odvápňovat, pokud to bylo to video ze Seatlu, nemá moc cenu komentovat. Pokud není Ok voda, odvápňovat je třeba, ale musí se to dělat správně. Tak si prosím netrapte kávovar nevhodnou vodou, on se pak časem ozve :)

Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1360
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Úprava vody a pH

Příspěvek od j.bill »

777mimo píše:....Aktuálne používam kanvicu brita, ale tam sa účinnosť zmäkčovania rýchlo stráca a filter mi nevydrží ani mesiac. .......
To je normální.
Sam píše:....Brita konvice nebude to úplně vhodné a komfortní řešení. Velmi se obávám, že vám po dobu životnosti filtru nezměkčí pod 0,7mmol/l.
BWT bestmax, Brita purity, blue filters ap. jsou vhodným řešením.......
Naopak. Někomu toto řešení může plně vyhovovat. Nemusí tahat bandasky s většinou nevhodně skladovanou a neznámo jak starou vodou z obchodu, natočí si vždy čerstvou a kolik zrovna potřebuje atd... My máme 110mg/l Ca, 130 mg/l chloridů, používáme Britu několik let na čaj a kávu (podle zanášení rychlovarné konvice poznáme, kdy je potřeba vyměnit filtr) a jsme spokojeni. Všechno bez problému funguje, filtrační patrona podle četnosti přípravy (ročního období) vydrží cca 3/4 max. 1 měsíc.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!

Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 690
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: QM Alexia EVO, Technivorm Moccamaster, Aeropress, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 stepless, Mazzer Mestre, Handground

Re: Úprava vody a pH

Příspěvek od danst »

Tiše závidím, mně teče 5.7mmol, 175mg Ca....

Uživatelský avatar
puschpull
silně pokročilý
Příspěvky: 643
Registrován: čtv 28. kvě 2015 8:27:34
bydliště: Most - Korozluky
kávovar: Gaggia Classic (+ PID)
mlýnek: Fiorenzato F5 GT, Gaggia MDF

Re: Úprava vody a pH

Příspěvek od puschpull »

My tu máme dlouhodobý průměr: 0,84 mmol/l a 27,70 Vápník [mg/l]

Uživatelský avatar
Sam
Příspěvky: 45
Registrován: sob 02. črc 2011 22:30:46
bydliště: Vamberk
kávovar:
mlýnek:

Re: Úprava vody a pH

Příspěvek od Sam »

j.bill píše:To je normální.


Naopak. Někomu toto řešení může plně vyhovovat. Nemusí tahat bandasky s většinou nevhodně skladovanou a neznámo jak starou vodou z obchodu, natočí si vždy čerstvou a kolik zrovna potřebuje atd... My máme 110mg/l Ca, 130 mg/l chloridů, používáme Britu několik let na čaj a kávu (podle zanášení rychlovarné konvice poznáme, kdy je potřeba vyměnit filtr) a jsme spokojeni. Všechno bez problému funguje, filtrační patrona podle četnosti přípravy (ročního období) vydrží cca 3/4 max. 1 měsíc.
Zřejmě slušná disciplína :) Dovolím si tvrdit, že je to složitější téma. Brita v tak relativně malé patroně nebude mít vyloženě změkčovač (jako katex), ale inhibitor vodního kamene. Tzn. neodebere (nenaváže) na sebe minerály vápníku a hořčíku, ale pouze zamezí jejich usazovaní za určitých podmínek, ta hlavní je bez přístupu vzduchu. Po přefiltrování přes takový filtr se kámen nebude tvořit bez přístupu vzduchu, ale jakmile voda vyteče ven na vzduch bude se usazovat, ale zase ne hned, ale po nějaké době, záleží na koncentraci ve filtru a dalších jiných parametrech. Pokud tedy nechám přefiltrovanou vodu z brity stát v konvici a použiji ji za několik hodin už to bude z pohledu tvorby kamene zase voda jako na vstupu. Proto tvrdím, že je to nekomfort použití, je tam lidský faktor a dodržování zásad. U Billa to zřejmě funguje :) Ale již jsem nějaké kávovary měl rozebrané při používání těchto konvic. U některých to nebyla vyloženě hrůza, ale vše je závislé na způsobu užití. Za další je tam faktor tvorby bakterií pokud se filtr delší dobu nepoužívá, měl by se pak propláchnout než se užije, ale to je součástí návodů k použití. Pokud by měl mít člověk jistotu jak to je, je nutné vědět jaká je tvrdost na výstupu z filtru. Jinak to jsou domněnky. A je fakt škoda, když voda položí kávovar. Je to opravdu rozsáhlé téma, které se úplně tady nedá pojmout :)

To Danst: 5,7mmol/l je slušný zabiják. Známý vodař co řeší tuto problematiku mi říkal že nedávno upravovali vodu ze studny které měla 35mmol/l a stáhli ji na 1,1mmol/l

Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 690
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: QM Alexia EVO, Technivorm Moccamaster, Aeropress, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 stepless, Mazzer Mestre, Handground

Re: Úprava vody a pH

Příspěvek od danst »

No řeším to taky, katexem, ale v téhle hodnotě je tam pak tolik sodíku, že voda se sama pít nedá, v espressu se to zamaskuje, ale stejně ji ředím vodou z RO. Mimochodem, návod pro RO v podstatě takovou vodu pro RO nedoporučuje, že je ji nejprve třeba zbavit tvrdosti (vápníku), jinak záhy odejde membrána. Takže katex a pak RO. Filtrační konvice jsou v tomhle případě směšné řešení.
Léta jsem si vozil vodu 0.8mmol, tak přesně dokážu posoudit rozdíl, a tak jen závidím...

Uživatelský avatar
777mimo
Příspěvky: 19
Registrován: pon 02. úno 2015 9:16:05
bydliště: Trenčín SK
kávovar: Rocket Giotto type V
mlýnek: Eureka Zenith 65 E HS

Re: Úprava vody a pH

Příspěvek od 777mimo »

Ďakujem všetkým za rady.
To s tou koróziou som našiel na zahraničných fórach. Že tieto filtre znižujú pH. Ale ak som to správne pochopil tak je to problém pokiaľ je vysoký podiel chloridov, čo nie je môj problém.
Takže asi skončím s tým filtrom BWT Bestmax Premium. Akurát rozmýšľam či mám pred filter dať aj regulátor tlaku vody. Čo myslíte? Na WLL to majú v balíčku, aj na videách to tam ukazujú.

Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1360
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Úprava vody a pH

Příspěvek od j.bill »

Sam píše:Zřejmě slušná disciplína :) Dovolím si tvrdit, že je to složitější téma. Brita v tak relativně malé patroně nebude mít vyloženě změkčovač (jako katex), ale inhibitor vodního kamene. Tzn. neodebere (nenaváže) na sebe minerály vápníku a hořčíku, ale pouze zamezí jejich usazovaní za určitých podmínek, ta hlavní je bez přístupu vzduchu. Po přefiltrování přes takový filtr se kámen nebude tvořit bez přístupu vzduchu, ale jakmile voda vyteče ven na vzduch bude se usazovat, ale zase ne hned, ale po nějaké době, záleží na koncentraci ve filtru a dalších jiných parametrech. Pokud tedy nechám přefiltrovanou vodu z brity stát v konvici a použiji ji za několik hodin už to bude z pohledu tvorby kamene zase voda jako na vstupu.
Proč šíříš dezinformace a své spekulace? Měl jsi někdy tu filtrační patronu rozdělanou? Inhibitory? Tak jedině na bakterie. Filtrační patrona obsahuje aktivní uhlí a iontoměnič. Voda nám v konvici stojí každou noc od večera do rána a nic se neusazuje. To je několikaletá praxe, ne teorie. Neříkám, že používání filtrační konvice je super řešení pro každého, jen popisuji naše zkušenosti. Za 3/4 měsíce filtr vyměním za nový. Neměl by se používat dlouhodobě (to žádný filtr), protože se v něm hromadí různé nepěknosti a měl by zůstávat stále "pod vodou", aby se v něm moc rychle nemnožily různé potvůrky. Cena orig. filtru je kolem 130,- kč, neznačkového o málo více než polovina. To není tak mnoho.
Filtrační patrona.jpg
Filtrační patrona..jpg
Pro nevěrce: "Filtr Logic je složen z plastového těla, jemné filtrační síťky, iontoměniče, a aktivního uhlí. Vstupním otvorem vtéká nefiltrovaná voda na jemnou filtrační síťku, kde dochází v předfiltraci. Následně pryskyřicový iontoměnič redukuje vodní kámen a některé těžké kovy. Dojte tedy ke snížení uhličitanové tvrdosti vody a velmi zásadní redukci kovů jako měď a kadmium. Filtrací přes aktivní uhlík doje k radikální redukci látek, které negativně ovlivňují chuť a pach vody. Úkolem aktivního uhlíku je rovněž redukce látek, které mají velmi negativní vliv na lidské zdraví - chlór, některé pesticidy a organické nečistoty.... "
Zdroj:

Kód: Vybrat vše

https://www.levne-filtry.cz/filtracni-patrony-logic-pro-brita-maxtra-4ks-.html
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!

Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 690
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: QM Alexia EVO, Technivorm Moccamaster, Aeropress, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 stepless, Mazzer Mestre, Handground

Re: Úprava vody a pH

Příspěvek od danst »

Jen pro informaci, mně vystačí 3,5 L katexu na zhruba 300L vody , pak musím regenerovat, jinak se už začíná srážet kámen na trubici Mocamasteru.
Ve filtrační konvici je opravdu jen minimum, na extrémní tvrdost nestačí, ale u měkkých až mírně tvrdých vod to může být řešení.

Uživatelský avatar
dslecinka
více pokročilý
Příspěvky: 297
Registrován: pát 17. dub 2015 16:29:56
bydliště: Londýn, UK
kávovar: Hario V60
mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10

Re: Úprava vody a pH

Příspěvek od dslecinka »

777mimo: BWT Bestmax bohate staci, je trochu levnejsi. s vasi pH problem s korozi nebude, prevedte si tvrdost na dGH a podle tabulky dodane k filtru (uplne posledni stranka navodu) nastavte spravne bypass na hlave filtru.

Uživatelský avatar
Sam
Příspěvky: 45
Registrován: sob 02. črc 2011 22:30:46
bydliště: Vamberk
kávovar:
mlýnek:

Re: Úprava vody a pH

Příspěvek od Sam »

j.bill píše:Proč šíříš dezinformace a své spekulace? Měl jsi někdy tu filtrační patronu rozdělanou? Inhibitory? Tak jedině na bakterie. Filtrační patrona obsahuje aktivní uhlí a iontoměnič. Voda nám v konvici stojí každou noc od večera do rána a nic se neusazuje. To je několikaletá praxe, ne teorie. Neříkám, že používání filtrační konvice je super řešení pro každého, jen popisuji naše zkušenosti. Za 3/4 měsíce filtr vyměním za nový. Neměl by se používat dlouhodobě (to žádný filtr), protože se v něm hromadí různé nepěknosti a měl by zůstávat stále "pod vodou", aby se v něm moc rychle nemnožily různé potvůrky.
Rozhodně jsem nechtěl aby to vyznělo jako dezinformace pokud to tak vyznělo mrzí mně to, snažil jsem se říci, že je to komplikované téma. Je to velký obor. Filtrů je na trhu ohromné množství a konkrétně ten tvůj jsem rozebraný neměl. Jen mám zkušenosti s jinými podobnými a měřenými na vstupu i výstupu. Dále jsem měl pod rukami několik kávovarů které byly používány s vodou po filtračních konvicích. Proto si myslím, že nespekuluji. Vždy jde o konkrétní situaci a v tvém případě to zřejmě funguje, což je prima, našel jsi svojí funkční cestu. Toa lae nebývá pravidlem.Jde jen o to, že uživatel tohoto řešení musí dodržovat jistou disciplínu a mít povědomí jak často, případně za jaký objem ty filtry měnit, a to bez měření je dle mého názoru velmi komplikované, proto to nedoporučuji. Nerad bych zde do tohoto komplikovaného téma příliš zabředával.
A prioritizuji jiná z výše popsaných důvodů omezujících chybu lidského faktoru tedy "spolehlivější" řešení.
Zde je jen ukázka co se stalo při používání filtračních konvic (tak mi to bylo řečeno, že byly používány, zřejmě špatná disciplína a neznalost vstupní suroviny verzus možnosti filtrační konvice):

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Toto se děje poměrně často.

Obrázek

Obrázek

Takto vypadá nádržka bez úpravy vody cca kolem 4mmol/l

Obrázek

Obrázek

Uživatelský avatar
OndraMikus
více pokročilý
Příspěvky: 160
Registrován: čtv 14. črc 2016 11:51:04
bydliště: Vsetín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer mini electronic-A, Rancilio rocky

Re: Úprava vody a pH

Příspěvek od OndraMikus »

Sam píše:Pokud tedy nechám přefiltrovanou vodu z brity stát v konvici a použiji ji za několik hodin už to bude z pohledu tvorby kamene zase voda jako na vstupu.
Je tomu opravdu tak? Můj kávovar mám připojený na barel a používám ho tak, že přefiltruji vodu přes britu a pak ji naleju do mého "barelu", což je sklenice, která má 1,5 litru. No a vzhledem k tomu, kolik udělám kávy za týden, tak vodu do sklenice doplňuju 1x až 2x týdně, vícekrát rozhodně ne. Z toho vyplývá, že mi tam imrvere voda leží 3,5 až klidně 7 dnů a tudíž by dávno měla být znovu jako by se nefiltrovala. Jenže když se dívám na ty fotky, těch nádrží co jste nahrál před tímto mým příspěvkem, tak ty jsou obrostle kamenem komplet, zatímco moje sklenice akorát tak oslizne, tak ji umyju a jede se dál. Nutno podotknout, že to nepřeháním a umývám ji tak 5x za rok...

Ale možná je to dáno tím, že mám příliš dobrou vodu...nevím, protože se v tom neorientuju, tak pro doplnění informací, předávám info o mojí vodě.
vsetin_jasenka.pdf
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Kávovar: Carimali Alfa
Alternativy: Chemex CM-8A | Hario V60-01 | Aeropress | 3x Moka konvička (100 ml, 150 ml, 250 ml) | 1L Frenchpress | Džezva 320 ml | Hario Wood Neck DPW-1 | Bonavita immersion dripper | Hario Vaccum pot NXA-5 | Kalita wave 185
Mlýnky: Mazzer mini electronic-A | Rancilio rocky SD | Porlex Mini
.....a mnoho dalších kávových serepetiček.....

Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 690
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: QM Alexia EVO, Technivorm Moccamaster, Aeropress, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 stepless, Mazzer Mestre, Handground

Re: Úprava vody a pH

Příspěvek od danst »

Krásně měkká voda... Jinak nějak tady zapadlo, že i přes používání konvic a jiných filtrů se jejich účinnost v průběhu času mění a i tak je dobré jednou za delší interval (podle toho, jak je člověk poctivý s výmnou náplní) odvápnit, třeba jen 1-2x ročně.

Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1360
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Úprava vody a pH

Příspěvek od j.bill »

Také mi voda z filtrační konvice u jednoho kávovaru stojí ve skleněné nádobě nepřetržitě. Úsady tam za roky nejsou žádné. U patrony typu Brita je samozřejmě nutná její včasná výměna. Bez zpětné vazby je to jen odhad. U nás je zpětnou vazbou ta rychlovarná konvice, která se používá několikrát denně, takže podle její čistoty máme okamžitou zpětnou vazbu o činnosti filtrační patrony. Pokud se filtr nevymění, ani ne po měsíci se na dně konvice začnou dělat krápníky. Pokud se konvice vyčistí a filtr vymění, vše zase funguje cca 3/4 měsíce bez úsad. Pokud někdo nemá zpětnou vazbu a používá vyčerpaný filtr nebo ho nemění, je to jako by tam nebyl a při tvrdší vodě všechno brzy zaroste vodním kamenem. Účinnost a výdrž filtru je závislá na tvrdosti konkrétní vody a filtrovaném množství, tu naši tvrdost jsem uváděl výše. Odhaduji, že množství naší přefiltrované vody je cca 60-80L na jeden filtr.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „k vodě“