Vliv mlecích kamenů na chuť espressa

problémy (všeho druhu) s mlýnkem, první pokusy, nastavení
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
Lkotek
Příspěvky: 8
Registrován: pon 21. říj 2013 12:37:26
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Vliv mlecích kamenů na chuť espressa

Příspěvek od Lkotek »

Již je to skoro dvacet let, co mě sommelier a barista ve Svycarsku vysvětloval, jak se dělá esspreso a pamatuji si, že říkal, že brousí kameny v mlýnku dvakrát do roka. Říkal, ze je to hodně důležité a přímo to ovlivňuje chuť kávy.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Mlýnek pro začátek - omezený rozpočet

Příspěvek od primacafe »

Určitě je to jedna z mnoha možností, která v jemném rozsahu ovlivňuje chuť kávy.
Určitě to však není jeden ze zásadních důvodů proč by se výsledné espresso nemělo podařit.
To já jen tak pro upřesnění, aby to někoho nevyplašilo a neviděl to jako hlavní důvod proč se mu nedaří udělat espresso.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
RedAce
více pokročilý
Příspěvky: 463
Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Mlýnek pro začátek - omezený rozpočet

Příspěvek od RedAce »

Hlavně bych viděl "problém" v tom, že informace o frekvenci broušení je přínosná pouze pro osoby se srovnatelným množstvím umleté kávy.
Uživatelský avatar
Spectre
více pokročilý
Příspěvky: 187
Registrován: úte 31. led 2012 18:32:54
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Mlýnek pro začátek - omezený rozpočet

Příspěvek od Spectre »

RedAce píše:informace o frekvenci broušení je přínosná pouze pro osoby se srovnatelným množstvím umleté kávy.
Presne tak, vo veľkej prevádzke spravia za rok vagón kávy :grin: Na domáce použitie platí, že kúpim mlynček s tupšími kameňami, vymením(nabrúsim) a mám pokoj na cca. x rokov.

Ešte ku kameňom - na starom mlynčeku môžu byť kamene od pohľadu ok a pri prejdení prstom stále pomerne ostré, ale tuposť, resp. ostrosť kameňov vie ovplyvniť aj statickú elektrinu v káve, hrudkovanie, rýchlosť mletia... Spozná sa to hlavne tam, kde sa nemelie do zásobníka, ale priamo do páky.
Moja zbierka: Kávovar/espresso: Promac Club ME, La Scala Aida 2, Italsab E61, Nuova Simonelli Mac Digit; Mlynček: Eureka Mignon doserless, Rancilio MD40, Rossi RR45, La San Marco SM90; Alternatívne metódy: Hario V60, Aeropress, Syphon Tiamo
espressolab.sk - servis, náhradné diely a baristické pomôcky
Uživatelský avatar
Zizass
více pokročilý
Příspěvky: 296
Registrován: úte 25. srp 2009 17:57:36
bydliště: Rychnov n.K.
kávovar: Bezzera.UNICA.PID
mlýnek: Compak.K3.Touch.Advanced

Re: Vliv mlecích kamenů na chuť espressa

Příspěvek od Zizass »

Jak často ,po kolika cyklech by se tedy měly nabrousit kameny v mlýnku?
Můžou mít tupé kameny vliv na kyselost espressa?
v případě mého použítí na 4 espressa denně x 6 let ---4x365x6 ´= +- 8 000cyklů.
Nebo se zeptám jinak,všichni už jste brousili kameny po 6 letech provozu? ;)
Uživatelský avatar
kubad
více pokročilý
Příspěvky: 190
Registrován: čtv 17. lis 2011 21:43:44
bydliště:
kávovar: Rocket Cellini Evoluzione V2
mlýnek: Fiorenzato F4E Nano

Re: Vliv mlecích kamenů na chuť espressa

Příspěvek od kubad »

nemyslím si že by 75kg otupilo nože, ale klidně to nech nabrousit nic tim nepokazíš,
tak sem do toho spadl taky :D
Uživatelský avatar
lukyn
více pokročilý
Příspěvky: 448
Registrován: ned 15. črc 2012 22:23:17
bydliště: střední Čechy
kávovar:
mlýnek:

Re: Vliv mlecích kamenů na chuť espressa

Příspěvek od lukyn »

Já měnil ploché kameny u i-1 po 2 letech provozu, cca 35 kg kávy ... ne že by byly úplně tupé, ale rozdíl v ostrosti byl znatelný, tak jako projev mlýnku při mletí. Vliv na chuť nejsem teď schopen posoudit.
práce: French press, Porlex mini
doma: La Scala Butterfly, Ascaso i-steel v1, San Marco SM90, Hario V60, džezva
Odpovědět

Zpět na „k mlýnku“