Ako nastaviť správnu hrúbku mletia (Hario Canister CMHC-4C)

problémy (všeho druhu) s mlýnkem, první pokusy, nastavení
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
Uživatelský avatar
Veyron
Příspěvky: 5
Registrován: ned 29. zář 2013 16:47:24
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Ako nastaviť správnu hrúbku mletia (Hario Canister CMHC-4C)

Příspěvek od Veyron »

Zdravím, práve dneska mi prišiel ručný mlynček Hario Canister CMHC-4C a síce zložiť ho je jednoduché viem ako sa nastavuje hrúbka mletia, ale nemám ani šajnu, že aká tá hrúbka má byť.
Či to mám skúsiť od oka nastaviť niekam na stred, skúsiť pomleť a podľa toho uvolniť alebo pritiahnuť?
Len potom je otázka, že ako poznám na pomletej káve, že je namletá presne tak ako má byť? (v mojom prípade na espresso v pákovom kávovare)

Prikladám video mlynčeka... https://www.youtube.com/watch?v=aAcJ2OyEgto
Uživatelský avatar
Spyydy
pokročilý
Příspěvky: 92
Registrován: ned 26. kvě 2013 15:27:31
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Classic+PID, aeropress, mokka express
mlýnek: Mazzer SJ doserless, Concept KM-5120, Hario skerton

Re: Ako nastaviť správnu hrúbku mletia (Hario Canister CMHC-

Příspěvek od Spyydy »

Lidi často postujou podobný fotky :

Kód: Vybrat vše

 http://www.barovenoviny.cz/wordpress/wp-content/uploads/2013/02/CAFE2.jpg
To je ale trochu k prdu, normální je nastavit hrubost mletí tak, aby ti (při konstantnim temování a plnění misky) vyteklo espresso (cca 30ml z cca 7-9g kávy) za cca 30s. Nevím, ale, jestli tvůj stroj nemá přetlakový misky, pak na tom až tak strašně nezáleží (nikdy to nebude ok) a pro orientaci si můžeš na ukázku nechat namlít trošku kávy v nějaké kavárně nebo si koupit nějakou hnusnou espresso směs..
Uživatelský avatar
Veyron
Příspěvky: 5
Registrován: ned 29. zář 2013 16:47:24
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Ako nastaviť správnu hrúbku mletia (Hario Canister CMHC-

Příspěvek od Veyron »

No podobné štyri fotky sú aj pri manuály, ale z toho som pochopil jedine to, že to má byť skoro úplne na jemno pomleté.
Zistil som, že naučiť sa na rovnakú hrúbku sa to dá podľa toho, že to úplne zakrútim a potom to pomaly odkrúcam a počítam zárezy na tom koliesku.
Bohužiaľ som posledné dni chorý, tak som kávu nepil a teda som to ani veľmi netestoval, ale myslím, že na nejaké +/- 3 zárezy by to malo byť OK.
Niektorý nasledujúci deň si spravím taký testovací, zomeliem to na rôzne hrúbky a uvidím aké espressá sa mi podarí porobiť.

A napíšem sem potom výsledky aj s fotkami. Možno sa to ešte niekomu zíde, lebo osobne si myslím, že ide o najlepší manuálny mlynček na trhu a je len škoda, že je ho u nás taký problém dostať (2-3 obchody v ČR za predraženú cenu oproti zahraničiu...v SR žiadny) a preto ho tu málokto má, ale snáď v časom sa možno rozšíri.

Inak netuším čo myslíš tými pretlakovými myskami. Mám ten kávovar čo som uviedol do profilu (nič špeciálne to nie je, ale už funguje bez problémov skoro 3 roky).
Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: Ako nastaviť správnu hrúbku mletia (Hario Canister CMHC-

Příspěvek od Redmann »

Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Ako nastaviť správnu hrúbku mletia (Hario Canister CMHC-

Příspěvek od primacafe »

na foru je o miskách zde viewtopic.php?p=1619#p1619
jinak ten stejný příspěvek v podobě článku je zde http://www.primacafe.cz/primastr/index. ... penenikavy
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
Veyron
Příspěvky: 5
Registrován: ned 29. zář 2013 16:47:24
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Ako nastaviť správnu hrúbku mletia (Hario Canister CMHC-

Příspěvek od Veyron »

Prečítal som si ten článok a ak tomu teda správne rozumiem, tak úplne zbytočne kupujem čerstvo preženú kávu a následne riešim aby bola čo najlepšie zomletá? :rofl:

Nie som si podľa toho článku úplne istý, či aj môj kávovar obsahuje tie pretlakové misky, ale najskôr asi áno. Ono pomohlo by keby v tom článku boli fotky aj klasických nepretlakových...
Ale ak som si správne domyslel, tak "správne" misky (nepretlakové) sú také, ktoré majú iba jednovrstvové deravé dno. A tie moje sú skladané a teoreticky to môžem skúsiť bez tej spodnej časti, ktoré teda je predpokladám na to "pretlakovanie". Síce nebude spodok misky priskrutkovaný o mysku, ale to by nemalo vadiť. A taktiež ani výrobca s týmto asi nepočítal, že to bude takto niekto pripravovať, ale ani to by nemalo vadiť :) tak skúsim spraviť tak, keď tvrdíte, že to je lepšie a uvidím, poprípade nafotím výsledok...
Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: Ako nastaviť správnu hrúbku mletia (Hario Canister CMHC-

Příspěvek od Redmann »

Čerstvú kávu zbytočne nekupuješ, čerstvá je chutnejšia mletie pred prípravou je tiež dôležité. Akurát hrúbka mletia je takmer nedôležitá pri pretlakových miskách.
Uživatelský avatar
Veyron
Příspěvky: 5
Registrován: ned 29. zář 2013 16:47:24
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Ako nastaviť správnu hrúbku mletia (Hario Canister CMHC-

Příspěvek od Veyron »

Síce nestíham si ani kávu spraviť v poslednej dobe, ale skúsil som to spraviť tak, že som z páky vybral tú pretlakovú misku a spravilo mi to kávu. Len som ju mal zomletú príliš nahrubo, tak pretiekla dosť rýchlo a nebola moc silná, ale nebola zlá.
Neviem ako budem mať čas a asi to nebude tak skoro, ale "pohrám" sa s tým tak aby som našiel ideálnu hrúbku mletia a spravím pri tom nejaké fotky, a napíšem i chuťové postrehy...
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „k mlýnku“