Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Domácí pákové kávovary Ariete
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Zamčeno
zdenok
více pokročilý
Příspěvky: 381
Registrován: ned 20. dub 2008 13:29:49
bydliště: Bratislava
kávovar: Vibiemme Domobar Super(HX),Rancillio Silvia /w Auberins PID
mlýnek: Baratza Forté AP, Rancillio Rocky SD

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od zdenok »

primacafe píše:No ale to už je pomaličku to, jak a proč se dostáváme k levnějšímu výrobku. Levnější kameny, nedořešený mlýnek.
samozrejme, ze vyrobca musel niekde usetrit ale podstatne je ci to nejako vyrazne komplikuje bezne domace pouzitie. Tym nechcem vyrobcu obhajovat a to hlavne po tom co mi po cca stvormesacnom fungovani prestal zohrievat vodu :cry: a tak musi do servisu (a ja hladam ako blazon kam som zalozil zarucny list :evil: )
Zdenok
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky
[/size]
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od primacafe »

Další ze znaků levného (nedořešeného) mlýnku, je montáž středového mlecího kamene. U tohoto kávovaru nasazený na kulaté hřídely a přitažený jen maticí shora. Takže při nedostatečném dotažení matice (tak jak jsem u tohoto kávovaru bylo), může středový mlecí kámen na hřídely prokluzovat.
Pohled do útrob mlýnku při vyjmutých mlecích kamenech:
mlynek_bez_kamenu.jpg
Mlýnek s kameny, matice uprostřed mlýnku drží středový mlecí kámen na hřídely.
arie_mlyn.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od primacafe »

Miska 6g a 8g použitá při testech
6a8g.jpg
Použitá miska 8g a v ní 8g kávy.
8gr.jpg
Zřetelný otisk sprchy v kávě po zhotovení espressa je důkazem toho, že v misce je kávy tak akorát.
po.JPG
Hotové espresso (nevypadá až tak špatně) ikdyž káva byla mletá hruběji než bylo třeba. Nechal jsem to tak záměrně, aby bylo vidět, že i při špatně namleté kávě jde udělat slušné espresso.
sklo.jpg
A ještě pro lepší představu k této skleničce i video:
ariete_8g.avi
video si můžete stáhnout do počítače pravým tlačítkem myši na ariete_8g.avi a volbou uložit cíl jako
potom se na něj můžete podívat v rozlišení 640x480
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
mila001
více pokročilý
Příspěvky: 188
Registrován: úte 19. srp 2008 22:29:25
bydliště: Roudnice n.Labem
kávovar: Vibiemme Domobar,Lelit PL 41TEM, Gaggia Baby Class
mlýnek: Ascaso I-Steel,Nemox

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od mila001 »

V servisu Ariete mi bylo řečeno že se káva nemůže mlít na jemno protože pro správné preso musí být káva umleta více na hrubo.Na jemno prý jen u zalívané kávy tak co je teď správně.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od primacafe »

Co je na jemno a co je na hrubo. Kde je hranice mezi těmito názvy. Měl jste říct, že to však melete na hrubo.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od David »

mila001 píše:V servisu Ariete mi bylo řečeno že se káva nemůže mlít na jemno protože pro správné preso musí být káva umleta více na hrubo.Na jemno prý jen u zalívané kávy tak co je teď správně.
Správná je taková hrubost, aby za +- 25 vteřin nateklo +- 25 (30) ml espresa.
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
mila001
více pokročilý
Příspěvky: 188
Registrován: úte 19. srp 2008 22:29:25
bydliště: Roudnice n.Labem
kávovar: Vibiemme Domobar,Lelit PL 41TEM, Gaggia Baby Class
mlýnek: Ascaso I-Steel,Nemox

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od mila001 »

Řekl jsem že kávu melu na 3 a oni řekli že na přípravu presa to není správné že musí být mleto více na hrubo a že na víc hrozí zanesení čerpadla.Tak uvidíme až mi ho pošlou na zpět.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od primacafe »

Co to je za chytráky. Přes čerpadlo jde čistá voda a to ještě studená, o jakém zanešení to mluví, co je to za servis kde to je? To budou odborníci na svém místě. No těpic, to tady ještě chybělo. Nic horšího nás nemohlo potkat, než "kvalifikovaný, seriozní servis".
Tak to taky měli předvézt, jak z toho udělají kávu, né?
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
mila001
více pokročilý
Příspěvky: 188
Registrován: úte 19. srp 2008 22:29:25
bydliště: Roudnice n.Labem
kávovar: Vibiemme Domobar,Lelit PL 41TEM, Gaggia Baby Class
mlýnek: Ascaso I-Steel,Nemox

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od mila001 »

Bylo mi řečeno že pokud bych mlel kávu na 2 nebo 3 tak hrozí zanešení čerpadla a tím hrozí další opravy navíc mi bylo řečeno že kvalitní preso se musí dělat s hruběji namleté kávy.Je to záruční opravna Ariete v Praze tak jsem z toho trošku jelen.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od primacafe »

A co na tom vlastně opravovali? Příště bych doporučoval, nechat si od nich ukázat jak kávovar opravili. To znamená, že by Vám na tom měli udělat kafe. Aspoň tady v servisu Saeco na Cejlu Vám to tak ukážou a nemají s tím sebemenší problém.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
mila001
více pokročilý
Příspěvky: 188
Registrován: úte 19. srp 2008 22:29:25
bydliště: Roudnice n.Labem
kávovar: Vibiemme Domobar,Lelit PL 41TEM, Gaggia Baby Class
mlýnek: Ascaso I-Steel,Nemox

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od mila001 »

No to není špatný nápad ale jede mi pro to kamarád tak bych mu měl říci aby to preso udělali jemu.Jinak mi vše řekl sám šéf opravny jak se správně dělá preso a jak na hrubo mít namleto.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od primacafe »

Nic proti tomu nemám, že to byl sám šéf, tak ať ukáže. A kamarád ať si to nechá předvézt, nemusí věřit, že je to v pořádku, kor když to vezvedává někomu jinému. Být Vámi trval bych na tom. Mohlo by se totiž stát, že to bude dělat to samé s čím jste to tam dával. Také by to od nich bylo seriozní kdyby předvedli sami, jak to opravili.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
mila001
více pokročilý
Příspěvky: 188
Registrován: úte 19. srp 2008 22:29:25
bydliště: Roudnice n.Labem
kávovar: Vibiemme Domobar,Lelit PL 41TEM, Gaggia Baby Class
mlýnek: Ascaso I-Steel,Nemox

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od mila001 »

Je potřeba tam vzít vlastní kávu aby ukázal jak se dělá správně preso nebo mají vzorky na ukázku.Je to jejich povinost předvést přístroj nebo ne.Díky.
Uživatelský avatar
arny71
více pokročilý
Příspěvky: 253
Registrován: stř 26. bře 2008 1:07:14
bydliště: Jižní Morava
kávovar:
mlýnek:

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od arny71 »

mila001 píše:Bylo mi řečeno že pokud bych mlel kávu na 2 nebo 3 tak hrozí zanešení čerpadla a tím hrozí další opravy navíc mi bylo řečeno že kvalitní preso se musí dělat s hruběji namleté kávy.Je to záruční opravna Ariete v Praze tak jsem z toho trošku jelen.
Vždyť to zdůvodnění servisu je nesmysl už na 1. pohled. Pokud by určitá hrubost mletí způsobovala potíže, tak by výrobce přece mlýnku vůbec neumožnil takto mlít, nemyslíš?
Navíc zanesení čerpadla (čím proboha) je hloupost, jak ti právě vysvětlil admin.

Zkoušejí tě odrbat, místo aby řešil problém s mašinou. :twisted:
mila001
více pokročilý
Příspěvky: 188
Registrován: úte 19. srp 2008 22:29:25
bydliště: Roudnice n.Labem
kávovar: Vibiemme Domobar,Lelit PL 41TEM, Gaggia Baby Class
mlýnek: Ascaso I-Steel,Nemox

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od mila001 »

Ve čtvrtek to budu mít doma tak uvidíme ja to bude šlapat dám určitě vědět.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od primacafe »

mila001 píše:Je potřeba tam vzít vlastní kávu aby ukázal jak se dělá správně preso nebo mají vzorky na ukázku.Je to jejich povinost předvést přístroj nebo ne.Díky.
V servisu Saeco kam se občas dostanu, je to úplně běžné a kávu mají svoji. Pokud kávovar opravují, tak ho po opravě odzkouší. A čím jiným, to dá rozum, že kávou, když je to kávovar. V Praze v servisu možná budou o něco dál ve službách k zákazníkovi a kávu si musí každý přinést sám. Nevím, ale rozhodně bych to nenechával na tom, že zjistím až doma, že s tím nic neudělali.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od primacafe »

Našel jsem na tomto kávovaru další nedostatek. Zásobník zrnkové kávy mlýnku, je dost intenzivně vyhřívám. Takže káva v něm nasypaná je přesně v takovém prostředí v jakém by být neměla. Uvědomte si, když nasypete do tohoto zásobníku 200g kávy, za jak dlouho ji pomelete a vypijete. Po celou tuto dobu si budete zrníčka poctivě v zásobníku ohřívat.
Nejvhodnější používání tohoto kávovaru s vestavěným mlýnkem by bylo: zrnkovou kávu si v potřebném množství namlet najednou do dobře uzaviratelné nejlépe skleněné nádoby a uschovat v chladu. Kávu do misky v páce kávovaru odměřovat ručně odměrkou, protože dávkovač dodávaný ke kávovaru nezvládne větší dávku jak těsně k 6ti gramům, což je na espresso málo.
Protože se tento kávovar dá pořídit do 7mi tis. a za tuto cenu kávovar a mlýnek nepořídíte, nejsou to peníze vyhozené. Jen je potřeba se naučit kávovar obsluhovat a dát mu to co potřebuje. Takže pokud čekáte dobré epresso s pěknou krémovou pěnou, bylo by velkým štěstím a náhodou, kdyby se Vám to povedlo s dávkovačem který je součástí kávovaru a hrubým mletím kávy. U většiny těchto kávovarů, se potřebná hrubost mletí kávy nedala nastavit. Nastavení mlýnku není nijak složité a v žádném případě nemůžete přijít o záruku.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
zdenok
více pokročilý
Příspěvky: 381
Registrován: ned 20. dub 2008 13:29:49
bydliště: Bratislava
kávovar: Vibiemme Domobar Super(HX),Rancillio Silvia /w Auberins PID
mlýnek: Baratza Forté AP, Rancillio Rocky SD

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od zdenok »

ja som na svojom hrubku mletia nastavoval. Do mlynceka som sypal vacsinou cele 100gr balenie kavy z prima-cafe a nezda sa, ze by sa kvalita stihla zhorsit kym som celu davku minul (cca 4 kavy denne - t.j. Ariete som mal pustene 2x denne na dobu potrebnu pre riadne zahriatie a pripravu kavy cca 15-25 minut). Kavu som mlel priamo do paky jednym z dodavanych nadstavcov (bez davkovaca). Kvalita kavy sa skor zlepsovala ako som vylepsoval svoju techniku ;) :lol:
Naposledy upravil(a) zdenok dne čtv 28. srp 2008 15:48:24, celkem upraveno 1 x.
Zdenok
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky
[/size]
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od primacafe »

To je pravda, malo kdy si to uvědomím. Ten rozdílný režim provozu domácího kávovaru u nás a u většiny domácností. U nás se kávovar zapíná kolem 8hod. a vypíná se někdy kolem půlnoci. V případě běžného používání v domácnosti se zapínáním kávovaru těsně před přípravou kávy, se problém s případným ohříváním kávy eliminuje. U nás by se kávička v zásobníku krásně ohřívala celý den.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
mila001
více pokročilý
Příspěvky: 188
Registrován: úte 19. srp 2008 22:29:25
bydliště: Roudnice n.Labem
kávovar: Vibiemme Domobar,Lelit PL 41TEM, Gaggia Baby Class
mlýnek: Ascaso I-Steel,Nemox

Re: Ariete 1329 "pod mikroskopem"

Příspěvek od mila001 »

Tak přístroj je z opravny konečně doma a světe div se kávu dělá velice dobrou pěna sice nemá 1cm ale nějaké mm ano to už ale není chyba přístroje ale mého umění,které se doufam časem zlepší.Jinak káva z prima-cafe je výborná.Teď ještě přemýšlím zda koupit kvalitnější mlýnek který by mohl udělanou kávu ještě zlepšit.Jak píšu na jiném místě našel jsem na zahraničním shopu dva celkem pěkné kousky Nuova Simonelli Grinta za 5500tis nebo Isomac Moulin za 3900tis.Za každou radu budu velmi rád.
Zamčeno

Zpět na „ARIETE“