Bylo detekováno blokování reklam: Naše webové stránky je možné provozovat díky zobrazování online reklamy našim návštěvníků. Zvažte prosím podporu tím, že na našem webu deaktivujete blokování reklam.
Skrze toto i různá fóra, webové stránky a soukromé zprávy jsem přišel na to, že každý pije espresso úplně jiné
Chtěl bych se zeptat, jak velký nápoj (objem, popř. váha) pijete a kolik gramů kávy tam cca sypete.
Jde mi hlavně odsledovat "brewing ratio".
Setkal jsem se s dvěma extrémy, a to s klasikou (30g nápoje ze 7g kávy, BR 23%), až po 32g nápoje z 17,5g kávy (BR 55%).
Já si celkem často připravuju cca 40g nápoje z cca 16g (VST 15g) kávy, tj. BR 40%.
Je to o té individuální chuti , a i ta se v čase vyvíjí. Začal jsem na cca 25%, vydrželo to dlouho, pak až 40 % , no a teď musím mít já a nakonec i manželka cca 50%. Pijeme bez cukru i mléka, a vůbec to není hořké , jak tvrdí např. syn, který si musí dát 1 1/4 lžičky cukru do 35g kávy , aby se to prý dalo vypít.
Netvrdím, že espresso např. 30% musí být špatné , vůbec ne, ale už automaticky vyhledávám to "hustší".
Koukám že jsem pěknej dobytek, dle chuti 20-30g nápoje na 19g suroviny. Miska by měla být 18g VST. Zkoušel jsem i normální poměr, ale prostě to není ono.
KávovaryGaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO. MlýnkyCarimali- M1, Gaggia- MDF
To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)
Ja si dělám obvykle z 14g 28-35g nápoje, prostě jak to zrovna trefim, takže PE 40-50%
Chutná mi ale i klasika PE 25-30% a třeba návštěvám přijde těch 50% většinou moc
Musím potvrdit zhruba totéž, co píše kolu. Napadá mě, proč jsem právě dřív nepoužíval větší br, vlastně to bylo proto, že káva nechutnala, byla "slaná" , až po úpravě vody na "ideální" se vylouplo něco úplně jiného, od čeho už neodejdu. Pokud chce někdo přejít na vyšší br ,tak s velmi tvrdou vodou to nelze.
Bohužel všechno souvisí se vším a pro dokonalý výsledek je potřeba mít kompletní řetězec :
výborná čerstvá káva (není omezeno jen na primacafé, ale je to určitá záruka, nicméně záleží na chuťových preferencích) , velmi kvalitní mlýnek, dobrý kávovar, a how- know, které doma nelze získat ze dne na den. Chce to trpělivost, pokoru, být otevřený k informacím a paušálně neodmítat názor těch, co tomu "nerozumí", poté, co kávu ochutnali. Pak to stojí za to. Pokud všechno nesouhlasí, pak platí cokoliv jiného, např. že jiný druh přípravy dá kávu, která je vlastně lepší než připravené espresso, že starší káva dá lepší espresso, atd.. byť hrdý barista je maximálně spokojen, ale to proto, že to kvalitní ještě nepil a vlastní chyby neuznává.
Mluvím z vlastní zkušenosti, prošel jsem si všechno úplně od začátku a mám pod kontrolou vše od pražení po výsledný nápoj. Občas pro klid duše porovnám s kávou s PC , občasné objednání espressa někde v podniku pro srovnání už jsem vzdal, je to zbytečné sebetrýznění. I když doufám, že někdy se mi podaří zkusit něco v doubleshotu, jak to vypadá v takové kategorii zařízení. Ale je to bohužel hodně z ruky.
podla týchto informácií to znamená, že pri BR 50% sa servíruje zákazníkovi do espresso šálky cca 36-40g nápoja pripraveného z 18g kávy? teda niečo ako doppio ale je to brané ako single shot? Doteraz somo registroval talianske štandardov ako jediné...
Double je pořád double, na tom se nic nemění. Já třeba single misku nevytáh už asi rok a to dělám kávu v 90% jen sobě. Nicméně to názvosloví je ta nejméně důležitá věc u kávy - tím spíš, když se posuneš od italské klasiky k modernějším přístupům.
Myslel som to skor z komercneho pohladu. Ked predavam zakaznikovi shot z 18g, je to iny naklad ako z 7-8g. Mam to teda chap at tak, ze pri BR 50% ice o 1 napoj pre zakaznika, spravne?
danst: nemáš ty nebo někdo jiný vyzkoušený nějaký druh balené vody, který by se dal bezproblému použít a káva z toho je dobrá, aniž bych musel řešit změkčovadlo, asi mi nejde až tak o dlouhodobé používání jako spíš o vyzkoušení porovnat chuť při BR kolem 50% se špatnou vodou tedy tvrdou a vodou vhodnou?
Kávovar:Rocket Espresso Cellini Premium Plus PID V3 @ 9,2 bar @ PID 120 °C | Chemex Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g
Já jsem bral Aqua Anna, taky kaufland. Je to kojenecká voda a mají ji i v pětilitrových bandaskách,5l stojí asi 23kč. Tahle voda je pro mě zatím nejlepší, jak na pití, tak na kafe a čaj. Jenže denně udělám přes litr čaje a u kávy se probendí cca 250ml takže mě z ekonomického hlediska vychází líp filtrační konvice.
Složení:
Co se týká vody, tak jsem "svýho" času obešel všechny obchody a nafotil všechny labely minerálek a vod, co kde byly (kupodivu jsem nikoho v těch kšeftech nezajímal, jak jsem si to tam šteloval, páč se to různě blejskalo a nebylo to pořádně vidět ). Pak jsem si udělal tabulku, kam jsem to přepsal, ještě zkonfrontoval s údaji distributorů minerálek (některé jsem nebyl schopen najít) a po vyhodnocení mi zůstala v sítu Lídlová Saguaro s 15,3 mg Ca - byla ještě tak do konce listopadu v 5 l za 9,90 Kč. Doprodali a po dotazu zatím nejsou a jsou jen za horší cenu ty tuším 1,5l. Tak jsem zapátral a koupil v Kaufu San Terru Aqua Bellu rovněž s 15,3 Ca (nevím, nedíval jsem se jestli zdroj s Lídlem kromě názvu není shodný), cena něco přes deset - no taky ji teď nemají a tak jsem koupil pár PETek 2l za tuším 4,50. No pár 5l ještě mám, ale ne nadlouho. Když jednou za čas dekalcifikuji, RS je čistá, takže to pravidelně nedělám, jen když se mi chce. "Vono" se to nezdá, ale když se proplachuje, odpouští, po páře doplňuje, tak ta spotřeba je, ale neměřím to..... a nešetřím - za ty prachy....jen je třeba najít někde zase větší objemy balení....
Dneska mi káva tekla o něco rychleji než měla. Cca 50 ml za 30 s a v podstatě to je takové jemné pohodové pití. Zde zmiňovaný extrakční poměr bude asi relativně nízký (8,2 g kávy), ale šmakuje.
Tím chci dát na vědomí především nováčkům, kteří zde teprve sbírají info a taky by mohlo nabít dojmu, že musí mít vysoký extrakční poměr aby dosáhly správného výsledku a vše ostatní je špatně. Není to tak. Hlavní je subjektivní dojem. Jasně nedělejte deci kafé, ale nějaký 60 ml může klidně chutnat dobře. Navíc pro začátečníka není ta chuť hned tak výrazná. Ono k originálnímu espressu je třeba pro někoho dojít pomalu. Každému to hned nejde na jazyk.
No a co je hlavní když jim bude tato řidší káva chutnat, tak postupně se dá ubírat na objemu a najít si to svoje.
A má osobní zkušenost je, že při extrakci 25/25 se daleko jednodušeji projeví nějaká chyba. Kdežto tady ty řidší kávy vyjdou vždycky chuťově skoro stejně.
Doufám, že nedostanu od některých kamenem, ale taková ,,větší" káva se mi sem tam povede a rozhodně to není důvod ji lít do dřezu. Konec:)
@ papun veľmi rozumne napísané. Objem kávy pre istotu ešte nemeriam vzhľadom na to že som začiatočník sa snažím aby nám to v prvom rade chutilo. Na druhej strane sa snažím neprekračovať 30 sekúnd.