Tamper Gaggia clasic plus

rady, poznatky, postřehy k přípravě kávy, především na espresso
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
Uživatelský avatar
simstriks
Příspěvky: 40
Registrován: stř 07. říj 2015 10:08:56
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Tamper Gaggia clasic plus

Příspěvek od simstriks »

Zdravím. Chci si koupit lepší tamper, než byl v balení (takový ten malý plastový). Mám tyto dvě misky.

1)http://www.kavovarydoplnky.cz/product/m ... andart-59/ (používám primárně) protože si dělám espresso jen sobě.
2)http://www.kavovarydoplnky.cz/product/m ... andart-61/ (používám méně).

Píšou, že průměr misky je 60mm. Jenže profil misky se ke dni zužuje... Tak nevím, zda volit třeba 58mm nebo radši méně.
Jaký průměr byste mi prosím doporučili, popř klidně přímo odkaz na něj? Našel jsem takovou o stránku https://www.bunacafe.eu/www/e-shop/pech ... nfigurator , kde si ho můžu udělat "sám"... co vy na to?

Díky moc
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Tamper Gaggia clasic plus

Příspěvek od j.bill »

Měl bys zvolit tamper podle vrchní části. Miska se většinou plní po vrch kávou a ta se pak tamperem zmáčkne o cca 5 mm +-. V tom kónusu se to automaticky upěchuje. Pokud bys zvolil tamper menší než 58 mm, nebude to u okrajů dobře upěchované a utvoří se tam kanálky, kudy voda rychle proteče a neprostoupí kávou uprostřed misky.
Ideální je změřit průměr tak těch 5-8 mm pod okrajem a nechat si podle toho udělat tamper "na míru". Na karla to není ono. ;)
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Odpovědět

Zpět na „k přípravě kávy“