
jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 450
- Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
- bydliště: Jablunkov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
Mě se osvědčilo to co má manželka zrovna v ledničce 

Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
- cool_point
- pokročilý
- Příspěvky: 83
- Registrován: sob 22. lis 2008 10:08:24
- bydliště: Handlová/Prievidza (31) SR
- kávovar:
- mlýnek:
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
Ja polotučné Pilos s Lídla. Dnes som penil včera otvorené.
//ešte upresním UHT /trvanlivé/.
//ešte upresním UHT /trvanlivé/.
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
Tak mám konečne doma dve Mottovidlá, 35cl a 25cl, cez víkend otestujem a dám vedieť, či fungujú

Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- Ostmes
- více pokročilý
- Příspěvky: 355
- Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
- bydliště: Vysočina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
Tak to pak musí být mikropěna i bez Jaru. :-D
Jaký je rozdíl oproti klasickým nerez konvičkám za 130kč?
Kromě vysokého lesku a trošku vypasovanějšího těla?
Jaký je rozdíl oproti klasickým nerez konvičkám za 130kč?
Kromě vysokého lesku a trošku vypasovanějšího těla?
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
Tvar, "zobáčik" a viac antikora. Viac po víkende.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 450
- Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
- bydliště: Jablunkov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
Ostmes píše:Jaký je rozdíl oproti klasickým nerez konvičkám za 130kč?



Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
Cenu neprezradím (ale 130Kč to nebolo, tak veľa by som za to nedal
).

Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- Ostmes
- více pokročilý
- Příspěvky: 355
- Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
- bydliště: Vysočina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
Odhaduji 40 Slovenských Euro..
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 118
- Registrován: pon 15. zář 2008 18:56:58
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
euro jako euro 

- xjurasek
- začátečník
- Příspěvky: 68
- Registrován: pát 05. zář 2008 21:52:51
- bydliště: Břeclav
- kávovar:
- mlýnek:
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
tak už nás nenapínej 

-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 520
- Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
- bydliště: Brno
- kávovar:
- mlýnek:
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
Taky jsem napjatej jak starý kšandy. Odkud a za kolik? Třeba by se nás sešlo víc a bylo levnější poštovné. Mléko sice do kafe nemusím, ale jsem pro každou špatnost a rád se připojím do soutěže " O bláto na kluzišti, aneb nejlepší latte art od mlékového ignoranta". Tedy ode mne. A když už konvičku, tak jedině Moto widlo! Ať se nemám na co vymlouvat, tedy na tvar a velikost konvičky, a v plné kráse se odhalí obě ruce levé.
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 278
- Registrován: čtv 28. úno 2008 10:04:39
- bydliště: Praha, ČR
- kávovar:
- mlýnek:
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
pokud by se vas seslo vic, tak se muzem domluvit na nejake lepsi cene ... ale 140 Kc za Motta konvicku urcite necekejte:) potreboval bych to vedet ale co nejdrive, posilam objednavku tento tyden ... klidne napiste PM s velikosti (350ml, 500ml, 750ml) a mnozstvim, odepisu v pondeli pribliznou cenu ...
- Ostmes
- více pokročilý
- Příspěvky: 355
- Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
- bydliště: Vysočina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
Dík za nabídku,
uvažuji o delším steam wandu k Ranciliu (viz. model 2009), takže rozpočet je již na Q1 určen. Jakmile se rozhodnu o účinkování na Latte art JAM II. III ... tak snad. Zatím trénuji s konvičkou za 130kč Železářství u Krupičků.....
uvažuji o delším steam wandu k Ranciliu (viz. model 2009), takže rozpočet je již na Q1 určen. Jakmile se rozhodnu o účinkování na Latte art JAM II. III ... tak snad. Zatím trénuji s konvičkou za 130kč Železářství u Krupičků.....
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
Neviem, koľko stáli kanvičky, faktúru nemám, ak sa dostanem tohto roku do Talianska, tak pozriem. Na webe výrobcu je 25cl za 27,33€ a 35cl za 28,48€.
Niečo som potestoval, kvôli nedostatku času len s tou 35cl. Chce to trocha iný prístup pri výrobe mikropeny, najskôr sa mi podarila dvakrát makropena, potom to už šlo. No ale maľuje sa s tým fakt o dosť jednoduchšie ako s tou predošlou kanvičkou (tá nemala klasický zobáčik).
Ešte jedna vec - zdá sa mi, že mlieko v tejto kanvičke v mrazáku skôr chladne, možno práve kvôli hrubším stenám z antikora.
Niečo som potestoval, kvôli nedostatku času len s tou 35cl. Chce to trocha iný prístup pri výrobe mikropeny, najskôr sa mi podarila dvakrát makropena, potom to už šlo. No ale maľuje sa s tým fakt o dosť jednoduchšie ako s tou predošlou kanvičkou (tá nemala klasický zobáčik).
Ešte jedna vec - zdá sa mi, že mlieko v tejto kanvičke v mrazáku skôr chladne, možno práve kvôli hrubším stenám z antikora.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
(sorry, je to bez diakritiky.... nejsem v Cechach a ani nemam ceskou klavesnici)
Hodne lidi si tu neni jisto jake mleko je k naslehani Latte cream nejlepsi... 0,1%?1,5%? 3,5%?
lidi nereste to, protoze je to uplne jedno -> podil tuku v mleku nehraje v priprave kvalitni latte cream naprosto zadnou roli, mleko musi byt homogenizovane - nic vic, nic min
Nejdulezitejsim bodem k priprave latte cream, ktera se da pouzit pro Latte art je dosahnout spravne teploty mleka, ktera je pro kvalitni cream klicovym bodem a to je 60-65°C, max 70°C coz je horni hranice a je to uz skoro moc (pro zkusene baristy je lehke poznat tu spravnou teplotu pouhym kontaktem ruky na kovnicce)... kvalitni latte creme se pak krasne leskne a daji se s ni delat divy
s tim souvisi dalsi bod a to: jakou konvicku na pripravu pouzit? takze...
1. pouze a jedine konvicky z uslechtile oceli! neni to proto, ze hezky vypadaji, je to proto, ze maji vyborne tepelne vlastnosti, ktere jsou velmi dulezite k vytvoreni latte cream...
2. konvicky s kuzelovitym tvarem - to kvuli rotaci a vubec dobremu pohybu mleka v konvicce
3. konvicky s hlubokym vyustenim nebo jak se tomu cesky nadava (sorry, ziju uz 5 let v zahranici, tak mi obcas nejaky to slovicko vypadne), no proste takovy to vyvedeni kudy to pak tece ven.
Takze pokud chcete nejake slusne vysledky, zapomente na hlinikove a jine bazmeky a poridte si poradnou konvicku.
Nejlepsi konvicka vubec (jen pro fajnsmekry): http://jura-impressa.cz/produkt/alessi- ... a-latteart
Good luck&Have a fun!
Hodne lidi si tu neni jisto jake mleko je k naslehani Latte cream nejlepsi... 0,1%?1,5%? 3,5%?


Nejdulezitejsim bodem k priprave latte cream, ktera se da pouzit pro Latte art je dosahnout spravne teploty mleka, ktera je pro kvalitni cream klicovym bodem a to je 60-65°C, max 70°C coz je horni hranice a je to uz skoro moc (pro zkusene baristy je lehke poznat tu spravnou teplotu pouhym kontaktem ruky na kovnicce)... kvalitni latte creme se pak krasne leskne a daji se s ni delat divy

s tim souvisi dalsi bod a to: jakou konvicku na pripravu pouzit? takze...
1. pouze a jedine konvicky z uslechtile oceli! neni to proto, ze hezky vypadaji, je to proto, ze maji vyborne tepelne vlastnosti, ktere jsou velmi dulezite k vytvoreni latte cream...
2. konvicky s kuzelovitym tvarem - to kvuli rotaci a vubec dobremu pohybu mleka v konvicce
3. konvicky s hlubokym vyustenim nebo jak se tomu cesky nadava (sorry, ziju uz 5 let v zahranici, tak mi obcas nejaky to slovicko vypadne), no proste takovy to vyvedeni kudy to pak tece ven.
Takze pokud chcete nejake slusne vysledky, zapomente na hlinikove a jine bazmeky a poridte si poradnou konvicku.
Nejlepsi konvicka vubec (jen pro fajnsmekry): http://jura-impressa.cz/produkt/alessi- ... a-latteart
Good luck&Have a fun!
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
Nie som vôbec odborník na prípravu mlieka, no aj tak si trúfnem oponovať. Myslím, že aj na tuku záleží, napr. polotučné mlieko (1,5% tuku) pení viac ako plnotučné (3,5%), zato ťažšie sa z polotučného vyrobí kvalitná mikropena. Netvrdím, že je to nemožné, no je to ťažšie. Ja osobne mám vždy problém, keď po nejakom mesiaci používania jedného druhu mlieka prejdem na iný (myslím obsah tukov).macfinn75 píše: podil tuku v mleku nehraje v priprave kvalitni latte cream naprosto zadnou roli, mleko musi byt homogenizovane - nic vic, nic min![]()
Čo sa týka toho ostatného - "slušný výsledok" je dosť relatívny pojem. Profesionál vyžaduje asi niečo iné ako domáci nadšenec s malou Gaggiou, ja osobne som dosiahol nejaké čmáranice aj bez kanvičky v cene môjho kávovaru, a jednoducho mi to stačí. Áno, s Mottou je to lepšie, jednoduchšie, no nemá to pre mňa hodnotu 30€. To si radšej za to kúpim kilo kvalitnej kávy a mlieko budem robiť hoci aj v hliníkovom bazmeku. (Mimochodom, v čom má tá ušľachtilá oceľ lepšie tepelné vlastnosti ako napr. hliník?)
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
Mam za sebou nekolik barista kurzu poradane Lavazzou (posledni jsem absolvoval minuly tyden v Nemecku ve Frankfurtu n/M., kde je centrala Lavazzy pro stredni Evropu) a za barem se pohybuju uz peknou radku let, takze tu jen tak neplacam do vetru, snazim se pomoci osvetlit par basic infos o naslehani mleka...
tuk nehraje zadnou roli, zadne mleko nepeni vic nebo min, je to jen otazka techniky *jak spravne penit* a umeni zastavit na pozadovane teplote 60-65°C.. obsah tuku nehraje zadnouuuuuu roli
A ano, uslechtila ocel (idealni material pouzivany na kovicky je 18/10) ma mnohem lepsi tepelne vlastnosti nez hlinik. Minimalne v nasem pripade na naslehani mleka
. Kvalitni konvicka se da poridit uz za 9,99Euro... idealni prumer pro zacatecniky je napr. zde: http://www.coffeeshop.de/cgi-bin/coffee ... /724&2D587.
tuk nehraje zadnou roli, zadne mleko nepeni vic nebo min, je to jen otazka techniky *jak spravne penit* a umeni zastavit na pozadovane teplote 60-65°C.. obsah tuku nehraje zadnouuuuuu roli
A ano, uslechtila ocel (idealni material pouzivany na kovicky je 18/10) ma mnohem lepsi tepelne vlastnosti nez hlinik. Minimalne v nasem pripade na naslehani mleka

- xjurasek
- začátečník
- Příspěvky: 68
- Registrován: pát 05. zář 2008 21:52:51
- bydliště: Břeclav
- kávovar:
- mlýnek:
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
ale určitě záleží na síle páry ne? Pokud nemáte dost výkonný stroj který dává jen malé množství páry tak s tím asi mircofoam neuděláte. Já osobně mám přístroj s tím plastovým bazmekem takže jako buď mám levé ruce nebo slabý přístroj
ale výsledek je vždy pěna do koupele, kdy hořejšek je našlehaný a na spodu je jen horké mléko
a když sundám ten plastový bazmek, tak se to nenapění vubec jen je ohřívá mléko párou. 



- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
A ja mám pár kurzov na malých domácich kávovaroch poriadaných samým sebou a tvrdím, že na obsahu tuku záleží a začiatočník urobí skôr mikropenu na plnotučnom mlieku ako na nízkotučnom (s "makropenou" je to zase opačne).macfinn75 píše: Mam za sebou nekolik barista kurzu poradane Lavazzou (posledni jsem absolvoval minuly tyden v Nemecku ve Frankfurtu n/M., kde je centrala Lavazzy pro stredni Evropu) a za barem se pohybuju uz peknou radku let, takze tu jen tak neplacam do vetru, snazim se pomoci osvetlit par basic infos o naslehani mleka...
tuk nehraje zadnou roli, zadne mleko nepeni vic nebo min, je to jen otazka techniky *jak spravne penit* a umeni zastavit na pozadovane teplote 60-65°C.. obsah tuku nehraje zadnouuuuuu roli
No to si už písal, ale v čom má lepšie tepelné vlastnosti, kvôli čomu na tom tak záleží? Ako som už písal, nie som odborník a vyšľahal som mlieko aj v smaltovanom hrnčeku či sklenom pohári (hliníkový bazmek nemám).macfinn75 píše:A ano, uslechtila ocel (idealni material pouzivany na kovicky je 18/10) ma mnohem lepsi tepelne vlastnosti nez hlinik. Minimalne v nasem pripade na naslehani mleka.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku
Hnup: nejsem tu, abych se hadal
Chtel jsem jen osvetlit par zakladnich info a nehodlam nikomu vnucovat sve profesionalni zkusenosti a poznatky. Takze pokud veris, ze nektere mleko je lepsi, ver si tomu nebo ne, tvoje vec.
Ohledne toho materialu konvicky, zde je citace z Prirucky Espressa od Lavazzy:
••• Rozhodujici pro spravne zahrati a napeneni mleka je material, forma a velikost konvicky. Z hygienickych a casovych duvodu a predevsim diky vlastnostem tepelne vodivosti je optimalni material na konvicku uslechtila ocel 18/10. Je velmi dulezite, aby byl material silnejsi nez 1mm. Diky tomu dosahne mleko pozadovane teploty 60-65°C rychleji a my mame vice casu mleko emulgovat. Jakekoliv jine materialy (kovy, porcelan aj.) zpusobuji krehkost a nepravidelnou tepelnou vodivost, zabranujici vytvoreni kvalitni latte cream. •••
Mleko naslehas v podstate v cemkoliv, otazka je v jake kvalite a jak rychle. U creamu z porcelanu, hliniku a jinych *bazmeku* nikdy nedosahne kvality jako z uslechtile oceli.
xjurasek: samozrejme zalezi na sile, materialu a kvalite trysky, o tom jsem se nezminoval, protoze to je snad naprosta samozrejmost. Idealni je kovova tryska se tremi dirkami (s jednou to jde taky dobre). Plastove nastavce a gumove casti na pace nam nas ukol naslehat kvalitni cream bohuzel stezuji, ale jde to taky. Sila trysky je rozhodujici. Na prumerne trysce s pouzitim spravne techniky naslehavani by nemel cely proces naslehavani trvat dele nez 15 sekund.

Chtel jsem jen osvetlit par zakladnich info a nehodlam nikomu vnucovat sve profesionalni zkusenosti a poznatky. Takze pokud veris, ze nektere mleko je lepsi, ver si tomu nebo ne, tvoje vec.
Ohledne toho materialu konvicky, zde je citace z Prirucky Espressa od Lavazzy:
••• Rozhodujici pro spravne zahrati a napeneni mleka je material, forma a velikost konvicky. Z hygienickych a casovych duvodu a predevsim diky vlastnostem tepelne vodivosti je optimalni material na konvicku uslechtila ocel 18/10. Je velmi dulezite, aby byl material silnejsi nez 1mm. Diky tomu dosahne mleko pozadovane teploty 60-65°C rychleji a my mame vice casu mleko emulgovat. Jakekoliv jine materialy (kovy, porcelan aj.) zpusobuji krehkost a nepravidelnou tepelnou vodivost, zabranujici vytvoreni kvalitni latte cream. •••
Mleko naslehas v podstate v cemkoliv, otazka je v jake kvalite a jak rychle. U creamu z porcelanu, hliniku a jinych *bazmeku* nikdy nedosahne kvality jako z uslechtile oceli.
xjurasek: samozrejme zalezi na sile, materialu a kvalite trysky, o tom jsem se nezminoval, protoze to je snad naprosta samozrejmost. Idealni je kovova tryska se tremi dirkami (s jednou to jde taky dobre). Plastove nastavce a gumove casti na pace nam nas ukol naslehat kvalitni cream bohuzel stezuji, ale jde to taky. Sila trysky je rozhodujici. Na prumerne trysce s pouzitim spravne techniky naslehavani by nemel cely proces naslehavani trvat dele nez 15 sekund.