Umačkání kávy v páce

rady, poznatky, postřehy k přípravě kávy, především na espresso
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
Uživatelský avatar
Miri
více pokročilý
Příspěvky: 186
Registrován: pát 29. kvě 2009 15:06:10
bydliště: Bratislava
kávovar: IZZO ALEX DUETTO
mlýnek: Mazzer Mini

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od Miri »

Väčšinou sa na fórach uvádza tlak pre tampovanie 5 pounds – teda v prepočte približnie 3 atm, čo zodpovedá približne sile 10 kp na tamper. Teda porovnateľná sila ako zdvihnúť 10 l vedro (plastove) vody. Je však zaujímavé, že taliansky národný inštitút pre espresso (IENI) pri podmienkach prípravy "talianskeho espressa" vôbec tampovanie ako parameter neuvádza. Pre zaujímavosť sú tam len:
• hmotnosť pomletej kávy 7 g ± 0,5
• výstupná teplota vody na sprche 88°C ± 2°C
• teplota kávy v šálke 67°C ± 3°C
• použitý tlak vody 9 atm ± 1
• čas extrakcie 25 s ± 2,5 s
• viskozita kávy pri 45°C > 1,5 mPa.s
• celkový obsah tuku > 2 mg/ml
• obsah kofeínu < 100 mg/šálku
• objem kávy vrátane cremy 25 ml ± 2,5

Osobne si myslím, že hrubšie mletie a extra silné tampovanie nie je správna cesta. Skôr mám pocit, že tampovanie má zabezpečit len rovnomernú distribúciu pomletých zrniek - čiastočiek kávy a vytesnenie prebytočných prázdnych priestorov. Nejaká dodatočná násilná deštrukcia hrán zrniek mletej kávy prehnanou silou tampovanie nie je žiadúca..
Uživatelský avatar
Bajbic
Příspěvky: 1
Registrován: stř 16. lis 2011 11:05:12
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od Bajbic »

2 kávy = měním 2x náplň v páce, nejde tam toho šoupnout 2x tolik a udělat z toho 2 kávy. No nejde - jde, ale pak ta druhá káva už bude celkem jetá :grin: Když jsem kdysi dělal v kavárně, kde jsme měli kávovar Jura a tohle bych udělal, šéf by mě na místě vyhodil, a to neby žádný kávový pedant. Co se týče toho pěchování, tak mělo my to brai celkme od oka. Ani moc ani málo. Měli jsme sice zváštní lžičku pro 1 porci, ale jak už tu někdo říkal, různě pomletá káva vyžaduje různou míru pěchování. Chce to prostě získat cit ;)
Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od Redmann »

Keď robíš 2 kávy z dvojnásobnej dávky, nechávaš predsa naraz tiecť do dvoch šálok. Robiť najprv jednu a potom ešte ďalšiu by bolo zverstvo.
pedro13
více pokročilý
Příspěvky: 450
Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
bydliště: Jablunkov
kávovar:
mlýnek:

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od pedro13 »

Aha,tak to bylo myšleno :?: ,já totiž původně ten předchozí příspěvek nějak nechápal
Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od hnup »

No ja ten príspevok nechápem stále, ale ja som hňup, tak čo...

Ešte malú poznámku k tej "norme" pre talianske espresso: 7g kávy. Asi práve kvôli tomu obsahuje väšina talianskych espresso zmesí veľkú časť robusty...
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Uživatelský avatar
FANDA
více pokročilý
Příspěvky: 170
Registrován: stř 31. pro 2008 15:47:53
bydliště: Praha 4
kávovar: Gaggia Baby Twin
mlýnek: ruční Zassenhaus, Macap M5D, Nuova Simonelli Mythos

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od FANDA »

To hnup: přesně tak to je. Směs obsahující robustu => espresso ze 7g kávy (většinou).
Proto se také doporučuje v případě výběrových káv zvýšit gramáž kávy na porci.
Uživatelský avatar
Miri
více pokročilý
Příspěvky: 186
Registrován: pát 29. kvě 2009 15:06:10
bydliště: Bratislava
kávovar: IZZO ALEX DUETTO
mlýnek: Mazzer Mini

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od Miri »

Určite treba množstvo kávy prispôsobiť použitej miske a káve. Uvedené to bolo pre zaujímavosť hlavne z toho dôvodu, že v tej svojej norme vôbec neuvádzajú silu tampovania.
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od hnup »

Ja som len chcel povedať, že tá ich norma je na ...
Naposledy upravil(a) primacafe dne pát 25. lis 2011 23:37:40, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Na dvě věci
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Uživatelský avatar
TermiX
Příspěvky: 48
Registrován: pon 11. říj 2010 15:39:47
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od TermiX »

Ahoj, přišel jsem s pár vylepšováky. Některé mohou být na nic, jiné by mohly být fajn. Co si o nich myslíte?

nové nástroje:
- bambusová grilovací jehla
- korková podložka pod hrnec

a) ostrou stranu bambusové jehly používám k rozbíjení hrudek přímo v zásobníku umleté kávy
b) tupou stranu jehly používám k vyškrábnutí zbytku namleté kávy z štěrbiny v Rockym
c) samotnou jehlu pak používám k levelování (takový alternativní WEISS)
d) korek používám k tomu, že do něj několikrát jemně udeřím naplněným portafillerem, pročež nemusím tolik tampovat

... názory?
Uživatelský avatar
kubad
více pokročilý
Příspěvky: 190
Registrován: čtv 17. lis 2011 21:43:44
bydliště:
kávovar: Rocket Cellini Evoluzione V2
mlýnek: Fiorenzato F4E Nano

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od kubad »

používám špejli, ale jinak naprosto souhlas, no a s tím dolováním sem naštestí pořídil NoDoser :D
tak sem do toho spadl taky :D
Uživatelský avatar
Meescha
Příspěvky: 44
Registrován: pát 30. črc 2010 14:46:22
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od Meescha »

TermiX: Na vyšťourání kávy používám brčko, ono se mi do té mé obludy blbě leze a pokud člověk ladí hrubost mletí, není ideální, aby zůstávalo několik gramů v přepadové komoře (či jak to nazvat). Weisse nepoužívám, nejsem si jistý efektem, ostatně mlýnek nehrudkuje a namletou kávu utampuji buď tak, jak ji tam nasypu, nebo trochu rozhodím prstem. Připravuji se o lepší výsledky?
Uživatelský avatar
Sinpa
více pokročilý
Příspěvky: 115
Registrován: čtv 12. úno 2009 15:47:32
bydliště: Zbůch
kávovar: Rancilio Silvia BC, PID Auber
mlýnek: Niche Zero

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od Sinpa »

Kód: Vybrat vše

http://clean-machine.com.au/Tamping_Station-_Exclusive_Beech_-_Concept-Art.html
:shock: :)
Uživatelský avatar
zorin87
více pokročilý
Příspěvky: 101
Registrován: pon 21. úno 2011 17:54:51
bydliště: Boskovice
kávovar: Futura Kikka, Bialetti, Aeropress
mlýnek: Eureka Mignon

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od zorin87 »

Life is too short to drink bad coffee...
No matter how old you are!

...
Zkušenosti s: kávovarem La Scala Butterfly, Magister Stella Profesional, Jura Impressa C5, De'Longhi ESAM 3000 B Magnifica a s mlýnky Macap M2M, Eureka Mignon Perfetto, Krups GVX242, Eta 0066 (80. léta) :)
Uživatelský avatar
Galina
pokročilý
Příspěvky: 96
Registrován: čtv 14. črc 2011 14:01:50
bydliště: Plzeň
kávovar: Catler ES 4050
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od Galina »

Jsem naprostý laik proti vám - mazákům, pokaždé mně vyjde jiný puk, protože výsledek záleží na mnoha věcech vám známých. Ale co vím jistě, že když mám špatně /moc najemno/ umleto, tak je zcela jedno, jaký tamper mám, protože ho nemohu použít, káva by prostě neprotekla vůbec. A taky jsem už někde na videu viděla, že tím plasťákem opravdu jen poklepanou kávu uhladí a výsledkem je super /či dobrá/ káva. No a taky tam pronesli, že tampování není důležité. Tak a teď mě můžete kamenovat, ale ujišťuji vás, že se tamperu osobně nevzdám, protože sám tamper se mně líbí /mámho od p. Konečného/ a tampování s ním patří k mému každodennímu rituálu s kávou.
Uživatelský avatar
zorin87
více pokročilý
Příspěvky: 101
Registrován: pon 21. úno 2011 17:54:51
bydliště: Boskovice
kávovar: Futura Kikka, Bialetti, Aeropress
mlýnek: Eureka Mignon

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od zorin87 »

Tady posílám spíš takový tip, vychytávku, jakou jsem si pořídil pěchovací stanici.. :)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Life is too short to drink bad coffee...
No matter how old you are!

...
Zkušenosti s: kávovarem La Scala Butterfly, Magister Stella Profesional, Jura Impressa C5, De'Longhi ESAM 3000 B Magnifica a s mlýnky Macap M2M, Eureka Mignon Perfetto, Krups GVX242, Eta 0066 (80. léta) :)
Uživatelský avatar
DeTT
více pokročilý
Příspěvky: 203
Registrován: ned 26. čer 2011 12:46:50
bydliště: Siluvky u Brna
kávovar:
mlýnek:

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od DeTT »

Moc pekne, koupene nekde nebo vlastnorucne vyrobene?
Uživatelský avatar
zorin87
více pokročilý
Příspěvky: 101
Registrován: pon 21. úno 2011 17:54:51
bydliště: Boskovice
kávovar: Futura Kikka, Bialetti, Aeropress
mlýnek: Eureka Mignon

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od zorin87 »

Vyrobené, ale né vlastnoručně. :) Bukové dřevo, lepidlo, soustruh, pilka... Nejdřív jsem chtěl nechat kamarádem vyrobit ten klasický, z 2mm nerezového plechu... Ale tento byl hotový dřív a slouží pěkně. Páka tam sedí, člověk ji ani nemusí přidržovat..
Life is too short to drink bad coffee...
No matter how old you are!

...
Zkušenosti s: kávovarem La Scala Butterfly, Magister Stella Profesional, Jura Impressa C5, De'Longhi ESAM 3000 B Magnifica a s mlýnky Macap M2M, Eureka Mignon Perfetto, Krups GVX242, Eta 0066 (80. léta) :)
Uživatelský avatar
Ostmes
více pokročilý
Příspěvky: 355
Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
bydliště: Vysočina
kávovar:
mlýnek:

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od Ostmes »

Pěkné. Uvažuji o nečem podobném.
Hezké....
Uživatelský avatar
FANDA
více pokročilý
Příspěvky: 170
Registrován: stř 31. pro 2008 15:47:53
bydliště: Praha 4
kávovar: Gaggia Baby Twin
mlýnek: ruční Zassenhaus, Macap M5D, Nuova Simonelli Mythos

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od FANDA »

No to se mi líbí, už jsem to někde viděl na jiném fóru a myslel si, že to je jen na odkládání PF. A vono je to na pěchování. Díky
dape
více pokročilý
Příspěvky: 480
Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
bydliště: Brno
kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
mlýnek: Eureka Libra

Re: Umačkání kávy v páce

Příspěvek od dape »

Chci se zeptat, když sháním tamper na Gaggiu (původně dodaný plastový o průměru 56.5mm), tak jaký je ideální průměr? Mají jak 57, 57.5 i 58mm. Záleží na tom? Záleží na profilu dna? Některé (celokovové) nemají spodek zcela rovný, ale je trochu ve tvaru hříbku, t.j. po napěchování by káva v páce měla jakoby trochu tvar "U". Spodek sprchy je ale rovný, vadí to nebo je to fuk? Dík.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „k přípravě kávy“