jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

rady, poznatky, postřehy k přípravě kávy, především na espresso
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
pedro13
více pokročilý
Příspěvky: 450
Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
bydliště: Jablunkov
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od pedro13 »

Ono to v tom nerezu mrzne docela rychle,pokud má konev přímý kontakt s výparníkem.
Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
xhonza
více pokročilý
Příspěvky: 118
Registrován: pon 15. zář 2008 18:56:58
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od xhonza »

primacafe píše:Řekl bych pro nás co to neumíme, je důležitá ta tryska. U některých kávovarů bývají na konci jen dírky, u jiných je plastový nástavec který zpěnění usnadňuje. Já tam mám jen ty dírky.
trysku na šlehání mléka mám oddělávací, má jednu dírku. Tryska je složena ze 2 dílů, jakoby na trysce byl ještě takový obal, který je delší asi o 1 cm. Bez tohoto obalu to nešlehá vůbec s ním jak kdy, ale většinou je pěna jen v části konvičky, zbytek je teplé mléko. Chci se zeptat, zda se dají sehnat náhradní trysky, např. s těma 3 dírkama.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od primacafe »

To záleží na provedení. Nebudu to popisovat. Hodím sem fotky různých provedení. Dnes na to nenajdu čas musím na cesty.
Ale neškodilo by, kdo má možnost nafotit parní trysku a dát to sem. Ať jsme zase chytřejší. Stačí jen foto, nemusí se k tomu ani nic psát.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
xhonza
více pokročilý
Příspěvky: 118
Registrován: pon 15. zář 2008 18:56:58
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od xhonza »

dám sem foto večer, teď nejsem doma. Ještě vyzkouším postup doporučeny v tomto tématu
xhonza
více pokročilý
Příspěvky: 118
Registrován: pon 15. zář 2008 18:56:58
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od xhonza »

tryska na pěnění mléka z presovače La Pavoni Buondi
tryska1_.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
xhonza
více pokročilý
Příspěvky: 118
Registrován: pon 15. zář 2008 18:56:58
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od xhonza »

Tak to je prozatím jedno z mých nejlepších výtvorů :), zatím nic extra. Pěna se mi podaří občas. Pokud použiji ke šlehání jen část trysky vlevo (předchozí odpověď), tak to nenašlehám vůbec, když to použiji kompletní, tak se to občas podaří, ale zdaleka ta pěna není taková, jak by měla být.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
mila001
více pokročilý
Příspěvky: 188
Registrován: úte 19. srp 2008 22:29:25
bydliště: Roudnice n.Labem
kávovar: Vibiemme Domobar,Lelit PL 41TEM, Gaggia Baby Class
mlýnek: Ascaso I-Steel,Nemox

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od mila001 »

No určitě to neni špatná práce jen tak dál.
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od hnup »

Mne sa dnes konečne podarilo nafotiť ako-tak použiteľné macchiato. Na to, že som to robil kanvičkou bez "zobáčika" a do pohára na espresso (70ml) to celkom ujde.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Uživatelský avatar
Vaseq
více pokročilý
Příspěvky: 117
Registrován: pon 31. bře 2008 19:18:41
bydliště: Severní Čechy
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od Vaseq »

Na co ta skromnost, já bych hodnotil jako velice povedené, zvlášť při uvážení objemu šálku :ok:
Uživatelský avatar
arny71
více pokročilý
Příspěvky: 253
Registrován: stř 26. bře 2008 1:07:14
bydliště: Jižní Morava
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od arny71 »

Na to že jsi hňup, jsi poměrně šikovný... ;)

Velmi hezké, na tohle zatím opravdu nemám.
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od hnup »

Vaseq píše:Na co ta skromnost...
Rodičia ma k tomu viedli od malička (preto som teraz za hňupa, v tejto dobe sa to akosi nenosí :-)).
Ďakujem za uznanie. Ono to chce len trochu potrénovať. No je rozdiel, keď to niekto robí v kaviarni jedno za druhým, ako ja doma raz za pár dní. Dal som to ako príklad, že keď to dokáže hňup, tak to musí dokázať každý.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
xhonza
více pokročilý
Příspěvky: 118
Registrován: pon 15. zář 2008 18:56:58
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od xhonza »

Moc pěkné machiato, hned bych si dal. Na to zatím taky nemám. Snad se k tomu dopracuji.
Uživatelský avatar
GSX 1400
začátečník
Příspěvky: 64
Registrován: stř 26. bře 2008 16:55:51
bydliště: Náchod
kávovar: Lelit PL41PLUS
mlýnek: ASCASO I-steel

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od GSX 1400 »

Moc pěkné. :tany: Zkoušel jsem to,ale absolutně jsem vyhořel.Spotřeboval bych litry a litry mléka. A to se mně nechce investovat.Budu se kochat Vašimy výtvory.
Uživatelský avatar
cool_point
pokročilý
Příspěvky: 83
Registrován: sob 22. lis 2008 10:08:24
bydliště: Handlová/Prievidza (31) SR
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od cool_point »

Možno sa to niekde spomínalo, ale tu som to nevidel.
Nebolo by lepšie zmiešať mlieko so smotanou na šľahanie? Určite by sa lepšie spenilo, len neviem či by to nebolo až moc našľahané, zrejme by tam nebola microfoam...
Ak to niekto skúšal, sem s tým, ak nie a budem mať doma stroj, tak to určite skúsim...
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od primacafe »

Od lidí kteří to umí jsem slyšel, že jde našlehat každé mléko a není v tom rozdíl i sojové.
Mě sice taky né, ale nevymýšlím ptákoviny.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
marab
začátečník
Příspěvky: 71
Registrován: pon 12. kvě 2008 19:36:59
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od marab »

Hele já jsem si včera málem uřízl ostudu. Přijela návštěva, já chtěl udělat dvě kapučína. Vezmu mlíko a začnu lehce brblat, že manželka nekoupila Tatru, na kterou jsem zvyklý, ale koupila něco v Lidlu. Mrsknu to pod trysku a pěním pěním...a nic. Prostě jsem to nenapěnil ani kdybych se roztrhal. Takže jsem manželce poděkoval, že ušetřila 4Kč na litru mlíka a já díky tomu neudělal pěnu.
Mlíko jsem z konvičky vylil, nalil ho tam znovu a pokus č.2. Najendou jsem udělal nádhernou pěnu jako na jakémkoliv jiném mlíku. Takže můžu potvrdit, že to není v mlíku, ale je to v rukách :lol:
Těším se na chvíli, kdy udělám pěnu kdykoliv a z čehokoliv :grin:
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od hnup »

Ja som tiež raz kúpil plnotučné mlieko z Lidlu (výrobca Olma), výsledok je o pár príspevkov vyššie v galérii.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od David »

Já nenapěném, ani kdybych se rozkrájel ... :roll:
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Uživatelský avatar
Palo
Příspěvky: 27
Registrován: úte 14. říj 2008 18:50:44
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od Palo »

Jako naprostý amatér ve šlehání nevyhledávající mléko v kávě se mi nejvíce osvědčila normální pokojová teplota,spíše užší a vyšší konvička či nádoba,trysku zanořit tak do poloviny výšky hladiny,pára po iniciálním puštění mimo mléko naplno,pak přerušit,počkat chvilku na dohřátí v bojleru a znovu.Mívám velmi pěknou hustou pěnu,vyfotím,jak se k tomu dostanu...

Finty s vytvářením víru mléka nezvládám,s namrazenou konvičkou mám výsledky špatné - důvod je ale určitě to, že to prostě neumím, věřím,že zkušení borci mají takto výborné výsledky.
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od hnup »

Palo píše:Mívám velmi pěknou hustou pěnu...
No predpokladám, že s tým rozetu neurobíš. Dosiahnuť hustú penu nie je problém, s nejakým zázrakom ako panarello už vôbec nie. Ale vytvoriť dobrú mikropenu a naliať ju tak, aby z toho niečo bolo, tak to už chce trochu cviku.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Odpovědět

Zpět na „k přípravě kávy“