jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

rady, poznatky, postřehy k přípravě kávy, především na espresso
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
Uživatelský avatar
Palo
Příspěvky: 27
Registrován: úte 14. říj 2008 18:50:44
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od Palo »

Jaký mají průměr bublinky v mikropěně? Jsou to mikrometry :-) ????
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od hnup »

Áno.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Uživatelský avatar
Maroslav
více pokročilý
Příspěvky: 201
Registrován: čtv 17. led 2008 22:50:29
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od Maroslav »

Ty bublinky jsou tak mikroprťavý, že vlastně ani nejsou vidět. Někde jsem viděl pěkné přirovnání, že to "našlehané mléko má konzistenci podobnou jako bílá barva",...takže asi takhle.
Nikdo nemá absolutní pravdu, ale každý má právo na vlastní názor.
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od David »

Klasik, nebo Primalex? To je kruciální rozdíl...! 8-)
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
b767
Příspěvky: 3
Registrován: ned 23. lis 2008 22:48:58
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od b767 »

Dobrý den,
začínám pracovat s kavovarem Gaggia Baby Twin (nemám žádné předchozí zkušenosti), poctivě jsem přečetla téměř celé forum, ale mám problem, na který bych potřebovala radu. Snažím se učit šlehání mléka pro capuccino, ale mléko má ošklivý zápach jako po umělé hmotě, je to jen proto ze kavovar je nový ? Pokud ano, po kolika použitích by to mohlo zmizet ? Nebo je jiný fígl jak se toho zbavit ?
xhonza
více pokročilý
Příspěvky: 118
Registrován: pon 15. zář 2008 18:56:58
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od xhonza »

Problém by mohl být v gumovém těsnění ve spoji trubky a trysky (pokud tam je). Měl jsem doma vodovodní baterii, kam pod sítko patří gumové těstnění, to originál těsnění (černá tvrdá guma) pěkně smdělo, chvíli mi trvalo, než jsem to objěvil. Zápach byl cítit po každém napuštění vody do sklenice. Nakonec jsme to těsnění vyhodil. Nebo bych ještě zkusil propláchnout potrubí na páru. Na mém presovači když zapnu čudlík na preso a zároveň povolím páku na páru, tak teče horká voda z trysky na páru.
pedro13
více pokročilý
Příspěvky: 450
Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
bydliště: Jablunkov
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od pedro13 »

O smrdících plastech jsem už před časem někde četl,ale byl to problém nějakého levného čínsko-německého jakožepresovače.
Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
b767
Příspěvky: 3
Registrován: ned 23. lis 2008 22:48:58
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od b767 »

xhonza píše:Problém by mohl být v gumovém těsnění ve spoji trubky a trysky (pokud tam je). Měl jsem doma vodovodní baterii, kam pod sítko patří gumové těstnění, to originál těsnění (černá tvrdá guma) pěkně smdělo, chvíli mi trvalo, než jsem to objěvil. Zápach byl cítit po každém napuštění vody do sklenice. Nakonec jsme to těsnění vyhodil. Nebo bych ještě zkusil propláchnout potrubí na páru. Na mém presovači když zapnu čudlík na preso a zároveň povolím páku na páru, tak teče horká voda z trysky na páru.
Zkusila jsem pouštět i samotnou páru, horkou vodu, vše několikrát, zatím žádný posun, dnes mi poradil známý vyzkoušet ponoření plastového dílu z trysky na chvili do octového roztoku, tak nevím.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od primacafe »

Na smrdící plastové díly, hlavně trysky na pěnění mléka si naříká víc lidí. Kdo ví co je v tom plastu za svinstvo. S octem bych zacházel dost obezřetně, některé plasty jsou schopné si jeho chuť zachovat dost dlouho. Aby to našlehaný mlíko nechutnalo jako našlehaný ocet.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
mila001
více pokročilý
Příspěvky: 188
Registrován: úte 19. srp 2008 22:29:25
bydliště: Roudnice n.Labem
kávovar: Vibiemme Domobar,Lelit PL 41TEM, Gaggia Baby Class
mlýnek: Ascaso I-Steel,Nemox

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od mila001 »

Proto je lepší žádné mléko nepěnit a udělat si pořádný presso.
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od primacafe »

Nebudeme dráždit, ale já taky nepěním ani nemlíkuju. Kafe má být kafe.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od David »

Nejlepší do presa dolejt studený mlíko, pak se to hned pít. :ugeek:
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Uživatelský avatar
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5542
Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od primacafe »

Já můžu pít prresso hned od kávovaru.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Uživatelský avatar
Ostmes
více pokročilý
Příspěvky: 355
Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
bydliště: Vysočina
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od Ostmes »

2-czech píše: Moje technika na Gaggii Evolution:

1. sundat ten plastikovy nastavec a nechat jen ten horni s malou dirkou
2. po udelani shotu espressa zapnout paru a pockat dokud neuslysite cerpadlo (cca 30 s) - nesmi se objevit zelene svetlo!!!
3. zacnete agresivne penit a tocit mleko
4. po cca 10 s, kdy se teplota zvedne na 37-40°C (v ruce to poznate nahlou zmenou teploty na vlaznou), vypnete paru
5. pockejte 10 s a znovu dejte plny kotel a tocte, tocte, tocte do 70C
6. vysledkem je mikropena bez bublin, konzistence bile barvy, ted uz jen nalit....

a pak uz jen trenovat trenovat:)
Obrázek
Ahoj,

muzu se zeptat na bod 3?
Nez otevru dalsi litr mleka, chtel bych se ujistit zda pri bodu 3. ma v konvicce vznikat tez vír.
Dle navodu z vaseho blogu je pouze zminka o typickem tss..tss, avsak neni jasne jak agresivne mam mleko tocit. Dle popisu zde na foru by tento krok mel byt agresivni peneni, takze tez plny kotel.
Muzes to, ci nekdo ze ctenaru, ujasnit?

Dik
Ostmes
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od hnup »

Tss tss a zároveň točiť mlieko. Pri tom ďalšom točení (bod 5) musí ísť tryska hlbšie, teda točiť, ale už nie tss tss.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
xhonza
více pokročilý
Příspěvky: 118
Registrován: pon 15. zář 2008 18:56:58
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od xhonza »

nevíte někdo jestli má vliv koncovka trysky na našlehání mlíka? U mýho Pavoni (viz foto trysky o pár listů zpět) mlíko v první fázi hodně nabývá na objemu téměř dvojnásobně a dělají se větší bublinky, který potom postupně začnou ubývat. Ve výsledku tam pár bublin zbyde a musim to hodně sklepávat. Našlehat se to občas podaří, někdy tam ale jsou větší bubliny, což se projeví tak, že to se ta pěna neponoří, ale drží na povrchu a tudíž s tím nelze vytvořit late art.

myslíte si, že by pomohla výměna trysky? např. na různých videí s Rancilio Silvia jsem viděl jak se mlíko jen víří a nakonec pěkně zhoustne.
Dají se trysky sehnat někde u nás? Popř. nemáněkdo doma plonkovní na vyzkoušení ;)
Uživatelský avatar
cool_point
pokročilý
Příspěvky: 83
Registrován: sob 22. lis 2008 10:08:24
bydliště: Handlová/Prievidza (31) SR
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od cool_point »

Áno tryska má veľký dopad, na správnu micropenu /microfoam/. Asi robíme chybu a nechávame až veľmi robiť tssst tssst...
Dnes večer vyskúšam viacej ponoriť a menej tssst... :)
pedro13
více pokročilý
Příspěvky: 450
Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
bydliště: Jablunkov
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od pedro13 »

Já když to nechám dělat pořádně tsss,tak z toho mám akorát spoustu makropěny na hladině.
Když to ponořím o něco málo víc,tak aby to je občas dělalo ts.....ts...tak je to OK.
Možná bude problém tam.
Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
Uživatelský avatar
cool_point
pokročilý
Příspěvky: 83
Registrován: sob 22. lis 2008 10:08:24
bydliště: Handlová/Prievidza (31) SR
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od cool_point »

Tak som to pred chvíľou skúsil. Žiadne tssst sa nekonalo. Ponoril som trisku len vrchnú časť pod hladinu mlieka asi 1cm a nedovolil som aby mi robilo tssst.
Urobil som presso s double misky a nalial som doň mlieko. Skoro mi oči vypadli, keď som zbadal srdce na hladine. Takže zajtra sa pokúsim o art, keďže som nepenil v konvičke so zobáčikom.
xhonza
více pokročilý
Příspěvky: 118
Registrován: pon 15. zář 2008 18:56:58
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od xhonza »

jaký mléko pěníte, mě se nejvíc osvědčila Tatra 3,5 %
Odpovědět

Zpět na „k přípravě kávy“