jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

rady, poznatky, postřehy k přípravě kávy, především na espresso
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od hnup »

hnup píše:Ešte jedna otázočka - myslíte, že záleží na tvare šálky, vhodnej na latte art? Mne sa zdá, že lepšie výsledky mám s malou šáločkou na espresso (objem 60-70ml) ako so 130ml šálkou z Metra (Makra). Žeby to bolo tým, že tá malá šáločka sa smerom hore dosť rozširuje a tá väčšia nie?
Odpoviem si prebratým obrázkom z kaffeewiki.de:
Latte_Art_Tassengroesse.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Uživatelský avatar
Lenkaniky
Příspěvky: 2
Registrován: čtv 03. zář 2009 14:37:31
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od Lenkaniky »

Dobrý den chci se zeptet co používáte s té IKEI na napěnění mléka ???
Nikde jsem to nenašla :| . Díky
Uživatelský avatar
Muminnek
pokročilý
Příspěvky: 88
Registrován: pát 28. lis 2008 13:03:18
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od Muminnek »

Jmenuje se to Šlehač mléka, stojí 40,-Kč, ale pozor, cena opravdu odpovídá kvalitě (resp. nekvalitě).
Uživatelský avatar
michal
Příspěvky: 29
Registrován: pát 18. led 2008 14:08:39
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od michal »

Lenkaniky píše:Dobrý den chci se zeptet co používáte s té IKEI na napěnění mléka ???
Nikde jsem to nenašla :| . Díky
Jen to, že jste zde na foru nová, může být Vaší částečnou omluvou. Vpravo nahoře je volba Hledat, když tam použijete to slovíčko které jste napsala ve Vašem příspěvku IKEA, tak by Vás to přivedlo tam kam potřebujete. Taky jde použít slovíčko např. Šlehač.
Využívejte možnosti hlededání (neberte si to moc osobně, platí to obecně) zde na fóru, budete většinu dotazů které Vás zajímají, vědět podstatně dřív.
Uživatelský avatar
Ostmes
více pokročilý
Příspěvky: 355
Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
bydliště: Vysočina
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od Ostmes »

hnup píše:Odpoviem si prebratým obrázkom z kaffeewiki.de:
Latte_Art_Tassengroesse.jpg
Ahoj Hňupe.
A které jsou lepší teda lepší?

ty "tasenform" nebo "beßer"

Ani jednu značku nemůžu nikde najít. :) ;)

Ostmes
Uživatelský avatar
norsen
Příspěvky: 36
Registrován: stř 22. črc 2009 13:48:28
bydliště: Senec, SK
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od norsen »

Mám jednu otázku: manželku som ukecal na mašinu i preto, že sa na nej dá urobiť aj čokoláda, čo ona zbožňuje. Ako sa dá pomocou spenenia mlieka a čokoládového prášku takáto čokoláda urobiť? Treba dať čokoládový prášok do studeného mlieka a potom napeniť, alebo počas penenia ho tam pridať, či ako? Skúšali ste to niekto? Alebo je to celé nereálne?
Uživatelský avatar
norsen
Příspěvky: 36
Registrován: stř 22. črc 2009 13:48:28
bydliště: Senec, SK
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od norsen »

sorry, teraz som si spomenul na funkciu hľadať. :grin:
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od hnup »

Ostmes píše:A které jsou lepší teda lepší?

ty "tasenform" nebo "beßer"
Podľa mojich skúseností je to "beßer" - teda šálka, ktorej priemer sa smerom hore zväčšuje.
Na kapučíno používam tie obyčajné biele 120ml šálky z Metra (Makra), dosť dlho som sa vytrápil, kým som sa naučil vyrobiť aspon ako-takú rozetu. Potom som zobral malú šáločku na espresso (z talianska) a rozeta ako vyšitá - ja myslím, že práve pre ten rozširujúci sa okraj.
Na druhú stranu - ťažko na cvičisku, ... Dnes robím rozetky bez problémov z (takmer) ľubovoľného mlieka, do akejkoľvek šálky, čo mám doma. Mimochodom, pred časom sa mi dostalo do rúk sójové "mlieko", vyrobiť mikropenu bolo úplne jednoduché. Horšie to už bolo s výsledným nápojom - vypiť to je naozaj nad ľudské sily.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Uživatelský avatar
morte
Příspěvky: 2
Registrován: čtv 13. srp 2009 10:46:44
bydliště: Jeseníky
kávovar: La Scala carmen 2gr
mlýnek: Anfim super caimano II

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od morte »

ono není sojové mléko jako sojové mléko... některá chutnaj fakt hrozně, chce to zkusit více značek

Já doma používám nejvíce sušené, značka Zajíc a to je velmi dobré.. jen je důležité správně ho rozpustit ve vodě.. ve studené to jde hůře, v teplé velmi snadno
neříkám že nepoznáte rozdíl oproti klasickému mléku, ale je to všechno jen o zvyku

s mikropěnou se zatím také ještě peru, ale výsledky už se dostavili. Sice to nejde vždy ideálně, ale přičítám to i provizorním podmínkám.. zatím pracuji se skleněnou konvičkou a na ideální kovovou zatím čekám, nechtělo se mi do toho investovat moc peněz.

Můj krups, který jsem našel doma, umí vyrobit opravdu hodně páry, vlastně z cca 0,5 litru vody. Musím i občas vypínat bojler, protože už jde pára příliš rychle ven a nedá se pracovat. Co se týče výroby kafe je to už horší.. prakticky to není espresso ale princip mokka - caffettiera, nicméně někdy se mi povede i pěna na kávě.. ale to už je na jiné povídání
Uživatelský avatar
ringo
více pokročilý
Příspěvky: 235
Registrován: pát 09. říj 2009 8:31:39
bydliště: Jihočesko
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od ringo »

macfinn75 píše:Ohledne toho materialu konvicky, zde je citace z Prirucky Espressa od Lavazzy:
••• Rozhodujici pro spravne zahrati a napeneni mleka je material, forma a velikost konvicky. Z hygienickych a casovych duvodu a predevsim diky vlastnostem tepelne vodivosti je optimalni material na konvicku uslechtila ocel 18/10.
Sice se zpožděním a s koledou o flame...
Políben strojařskými základy vím, že nerez, včetně 18/10, má snad nejhorší tepelnou vodivost ze všech kovů a slitin, zatímco hliník patří k těm lepším.
Nicméně to není argument, proč by v nerezu nešlo dobře napěnit méko.
Fajnšmekr si může nechat vytepat konvičku ze zlata či z měďi. Ta je sice trochu chemicky nestabilní, na druhou stranu, kdo se může pochlubit zelenou pěnou na latte art.
... a to jste ještě nebyli v Železném Brodu.
zdenok
více pokročilý
Příspěvky: 381
Registrován: ned 20. dub 2008 13:29:49
bydliště: Bratislava
kávovar: Vibiemme Domobar Super(HX),Rancillio Silvia /w Auberins PID
mlýnek: Baratza Forté AP, Rancillio Rocky SD

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od zdenok »

Z tej citácie nie je zrejmé, či má byť tá teplotná vodivosť vysoká alebo nízka ale je z nej zrejmé to, že nerez ju má vyhovujúcu pre penenie mlieka. Takže asi práve nízka teplotná vodivosť je želaný parameter.
Zdenok
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky
[/size]
Uživatelský avatar
ringo
více pokročilý
Příspěvky: 235
Registrován: pát 09. říj 2009 8:31:39
bydliště: Jihočesko
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od ringo »

Pro zdenok:Tak by se to také dalo vyložit, ale, celá citace je tato, sic tučný text:
macfinn75 píše:... citace z Prirucky Espressa od Lavazzy:

••• Rozhodujici pro spravne zahrati a napeneni mleka je material, forma a velikost konvicky. Z hygienickych a casovych duvodu a predevsim diky vlastnostem tepelne vodivosti je optimalni material na konvicku uslechtila ocel 18/10. Je velmi dulezite, aby byl material silnejsi nez 1mm. Diky tomu dosahne mleko pozadovane teploty 60-65°C rychleji a my mame vice casu mleko emulgovat. Jakekoliv jine materialy (kovy, porcelan aj.) zpusobuji krehkost a nepravidelnou tepelnou vodivost, zabranujici vytvoreni kvalitni latte cream. •••
Beru toto téma jako nevážné, tak doufám, že se to nezvrhne :-).

Doplněno 12.11.09: Ještě taková drobnost. Dnes jsem zpěnil mléko na capuccino v nerezové konvičce (pro šťoury 18/10), a asi po čtvrt hodině jsem ochutnal, co zbylo na dně. Zkusil jste to někdo?
Já ano, a jsem rád, že si mléčnou pěnu do kávy nedávám, protože to byl hnus fialovej netečnej nerezovej. Vracím se ke sklu.
... a to jste ještě nebyli v Železném Brodu.
Uživatelský avatar
vagner
Příspěvky: 7
Registrován: ned 23. lis 2008 13:04:40
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od vagner »

hnup píše:Tak mám konečne doma dve Mottovidlá, 35cl a 25cl, cez víkend otestujem a dám vedieť, či fungujú :-)
MOTTA.jpg
kde maji motto 350 ml prosim porad dik
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od hnup »

Tu je adresa:
Metallurgica Motta
Via Turati, 2
28887 Omegna (VB) - ITALY
Tel. +39 0323 862314 | +39 0323 862323
Fax +39 0323 862454
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Uživatelský avatar
vagner
Příspěvky: 7
Registrován: ned 23. lis 2008 13:04:40
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od vagner »

zitra tam zavolam a dam vedet. dekuju moc
Uživatelský avatar
vagner
Příspěvky: 7
Registrován: ned 23. lis 2008 13:04:40
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od vagner »

hnup píše:Tu je adresa:
Metallurgica Motta
Via Turati, 2
28887 Omegna (VB) - ITALY
Tel. +39 0323 862314 | +39 0323 862323
Fax +39 0323 862454
Ahoj, tak po zavolani na cislo ktere jsi mi poslal me odkazali na pobocku, ktera sidli na Francouzske ulici v Praze 10, jmeno obchodu je: Coffee Source s.r.o. (http://www.cofeesource.eu), zatim nemaji kompletni internetovy stranky, takze konvicka, kterou jsem shanel Motta 350ml stala 590kc, maji i jine velikosti kdyby mel nekdo zajem....;). Teplomer motta maji za 250 kc
Jeste jednou diky
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od hnup »

Teplomer Motta som u nás videl za 5€.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Uživatelský avatar
arny71
více pokročilý
Příspěvky: 253
Registrován: stř 26. bře 2008 1:07:14
bydliště: Jižní Morava
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od arny71 »

Ale to nebylo v obchodě v Praze na Francouzský.

vagner: Konkrétní info a kontakty, to se cení. :ok:
Uživatelský avatar
zunicka
více pokročilý
Příspěvky: 168
Registrován: ned 13. pro 2009 15:29:40
bydliště: Žilina
kávovar:
mlýnek:

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od zunicka »

Ahojte, neviete náhodou, či sa aj na Slovensku niekde dá zohnať Motta konvička 350ml? Ďakujem.
Uživatelský avatar
Redmann
silně pokročilý
Příspěvky: 1035
Registrován: pon 03. srp 2009 10:48:03
bydliště: Bratislava
kávovar: Gaggia Baby Twin, Clever Dripper, Bialetti, FP
mlýnek: Mahlk. Vario Home, Porlex

Re: jak napěnit mléko na kapučíno přes parní trysku

Příspěvek od Redmann »

Možno v Metre.
Odpovědět

Zpět na „k přípravě kávy“