Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem

rady, poznatky, postřehy k přípravě kávy, především na espresso
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Avatar uživatele
honex
pokročilý
Příspěvky: 81
Registrován: Po 10. Říj 2011 18:43:33
bydliště: Hradec Králové
kávovar:
mlýnek:

Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem

Příspěvekod honex » So 05. Led 2013 0:07:37

Chtěl bych se vážičů zeptat, jakým způsobem vážíte? Navažujete zrna před mletím, nebo namletou kávu?


Avatar uživatele
ivanito
začátečník
Příspěvky: 64
Registrován: Čt 11. Říj 2012 9:25:51
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem

Příspěvekod ivanito » So 05. Led 2013 13:18:30

to mill:neviem o tom, že by som napísal, že príprava kávy nie je pre teba zážitkom, inak mi je to úplne ukradnuté, napísal som, že má byť zážitkom bez vedy. Môžeš navážiť kávu zakaždým presne aj na 0,01 g pri rovnakom mletí, ale zakaždým spravíš niečo inak a podmienky budú iné. Nerieš to, niekomu stačí pripraviť kávu na základe odhadu a skúsenosti, iný sa bude hrať s 9,5 g kávy pri teplote vody 95,0C čase 25,0s a objeme 25,0ml a tváriť sa, že sa trafil to poučky zo šlabikára, čo znamená espresso (E S P R E S S O) a nič tomu podobné nie je dobré.
Káva je nápojom inteligencie, alkohol demencie.

Avatar uživatele
elwoodblues
více pokročilý
Příspěvky: 431
Registrován: So 08. Kvě 2010 19:57:19
bydliště: Brno
kávovar: Rancilio Silvia
mlýnek: Mazzer Jolly

Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem

Příspěvekod elwoodblues » So 05. Led 2013 18:19:10

honex: já vážím zrna před mletím

inanito: zakaždým niečo inak spravíte vy, mill se vám snaží marně vysvětlit, že jde právě o to, ty odchylky minimalizovat. Ale možná to bez váhy odhadnete líp, než jiný s váhou...
Každý svého kafe strůjcem

Avatar uživatele
spikey
více pokročilý
Příspěvky: 129
Registrován: Út 25. Říj 2011 12:16:23
bydliště: Praha 5
kávovar: kees van der westen mirage idrocompresso
mlýnek: Mythos One, Mahlkönig K 43

Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem

Příspěvekod spikey » Út 08. Led 2013 16:23:14

Honex: před namletím
Ivanito: 90 stupňů, víc mi přijde že přepaluje:)
Baví vás zajímavosti o kávě? Podívejte se na rozhovory, které natáčím s osobnostmi z oblasti výběrové kávy: www.youtube.com/c/JaroslavSl365cupsofcoffeevlog

Avatar uživatele
ivanito
začátečník
Příspěvky: 64
Registrován: Čt 11. Říj 2012 9:25:51
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem

Příspěvekod ivanito » Út 08. Led 2013 17:00:42

jj :) , aspoň vidíš ako si tie hodnoty pamätám :grin:
Káva je nápojom inteligencie, alkohol demencie.

Avatar uživatele
elwoodblues
více pokročilý
Příspěvky: 431
Registrován: So 08. Kvě 2010 19:57:19
bydliště: Brno
kávovar: Rancilio Silvia
mlýnek: Mazzer Jolly

Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem

Příspěvekod elwoodblues » Út 08. Led 2013 22:55:10

To bude tím nápojem inteligencie... Jdu si nalít skotskou.
Každý svého kafe strůjcem

Avatar uživatele
leonel
Příspěvky: 13
Registrován: Stř 05. Pro 2012 15:21:48
bydliště: f-m
kávovar:
mlýnek:

Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem

Příspěvekod leonel » Stř 09. Led 2013 10:35:52

Já jsem ještě nikdy neviděl na internetu, že by si někdo před přípravou vážil kávu. Byly to jak amatérské nahrávky tak firemní propagační nahrávky, na všech šlo hlavně o to, aby miska byla plná a zarovnaná až po její hranu. Nevím co tady řešíte?

Avatar uživatele
pecan
více pokročilý
Příspěvky: 166
Registrován: Ne 06. Pro 2009 12:01:47
bydliště: Brno
kávovar: Expobar Office Control
mlýnek: Mazzer S.J.

Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem

Příspěvekod pecan » Stř 09. Led 2013 11:05:32

Já si pořídil váhu a nemůžu si ji vynachválit. Konečně dávám vždy stejné množství do mlýnku a pak do páky. Pomocí odměrky jsem neměl šanci vždy trefit stejné množství. Navíc pokud jsem umlel víc, zbytek byl na vyhození - zbytečné plýtvání.

dape
více pokročilý
Příspěvky: 475
Registrován: Čt 15. Dub 2010 14:07:02
bydliště: Brno
kávovar: Rocket Giotto Type V PID
mlýnek: Ascaso steel i-1

Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem

Příspěvekod dape » Stř 09. Led 2013 11:05:41

Jí jsme nováček, asi 14 dní si melu kávu do nepřetlakových misek. Nic nevážím. Namelu přímo do páky, když stačí, pak OK, když ne, prsknu tam ještě trochu. Utlačím, tamper vyčuhuje asi 1 mm. Mám na kávovaru nastaveno 30ml. Spustím extrakci, zapnu stopky. Téměř vždy mi to teče 28-30s. Nemám s tím žádný problém. Myslím si, že přesnost 30ml/28-30 s je zcela OK
a stále to spadá do definice espresa. Uvidíme ale, jak to bude dál a jak se říká, nikdy neříkej nikdy. :-)

Avatar uživatele
ivanito
začátečník
Příspěvky: 64
Registrován: Čt 11. Říj 2012 9:25:51
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem

Příspěvekod ivanito » Stř 09. Led 2013 14:58:23

Robím to tak isto až po tú pasáž so stopkami... tamper mi ukáže či je to ok, ak trošku, dajme tomu ten milimeter vykukuje.
Káva je nápojom inteligencie, alkohol demencie.

dape
více pokročilý
Příspěvky: 475
Registrován: Čt 15. Dub 2010 14:07:02
bydliště: Brno
kávovar: Rocket Giotto Type V PID
mlýnek: Ascaso steel i-1

Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem

Příspěvekod dape » Stř 09. Led 2013 15:17:30

já tam používám stopky z toho důvodu, že když mi to nateče do hrníčku např. za 27 s, tak nepatrně mlýnek přitáhnu - stačí čtvrt-půlotočka (a naopak) abych měl 30 ml za 28-30s, takže příště je to zase o fous lepší. Stopky mi vlastně daljí takovou zpětnou vazbu nebo kontrolu celého procesu.

Avatar uživatele
elwoodblues
více pokročilý
Příspěvky: 431
Registrován: So 08. Kvě 2010 19:57:19
bydliště: Brno
kávovar: Rancilio Silvia
mlýnek: Mazzer Jolly

Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem

Příspěvekod elwoodblues » Stř 09. Led 2013 20:40:46

dape: Vychytávat sekundy je fakt srandovní. Navíc tu správnou dobu určuje nejen mletí, ale taky gramáž. Takže ty dvě sekundy, které honíš na mlýnku, mění i množství třeba 0,2g kávy v páce. Jenže tohle odhadem nemáš šanci zjistit. Takže ta tvoje zpětná vazba je iluze. Ale protože to na kvalitu kávy stejně vliv nemá, o nic nejde.
Mimochodem, vážit kávu vypadá možná pro někoho přehnaně, ale stát u kávovaru se stopkami... :) Vždyť jak to teče je přece vidět? Měl jsem skvělá espressa co tekla rozhodně pomaleji, není to o sekundách.
leonel: nezoufejte, ještě pořád to můžete pochopit.
Každý svého kafe strůjcem

dape
více pokročilý
Příspěvky: 475
Registrován: Čt 15. Dub 2010 14:07:02
bydliště: Brno
kávovar: Rocket Giotto Type V PID
mlýnek: Ascaso steel i-1

Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem

Příspěvekod dape » Stř 09. Led 2013 22:29:14

TO: elwoodblues: jj, to máš pravdu, ale i když pěchování má standardní odchylku jak do plus tak do mínus, plnění to stejné, obojí je zatíženo chybou jak kladnou tak i zápornou, tudíž, co můžu ovlivnit je hrubost mletí. Se stopkami nestojím,jsou to takové ty odpočítávací (timer), takže zmáčknu jen extrakci na kávovaru a tlačítko na stopkách. Po 30s stopky jen zapípají a extrakce v daný okamžik skončí. Nestojím tam tedy jako pako na startovní čáře a stopkami v ruce. Prostě jen cvak-cvak. :-)

Ale na druhou stranu je fakt, že když to teče pomalu, tak povolit o půlotočky má vliv. Jak jsem psal, tím, že netampuji stejnou silou, že nanaplním vždy stejně, tak se mi to pohybuje +/-2 s., takže dejme tomu, že to je 30-32s / 30ml. Co udělám, povolím mlýnek, pomelu o půlotočky hruběji. Výsledek je 28-30s. Opět rozdíl je tampováním, ale pomohl jsem tomu onou půlotočkou.

Jinak, samozřejmě vidím, jak to teče, je to nádhera, karamel a je to tak krásný a voňavý pocit, že se na kávu vždy těším. A to je to hlavní.

Avatar uživatele
elwoodblues
více pokročilý
Příspěvky: 431
Registrován: So 08. Kvě 2010 19:57:19
bydliště: Brno
kávovar: Rancilio Silvia
mlýnek: Mazzer Jolly

Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem

Příspěvekod elwoodblues » Stř 09. Led 2013 23:04:20

Souhlasím, to je to hlavní. Měj se.
Každý svého kafe strůjcem

Avatar uživatele
spikey
více pokročilý
Příspěvky: 129
Registrován: Út 25. Říj 2011 12:16:23
bydliště: Praha 5
kávovar: kees van der westen mirage idrocompresso
mlýnek: Mythos One, Mahlkönig K 43

Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem

Příspěvekod spikey » Čt 10. Led 2013 0:37:38

Opět mi dokazujete pánové jak je espresso komplexní a šíleně složitá (tím právě krásná) věda. Od kvality zrn a složení směsi, přes jemnost mletí, gramáž :grin:, pěchování, teplotu vody, po tlak kávovaru atd. atd. (opomenul jsem kvalitu a TDS vody jak se teď rozmáhá mezi baristy). Inu vida... nejspíš všichni více či méně holdujeme technikám, které nám pomáhají zajistit kávu v konstantní kvalitě.

Leoneli máte pravdu, až budete zase koukat na videa na internetu zkuste si všimnout. že v profesionálních kavárnách neváží, překvapivě používají mlýnky s timerem, kde si jednou nastaví správný čas a tím i gramáž jakou jim to dává a víc už do ruky váhu vzít nemusí. Připravili si to ráno, nebo to jednou za čas kontrolují, předpokládám ale že to udělají před natáčením videa ;) My doma to řešíme váhou nebo odhadem, či utahováním páky :ucta:
Baví vás zajímavosti o kávě? Podívejte se na rozhovory, které natáčím s osobnostmi z oblasti výběrové kávy: www.youtube.com/c/JaroslavSl365cupsofcoffeevlog

Fox_25
silně pokročilý
Příspěvky: 546
Registrován: Čt 30. Črv 2011 20:39:52
bydliště: Zlínský kraj
kávovar:
mlýnek:

Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem

Příspěvekod Fox_25 » Čt 10. Led 2013 2:34:06

Opět mi dokazujete pánové jak je klasická hudba komplexní a šíleně složitá (tím právě krásná) věda. Od kvality nahrávky a složení orchestru, přes jemnost výšek, hutnost basů :grin:, středy, zesilovač, po reprosoustavu atd. atd. (opomenul jsem kvalitu DA převodníku a předzesilovače jak se teď rozmáhají mezi posluchači dělené zesilovače). Inu vida... nejspíš všichni více či méně holdujeme technikám, které nám pomáhají zajistit poslech v dobré kvalitě.

Jo, škoda že se takto nediskutuje o HiFi, tam se lidi začnou zbytečně hádat o vlivu hrotů pod komponenty na zvuk.

Jak jsem tak pročítal tohle fórum tak si půjčím lžičku s váhou, stopky a skleněnou odměrku, jsem zvědavý zda umím normální espresso. Teď je moje káva kompletně odhadem.
Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF

To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)

Avatar uživatele
elwoodblues
více pokročilý
Příspěvky: 431
Registrován: So 08. Kvě 2010 19:57:19
bydliště: Brno
kávovar: Rancilio Silvia
mlýnek: Mazzer Jolly

Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem

Příspěvekod elwoodblues » Čt 10. Led 2013 12:11:46

Spikey: nemluvě o mlýncích s doserem (v této souvislosti slušné slovo), které prostě vydávají nastavenou dávku automaticky.
Opravdu si myslím, že ale není nutno všechno dodržovat tak přesně, pokud mi prostě stačí dobrá káva. Jenže je hezké být hračička a snažit se dosáhnout na vyšší level.
Každý svého kafe strůjcem

Avatar uživatele
leonel
Příspěvky: 13
Registrován: Stř 05. Pro 2012 15:21:48
bydliště: f-m
kávovar:
mlýnek:

Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem

Příspěvekod leonel » So 12. Led 2013 11:47:33

elwoodblues napsal:dape: Vychytávat sekundy je fakt srandovní. Navíc tu správnou dobu určuje nejen mletí, ale taky gramáž. Takže ty dvě sekundy, které honíš na mlýnku, mění i množství třeba 0,2g kávy v páce. Jenže tohle odhadem nemáš šanci zjistit. Takže ta tvoje zpětná vazba je iluze. Ale protože to na kvalitu kávy stejně vliv nemá, o nic nejde.
Mimochodem, vážit kávu vypadá možná pro někoho přehnaně, ale stát u kávovaru se stopkami... :) Vždyť jak to teče je přece vidět? Měl jsem skvělá espressa co tekla rozhodně pomaleji, není to o sekundách.
leonel: nezoufejte, ještě pořád to můžete pochopit.

ano, snažím se, ale problém je v tom, že nejde hned pochopit to co tady píšete. jak to tady a nejen tady pročítám, tak postupně začínám rozumět. omlouvám se.

Avatar uživatele
elwoodblues
více pokročilý
Příspěvky: 431
Registrován: So 08. Kvě 2010 19:57:19
bydliště: Brno
kávovar: Rancilio Silvia
mlýnek: Mazzer Jolly

Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem

Příspěvekod elwoodblues » So 12. Led 2013 13:37:58

leonel: málokdo dokáže zareagovat jako Vy. Smekám a doufám, že tu s námi vydržíte.
Každý svého kafe strůjcem

dape
více pokročilý
Příspěvky: 475
Registrován: Čt 15. Dub 2010 14:07:02
bydliště: Brno
kávovar: Rocket Giotto Type V PID
mlýnek: Ascaso steel i-1

Re: Vážení kávy vs. odhadování množství tamperem

Příspěvekod dape » So 06. Črc 2013 20:37:40

elwoodblues: musím Ti poděkovat. Zpočátku jsem si myslel, že to bude opruz pokaždé vážit kávu, ALE je to přesně naopak. Vezmu zrnkovou kávu, odvážím množstí na 1 nebo 2 porce, nasypu do násypky a vše co tam je, tak pomelu. Vůbec neřeším, jestli toho padá hodně nebo málo, prostě pomelu vše. Je to časově srovnatelně jako bez vážení (možná i rychlejší), bez vážrní se musí (alespoň u mne) - pomlít utampovat, když málo, tak ještě domlít, ... . Takhle do páky namelu vše a fakt super. Díky za to, že jsi mne o tom přesvědčil. Nejrychlejší, nejjednodušší a nemusím vůbec nic řešit. Navíc, množství je fakt přesně a teče to vždy fakt přesně. Super a díky.
Naposledy upravil(a) dape dne So 06. Črc 2013 21:14:39, celkem upraveno 1 x.




  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Vrátit se na “k přípravě kávy”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 1 host