Na čem zapracovat ?

rady, poznatky, postřehy k přípravě kávy, především na espresso
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
Uživatelský avatar
cafe-racer
Příspěvky: 20
Registrován: ned 24. črc 2011 15:18:42
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Na čem zapracovat ?

Příspěvek od cafe-racer »

Dobrý den všem,

můžete podle přiložených fotek odhadnout, zda je vše tak jak má být ? Káva mi chutná, ale to neznamená že nemůže být líp :-)
Fotky jdou po sobě od namletí přes pěchování v páce až k hotové kávě, kde je vidět jak se pěna pomaličku ztrácí.

Předem díky za tipy.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Na čem zapracovat ?

Příspěvek od David »

Imho je mleto moc nahrubo a kýbl je moc velkej. Na espresso, samozřejmě.
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Uživatelský avatar
historik
více pokročilý
Příspěvky: 117
Registrován: pon 24. led 2011 20:00:22
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Na čem zapracovat ?

Příspěvek od historik »

Súhlas s Davidom - chce to jemnejšie mletie, káva sa zdá byť podextrahovaná.
Uživatelský avatar
dinoo3
více pokročilý
Příspěvky: 329
Registrován: sob 07. lis 2009 21:28:05
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Na čem zapracovat ?

Příspěvek od dinoo3 »

Treba čítať príspevky o mlynčekoch a kúpiť taký, ktorý aj dokáže pomlieť mlieť kávu nie len na zalievanú.
Človek v snahe ušetriť je v konečnom dôsledku sklamaný.
Kávovar: ARIETE RETRO -> RANCILIO SILVIA -> ISOMAC TEA
Mlynček: GAGGIA MDF -> MAZZER SUPER JOLLY, SAN REMO MXT
Uživatelský avatar
elwoodblues
více pokročilý
Příspěvky: 433
Registrován: sob 08. kvě 2010 19:57:19
bydliště: Brno
kávovar: Rancilio Silvia
mlýnek: Mazzer Jolly

Re: Na čem zapracovat ?

Příspěvek od elwoodblues »

Všechno O.K. určitě není, mletí se mi taky zdá příliš hrubé a světlá pěna napovídá, že to taky podle toho proteklo moc rychle, jak píše historik - podextrahovaná káva. Kromě toho sedm gramů považuji za málo. Dávám 9,5. Tuhle část espresso kánonu považuji za závaznou tak pro kavárny, kde jde také o zisk.
Každý svého kafe strůjcem
Uživatelský avatar
ian
více pokročilý
Příspěvky: 182
Registrován: úte 09. říj 2012 17:23:43
bydliště: Šimonovice
kávovar: La Nuova Era Cuadra, Hario V60, French Press Ultimo
mlýnek: La Spaziale MXT single dose, Carimali Junior, Hario Skerton

Re: Na čem zapracovat ?

Příspěvek od ian »

A jak dlouho ti to protéká?
Keep Calm and Drink King’s Coffee
Uživatelský avatar
cafe-racer
Příspěvky: 20
Registrován: ned 24. črc 2011 15:18:42
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Na čem zapracovat ?

Příspěvek od cafe-racer »

Díky za postřehy, zkusím to víc najemno. Dnes jsem zkusmo měřil a od mety 25ml/25s jsem hodně daleko, teče to rychleji (odhad 15s; stopky by byly ale nic na 25ml jsem nenašel).
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Na čem zapracovat ?

Příspěvek od David »

Panáka doma nemáš, jo? Chyba :)
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Uživatelský avatar
skuba88
Příspěvky: 50
Registrován: stř 26. zář 2012 15:10:27
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Na čem zapracovat ?

Příspěvek od skuba88 »

Co kuchyňská váha? 25ml vody je 25g, tak to zkus na nějakým hrnečku a zapamatuj si přibližně hladinu a je to, já to tak taky dělal.
dape
více pokročilý
Příspěvky: 480
Registrován: čtv 15. dub 2010 14:07:02
bydliště: Brno
kávovar: Rocket Giotto Type V PID (2018)
mlýnek: Eureka Libra

Re: Na čem zapracovat ?

Příspěvek od dape »

já jsem použil odměrku sirupu proti kašli (má 20 ml) :-) nebo za kačku koupit v lěkárně injekční stříkačku třeba na 50ml.
Uživatelský avatar
ian
více pokročilý
Příspěvky: 182
Registrován: úte 09. říj 2012 17:23:43
bydliště: Šimonovice
kávovar: La Nuova Era Cuadra, Hario V60, French Press Ultimo
mlýnek: La Spaziale MXT single dose, Carimali Junior, Hario Skerton

Re: Na čem zapracovat ?

Příspěvek od ian »

nebo

Kód: Vybrat vše

http://www.kavovary.cz/odmerka-pirex-sklo-30-a-60-ml-43063.html
za pár korun a já z toho i piju
Keep Calm and Drink King’s Coffee
Uživatelský avatar
ivanito
začátečník
Příspěvky: 64
Registrován: čtv 11. říj 2012 9:25:51
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Na čem zapracovat ?

Příspěvek od ivanito »

25 ml nie je dogma, pohraj sa s mletím a pridaj na gramáži kým nedosiahneš optimum.
Káva je nápojom inteligencie, alkohol demencie.
Odpovědět

Zpět na „k přípravě kávy“