Video přípravy espressa v průhledné páce

rady, poznatky, postřehy k přípravě kávy, především na espresso
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
kuck
více pokročilý
Příspěvky: 154
Registrován: ned 02. pro 2012 15:29:27
bydliště: Brno
kávovar: Astoria CKE, G. Classic+PID, Mypressi Twist
mlýnek: Mazzer SJ, Macap MXT

Video přípravy espressa v průhledné páce

Příspěvek od kuck »

Na H-B se objevily videa přípravy espressa v průhledné páce, neviděl jsem to tu, tak si říkám, že to budu šířit dál :)
špatná extrakce:

Kód: Vybrat vše

http://youtu.be/2epkQPiKE1o
dobrá extrakce:

Kód: Vybrat vše

http://youtu.be/-Xmq8NqdUiM
zdenok
více pokročilý
Příspěvky: 381
Registrován: ned 20. dub 2008 13:29:49
bydliště: Bratislava
kávovar: Vibiemme Domobar Super(HX),Rancillio Silvia /w Auberins PID
mlýnek: Baratza Forté AP, Rancillio Rocky SD

Re: Video přípravy espressa v průhledné páce

Příspěvek od zdenok »

Zaujímavé ale podľa mňa ani tá druhá extrakcia nebola OK, bolo tam málo kávy ... 8-)
Zdenok
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky
[/size]
Uživatelský avatar
satchieee
více pokročilý
Příspěvky: 185
Registrován: pon 29. říj 2012 12:20:58
bydliště: SK, Senec
kávovar: Racilio Silvia
mlýnek: Rancilio Rocky

Re: Video přípravy espressa v průhledné páce

Příspěvek od satchieee »

Ak plati, ze miska ma byt naplnena doplna aby sa dotykala sprchy, tak druha nie je tiez dobra.
Nobody dies a virgin... Life fucks us all.
Uživatelský avatar
Ralf
více pokročilý
Příspěvky: 198
Registrován: ned 04. bře 2012 12:20:38
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Video přípravy espressa v průhledné páce

Příspěvek od Ralf »

áno pokial platí že káva sa má utlačiť ešte o sprchu hlavy tak to nieje okej, ale je zaujímavé vidieť ten proces. troška ma to prekvapilo, celý čas som sa domnieval že keď je v páke málo kávy tak po spustení extrakcie začne táto káva v páke plávať a luhovať sa čo spôsobuje tú nechutnú turkovú chuť. Ale očividne to tak nieje, ten tlak vody v hlave drží konzistentne utlačenú kávu na svojom mieste a dokonca ňou preteká rovnomerne po celom objeme, to je naozaj zaujímavé.
all you need is coffee
Uživatelský avatar
ian
více pokročilý
Příspěvky: 182
Registrován: úte 09. říj 2012 17:23:43
bydliště: Šimonovice
kávovar: La Nuova Era Cuadra, Hario V60, French Press Ultimo
mlýnek: La Spaziale MXT single dose, Carimali Junior, Hario Skerton

Re: Video přípravy espressa v průhledné páce

Příspěvek od ian »

.. mimo to káva v misce při extrakci trochu nabyde na objemu, takže když zbývá milimetr, tak prostor zaplní
Keep Calm and Drink King’s Coffee
Uživatelský avatar
dwbmb
začátečník
Příspěvky: 68
Registrován: pon 17. čer 2013 7:34:18
bydliště: Praha
kávovar: Fiorenzato La Colombina
mlýnek: Baratza Sette 270Wi

Re: Video přípravy espressa v průhledné páce

Příspěvek od dwbmb »

ian píše:.. mimo to káva v misce při extrakci trochu nabyde na objemu, takže když zbývá milimetr, tak prostor zaplní
Což není tento případ. Nicméně jsem taktéž překvapený, že to víceméně rovnoměrně tlačí kávu bez nějakého rozvíření (krom začátku, ale to nestojí za řeč). Dobrý kávovar, dobrá hlava s rovnoměrným rozložením tlaku tipuju? Udělat to s nějakým DeLonghi Icona, tak tam podle mě bude whirlpool.
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Video přípravy espressa v průhledné páce

Příspěvek od David »

Cawe, dobrý ... ale v tom druhym případě jim to taky moc supr neteklo.
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Uživatelský avatar
kuck
více pokročilý
Příspěvky: 154
Registrován: ned 02. pro 2012 15:29:27
bydliště: Brno
kávovar: Astoria CKE, G. Classic+PID, Mypressi Twist
mlýnek: Mazzer SJ, Macap MXT

Re: Video přípravy espressa v průhledné páce

Příspěvek od kuck »

Myslím, že to neteklo až tak špatně - je třeba vzít v úvahu, že to plastové sítko bude mít do běžného kovového asi daleko.

Jinak místo mezi pukem a hlavou před extrakcí musí být - už jenom kvůli tomu, aby se utáhnutím páky neutvořily v puku trhliny. Na tom videu je hezky vidět, že otisk hlavy vznikne až po ukončení extrakce, kdy povolí tlak a "nabobtnalý" puk dostane prostor ke zvštšení.
Uživatelský avatar
Ralf
více pokročilý
Příspěvky: 198
Registrován: ned 04. bře 2012 12:20:38
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Video přípravy espressa v průhledné páce

Příspěvek od Ralf »

no s týmto tvrdením nemôžem súhlasiť. Neviem aké trhliny máte na mysli ale už sa mi viac krát stalo že som páku predávkoval, nepodarilo sa mi u utiahnuť na doraz tak som ju zložil z hlavy a bola otlačená celá sprcha ako pečať velmi pevne no trhliny žiadne, ani neviem ako by také trhliny mali vypadať a ako by k nim malo dôjsť. A s tým nutným priestorom, väčšinou už pri tampovaní viem či je to okej alebo je toho málo a ak sa mi stane že v páke je povedzme aj o pol milimetra menej kávy na to aby dosiahla na sprchu tak žiadne naboptnanie neprichádza a káva nezväčší objem v páke na toľko aby sa natlačila na sprchu. teda aspoň u mna. moňo nemám niečo v poriadku
all you need is coffee
Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1804
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: Video přípravy espressa v průhledné páce

Příspěvek od papun »

Každopádně zajímavé video. Jak to má být s místem mezi kávou a sprchou netuším. Ale momentálně vařím jen jedno kafé a používám na to misku LM a tam bezesporu prostor mezi kávou a sprchou je dost velký a kávička šmakuje:).
Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1804
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: Video přípravy espressa v průhledné páce

Příspěvek od papun »

Jo a ještě k tomu videu. Bylo by fajn, kdyby to bylo natočené včetně výtoku.
Uživatelský avatar
Ralf
více pokročilý
Příspěvky: 198
Registrován: ned 04. bře 2012 12:20:38
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Video přípravy espressa v průhledné páce

Příspěvek od Ralf »

a ako sa prejavujú? prerušovanou extrakciou? alebo až na použitom puku?
all you need is coffee
Uživatelský avatar
Ralf
více pokročilý
Příspěvky: 198
Registrován: ned 04. bře 2012 12:20:38
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Video přípravy espressa v průhledné páce

Příspěvek od Ralf »

jáj kanálovanie, tak to viem čo je, len som nevedel že môže byť spôsobené pritiahnutím kávy o sprchu. Toto by asi potrebovalo zvlašt topic lebo sa mi zdá že aj tu na fóre sa v tomto názory rozchádzajú, sú tu ľudia čo majú názor že káva MUSÍ byť pritlačená a naopak aj teras Vy hovoríte že tam musí byť medzera. K tomu kanálkovaniu poviem toľko že ja som ho u mňa pozoroval práve v prípadoch keď káva nedliehala a bol tam priestor, čím to potom môže byť spôsobené?
all you need is coffee
Uživatelský avatar
dwbmb
začátečník
Příspěvky: 68
Registrován: pon 17. čer 2013 7:34:18
bydliště: Praha
kávovar: Fiorenzato La Colombina
mlýnek: Baratza Sette 270Wi

Re: Video přípravy espressa v průhledné páce

Příspěvek od dwbmb »

Což o to, ono z toho vyleze opravdu hodně dobrý, jemný, ale zároveň chuťově plný kafe. Ale toho bordelu pak kolem, kafe všude, zbytky na páce, na sprše, pod sprchou, vedle sprchy. I když backflush vytáhne opravdu všechnu vodu, krásnej slisovanej tvrdej puk, kterej se prostě jenom vyklepne a hotovo, už z toho nikdo neuplácá. Ale pokud má člověk o jedinou jednu minutu volnýho času na úklid navíc, tak to za to stojí :) Alespoň u mě to tak funguje.

PS.: BTW přijde mi strašně vtipný, že ještě cca před měsícem sem byl nešťastnej z toho, že mi z DeLonghi Icona s kávou z Tesca leze turek, a teď tady mám takový rádoby odborný kecy :D To jen taková kulturní vložka, směju se sám sobě.
Uživatelský avatar
satchieee
více pokročilý
Příspěvky: 185
Registrován: pon 29. říj 2012 12:20:58
bydliště: SK, Senec
kávovar: Racilio Silvia
mlýnek: Rancilio Rocky

Re: Video přípravy espressa v průhledné páce

Příspěvek od satchieee »

Inak z toho druheho videa mi vychadza, ze je jedno, ci misku naplnis povrch, alebo nie. Pokial je to dobre utampovane, voda pekne medzeru medzi kavou a sprchou vyplni.
Nobody dies a virgin... Life fucks us all.
Uživatelský avatar
Ralf
více pokročilý
Příspěvky: 198
Registrován: ned 04. bře 2012 12:20:38
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Video přípravy espressa v průhledné páce

Příspěvek od Ralf »

kvalitný mlynček sa podľa vás začína kde? Ja momentálne používam vstavaný mlynček v DMB a nemám s ním nejaký problém.
all you need is coffee
Uživatelský avatar
Spectre
více pokročilý
Příspěvky: 187
Registrován: úte 31. led 2012 18:32:54
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Video přípravy espressa v průhledné páce

Příspěvek od Spectre »

Priatelia, množstvo kávy v miske by malo skutočne byť také, aby bola medzera medzi kávou a sprchou (káva musí mať kde expandovať, počas extrakcie naberá puk vodu a objem ako špongia). Na puku je dôležité to, že sa na ňom dá zdiagnostikovať kanálikovanie a pod. Keď má kávovar trojcestný ventil a táto sústava správne funguje, nebude puk plávať vo vode, pretože po vypnutí extrakcie to cez trojcestný ventil "vytiahne" prebytočnú vlhkosť. Takisto k nejakému nadmernému víru v káve by nemalo prísť, pokiaľ je káva dostatočne utampovaná.

Dôkazom budiž single misky LaMarzocco, alebo VST.
Moja zbierka: Kávovar/espresso: Promac Club ME, La Scala Aida 2, Italsab E61, Nuova Simonelli Mac Digit; Mlynček: Eureka Mignon doserless, Rancilio MD40, Rossi RR45, La San Marco SM90; Alternatívne metódy: Hario V60, Aeropress, Syphon Tiamo
espressolab.sk - servis, náhradné diely a baristické pomôcky
zdenok
více pokročilý
Příspěvky: 381
Registrován: ned 20. dub 2008 13:29:49
bydliště: Bratislava
kávovar: Vibiemme Domobar Super(HX),Rancillio Silvia /w Auberins PID
mlýnek: Baratza Forté AP, Rancillio Rocky SD

Re: Video přípravy espressa v průhledné páce

Příspěvek od zdenok »

Toš teória pekná. Poďme to zobrať po rade:
Pravdou je, že pokiaľ sa "tampuje správne", tak medzi hlavou a kávou má zostať malá medzierka pre rozpínanie kávy po jej premočení.
Inou metódou je však aj takmer vôbec netampovať ale správne naplnenú misku len zasunúť do bajonetu a samotné "tampovanie" teda vykoná samotná sprcha.
Na tom videu je toho miesta medzi sprchou a kávou jednoznačne priveľa a káva sa rozpínaním ani zďaleka nepriblížila sprche(okrem pár rozvírených čiastočiek).
Ani trojcestný ventil nezabezpečí, že pokiaľ je kávy v miske málo tak puk zostane suchý. Mám VST misku a v Rancillio Silvia (a aj VBM Domobar Super) po extrakcii zostane nad kávou kaluž (na výslednú chuť to ale nemá zásadný negatívny vplyv). Trojcestný ventil má účel eliminovania tlaku zponad kávy pred sňatím páky a nie vysušenie puku.
Zdenok
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky
[/size]
Uživatelský avatar
Spectre
více pokročilý
Příspěvky: 187
Registrován: úte 31. led 2012 18:32:54
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Video přípravy espressa v průhledné páce

Příspěvek od Spectre »

zdenok,
vyložene kaluž mi nezostáva (samozrejme puk nie je dokonale suchý ako v preplnenej miske). Zhodou okolností mám Promac, čo je vlastne Rancilio a hlavu s portafilterom má podobnú (ak nie rovnakú) ako u Silvie a takisto mám prístup k dvom E61tkám (nie páčkové, ale solenoidové). Možno závisí aj od toho, ako je ten trojcestný ventil umiestnený. Rancilio aj Wega majú ten ventil zospodu a voda vyprskne na driptray.

Cez víkend sme sa zhodou okolností hrali na Ranciliu s nahou pákou a LM 7g miskou a kaluž tiež nebola. Inak na Ranciliu momentálne používame kombináciu 6g a 14g misky. Zhodou okolností si tie dve misky spolu porozumeli tak, že to tečie rovnako dlho :-D

Inak metódu s preplňovaním misky si napríklad na Ranciliu neviem predstaviť... z hlavy tam trčí krásny šesťhranný šroub, ktorý sa pri väčšom naplnení misky pekne zavŕta do kávy a máme zárodok na kanálikovanie.
Moja zbierka: Kávovar/espresso: Promac Club ME, La Scala Aida 2, Italsab E61, Nuova Simonelli Mac Digit; Mlynček: Eureka Mignon doserless, Rancilio MD40, Rossi RR45, La San Marco SM90; Alternatívne metódy: Hario V60, Aeropress, Syphon Tiamo
espressolab.sk - servis, náhradné diely a baristické pomôcky
Uživatelský avatar
ivanito
začátečník
Příspěvky: 64
Registrován: čtv 11. říj 2012 9:25:51
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Video přípravy espressa v průhledné páce

Příspěvek od ivanito »

Extrakciu na videu by som určite neoznačil ako správnu, pri správnom naplnení páky musí zostať odtlačok skrutky aj po zatiahnutí páky a následnom zložení bez prípravy kávy. Pri správnom naplnení by však toho na videu nebolo veľa vidieť.
Káva je nápojom inteligencie, alkohol demencie.
Odpovědět

Zpět na „k přípravě kávy“