Rozdíl v chuti kávy, přetlaková miska - normální miska

rady, poznatky, postřehy k přípravě kávy, především na espresso
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Avatar uživatele
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5525
Registrován: Stř 16. Led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Rozdíl v chuti kávy, přetlaková miska - normální miska

Příspěvekod primacafe » Stř 16. Dub 2008 20:39:46

Hrál jste si s tím někdo a testoval rozdíl v chuti při stejné kávě a stejném množství kávy, jestli je nějaká změna v chuti kávy? Já bych řekl, že kromě jiné pěny asi chuť jiná nebude.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Urania (asi 1955), Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior


Avatar uživatele
morseee1
více pokročilý
Příspěvky: 264
Registrován: Út 19. Ún 2008 11:49:13
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Rozdíl v chuti kávy, přetlaková miska - normální miska

Příspěvekod morseee1 » So 19. Dub 2008 18:35:06

co som mohol testovat, tak ziaden extremny rozdiel v chuti nie je ... mozny rozdiel bude iba v tom ze cez pretlakove sitko pretecie za rovnaky cas mensie mnozstvo vody ako v normalom, vzhladom na pocet dierok.

Avatar uživatele
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: So 19. Led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: Rozdíl v chuti kávy, přetlaková miska - normální miska

Příspěvekod hnup » So 19. Dub 2008 21:35:01

Ja som to kedysi dávno tiež skúšal, avšak prekvapujúco presne s opačným výsledkom.
Dnes mám hroznú kocovinu, zajtra to hádam zdokumentujem.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.

Avatar uživatele
morseee1
více pokročilý
Příspěvky: 264
Registrován: Út 19. Ún 2008 11:49:13
bydliště: Bratislava
kávovar:
mlýnek:

Re: Rozdíl v chuti kávy, přetlaková miska - normální miska

Příspěvekod morseee1 » Pá 25. Dub 2008 8:40:27

tak som si to vcera vyskusal na ostro, a musim suhlasit s Hnupom...

rozdiel v chuti je, ale ci je to pretlakovym sitkom, alebo mnozstvom kavy v sitku ....

tazko povedat vzhladom na to, ze pretlakove sitka su na vacsiu gramaz kavy vzladom na valcovity tvar (aspon to moje) a profi misky maju spodnu cast konicku (teda aspon ta co mam) Na vysku su rovnake.

Tvar ma tiez za nasledok, ze z toho pretlakoveho mi ide zle vyklepat puk, mozem trieskat ruckov co to da, ale furt drzi jak prikovany, a musim ho vymyt. U profi sitka jemne klepnem a je vonku... to len tak na okraj

Avatar uživatele
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: So 19. Led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: Rozdíl v chuti kávy, přetlaková miska - normální miska

Příspěvekod hnup » Ne 27. Dub 2008 22:26:29

Tak som sa s tým trochu pohral.

Pretlaková miska má u Gaggii krásny názov (ako všetky) "Filtro crema perfetta", objemovo je zhodná ako dvojporciová miska, ale návod spomína možnosť použitia na 1-2 porcie. Pri jednej porcii je teda miska naplnená len do polovice.

Porovnával som espresso z "normálnej"(=nepretlakovej) misky pre jednu porciu s "espressom" z crema misky naplneným rovnakou kávou (značka, mletie, objem) a potom dvojité espresso z normálnej dvojitej misky a crema misky naplenej dvojitou dávkou.
Výsledok (či 1 alebo 2 porcie) bol takmer rovnaký, výsledné "espresso" z pretlakovej misky malo väčší objem (pri zhodnej dobe extrakcie) ako z nepretlakovej a chuťovo bolo niekde inde, vyrazili na povrch úplne iné chuťové tóny a iné boli zase potlačené... Ťažko konkretizovať, určite závisí aj od použitej kávy.

Čo sa týka puku, aj keď bola pretlaková miska naplnená správnym množstvom a správne zomletou kávou (teda dve porcie), puk nie a nie vyklepnúť (tvarom misky to nebude, je takmer rovnaká ako dvojporciová miska), puk sa mi nakoniec rozpadol na dve časti, jedna vypadla, druhú som z misky dobrovoľne nedostal, na niektorých miestach mi puk pripadal vyslovene suchý.

U mňa pretlakové misky majú jednoznačné nie, no niekomu môžu vyhovovať - príprava kávy je oveľa jednoduchšia, odpadá investícia do kvalitnejšieho mlynčeka, penu to spraví z hocijakej kávy - u nenáročného kávičkára to môžu byť dôležitejšie dôvody ako výsledná chuť kávy. Navyše ani tá chuť nemusí byť horšia od ponuky väčšiny kaviarní v našich zemepisných šírkach.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.

Avatar uživatele
arny71
více pokročilý
Příspěvky: 253
Registrován: Stř 26. Bře 2008 1:07:14
bydliště: Jižní Morava
kávovar:
mlýnek:

Re: Rozdíl v chuti kávy, přetlaková miska - normální miska

Příspěvekod arny71 » Po 28. Dub 2008 10:39:38

Hezká analýza (jen škoda že nejsou fotky...). Pro mě přetlakové misky taky nejsou to pravé ořechové, ale je fakt, že zvlášť u hypermarketových káv to nemusí být úplně na škodu.

Mimochodem, o víkendu mi došla Primacafé, tak jsem v záchvatu zoufalství z nedostatku kofeinu koupil Tchibo Brasil Mild 100% Arabicu (100g za 30 Kč)... Nekupujte to!!!
Presso z toho nešlo vydolovat, crema žádná, chuť vyslověne kyselá. Nakonec jsem zaexperimentoval a vyzkoušel jsem si kávu vařenou v džezvě a kupodivu z toho Tchiba vyšlo přijatelné kafe. Takže bych si troufl říct, že kafe udělané pomocí pressa dokáže nemilosrdně odhalit nízkou kvalitu kávy (což bude zřejmě i důvod vzniku přetlakových misek v době, kdy je trh zaplaven shitoidní kávou).

Avatar uživatele
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: So 19. Led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: Rozdíl v chuti kávy, přetlaková miska - normální miska

Příspěvekod hnup » Po 05. Kvě 2008 17:23:50

arny71 napsal:...zvlášť u hypermarketových káv to nemusí být úplně na škodu.

Mám teraz doma nejaký taký bordel, a niečo na tom bude. Keď som urobil espresso ako by malo byť, bolo to nepitné. Pri zomletí o jeden stupeň jemnejšie a natlačení plnej pretlakovej misky to už manželka vypila, s mliekom a cukrom. Ja som to vypiť síce nedokázal, ale príšernosť tej kávy určite klesla aspon o pol stupňa :-)
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.

Avatar uživatele
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5525
Registrován: Stř 16. Led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Rozdíl v chuti kávy, přetlaková miska - normální miska

Příspěvekod primacafe » Po 05. Kvě 2008 17:59:21

hnup napsal:Mám teraz doma nejaký taký bordel, a niečo na tom bude. Keď som urobil espresso ....

Předpokládám, že tím bordelem je myšlená "méně kvalitní káva"
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Urania (asi 1955), Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior

Avatar uživatele
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: So 19. Led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: Rozdíl v chuti kávy, přetlaková miska - normální miska

Příspěvekod hnup » Po 05. Kvě 2008 22:00:40

Žiadna "méně kvalitní" - 100% arabica crema espresso a neviem čo ešte :-)
Myslel som hypermarketovú kávu, ani neviem, od koho ju manželka splašila.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.




  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Vrátit se na “k přípravě kávy”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 1 host