"Brewing ratio" vašeho typického espressa

rady, poznatky, postřehy k přípravě kávy, především na espresso
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
tomig

"Brewing ratio" vašeho typického espressa

Příspěvek od tomig »

Zdravím.

Skrze toto i různá fóra, webové stránky a soukromé zprávy jsem přišel na to, že každý pije espresso úplně jiné :grin:
Chtěl bych se zeptat, jak velký nápoj (objem, popř. váha) pijete a kolik gramů kávy tam cca sypete.
Jde mi hlavně odsledovat "brewing ratio".
Setkal jsem se s dvěma extrémy, a to s klasikou (30g nápoje ze 7g kávy, BR 23%), až po 32g nápoje z 17,5g kávy (BR 55%).
Já si celkem často připravuju cca 40g nápoje z cca 16g (VST 15g) kávy, tj. BR 40%.

Jak jste na tom vy?

Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 690
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: QM Alexia EVO, Technivorm Moccamaster, Aeropress, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 stepless, Mazzer Mestre, Handground

Re: "Brewing ratio" vašeho typického espressa

Příspěvek od danst »

Je to o té individuální chuti , a i ta se v čase vyvíjí. Začal jsem na cca 25%, vydrželo to dlouho, pak až 40 % , no a teď musím mít já a nakonec i manželka cca 50%. Pijeme bez cukru i mléka, a vůbec to není hořké , jak tvrdí např. syn, který si musí dát 1 1/4 lžičky cukru do 35g kávy , aby se to prý dalo vypít.
Netvrdím, že espresso např. 30% musí být špatné , vůbec ne, ale už automaticky vyhledávám to "hustší".

2-czech
více pokročilý
Příspěvky: 279
Registrován: čtv 28. úno 2008 10:04:39
bydliště: Praha, ČR
kávovar:
mlýnek:

Re: "Brewing ratio" vašeho typického espressa

Příspěvek od 2-czech »

Klasikou myslíte italskou klasiku?

Jinak pro nás "klasika" je 50%. Ve všech kavárnách (našich i VO zákazníků), doporučujeme standardní recept 18 g / 36 - 40 g při použití VST 17 g.

V Austrálie a UK je běžnější 60 - 70%.

tomig

Re: "Brewing ratio" vašeho typického espressa

Příspěvek od tomig »

Ano, myslel jsem Itálii.

Takže mých 16g (VST 15g) / 40g je tak nějak skoro v "moderní normě" :)

lubono
více pokročilý
Příspěvky: 204
Registrován: pát 29. bře 2013 11:24:56
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: "Brewing ratio" vašeho typického espressa

Příspěvek od lubono »

Tak to mám co dohánět z těch mích 8g-25% 7g LM misku strada na 16g snad to přežiji ;)

tomig

Re: "Brewing ratio" vašeho typického espressa

Příspěvek od tomig »

Já se chci vydat na zkoušku spíše opačným směrem. Ono to při těch 3-4 kávách denně leze celkem do peněz, když jsou doma dvě osoby.

Fox_25
silně pokročilý
Příspěvky: 546
Registrován: čtv 30. čer 2011 20:39:52
bydliště: Zlínský kraj
kávovar:
mlýnek:

Re: "Brewing ratio" vašeho typického espressa

Příspěvek od Fox_25 »

Koukám že jsem pěknej dobytek, dle chuti 20-30g nápoje na 19g suroviny. Miska by měla být 18g VST. Zkoušel jsem i normální poměr, ale prostě to není ono.
Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF

To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)

Uživatelský avatar
OndraPod
začátečník
Příspěvky: 74
Registrován: sob 30. lis 2013 20:28:48
bydliště: Praha východ
kávovar: Rancilio Silvia BC PID
mlýnek: ECM S-Manuale 64mm

Re: "Brewing ratio" vašeho typického espressa

Příspěvek od OndraPod »

Ja si dělám obvykle z 14g 28-35g nápoje, prostě jak to zrovna trefim, takže PE 40-50%
Chutná mi ale i klasika PE 25-30% a třeba návštěvám přijde těch 50% většinou moc ;)

Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 690
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: QM Alexia EVO, Technivorm Moccamaster, Aeropress, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 stepless, Mazzer Mestre, Handground

Re: "Brewing ratio" vašeho typického espressa

Příspěvek od danst »

Musím potvrdit zhruba totéž, co píše kolu. Napadá mě, proč jsem právě dřív nepoužíval větší br, vlastně to bylo proto, že káva nechutnala, byla "slaná" , až po úpravě vody na "ideální" se vylouplo něco úplně jiného, od čeho už neodejdu. Pokud chce někdo přejít na vyšší br ,tak s velmi tvrdou vodou to nelze.
Bohužel všechno souvisí se vším a pro dokonalý výsledek je potřeba mít kompletní řetězec :
výborná čerstvá káva (není omezeno jen na primacafé, ale je to určitá záruka, nicméně záleží na chuťových preferencích) , velmi kvalitní mlýnek, dobrý kávovar, a how- know, které doma nelze získat ze dne na den. Chce to trpělivost, pokoru, být otevřený k informacím a paušálně neodmítat názor těch, co tomu "nerozumí", poté, co kávu ochutnali. Pak to stojí za to. Pokud všechno nesouhlasí, pak platí cokoliv jiného, např. že jiný druh přípravy dá kávu, která je vlastně lepší než připravené espresso, že starší káva dá lepší espresso, atd.. byť hrdý barista je maximálně spokojen, ale to proto, že to kvalitní ještě nepil a vlastní chyby neuznává.
Mluvím z vlastní zkušenosti, prošel jsem si všechno úplně od začátku a mám pod kontrolou vše od pražení po výsledný nápoj. Občas pro klid duše porovnám s kávou s PC , občasné objednání espressa někde v podniku pro srovnání už jsem vzdal, je to zbytečné sebetrýznění. I když doufám, že někdy se mi podaří zkusit něco v doubleshotu, jak to vypadá v takové kategorii zařízení. Ale je to bohužel hodně z ruky.

Uživatelský avatar
muto
Příspěvky: 5
Registrován: pon 16. dub 2012 16:49:06
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: "Brewing ratio" vašeho typického espressa

Příspěvek od muto »

Ahojte,

podla týchto informácií to znamená, že pri BR 50% sa servíruje zákazníkovi do espresso šálky cca 36-40g nápoja pripraveného z 18g kávy? teda niečo ako doppio ale je to brané ako single shot? Doteraz somo registroval talianske štandardov ako jediné...

RedAce
více pokročilý
Příspěvky: 462
Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: "Brewing ratio" vašeho typického espressa

Příspěvek od RedAce »

Double je pořád double, na tom se nic nemění. Já třeba single misku nevytáh už asi rok a to dělám kávu v 90% jen sobě. Nicméně to názvosloví je ta nejméně důležitá věc u kávy - tím spíš, když se posuneš od italské klasiky k modernějším přístupům.

Uživatelský avatar
muto
Příspěvky: 5
Registrován: pon 16. dub 2012 16:49:06
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: "Brewing ratio" vašeho typického espressa

Příspěvek od muto »

Myslel som to skor z komercneho pohladu. Ked predavam zakaznikovi shot z 18g, je to iny naklad ako z 7-8g. Mam to teda chap at tak, ze pri BR 50% ice o 1 napoj pre zakaznika, spravne?

Uživatelský avatar
pulec7
více pokročilý
Příspěvky: 198
Registrován: ned 16. bře 2014 21:35:42
bydliště: Praha
kávovar: Rocket Cellini Premium Plus PID
mlýnek: Rocket FAUSTO

Re: "Brewing ratio" vašeho typického espressa

Příspěvek od pulec7 »

danst: nemáš ty nebo někdo jiný vyzkoušený nějaký druh balené vody, který by se dal bezproblému použít a káva z toho je dobrá, aniž bych musel řešit změkčovadlo, asi mi nejde až tak o dlouhodobé používání jako spíš o vyzkoušení porovnat chuť při BR kolem 50% se špatnou vodou tedy tvrdou a vodou vhodnou?
Kávovar: Rocket Espresso Cellini Premium Plus PID V3 @ 9,2 bar @ PID 120 °C | Chemex
Kávovar na cesty: Handpresso WILD Hybrid | Bacchi espresso | Aeropress | Bialetti Brikka
Mlýnek: Rocket Espresso FAUSTO | Porlex Tall Misky: La Marzocco Strada 7g |14g |17g | 21g

Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1807
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: "Brewing ratio" vašeho typického espressa

Příspěvek od papun »

Já používám SanTera z Kauflandu a nestěžuju si. Stojí asi 3,5,- za 2 litry. Je velmi měkká.

Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 690
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: QM Alexia EVO, Technivorm Moccamaster, Aeropress, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 stepless, Mazzer Mestre, Handground

Re: "Brewing ratio" vašeho typického espressa

Příspěvek od danst »

Zkoušel jsem dvě a jedna byla hodně tvrdá a Dobrá voda byla velice vhodná. Jen nevím, jestli jsou všechny láhve z jednoho vrhu, snad ano.

Fox_25
silně pokročilý
Příspěvky: 546
Registrován: čtv 30. čer 2011 20:39:52
bydliště: Zlínský kraj
kávovar:
mlýnek:

Re: "Brewing ratio" vašeho typického espressa

Příspěvek od Fox_25 »

Já jsem bral Aqua Anna, taky kaufland. Je to kojenecká voda a mají ji i v pětilitrových bandaskách,5l stojí asi 23kč. Tahle voda je pro mě zatím nejlepší, jak na pití, tak na kafe a čaj. Jenže denně udělám přes litr čaje a u kávy se probendí cca 250ml takže mě z ekonomického hlediska vychází líp filtrační konvice.
Složení:
  • SO2...<25mg/l
    CL4...<5mg/l
    F........0,1mg/l
    HCO3...230mg/l
    MG2+...3,64mg/l
    CA2+....73,2mg/l
    NA+......0,976mg/l
    NO3......6,8mg/l
    K+........0,997mg/l
Celková mineralizace 325mg/l
Kávovary Gaggia- Espresso Color, San Remo- Jolly bar, Carimali- UNO.
Mlýnky Carimali- M1, Gaggia- MDF

To pravé ořechové nezačíná koupí kávovaru, ale tím až si člověk řekne "tfuj co jsem to dřív pil" :)

Uživatelský avatar
pelda5
Příspěvky: 21
Registrován: pon 10. bře 2014 20:01:45
bydliště: Svitavsko
kávovar: Rancilio Silvia
mlýnek: RS a MDF

Re: "Brewing ratio" vašeho typického espressa

Příspěvek od pelda5 »

Co se týká vody, tak jsem "svýho" času obešel všechny obchody a nafotil všechny labely minerálek a vod, co kde byly (kupodivu jsem nikoho v těch kšeftech nezajímal, jak jsem si to tam šteloval, páč se to různě blejskalo a nebylo to pořádně vidět :-)). Pak jsem si udělal tabulku, kam jsem to přepsal, ještě zkonfrontoval s údaji distributorů minerálek (některé jsem nebyl schopen najít) a po vyhodnocení mi zůstala v sítu Lídlová Saguaro s 15,3 mg Ca - byla ještě tak do konce listopadu v 5 l za 9,90 Kč. Doprodali a po dotazu zatím nejsou a jsou jen za horší cenu ty tuším 1,5l. Tak jsem zapátral a koupil v Kaufu San Terru Aqua Bellu rovněž s 15,3 Ca (nevím, nedíval jsem se jestli zdroj s Lídlem kromě názvu není shodný), cena něco přes deset - no taky ji teď nemají a tak jsem koupil pár PETek 2l za tuším 4,50. No pár 5l ještě mám, ale ne nadlouho. Když jednou za čas dekalcifikuji, RS je čistá, takže to pravidelně nedělám, jen když se mi chce. "Vono" se to nezdá, ale když se proplachuje, odpouští, po páře doplňuje, tak ta spotřeba je, ale neměřím to..... a nešetřím - za ty prachy....jen je třeba najít někde zase větší objemy balení.... :ucta:
Alternativy - Aeropress, Hario TCA-2, Frappe maker 230V, Mokka konvička, Phin, Džezva, FP

"Nejhorší je, když mi místo espressa přinesou bazén."

Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1807
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: "Brewing ratio" vašeho typického espressa

Příspěvek od papun »

Dneska mi káva tekla o něco rychleji než měla. Cca 50 ml za 30 s a v podstatě to je takové jemné pohodové pití. Zde zmiňovaný extrakční poměr bude asi relativně nízký (8,2 g kávy), ale šmakuje.

Tím chci dát na vědomí především nováčkům, kteří zde teprve sbírají info a taky by mohlo nabít dojmu, že musí mít vysoký extrakční poměr aby dosáhly správného výsledku a vše ostatní je špatně. Není to tak. Hlavní je subjektivní dojem. Jasně nedělejte deci kafé, ale nějaký 60 ml může klidně chutnat dobře. Navíc pro začátečníka není ta chuť hned tak výrazná. Ono k originálnímu espressu je třeba pro někoho dojít pomalu. Každému to hned nejde na jazyk.

No a co je hlavní když jim bude tato řidší káva chutnat, tak postupně se dá ubírat na objemu a najít si to svoje.

A má osobní zkušenost je, že při extrakci 25/25 se daleko jednodušeji projeví nějaká chyba. Kdežto tady ty řidší kávy vyjdou vždycky chuťově skoro stejně.

Doufám, že nedostanu od některých kamenem, ale taková ,,větší" káva se mi sem tam povede a rozhodně to není důvod ji lít do dřezu. Konec:)

Uživatelský avatar
Amo_Košice_Sk
více pokročilý
Příspěvky: 420
Registrován: pát 26. zář 2014 9:54:19
bydliště: Slovensko Košice
kávovar: La Carimali Alfa
mlýnek: Brasilia RR45 (Gino Rossi RR45)

Re: "Brewing ratio" vašeho typického espressa

Příspěvek od Amo_Košice_Sk »

@ papun veľmi rozumne napísané. Objem kávy pre istotu ešte nemeriam vzhľadom na to že som začiatočník sa snažím aby nám to v prvom rade chutilo. Na druhej strane sa snažím neprekračovať 30 sekúnd.
Mlynček : 2x Brasilia RR45 (Gino Rossi RR45), 100% spokojnosť
Kávavar : 2x La Carimali Alfa, 100% spokojnosť & French Press Bodum
Ďakujem, veľmi veľa som sa tu naučil a stále sa učím.

Uživatelský avatar
papun
silně pokročilý
Příspěvky: 1807
Registrován: sob 24. lis 2012 20:11:47
bydliště: Zlín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Ascaso i-sttel

Re: "Brewing ratio" vašeho typického espressa

Příspěvek od papun »

Já jsem občas používal skleničku viz foto. Ale asi 14 dní zpět jsem si ji rozflákal:(
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Odpovědět

Zpět na „k přípravě kávy“