Vliv profilace tlaku na kvalitu kávy

rady, poznatky, postřehy k přípravě kávy, především na espresso
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
Sam
začátečník
Příspěvky: 79
Registrován: sob 02. črc 2011 22:30:46
bydliště: Vamberk
kávovar:
mlýnek:

Re: Vliv profilace tlaku na kvalitu kávy

Příspěvek od Sam »

V bunacafé mají tlakové profily na vlastní extrakci. Předspaření mají zvlášť. Je možné ho zapnout před extrakcí nebo ne. Nastavuje se délka a výkon čerpadla, dále pak prodleva před vlastní extrakcí. Tak se to dá spojovat-kombinovat a nebo jen používat předspaření a neřešit tlakový profil při extrakci.
Samozřejmě vibrační čerpadlo má v tomto omezení, jak bylo výše popsáno. Jedno přitažení pístku el.mag. cívkou má vždy stejnou sílu. tak záleží jak se ono přerušování jednotlivých přítahů realizuje, aby nebylo 2x přitaženo a 8x ne, ale spíše co nejvíce rovnoměrněji s ohledem na fyzické možnosti :) Ona regulace je pak více "kulatější", aby náběh tlaku příliš nekolísal.
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Vliv profilace tlaku na kvalitu kávy

Příspěvek od j.bill »

Shodou okolností jsem si dnes přečetl toto vlákno celé pěkně od začátku a zajímalo mne, co že je to to La Marzocco Linea Mini. Vím, že La Marzocco je špička v oboru. Na

Kód: Vybrat vše

http://www.coffeesource.eu/dopl/espresso-kavovary/la-marzocco-linea-mini.html
jsem narazil na popis kávovaru: (výňatek)
Dvojitý bojler
Oddělené bojlery optimalizují přípravu espressa a produkci páry.

Integrovaná Varná Hlava

Kombinace bojleru a varné hlavy dovoluje dosáhnout teplotní stability na malém prostoru.

Paddle

Extrakci ovládáte zařízením, umožňujícím soft preinfuzi, výsledkem je sladší espresso.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 787
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Vliv profilace tlaku na kvalitu kávy

Příspěvek od danst »

Tyhle blábolovité reklamní popisky od výrobců jsou až směšné...
Ale zpět k preinfuzi, tedy k té páce.
Bohužel se nejdená o "analog" jak tvrdí reklama, páka je jen spínač. Je jedno jak se s ní hýbe, chová se pořád stejně a nic nemodeluje.
V určitém bodu sepne spínač extrakce. Je tedy např. místo knoflíku. Preinfuze je velmi krátká, do 2 sec, vlastně jen setrvačnost náběhu tlaku , prý snad nějakým závitem v bojleru).Preinfuze je pro někoho slabé místo kávovaru. Dokonce ho i upravují (viz YT) aby měli "pravou" nastavitelnou preinfuzi- přidání spínače a ventilu pro obobí s nižším tlakem.
Jinak je to jednoduchý kvalitní kompaktní dualbojler s mimořádnou produkcí páry a teplotní stabilitou.
A je to jako vždy, někdo říká, že kdo to pořádně nedokáže (upravit správně parametry extrakce), tak že je to problém, někdo naopak říká, že s E61 není káva tak výrazná jako s L.mini. Prostě preinfuze vs. téměř direkt. Jeden holky, druhý vdolky.
Ale je dobré, když to jde navolit. Tady to nejde.
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Vliv profilace tlaku na kvalitu kávy

Příspěvek od j.bill »

Aha. Já to blíže nestudoval. Myslel jsem, že už to mají vymakané a páčkou so provádí změna hodnoty odporu na posuvném nebo otočném potenciometru a řídící jednotka podle toho reguluje čerpadlo, ventily, potažmo tlak...
Alespoň se také shodli na tom, že s preinfuzí (sníženým tlakem) zkrátka chutná káva lépe. :)
Ještě mne napadlo. Nedělá někdo preinfuzi tím, že otevře jen ventil přívodu studené vody z vodovodního řádu do bojleru (cca 3-4 bar.) a až za nějakou dobu spustí čerpadlo, které ten tlak pak navýší na těch cca 8-9?
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 787
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Vliv profilace tlaku na kvalitu kávy

Příspěvek od danst »

To je jena z metod, ale nefunguje bez pevného napojení vody...
Já mám za to, že se upravují cenově dostupné modely, kterým preinfuze schází, kromě dalších drobných nedostatků.
Je pravda, že existuje mnoho modelů typu Cimbali junior, které jsou velmi dobré, ale vzhledem ke kompaktní konstrukci nemají E61 ani jinou preinfuzi a při použití rotačních čerpadel není jednoduché ji dodělat. Tahle Linea Mini je v tom houfu, liší se jen, zda konkrétní model je HX nebo dual, no a pak novější mají ty vychytávky jako Linea PID, svoji páku, ale prý se to příjemně používá.
Když to shrnu, pro nás chudší, kteří mají vibrační čerpadla, tam ta cesta je jeho ovládáním poměrně jednoduchá. I když jak pro koho.
Přece jen zkusím mobilem natočit, jak to pak vypadá...
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 787
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Vliv profilace tlaku na kvalitu kávy

Příspěvek od danst »

zde to je:

Kód: Vybrat vše

https://www.youtube.com/watch?v=fXfYHn_LT0o
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Vliv profilace tlaku na kvalitu kávy

Příspěvek od j.bill »

:souhlas: To je paráda, jak krásně to lze řídit!
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Vliv profilace tlaku na kvalitu kávy

Příspěvek od j.bill »

Ještě přidám odkaz na zajímavý článek

Kód: Vybrat vše

https://prima-coffee.com/blog/video-pressure-vs-flow-espresso-extraction
V komentáři je tam inspirující poznámka, že vlastně všechny "staré" pákové stroje mají možnost profilování tlaku a kdo s tím umí, vykouzlí krásné chutě espressa a dokáže reagovat na různé druhy kávy (potlačit aciditu a vytáhnout sladkost)

Pro inspiraci (nastavitelná preinfufze trochu jinak). Je to stejné jako u toho Marzocca?

Kód: Vybrat vše

http://slayerespresso.com/

Kód: Vybrat vše

https://www.veniacoffee.com/shop/blog/2014/03/18/a-visit-with-slayer-espresso/
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 787
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Vliv profilace tlaku na kvalitu kávy

Příspěvek od danst »

Ono to rotační čerpadlo je tiché a výkonné, asi se na něm nedá nijak regulovat výkon, nastaví se jen "OPV" bypass na potřebný tlak.
A pak přijdou ke slovu restriktory a jehlové ventily, které jeho čerpací výkon "zdegradují" na úroveň pro espresso, stejně jako v případě ULKY a OPV. Všichni usilují o zpomalení proudu vody na začátku extrakce, čili nižší tlak v páce, preinfuze . U Ulky lze jednoduše dodělat regulaci tlaku a tedy i objemu čerpané vody a to v čase ovládat. U rotačního nezbude, než to obejít přes mechanické omezení proudu vody, buď natékáním do komor, nebo ovládáním ventilů. Určitě je to lepší varianta (s ventily), ale taky mnohem náročnější. Otázka je, zda se to pozná na výsledku, ten rozdíl v penězích.
Ruční profilování má taky riziko "unikátních" šotů, a jak uživatelé uvádějí, dá se tím espresso taky dokonale zkazit. Čili raději elektronicky s pamětí. A jen pro velmi zkušené baristy. Taky je určení pro "zvýšení rozsahu akceptovatelných káv" apod.
A dá se tady i říct mnoho zajíců myslivcova smrt, nebo jak to je.
Uživatelský avatar
jabb
Příspěvky: 2
Registrován: čtv 08. pro 2016 10:41:39
bydliště: Kosice
kávovar: La Pavoni Europiccola
mlýnek: Eureka Mignon

Re: Vliv profilace tlaku na kvalitu kávy

Příspěvek od jabb »

K extrakcii kávy nie je potrebný tlak, stačí si uvedomiť ako sa pripravuje káva inými spôsobmi. Dokonca aj créma, typická pre espresso, nie je len doménou espressa, ale napríklad aj tureckej kávy, pripravovanej pri normálnom atmosferickom tlaku. Samozrejme, že tlakový profil pri extrakcii má zásadný vplyv na kvalitu kávy ale to nie je sposobené priamo zmenami tlaku. Primárny vplyv na extrakciu má teplota vody a jej množstvo a zloženie, aktívna plocha kávových zŕn (množstvo, mletie a tvar extrakčnej komory - sitka), aké rozpustné látky obsahujú (druh kávy a spôsob praženia) a čas styku vody a kávy. Ak majitelia kávovarov s čerpadlami hovoria o tlakovom profile, ja hovorím o prietoku vody. Tlak na páku prispôsobujem tomu, čo vidím vytekať z môjho miláčika. Zapájam pri tom aj svoj čuch :-). Vlastniť kávovar s čerpadlom, tak chcem mať možnosť robiť to isté, teda manuálne počas celého procesu regulovať prietok vody kávovarom, hoci aj nepriamo, reguláciou tlaku čerpadla. Príprava kávy je vlastne len varenie kávy, kávovar je len pomôcka pri varení. Nie je náhodou výsledok pri varení závislý najmä od kuchára? Súhlasím s danst že ručné profilovanie má aj svoje riziká, ale aj to predsa platí pri každom varení. Najlepšie sa naučíme variť tak, že sami konzumujeme aj to čo si uvaríme. Solíte si niekto jedlá vážením soli na laboratorných váhach? A pomôže to, keď tá soľ je aj tak každý deň trochu iná?
PS: za pokus by stálo dynamicky meniť aj teplotu vody alebo tvar extrakčnej komory, kto s tým príde na trh ako prvý?
RedAce
více pokročilý
Příspěvky: 463
Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Vliv profilace tlaku na kvalitu kávy

Příspěvek od RedAce »

K extrakci kávy sice tlak potřeba není, ale espresso bez něj neuděláš a cremu taky ne. Ta pěna, která se vytváří v džezvě při přípravě turecké kávy není crema, ale prostě jen obyčejná pěna. A co se týče vztahu tlak/průtok - tyhle veličiny jsou obě extrémně důležité, ale nejsou zaměnitelné. Asi nejdále je v tomhle kávovar Decent Espresso, který dokáže během extrakce plynule měnit tlak, průtok i teplotu.
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Vliv profilace tlaku na kvalitu kávy

Příspěvek od j.bill »

To ty naše dokáží také, jen nad tím nemáme tu kontrolu... ;) :lol:
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
RedAce
více pokročilý
Příspěvky: 463
Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Vliv profilace tlaku na kvalitu kávy

Příspěvek od RedAce »

Dobře...plynule měnit tlak, průtok a teplotu dle požadavků uživatele :D
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Vliv profilace tlaku na kvalitu kávy

Příspěvek od j.bill »

To byla nadsázka a legrace... :grin:
Ta videa jsou zajímavá ale té elektroniky a dalších pomocných elektronických zařízení...Navíc tam nejsou pořádně vidět jaké používají konstrukční prvky, snímače, průtokoměry atd. Pro mne je to příliš složité a ani plastové hadičky v tlakové větvi (na videu jedna při testování dokonce praskla) a provedení hlavy i pomocná páka (stejně se to kroutí) nebudí příliš důvěru. Je také otázka, jak moc se ty krásné nastavitelné grafy blíží skutečnému stavu. Na obrazovce počítače, tabletu, telefonu jde a vypadá všechno lehce, ale skutečnost může být jiná. A tu běžný uživatel nemá šanci změřit. Ale leckterý tabletista může být nadšen. Za mne: V jednoduchosti je krása a zlatý poctivý HX. Neměnil bych.... :grin:


Na odlehčení - úžasná profilace tlaku
Naposledy upravil(a) j.bill dne pát 09. pro 2016 22:13:32, celkem upraveno 1 x.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
RedAce
více pokročilý
Příspěvky: 463
Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Vliv profilace tlaku na kvalitu kávy

Příspěvek od RedAce »

Já sám bych s tím měl asi trošku problém i když se to vlastně tváří jako dokonalý domácí přístroj. Nahřáto za 5 minut a možnosti takřka neomezené. Současně bych se nebál, že to bude šmejd/podraz - nejde o nějaký noname crowdfunding projekt, krom jiných na tom úzce spolupracoval Scott Rao. Ale podvědomě má člověk tendenci víc věřit několika kilogramům mosazi, oceli a mědi než krabičce narvané senzory a ovládané tabletem.
Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 787
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: Bezzera BZ09 PID, Technivorm Moccamaster, Moka el.
mlýnek: Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, RR 45

Re: Vliv profilace tlaku na kvalitu kávy

Příspěvek od danst »

V podstatě to řeší všechny problémy klasických kávovarů, které vidím. Vlastně jsem neuvědoměle postupoval tímto směrem, i když předělávat kávovar není dobré, lepší je udělat ho jinak, lépe, rovnou.
Naopak mně chybí na kávovaru ta pomocná páka, užil bych ji.
Zmetek to určitě nebude, naopak, chtěl bych to, ale za 2000 EUR + DPH + clo je to přece jen mnoho.
Ovšem otázka výdrže elektroniky by mně asi trápila, opravitelnost doma bude háček.
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Vliv profilace tlaku na kvalitu kávy

Příspěvek od j.bill »

Hned jsem si při sledování těch videí vzpomněl na Tebe. Ta přídržná páka je určitě dobrá věc, ale všiml jsem si, že se i tak ta konstrukce trochu kroutí. Ale chápu, že udělat pořádný rám a opláštění z 2mm nerez plátů také něco stojí a není to nezbytně nutné.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
vilose
více pokročilý
Příspěvky: 425
Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
bydliště:
kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80

Re: Vliv profilace tlaku na kvalitu kávy

Příspěvek od vilose »

danst píše:...Zmetek to určitě nebude, naopak...
Dajako som sa stratil.
O ktorom kávovare sa bavíte?
Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1409
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Vliv profilace tlaku na kvalitu kávy

Příspěvek od j.bill »

Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!
Uživatelský avatar
vilose
více pokročilý
Příspěvky: 425
Registrován: stř 23. lis 2011 18:40:39
bydliště:
kávovar: Bezzera Unica, LaPavoni Europiccola, Faema Family
mlýnek: Mazzer Super Jolly, Fiorenzato T80

Re: Vliv profilace tlaku na kvalitu kávy

Příspěvek od vilose »

Ešte mohlo byť napísané:
"najet myší" aby si videl.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „k přípravě kávy“