Co dělám špatně?
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.
Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code
* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
- mleitgeb
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: ned 14. zář 2008 19:28:44
- bydliště: Jihočeský kraj
- kávovar: LelitBianca,MCE Perla 1gr SAE,R.S.,LaPavoni Europic.,Hario
- mlýnek: Macap 2xMXD,4xM5D,M5,R. Rocky, Baratza Sette 270wi
Co dělám špatně?
Dobrý den,
měl bych drobný dotaz na zkušenější baristy, než jsem já.
Začínal jsem na kávovarech Krups XP, kde i z koupené namleté kávy díky dvojitému sítku není problém udělat dobré presso s perfektní cremou. Kávy rád ochutnávám, takže mám doma mnoho druhů - několik poddruhů komerčních Lavazz, Segafred, Saquella, ale i Fairtrady např. od Mark&Spencer, několik jednodruhových... Mám rád jak směsi tak 100% Arabiku.
Ale čím víc jsem se zajímal o presso a jeho přípravu, tak jsem Krups přerostl. Koupil jsem si Rancilio Silvia s mlýnkem Rocky doserless a s podstavcem, dokoupil druhou páku, tamper, několik sad hrnečků, plánuju bottomless atd.
Nakoupil jsem zrnkovou kávu, zatím jen obyčejnější, co bylo kolem v dosahu, ale ne úplné šmejdy (např. Tchibo presso,...). Asi nejsou zcela čerstvé, to vím...
Teď můj problém, se kterým Vás žádám o pomoc. Nedaří se mi crema, jakou bych rád. I když jsem relativně vychytal hrubost/množství/tamping abych dodržel množství/čas, pěna na pressu je světlá a velmi slabá, není pevná ani bohatá, jako z pressovaru Krups.
Někde jsem četl, že některé pressovary (děla to i Krups, ale hodně to reklamuje i firma JURA) pro lepší výsledky extrakce předtlakují kávu, zalijí jí na pár vteřin horkou vodou a pak až extrahují. Děláte to u takových pressovarů také? Myslím tím, že na začátku zapnete do prvních kapiček presso, vypnete, tak na 1-2s a pokračujete v extrakci?
Je mi jasné, že se Silvií jsem bohužel asi skončil s kupovanými mletinami, mám jich pár kilo v zásobě. Káva je u kupovaných plechovek příliš hrubá, voda proteče velmi snadno, ať tampuju jak tampuju. Je ale možné, že je všechen můj problém jen v kávě? Jak poznám, že není chyba v pressovaru? Kvůli ev. reklamaci. PID nemám.
Objednal jsem si kávu z PRIMACafé, dám pak vědět, jak jsem pořídil.
Děkuji za radu či jen nápad
Marian
měl bych drobný dotaz na zkušenější baristy, než jsem já.
Začínal jsem na kávovarech Krups XP, kde i z koupené namleté kávy díky dvojitému sítku není problém udělat dobré presso s perfektní cremou. Kávy rád ochutnávám, takže mám doma mnoho druhů - několik poddruhů komerčních Lavazz, Segafred, Saquella, ale i Fairtrady např. od Mark&Spencer, několik jednodruhových... Mám rád jak směsi tak 100% Arabiku.
Ale čím víc jsem se zajímal o presso a jeho přípravu, tak jsem Krups přerostl. Koupil jsem si Rancilio Silvia s mlýnkem Rocky doserless a s podstavcem, dokoupil druhou páku, tamper, několik sad hrnečků, plánuju bottomless atd.
Nakoupil jsem zrnkovou kávu, zatím jen obyčejnější, co bylo kolem v dosahu, ale ne úplné šmejdy (např. Tchibo presso,...). Asi nejsou zcela čerstvé, to vím...
Teď můj problém, se kterým Vás žádám o pomoc. Nedaří se mi crema, jakou bych rád. I když jsem relativně vychytal hrubost/množství/tamping abych dodržel množství/čas, pěna na pressu je světlá a velmi slabá, není pevná ani bohatá, jako z pressovaru Krups.
Někde jsem četl, že některé pressovary (děla to i Krups, ale hodně to reklamuje i firma JURA) pro lepší výsledky extrakce předtlakují kávu, zalijí jí na pár vteřin horkou vodou a pak až extrahují. Děláte to u takových pressovarů také? Myslím tím, že na začátku zapnete do prvních kapiček presso, vypnete, tak na 1-2s a pokračujete v extrakci?
Je mi jasné, že se Silvií jsem bohužel asi skončil s kupovanými mletinami, mám jich pár kilo v zásobě. Káva je u kupovaných plechovek příliš hrubá, voda proteče velmi snadno, ať tampuju jak tampuju. Je ale možné, že je všechen můj problém jen v kávě? Jak poznám, že není chyba v pressovaru? Kvůli ev. reklamaci. PID nemám.
Objednal jsem si kávu z PRIMACafé, dám pak vědět, jak jsem pořídil.
Děkuji za radu či jen nápad
Marian
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Co dělám špatně?
Nedá mě nereagovat.
Vaše objednávka je už u mě na stole. Dělat se to bude zítra, úterý nebo středa budeme snad vidět, jak to Vašemu kávovaru sedlo.
Kávy jste volil velmi dobře, všechny tři by v pressu měly udělat slušnou kávu. Nástroje na to máte docela slušné, tak proč ne.
A dodám opět to co vždycky: všechno je to jen o množství, správném namletí a volbě vhodné kávy.
Ještě bych dodal. Z dvouporcovýho sítka je podstatně snažší udělat presso se slušnou pěnou.
A s PIDem neblázněte. Uděláte dobrou kávu i bez něj.
Vaše objednávka je už u mě na stole. Dělat se to bude zítra, úterý nebo středa budeme snad vidět, jak to Vašemu kávovaru sedlo.
Kávy jste volil velmi dobře, všechny tři by v pressu měly udělat slušnou kávu. Nástroje na to máte docela slušné, tak proč ne.
A dodám opět to co vždycky: všechno je to jen o množství, správném namletí a volbě vhodné kávy.
Ještě bych dodal. Z dvouporcovýho sítka je podstatně snažší udělat presso se slušnou pěnou.
A s PIDem neblázněte. Uděláte dobrou kávu i bez něj.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- arny71
- více pokročilý
- Příspěvky: 253
- Registrován: stř 26. bře 2008 1:07:14
- bydliště: Jižní Morava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Co dělám špatně?
Já myslím, že chyba není v tobě, ani v mašině (celkem nad tvojí sestavou slintám), ale prostě v použité kávě. Tchibo... To jsem měl doma taky a zaplakal jsem nad výsledkem...
Uvidíš, že s čerstvou kávou (když dobře nameleš), dosáhneš vskutku netušených výsledků. Já jsem tedy nad rozdílnými výsledky z Primacefé vs. komerční kafčo jen kroutil hlavou.
Uvidíš, že s čerstvou kávou (když dobře nameleš), dosáhneš vskutku netušených výsledků. Já jsem tedy nad rozdílnými výsledky z Primacefé vs. komerční kafčo jen kroutil hlavou.
- GSX 1400
- začátečník
- Příspěvky: 64
- Registrován: stř 26. bře 2008 16:55:51
- bydliště: Náchod
- kávovar: Lelit PL41PLUS
- mlýnek: ASCASO I-steel
Re: Co dělám špatně?
Naprosto souhlasím s výše uvedeným. Taky jsem zkoušel různé kávy(Lavazza,Lucaffé),výsledek se né a né dostavit. Káva od Prima café je ,ale něco jiného,uvidíte! O správném dávkování a namletí kávy nemusím nic říkat. :D
-
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1456
- Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
- bydliště: Praha
- kávovar: Gaggia Evolution
- mlýnek: Gaggia MDF
Re: Co dělám špatně?
Problémeme je stará káva. Krups dělal pěnu proto, že měl přetlakovou misku, ta udělá pěnu i když se dovnitř nasypou piliny :)
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Co dělám špatně?
To v tom případě není pěna (crema), ale pseudopěna.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Co dělám špatně?
Myslím, že zaužívaný výraz na túto funkciu je predsparenie kávy. Či to má ale nejaký význam je diskutabilné, ja som žiadny rozdiel či už k lepšiemu alebo horšiemu nezaznamenal. Jedine u PODov to trochu pomohlo, kým sa POD roztiahol v miske, tak zvyklo vytiecť z páky trochu vody.mleitgeb píše: Někde jsem četl, že některé pressovary (děla to i Krups, ale hodně to reklamuje i firma JURA) pro lepší výsledky extrakce předtlakují kávu, zalijí jí na pár vteřin horkou vodou a pak až extrahují.
Ak si taký masochista a chceš tie mletiny dopiť, tak existuje pretlaková miska s priemerom 58mm, ktorá by mala bez problémov pasovať aj do Silvie. V ČR by to mala dodávať Interlinea.mleitgeb píše: Je mi jasné, že se Silvií jsem bohužel asi skončil s kupovanými mletinami
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- mleitgeb
- více pokročilý
- Příspěvky: 156
- Registrován: ned 14. zář 2008 19:28:44
- bydliště: Jihočeský kraj
- kávovar: LelitBianca,MCE Perla 1gr SAE,R.S.,LaPavoni Europic.,Hario
- mlýnek: Macap 2xMXD,4xM5D,M5,R. Rocky, Baratza Sette 270wi
Re: Co dělám špatně?
Dnes mi přišla voňavá zásilka z Kovalovic. Na poště mi jí ani nechtěli vydat.
Před pár minutami jsem udělal first shot z H-pressa, od oka mlýnek na 6, 15g, 25s,… a poprvé s tímhle pressovačem jsem viděl něco nádherného. To něco se lahodně řinulo do předehřátých hrnečků, i když možná trochu pomaleji kvůli nevychytané hrubosti, ale ta konzistence, barva, vůně… slast.
Vychytám ještě hrubost a vyzkouším další dva druhy, co jsem objednal, X-presso a AQUApresso… každopádně všem doporučuji.
Před pár minutami jsem udělal first shot z H-pressa, od oka mlýnek na 6, 15g, 25s,… a poprvé s tímhle pressovačem jsem viděl něco nádherného. To něco se lahodně řinulo do předehřátých hrnečků, i když možná trochu pomaleji kvůli nevychytané hrubosti, ale ta konzistence, barva, vůně… slast.
Vychytám ještě hrubost a vyzkouším další dva druhy, co jsem objednal, X-presso a AQUApresso… každopádně všem doporučuji.
- arny71
- více pokročilý
- Příspěvky: 253
- Registrován: stř 26. bře 2008 1:07:14
- bydliště: Jižní Morava
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Co dělám špatně?
JJ,úplně chápu tvé pocity. tany
Tak DOBROU CHUŤ!
Tak DOBROU CHUŤ!
- Dominator
- začátečník
- Příspěvky: 75
- Registrován: pon 15. pro 2008 15:14:59
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Co dělám špatně?
Ta pena, co je na fotke, sa urobila z klasickej nenapenovacej misky?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Co dělám špatně?
Určitě. Z napěňovacím zázrakem by nebyla 1.tak vysoká 2.tak pevná (krémová)
Ale k tomu není potřeba jen Hawai Kona, takovou pěnu udělá velká většina našich káv (možná všechny, ale nikdy jsem se v tom tak nešťoural).
Ale k tomu není potřeba jen Hawai Kona, takovou pěnu udělá velká většina našich káv (možná všechny, ale nikdy jsem se v tom tak nešťoural).
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
-
- více pokročilý
- Příspěvky: 450
- Registrován: pát 25. led 2008 2:05:34
- bydliště: Jablunkov
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Co dělám špatně?
Neumím si představit,že by se takováto crema někomu podařila udělat napěňovacími pomůckami...
Coffee Machine: Isomac TEA, Tecnosystem Magic , Other Scrap - Cafetiere Pezzetti, Clever Dripper, French Press, Aeropress
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
Grinder: Anfim Best , Anfim KS, Wega Max 6.4/Compak K6, Hario Mini Mill, Temp :)
Roaster: UPK
- Ostmes
- více pokročilý
- Příspěvky: 355
- Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
- bydliště: Vysočina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Co dělám špatně?
Je to z double misky 14g-15g?
ptám se, že mi toho v šálku přijde hodně na 7g single.
Jinak přes "cremabazmek" jsou vidět více bublinky.
ptám se, že mi toho v šálku přijde hodně na 7g single.
Jinak přes "cremabazmek" jsou vidět více bublinky.
- Dominator
- začátečník
- Příspěvky: 75
- Registrován: pon 15. pro 2008 15:14:59
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Co dělám špatně?
Mmm, asi som este nenatrafil na poriadnu kavu, alebo to len neviem. Skusal som uz kadeco z Barzzuzu, potom rozne kavy priamo z Martinskej praziarne a vysledok skoro u vsetkych rovnaky. Len tenka vrstva cremy. Meliem od 6-9. Utlacam dost silno, mozno to bude aj tym..
- primacafe
- Administrátor
- Příspěvky: 5542
- Registrován: stř 16. led 2008 23:49:30
- bydliště: Kovalovice
- kávovar: Carimali ALFA
- mlýnek: Carimali Junior
Re: Co dělám špatně?
U nás děláme kávu v single misce kolem 9g. Hrníček má na výšku asi 6cm a pěny je skoro polovina hrníčku. Potom tam opravdu vychází jen nějakých 25ml kávy pro labužníka.Ostmes píše:......v šálku přijde hodně na 7g single.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior
- hnup
- silně pokročilý
- Příspěvky: 1773
- Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
- bydliště: Banská Bystrica
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Co dělám špatně?
Trikrát hádaj, prečo hľadám cestičky k PRIMAcafé...Dominator píše:Mmm, asi som este nenatrafil na poriadnu kavu, alebo to len neviem. Skusal som uz kadeco z Barzzuzu, potom rozne kavy priamo z Martinskej praziarne a vysledok skoro u vsetkych rovnaky. Len tenka vrstva cremy. Meliem od 6-9. Utlacam dost silno, mozno to bude aj tym..
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
- Dominator
- začátečník
- Příspěvky: 75
- Registrován: pon 15. pro 2008 15:14:59
- bydliště:
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Co dělám špatně?
Ok, idem teda asi skusit nieco objednat, lebo uz zacinam upodozrievat mlyncek a to by ma uz drblo. Mimochodom uplne na nervy mi hra to, ze zatial som najkrajsiu a najkvalitnejsiu kavu spravil z kupovanej, namletej, bezkofeinovej gaggie.
Ked bude trosku viac casu, hodim sem pre porovnanie fotky zopar kav.
Ked bude trosku viac casu, hodim sem pre porovnanie fotky zopar kav.
Smazání příspěvku Editací
Naposledy upravil(a) michalnet dne úte 31. bře 2009 10:04:46, celkem upraveno 2 x.
- Ostmes
- více pokročilý
- Příspěvky: 355
- Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
- bydliště: Vysočina
- kávovar:
- mlýnek:
Re: Co dělám špatně?
Nepíšete zda používate mlýnek či kupujete již mletou kávu.
Než stroj úplně odsoudíte, zkuste objednat vzorek kávy, třeba ze zdejšího obchodu. Nechte si ho namlet na espresso a uvidíte.
To že káva voní ještě neznamená, že je čerstvá může být v regále třeba 6měsíců po vypražení.
Ostmes
Než stroj úplně odsoudíte, zkuste objednat vzorek kávy, třeba ze zdejšího obchodu. Nechte si ho namlet na espresso a uvidíte.
To že káva voní ještě neznamená, že je čerstvá může být v regále třeba 6měsíců po vypražení.
Ostmes
Re: Co dělám špatně?
Illy v podu koupená v ČR nebude nejčerstvější zcela určitě. Zkuste čerstvě praženou a ideálně i čerstvě mletou kávu.