Volba množství kávy, velikosti misky

rady, poznatky, postřehy k přípravě kávy, především na espresso
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
Uživatelský avatar
MiDo
Příspěvky: 16
Registrován: pon 31. črc 2017 15:50:16
bydliště: Brno
kávovar: Gaggia Classic PID
mlýnek: Ascaso i-steel

Volba množství kávy, velikosti misky

Příspěvek od MiDo »

Zdravím vespolek,

Začínám být trochu nešťastný jaké mám používat množství kávy a jakou použít misku/páku. Mám odvařeno něco přes půl kila kávy, zatím vše PC, takže začátečník.

Snažil jsem se přečíst maximum a každý den čtu další příspěvky na fóru, ale nějak se mi nedaří dobrat výsledku. Resp. nevím jaký volit správný postup byť vše asi hodně záleží na každém co si zvolí…

Používám Gaggia Classic s PID a preinfusí + Ascaso i-steel. Mám originální páku s dvouvýpustí, jednu páku bez dna a jedno a dvou porcovou originální misku.
Nemám ani tak problém, že bych nebyl schopný uvařit pitelnou kávu, ale slušného výsledku dosahuji hlavně u páky bez dna, která se mi i líbí, že na ní člověk vidí, že utampoval rovnoměrně a je celkově taková čistá, sympatická. Do dvouporcové misky tady potom dávám 16g kávy.
Vše je potom docela slušné. Výsledek u Prima Presso třeba tady:
http://www.primacafe.cz/primafrm/viewto ... 4&start=40

Problém mám s tím, že na jednu porci je 16g docela hodně. Párkrát jsem zkusil jednoporcovou misku, ale s tou vůbec nejsme kamarádi, protéká mi bokem, možná mám nevhodný pamper.

Řešení je dvouvýpusť, ale mám pocit, že originální natéká nerovnoměrně. Možná to hrotím, ale když se dívám jak mi natéká káva do dvou skleněných šálků, vidím, že káva teče nerovnoměrně a mám s tím dost silný psychický problém ;-)

Nerad bych šel cestou používání jedno i dvou porcové misky a střídat je. I dle zkušeností taky na fóru vidím, že je nereálné používat tyto obě se stejnou hrubostí a mění hrubost podle misky mi přijde zbytečné.

Další problém je, že když dám do dvouporcové misky těch 16g, tak se mi suchá káva dotýká sprchy, což by dle informací tady z fóra neměla kvůli rovnoměrnému protlačení vody pákou. Na druhou stranu mě napadla varianta, že dám do dvouporcové misky třeba 12g a budu toto používat jako jednu dávku a dvě kávy vařit sólo. Toto mi nejde, protože jsem zjistil, že pod nějakých 14-15g už kávu nestlačím, protože se tamper nevejde hlouběji do misky… Je tato cesta vůbec správná? (12g do dvouporcové).

Jedná se mi o to, jestli mám kupovat nový tamper, kovou (třeba i precizní) misku, novou páku s dvouvýpustí nebo by stačila jenom samotná dvouvýpusť která bude přesnější a bude fungovat rovnoměrnějí?

Děkuji za Vaše odpovědi a omlouvám se, že jsem se tak rozepsal…

Uživatelský avatar
Dabass
Příspěvky: 50
Registrován: pon 24. črc 2017 10:12:36
bydliště: Karlovarsko
kávovar: DeLonghi EC 156.B, 22.110 Magnifica S, BPezzetti LuxExpress
mlýnek: Gaggia MDF, Hario MSS-1B

Re: Volba množství kávy, velikosti misky

Příspěvek od Dabass »

Taky jsem měl channeling jako prase. Prskalo to jako o závod. Do jednoporcové nepřetlakové misky jsem místo 7g dal 14g, aby se puk opíral o sprchu. Není to zrovna košer, ale zabralo to. Tlak ze sprchy už nenadzvedával puk a na spodní ploše potafiltru se tok spojil v jeden pramínek. Nádhera. Bylo mi to i schváleno tady na foru. "Nejdůležitější parametr je výsledek" Navíc - http://www.kafec.cz/novinky-kavarny-kaf ... -normalni/ Tamper: ten považuju za zásadní záležitost. Používal jsem původně integrovaný, ale ten je fakt na prd. Po obvodu nemá ostrý rohy (má takový hóódně zakulacený). Proto asi to kanálkování. Momentálně pěchuju skleničkou s rovným dnem a je to mnohem lepší. Na ten můj průměr misky se tamper blbě shání, uvažuju o výrobě na zakázku...

Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1364
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Volba množství kávy, velikosti misky

Příspěvek od j.bill »

MiDo, nehaž flintu do žita. :grin:
Pokud nejsi spokojený s originální miskou a chceš dělat jednoporce (7-10g), kup si LM Advanced a tamper. Popřípadě přípravek a půjde Ti to mnohem lépe.
Z dvojité misky se káva dělá jednodušeji, ale z dvojvýpustě někdy nevytéká zcela stejnoměrně. Má na to vliv i postavení a náklon kávovaru, kvalita přípravy a distribuce kávy v misce atd... Někdy se může hodit i regulovatelná výpusť.
Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!

RedAce
více pokročilý
Příspěvky: 462
Registrován: čtv 22. srp 2013 14:58:18
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Volba množství kávy, velikosti misky

Příspěvek od RedAce »

Pokud je 16g moc (káva se opírá o sprchu) a 12g málo, tak zkus něco mezi tím. Zkus test s pětikorunou - v misce by po utampování mělo být tolik kávy, aby se při dotažení do hlavy nedotkla sprchy, ale když na kávu položíš minci a dotáhneš do hlavy, tak sprcha minci mírně zatlačí do kávy. Pokud používáš tu misku ode mě, tak mám pocit, že s PC kávou by ses mohl dostat někam na 14g. Odpovídalo by to i tomu, že když jsme to zkoušeli u mě, dával jsem 16g a kávy tam bylo celkem dost na tuto kombinaci kávy, misky a sprchy. Když pak z 14g uděláš espresso o celkové váze 30-35g, bude to myslím vycházet velmi dobře a je to i množství, které se podle mě dá v klidu pít najednou jako doppio. Moje rada ohledně single misek je uklidit je hluboko do šuplíku a nechat je tam.
Pokud bys měl zase cestu do Prahy, tak dej vědět, nalož kávovar a mlýnek a zkusíme domluvit termín a vyladit to. Rád bych, aby ti kávovar dělal radost a vím, že toho je schopen. Škoda, že napoprvé jsem neměl víc času.

lubono
více pokročilý
Příspěvky: 209
Registrován: pát 29. bře 2013 11:24:56
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Volba množství kávy, velikosti misky

Příspěvek od lubono »

To je ale krásnej přístup ke kolegovi . :souhlas: :ucta:

Uživatelský avatar
MiDo
Příspěvky: 16
Registrován: pon 31. črc 2017 15:50:16
bydliště: Brno
kávovar: Gaggia Classic PID
mlýnek: Ascaso i-steel

Re: Volba množství kávy, velikosti misky

Příspěvek od MiDo »

Děkuji za komentáře!

Možná můj příspěvek vyzněl až moc nešťastně ;-)
S výsledky jsem docela spokojený a jsem rád, že jsem nešel do nějaké Silvie apod. Gaggia mi přijde úplně dostačující, alespoň pro první rok(y).
Nejvíc mi asi chybí dva bojlery, ale to už bych byl cenově úplně jinde.

Zajímalo mě spíš jak řešíte množství a misky vy, protože jsem se pořád nemohl dobrat výsledku, měl jsem sklony měnit moc parametrů a výsledek byl pryč…
Další věc byla, že jsem ze začátku vařil 16g mleté kávy a výsledek byl 25g, což je brutální…

Teď používám 15g -> 35g (29s) a jsem spokojený.

Jelikož se trochu pohybuji ve strojařině, budu si dělat trychtýřek na sypání kávy do páky tak možná zkusím i přípravek, ale spíš půjdu cestou dvouporcové misky.
Dvouvýpusť nebudu řešit vůbec, zůstanu u páky bez dna.

Pro srovnání jsem si precizní misky objednal a jsem zvědavý na rozdíl.

RedAce:
Pětikoruna je super nápad, zkusím asi odpoledne, ale těch 14-15g vypadá nadějně…
Díky za nabídku! Zatím myslím zvládám, spíš jsem se zacyklil v tom dávnování a miskách. Zaškolení bylo super! Tohle bych přál každému začátečníkovi – osobní zaškolení. Ušetřilo mě to lití kávy do odpadu a od první kávy u sebe doma je všechno pitné. Člověku to určitě i hodně pomůže, že neztratí na začátku motivaci, naopak. Ještě jednou díky!
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Uživatelský avatar
johneer
více pokročilý
Příspěvky: 193
Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
bydliště: Praha
kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress
mlýnek: Rancilio Rocky doserless, Porlex Tall

Re: Volba množství kávy, velikosti misky

Příspěvek od johneer »

Rád bych se zeptal na jednu věc. V kavárnách (především těch dobrých) často vidím, že i když si objednám jednu kávu, barista udělá doubleshot - jeden do šálku, druhý do skleničky vedle. Říkal jsem si, že to je dost plýtvání, ale asi to má smysl. Jaký? Je to jen vizuální kontrola extrakce v té paralelní skleničce nebo je to prostě tím, že single a double vyžaduje příliš odlišný postup, že je s ohledem na to jednodušší vařit jenom doubly a jeden shot vždy vyhodit?
Díky

Uživatelský avatar
robertSVK
více pokročilý
Příspěvky: 137
Registrován: pon 23. bře 2015 16:22:07
bydliště: Bratislava
kávovar: Saeco Aroma SIN015 PID (2001), Gaggia New Baby PID
mlýnek: Gaggia MDF (1983)

Re: Volba množství kávy, velikosti misky

Příspěvek od robertSVK »

Už sa to tu niekde preberalo, skús pohľadať.
Inak, zlé jazyky by povedali, že single miska je vyšší dívčí a teda si zjednodušujú robotu.
Kávovary: Saeco Aroma (SIN015), PID;
Mlynčeky: Hario Mini Mill, Gaggia MDF (1983), Saeco (samodomo)

Uživatelský avatar
Endynko
nováček
Příspěvky: 59
Registrován: stř 19. črc 2017 13:47:58
bydliště: Modra
kávovar: Lelit PL162T Bianca
mlýnek: Lelit Wiliam PL72, Comandante

Re: Volba množství kávy, velikosti misky

Příspěvek od Endynko »

Moja skúsenosť je, že doubleshot robia kvôli rozdielnemu nastaveniu na single a s tým súvisiacej úspory času a peňazí (druhý mlynček). Väčšinou sa vždy z personálu nájde niekto, kto si s radosťou túto druhú šálku dá :)
Poslúžili v minulosti:
Lelit PL41TEM
Eureka Mignon, Lelit PL043MMI, Hario Skerton

Uživatelský avatar
johneer
více pokročilý
Příspěvky: 193
Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
bydliště: Praha
kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress
mlýnek: Rancilio Rocky doserless, Porlex Tall

Re: Volba množství kávy, velikosti misky

Příspěvek od johneer »

Tyjo, představa, že ten druhej shot pokaždý někdo vypije je dost děsivá ;). Zejména v kavárně s menším množstvím personálu a takovým provozem, kde je právě tolik klientů, aby se ten druhý shot nedal udat dalšímu :). Ale díky, myslel jsem si to.

Uživatelský avatar
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1364
Registrován: čtv 27. srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Volba množství kávy, velikosti misky

Příspěvek od j.bill »

Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!

Uživatelský avatar
zorin87
pokročilý
Příspěvky: 88
Registrován: pon 21. úno 2011 17:54:51
bydliště: Boskovice
kávovar: Futura Kikka, Bialetti, Aeropress
mlýnek: Eureka Mignon

Re: Volba množství kávy, velikosti misky

Příspěvek od zorin87 »

Poměr extrakce.
Zdravím všechny kávičkáře. Prakticky celou dobu, co tvořím doma espresso, jsem do páky mlel tolik kávy, abych misku zaplnil (po upěchování) k menšímu prohnutí, které misku drží v páce. Gramy jsem po pravdě neřešil. Mlel jsem na takovou hrubost, aby do espresso hrníčku nateklo za cca 25 - 30 s 30 ml kávy - toto množství jsem si po koupení šálku odměřil, abych věděl, kam má hladina kávy cca sahat. Když káva tekla správně, s chutí problém nebyl. Každopádně dle nastavené hrubosti byla preferována buď páka s jednou výpustí nebo se dvěma. Na obrázku je zdejší Brasil Cerrado Caramelo z jednopáky. :) https://imgur.com/Obbof2Q

Minulý týden jsem si pak pořídil váhu na kávu Hario a v knížce jsem četl, viz obrázek https://imgur.com/nob3v0M Po změření vah kávy a espressa mi vychází PE na cca 37 %. Např. 11,8 g kávy, po 30 s 32 g espressa. Dle knížky pak řadím nápoj na rozhraní espressa a dvojitého ristretta.

Teď mě akorát zajímá, jak udělat "správné" espresso, tedy 7-8 g kávy a 30 ml za 30 s? Přijde mi, že kávu už mám dost jemně umletou https://www.cerstvakava.cz/climages/stories/27.jpg , vzhledově nejblíž k práškové https://imgup.cz/image/kLjK, což je v tamějším článku pro espresso kritizované.. (Hořkou ji svými chutěmi necítím.) Bohužel ale ani nevím, jak velkou mám misku(y), protože na ní nic vyražené není. Kdybych kávy pomlel o cca 4 g méně, musel bych jí mít ještě jemnější a po dokončení pressa bych z páky vyléval "kaši pomleté kávy", nikoli pěkný puk.

Z kolika gramů děláte espresso Vy? Hádám, že asi záleží i na použité kávě a stylu pražení?
Life is too short to drink bad coffee...
No matter how old you are!

...
Zkušenosti s: kávovarem La Scala Butterfly, De'Longhi ESAM 3000 B Magnifica a s mlýnky Macap M2M, Eureka Mignon Perfetto, Krups GVX242, Eta 0066 (80. léta) :)

Uživatelský avatar
OndraMikus
více pokročilý
Příspěvky: 176
Registrován: čtv 14. črc 2016 11:51:04
bydliště: Vsetín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer mini electronic-A, Rancilio rocky

Re: Volba množství kávy, velikosti misky

Příspěvek od OndraMikus »

Záleží na všem: kávě, kávovaru, mletí,... já momentálně pro cca full city pražené kávy dávám do misky 16 gramů a v hrnku mám 50 ml. Pro světlejší pražení dám 18 gramů kávy a v hrnku mám zase 50 ml. Pozor, to jsou věci ale jen orientační a je třeba s nimi různě laborovat a posunovat je všemi směry, aby se z kávy dostala ta nejlepší chuť. Slovo espresso může označovat jednak konkrétní "normovaný" druh nápoje jak to vymysleli Italové (to je to co máte napsané v knížce) no a nebo pak samotný princip přípravy kafe (takže kafe připravené správným tlakem, ve správném čase, atd...). Teď jste objevil espresso nápoj, ale já doporučuju se na to vyprdnout a dál vařit kafe jak vám chutná. Můžete s pomocí té tabulky určitě lavorovat, ale nedržel bych se toho a netrápil bych se tím.
Kávovar: Carimali Alfa
Alternativy: Chemex CM-8A | Hario V60-01 | Aeropress | 3x Moka konvička (100 ml, 150 ml, 250 ml) | 1L Frenchpress | Džezva 320 ml | Hario Wood Neck DPW-1 | Bonavita immersion dripper | Hario Vaccum pot NXA-5 | Kalita wave 185
Mlýnky: Mazzer mini electronic-A | Rancilio rocky SD | Porlex Mini
.....a mnoho dalších kávových serepetiček.....

Uživatelský avatar
danst
silně pokročilý
Příspěvky: 717
Registrován: stř 14. lis 2012 19:32:48
bydliště: Ústecký kraj
kávovar: QM Alexia EVO, Technivorm Moccamaster, Aeropress, Moka el.
mlýnek: Niche Zero, Fiorenzato Doge 63 , Mazzer Mestre, Handground

Re: Volba množství kávy, velikosti misky

Příspěvek od danst »

Konečně někdo, kdo pije taky full city, shodou okolností to mám s 16g asi stejně.

Uživatelský avatar
OndraMikus
více pokročilý
Příspěvky: 176
Registrován: čtv 14. črc 2016 11:51:04
bydliště: Vsetín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer mini electronic-A, Rancilio rocky

Re: Volba množství kávy, velikosti misky

Příspěvek od OndraMikus »

danst píše:Konečně někdo, kdo pije taky full city, shodou okolností to mám s 16g asi stejně.
Mě to nejvíc chutná, ale příznávám se, že jsem chuťově takový Ital. Prostě jak je to kyselé, tak mě to moc nepasuje, spíš hořčí, ale ne spálené. No a míň než full city je už chtě nechtě postupně kyselé, ale často se to dá ještě zachránit. Víc než full city už moc zachránit nejde. Ale je to jen můj pohled na věc skrze moje chuťové buňky. Někde jsem slyšel že se lidi děli podlé vnímání hořkosti na 3 skupiny: Non tester (všude vnímá hořké chutě a to i tam kde nejsou. Toto bývala moje manželka, než se vytrénovala), tester(Tady je teď moje manželka) a Super tester (Člověk, který hořkou chuť nevnímá moc nikde. to jsem já. O hořkých chutích řeknu, že je to slaďoučké a to stejné o chilli paprikách a podobně.) Podotýkám, že tomu ve skutečnosti nerozumím a toto co píšu je jen můj selský výklad a vlastně jsem už off topic :pardon: .
Kávovar: Carimali Alfa
Alternativy: Chemex CM-8A | Hario V60-01 | Aeropress | 3x Moka konvička (100 ml, 150 ml, 250 ml) | 1L Frenchpress | Džezva 320 ml | Hario Wood Neck DPW-1 | Bonavita immersion dripper | Hario Vaccum pot NXA-5 | Kalita wave 185
Mlýnky: Mazzer mini electronic-A | Rancilio rocky SD | Porlex Mini
.....a mnoho dalších kávových serepetiček.....

Uživatelský avatar
pifko
Příspěvky: 43
Registrován: úte 26. pro 2017 12:11:07
bydliště: Praha
kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, V60
mlýnek: Eureka Olympus 75 E HS, DIY brew grinder

Re: Volba množství kávy, velikosti misky

Příspěvek od pifko »

To rozdělení sedí, ale máš to prohozené. Super taster kávu pít nemůže, protože je pro něj neuvěřitelně hořká. Super taster má velmi zvýšenou citlivost na chutě, takže to, co někomu přijde jako příjemně hořké, je pro něj k nevydržení.

Uživatelský avatar
OndraMikus
více pokročilý
Příspěvky: 176
Registrován: čtv 14. črc 2016 11:51:04
bydliště: Vsetín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer mini electronic-A, Rancilio rocky

Re: Volba množství kávy, velikosti misky

Příspěvek od OndraMikus »

Aha, super, díky za upřesnění.
Kávovar: Carimali Alfa
Alternativy: Chemex CM-8A | Hario V60-01 | Aeropress | 3x Moka konvička (100 ml, 150 ml, 250 ml) | 1L Frenchpress | Džezva 320 ml | Hario Wood Neck DPW-1 | Bonavita immersion dripper | Hario Vaccum pot NXA-5 | Kalita wave 185
Mlýnky: Mazzer mini electronic-A | Rancilio rocky SD | Porlex Mini
.....a mnoho dalších kávových serepetiček.....

Uživatelský avatar
zorin87
pokročilý
Příspěvky: 88
Registrován: pon 21. úno 2011 17:54:51
bydliště: Boskovice
kávovar: Futura Kikka, Bialetti, Aeropress
mlýnek: Eureka Mignon

Re: Volba množství kávy, velikosti misky

Příspěvek od zorin87 »

To mám podobně. Když se vrátím ke svým začátkům pití pressa, kdy jsem kávu vytvořenou automatem Delonghi považoval za božskou, "tvrdou chuť" kávy. Nyní je to řidinka a prostě vím, že z tohoto pořádně nechutná.
Jinak ještě prosím o radu s tím mletím. Takhle pomletou kávu (https://imgup.cz/image/kLjK) mám i teď, kdy jsem mlýnek dal na hrubší mletí (je to špatně seřízený mlýnek či ovlivnění kávou (??), kterou patrně znáte - zdejší Brasil Cerrado Caramelo). Do páky se namlelo cca 18 g, kterých se v jednopáce do hlavy ani nevlezly. Musel jsem tedy trošku usypat, ale stále té kávy tam bylo víc jak jsem míval dříve. Po puštění malý hrníček natékal 10 - 15 s. Čili kdybych takto namlel cca 10 - 12 g, káva by natekla ještě rychleji a hodně se blížila automatu...
Life is too short to drink bad coffee...
No matter how old you are!

...
Zkušenosti s: kávovarem La Scala Butterfly, De'Longhi ESAM 3000 B Magnifica a s mlýnky Macap M2M, Eureka Mignon Perfetto, Krups GVX242, Eta 0066 (80. léta) :)

Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „k přípravě kávy“