Predhriatie hrnčeka

rady, poznatky, postřehy k přípravě kávy, především na espresso
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
cool_point
pokročilý
Příspěvky: 83
Registrován: sob 22. lis 2008 10:08:24
bydliště: Handlová/Prievidza (31) SR
kávovar:
mlýnek:

Predhriatie hrnčeka

Příspěvek od cool_point »

Možno pre niekoho banálna záležitosť, ale pre amatéra, nie.
Ako nahrievate hrnček? Ak vodou, tak koľko napustíte vody a kedy ju vylejete? Tesne pred extrakciou, alebo len odpustíte teplú vodu a hneď ju vylejete?
Ďakujem.
Uživatelský avatar
xjurasek
začátečník
Příspěvky: 68
Registrován: pát 05. zář 2008 21:52:51
bydliště: Břeclav
kávovar:
mlýnek:

Re: Predhriatie hrnčeka

Příspěvek od xjurasek »

Nejlepší je těsně před přípravou espressa nahřát hrníček tak, že do něj napustíte horkou vodu z kávovaru. Tím se nahřeje i páka a hrníček já osobně plním až po okraj, aby se celý nahřál. Vodu vylijete a můžete připravovat espresso. Pokud máte automat, tak je nejlepší pouštět vodu z trysky a nebo pokud ji někdo nemá tak klasicky do mikrovlnky.
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Predhriatie hrnčeka

Příspěvek od David »

Nenahřejvám, považuji to za zbytečnost. Teplotní rozdíl kávy puštěné do nahřátého a nenahřátého hrnečku je nepatrný (někde jsou tu testy). Nahřejvám jen páku tím, že ji nechám v mašině, když se ohřejvá voda, a ohřejvám hlavu odpuštěním malého množství vody pře extrakcí. Tam je vliv významný.
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Uživatelský avatar
arny71
více pokročilý
Příspěvky: 253
Registrován: stř 26. bře 2008 1:07:14
bydliště: Jižní Morava
kávovar:
mlýnek:

Re: Predhriatie hrnčeka

Příspěvek od arny71 »

Vzhledem k tomu, že stejně vždy před extrakcí odpouštím vodu, tak ji zrovna použiji na nahřátí šálku. Zda je to na p*d nevím, ale určitě to neuškodí.
mila001
více pokročilý
Příspěvky: 188
Registrován: úte 19. srp 2008 22:29:25
bydliště: Roudnice n.Labem
kávovar: Vibiemme Domobar,Lelit PL 41TEM, Gaggia Baby Class
mlýnek: Ascaso I-Steel,Nemox

Re: Predhriatie hrnčeka

Příspěvek od mila001 »

Přesně takhle to dělám taky stejně vodu odpouštím tak proč s ní nenahřát hrneček.
Uživatelský avatar
Ostmes
více pokročilý
Příspěvky: 355
Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
bydliště: Vysočina
kávovar:
mlýnek:

Re: Predhriatie hrnčeka

Příspěvek od Ostmes »

David píše:Nenahřejvám, považuji to za zbytečnost. Teplotní rozdíl kávy puštěné do nahřátého a nenahřátého hrnečku je nepatrný (někde jsou tu testy). Nahřejvám jen páku tím, že ji nechám v mašině, když se ohřejvá voda, a ohřejvám hlavu odpuštěním malého množství vody pře extrakcí. Tam je vliv významný.
Ahoj Davide,

a co udrzeni teploty v prubehu piti? Ano, uznavam u presa na tri "srky" se to nemusi zdat dulezite, ale pri capucinu ci tzv. ceskem presu to ma sve opodstatneni (alespon u nas ano). Ja pouzivam oboji a to dle nalady, trysky i paku. Oboji proplachuji pred pouzitim, takze to je jedno.
Ostmes
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Predhriatie hrnčeka

Příspěvek od David »

Kapucino nahreje mliko, ceske preso nepiju.
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Uživatelský avatar
Ostmes
více pokročilý
Příspěvky: 355
Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
bydliště: Vysočina
kávovar:
mlýnek:

Re: Predhriatie hrnčeka

Příspěvek od Ostmes »

Ja vim, ze ho nahreje, ale o chladnejsi hrnecek dojde k "ochlazeni" obsahu drive nez o predehraty. Tim padem i piti capucina se stejnou teplotou muze probihat dele.
Nikomu to vsak nevnucuji! Urcite jde o zvyk.
Hezky bozihodovy vecer.
David
silně pokročilý
Příspěvky: 1456
Registrován: pát 18. led 2008 11:32:30
bydliště: Praha
kávovar: Gaggia Evolution
mlýnek: Gaggia MDF

Re: Predhriatie hrnčeka

Příspěvek od David »

True, ale podle mě je ten rozdíl velmi nepatrný ;)
Něžný kávový barbar preferuje tyto kávy a hodnotil tyto restaurace. Proč se vyhnout levným kávovarům?
Uživatelský avatar
xronos
Příspěvky: 19
Registrován: stř 17. lis 2010 0:04:12
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Predhriatie hrnčeka

Příspěvek od xronos »

No to bych neřekl ..... pokud ten hrnek je studený a tlustostěnný ... tak veškerou teplotu ihned pohltí porcelán a káva je studená dřív, než ji člověk naservíruje (sobě nebo druhému).
Uživatelský avatar
pecan
více pokročilý
Příspěvky: 167
Registrován: ned 06. pro 2009 12:01:47
bydliště: Brno
kávovar: Expobar Office Control
mlýnek: Mazzer S.J.

Re: Predhriatie hrnčeka

Příspěvek od pecan »

Taky nahřívám malé tlustostěnné hrnky na espresso - horkou vodou z kávovaru, pak začínám mlýt kávu a mezitím se hrnky pěkně prohřejou.
Uživatelský avatar
xronos
Příspěvky: 19
Registrován: stř 17. lis 2010 0:04:12
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Predhriatie hrnčeka

Příspěvek od xronos »

ja vlastne pouzivam tu vodu, ktera je potreba na spusteni termostatu ... pak melu (hrnek se nahreje) ... boiler se nahreje ... odpustim 5 sekund, vyleju vodu z hrnku, nasadin paku, delam kafe
Uživatelský avatar
prijemnyauzitocny
Příspěvky: 5
Registrován: sob 25. pro 2010 19:32:24
bydliště: cífer
kávovar:
mlýnek:

Re: Predhriatie hrnčeka

Příspěvek od prijemnyauzitocny »

presne tak, používam iba hrubostenné šáločky, nechám ich natiecť cez páku do polovice, čiže asi 35 ml, potom do páky nameliem, nasadím, vylejem vodu, pustím"šot", zapnem paru, spravím "Mikropenu", dolejem šálky a je
Naposledy upravil(a) primacafe dne pon 31. led 2011 15:53:00, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Citujete zbytečně předchozí příspěvek - smazal jsem ho (nesmyslně tím narůstá objem fóra)
mill
silně pokročilý
Příspěvky: 520
Registrován: sob 20. pro 2008 12:58:10
bydliště: Brno
kávovar:
mlýnek:

Re: Predhriatie hrnčeka

Příspěvek od mill »

Občas se setkám s tím (hlavně v kavárnách), že hrnek nahřívají nahoře na vytápěné desce otočený dnem vzhůru. Dost často je potom tak horký, že se kafe nedá pár minut vůbec pít. Nedejbože ještě prdnou na hrnky utěrku. Na profimašinách je nahřívání fakt někdy dost výživný :o
Doma ale napustím půl hrnku vodou z trysky, umelu, utampuji, odpustím, nasadím, kafuji, vypiju. Odpouštím vodu z hlavy ale až těsně před nasazením páky, když to udělám na začátku přípravy, termostat má větší možnost to zase dohřát, sviňa jedna.
Uživatelský avatar
prijemnyauzitocny
Příspěvky: 5
Registrován: sob 25. pro 2010 19:32:24
bydliště: cífer
kávovar:
mlýnek:

Re: Predhriatie hrnčeka

Příspěvek od prijemnyauzitocny »

som zaciatocník, ale mne sa to darí na silvii v3 model 2010 takto: zapnem ju cca 30 min pred, odpustim vodu, zapne sa ohrev, počkám kým vypne kontrolka, nasadim páku....viď vyššie... na 99,9% stihnem "šot" skôr ako zasa zopne termostat,
aj som meral teplometom Motta teplotu tečúcej vody, aj kávy a žiadne veľké odchýlky. naväčšie rozdiely zatiaľ robí káva: druh, kvalita a čerstvosť
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: Predhriatie hrnčeka

Příspěvek od hnup »

Ja som na tom podobne ako David - na predhrievanie šálok vodou som sa vykašlal. Silvia vyžaduje celkom dlhý čas na predhriatie stroja samotného (ja jej dávam minimálne 30 min.), za ten čas sa aj šálky na hornej ploche kávovaru zohrejú na celkom primeranú teplotu.
Jedine ak vyberám šálku z linky tesne pred prípravou (návšteva s nečakanými požiadavkami), tak predhrievam vodou.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Uživatelský avatar
pavlik
Příspěvky: 32
Registrován: úte 23. lis 2010 11:21:22
bydliště: Uherský Brod
kávovar:
mlýnek:

Re: Predhriatie hrnčeka

Příspěvek od pavlik »

Pokud není zapnutá mašina předem , tak návštěva 30 minut čeká ?
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: Predhriatie hrnčeka

Příspěvek od hnup »

K Tebe chodí návšteva len na skok na kávu? :-)
Keď čakám návštevu, tak je mašina vždy zapnutá vopred. Ale ani nečakaná návšteva nie je až taký problém, predsa len Silvia má dosť dlhú tepelnú zotrvačnosť, takže pri mojej prevádzke úplne vychladne len cez noc.

Ešte doplnenie: Keď som sa tak nad tým zamyslel, návštevám v drvivej väčšine aj tak robím espresso z "obchodovej" kávy, tam nad nejakým zastabilizovaním teploty ani netreba veľmi uvažovať.
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
zdenok
více pokročilý
Příspěvky: 381
Registrován: ned 20. dub 2008 13:29:49
bydliště: Bratislava
kávovar: Vibiemme Domobar Super(HX),Rancillio Silvia /w Auberins PID
mlýnek: Baratza Forté AP, Rancillio Rocky SD

Re: Predhriatie hrnčeka

Příspěvek od zdenok »

tak snáď keď čakám návštevu, tak zapnem kávovar dopredu a keď je návšteva nečakaná, tak si buď počká alebo si kávu nezaslúži :grin:
Zdenok
Vibiemme Domobar Super (HX), Baratza Forté AP, Rancillo Silvia+PID Auberins DeLuxe, Rancillo Rocky
[/size]
Uživatelský avatar
pavlik
Příspěvky: 32
Registrován: úte 23. lis 2010 11:21:22
bydliště: Uherský Brod
kávovar:
mlýnek:

Re: Predhriatie hrnčeka

Příspěvek od pavlik »

Od té doby co mám Silvii , mám spoustu nečekaných návštěv . Řeším to tak že počkám na zhasnutí kontrolky . Proženu vodu hlavou i se sítkem a počkám až se znovu nahřeje .
Odpovědět

Zpět na „k přípravě kávy“