Espresso - kde dělám chybu?

rady, poznatky, postřehy k přípravě kávy, především na espresso
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Avatar uživatele
jarek89
Příspěvky: 11
Registrován: So 29. Lis 2014 23:56:45
bydliště: Moravskoslezský kraj
kávovar: Grimac La Uno
mlýnek: Fiorenzato Doge 63

Espresso - kde dělám chybu?

Příspěvekod jarek89 » Ne 24. Ún 2019 19:35:29

Ahoj chci vás poprosit o radu, nedaří se mi udělat espresso podle mých představ, vím že někde dělám chybu, ale nevím kde. Puk je suchý. Natočil jsem video z extrakce.

Kód: Vybrat vše

https://www.youtube.com/watch?v=W7pXhlrJU9A


Budu rád za každou radu. Díky


Avatar uživatele
jerrymouse
více pokročilý
Příspěvky: 152
Registrován: Po 07. Led 2013 18:36:42
bydliště: Plzeň
kávovar: Lelit Bianca
mlýnek: Niche Zero, Rancilio Rocky, pár ručních

Re: Espresso - kde dělám chybu?

Příspěvekod jerrymouse » Ne 24. Ún 2019 20:47:43

Zkus zjemnit mletí, teče to moc rychle. A pokud nemáš váhu, tak jí začni používat.

Avatar uživatele
johneer
více pokročilý
Příspěvky: 179
Registrován: Čt 21. Pro 2017 13:04:51
bydliště: Praha
kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress
mlýnek: Rancilio Rocky doserless, Porlex Tall

Re: Espresso - kde dělám chybu?

Příspěvekod johneer » Po 25. Ún 2019 15:59:58

Problém vidím v příliš velkém průtoku (i když na nahé páce se to odhaduje hůř než na výpusti). Možné příčiny: 1. málo kávy, 2. příliš hrubé mletí, 3. příliš slabé tampování. Kombinací předešlého lze docílit lepšího výsledku. Základ je váha (pokud chci upravovat množství kávy, musím přesně vědět, kolik jí tam dávám). Buď můžete dát víc kávy nebo jí můžete dát stejně a jemněji namlít a nebo kombinace předešlého. Tampování bych se snažil držet hlavně pořád stejné, to je důležitější než absolutní síla, kterou tlačíte. Vždy je dobré hýbat jen jedním parametrem (nejlépe mletím, protože dávka je limitována kapacitou páky a měnit tampování taky moc nejde).

Avatar uživatele
dslecinka
více pokročilý
Příspěvky: 253
Registrován: Pá 17. Dub 2015 16:29:56
bydliště: Londýn, UK
kávovar: Hario V60
mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10

Re: Espresso - kde dělám chybu?

Příspěvekod dslecinka » Út 26. Ún 2019 0:33:31

to mi příjde jako staré kafe, jako fakt. a mlít malinko jemněji. ono aby to na nahé páce vypadalo krásně, tak to většinou musí být ristretto a chce to hodně kafe do misky (velkou misku).
většinou.

Avatar uživatele
robertSVK
více pokročilý
Příspěvky: 137
Registrován: Po 23. Bře 2015 16:22:07
bydliště: Bratislava
kávovar: Saeco Aroma SIN015 PID (2001), Gaggia New Baby PID
mlýnek: Gaggia MDF (1983)

Re: Espresso - kde dělám chybu?

Příspěvekod robertSVK » Út 26. Ún 2019 8:22:51

Stará káva, to napadlo aj mňa. Bežná chyba začínajúceho - budem sa učiť na káve z hypermarketu. Netvrdím, že je to tento prípad.
Kávovary: Saeco Aroma (SIN015), PID;
Mlynčeky: Hario Mini Mill, Gaggia MDF (1983), Saeco (samodomo)

Avatar uživatele
MirekCek
více pokročilý
Příspěvky: 112
Registrován: Pá 16. Zář 2016 8:50:37
bydliště: Ostrava
kávovar: Lelit PL41TEM, AP
mlýnek: Eureka Mignon, Porlex mini

Re: Espresso - kde dělám chybu?

Příspěvekod MirekCek » Stř 27. Ún 2019 10:50:44

Kluci to tady už dobře popsali, přidám své skromné postřehy:

1) Nahá páka, a tím spojená příprava kávy, je tak trochu vyšší dívčí. Tady se ukáže, jak dobře umíš zacházet s tamperem.
2) Nahá páka = dokonalé kanálkování. Faktorů, který ovlivňují výsledek je mnoho, výše jsou popsány, přidám další, chce to praxi
3) V jednom okamžiku si všimni, že ta káva vystříkne bokem (cca sekvence za polovinou videa), to je jasný příklad toho, že jsi to špatně upěchoval nebo ta kává je moc nahrubo namletá.
4) Co je espresso podle Tvých představ? Protože někomu takto extrahovaná káva může chutnat, no evidentě je to dost rychlé.
5) Se starou je problém jakbysmet. Teď je otázkou, zda byla pomletá, nebo sis ji mlel sám, i když: ve výsledky je to jedno.
6) Trénuj, trénuj, trénuj
:-)




  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Vrátit se na “k přípravě kávy”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 1 host