Espresso - kde dělám chybu?

rady, poznatky, postřehy k přípravě kávy, především na espresso
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Odpovědět
Uživatelský avatar
jarek89
Příspěvky: 14
Registrován: sob 29. lis 2014 23:56:45
bydliště: Moravskoslezský kraj
kávovar: Grimac La Uno
mlýnek: Fiorenzato Doge 63

Espresso - kde dělám chybu?

Příspěvek od jarek89 »

Ahoj chci vás poprosit o radu, nedaří se mi udělat espresso podle mých představ, vím že někde dělám chybu, ale nevím kde. Puk je suchý. Natočil jsem video z extrakce.

Kód: Vybrat vše

https://www.youtube.com/watch?v=W7pXhlrJU9A
Budu rád za každou radu. Díky
Uživatelský avatar
jerrymouse
více pokročilý
Příspěvky: 218
Registrován: pon 07. led 2013 18:36:42
bydliště: Plzeň
kávovar: Lelit Bianca
mlýnek: Niche Zero, Timemore Sculptor 64s (SSP MP), 1zpresso Q2, ...

Re: Espresso - kde dělám chybu?

Příspěvek od jerrymouse »

Zkus zjemnit mletí, teče to moc rychle. A pokud nemáš váhu, tak jí začni používat.
Uživatelský avatar
johneer
více pokročilý
Příspěvky: 229
Registrován: čtv 21. pro 2017 13:04:51
bydliště: Praha
kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, Puck-Puck
mlýnek: Rancilio Rocky doserless, 1Zpresso JX-PRO

Re: Espresso - kde dělám chybu?

Příspěvek od johneer »

Problém vidím v příliš velkém průtoku (i když na nahé páce se to odhaduje hůř než na výpusti). Možné příčiny: 1. málo kávy, 2. příliš hrubé mletí, 3. příliš slabé tampování. Kombinací předešlého lze docílit lepšího výsledku. Základ je váha (pokud chci upravovat množství kávy, musím přesně vědět, kolik jí tam dávám). Buď můžete dát víc kávy nebo jí můžete dát stejně a jemněji namlít a nebo kombinace předešlého. Tampování bych se snažil držet hlavně pořád stejné, to je důležitější než absolutní síla, kterou tlačíte. Vždy je dobré hýbat jen jedním parametrem (nejlépe mletím, protože dávka je limitována kapacitou páky a měnit tampování taky moc nejde).
Uživatelský avatar
dslecinka
více pokročilý
Příspěvky: 300
Registrován: pát 17. dub 2015 16:29:56
bydliště: Londýn, UK
kávovar: Hario V60
mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10

Re: Espresso - kde dělám chybu?

Příspěvek od dslecinka »

to mi příjde jako staré kafe, jako fakt. a mlít malinko jemněji. ono aby to na nahé páce vypadalo krásně, tak to většinou musí být ristretto a chce to hodně kafe do misky (velkou misku).
většinou.
Uživatelský avatar
robertSVK
více pokročilý
Příspěvky: 138
Registrován: pon 23. bře 2015 16:22:07
bydliště: Bratislava
kávovar: Saeco Aroma SIN015 PID (2001), Gaggia New Baby PID
mlýnek: Gaggia MDF (1983)

Re: Espresso - kde dělám chybu?

Příspěvek od robertSVK »

Stará káva, to napadlo aj mňa. Bežná chyba začínajúceho - budem sa učiť na káve z hypermarketu. Netvrdím, že je to tento prípad.
Kávovary: Saeco Aroma (SIN015), PID;
Mlynčeky: Hario Mini Mill, Gaggia MDF (1983), Saeco (samodomo)
Uživatelský avatar
MirekCek
více pokročilý
Příspěvky: 111
Registrován: pát 16. zář 2016 8:50:37
bydliště: Ostrava
kávovar: Lelit PL41TEM, AP
mlýnek: Eureka Mignon, Porlex mini

Re: Espresso - kde dělám chybu?

Příspěvek od MirekCek »

Kluci to tady už dobře popsali, přidám své skromné postřehy:

1) Nahá páka, a tím spojená příprava kávy, je tak trochu vyšší dívčí. Tady se ukáže, jak dobře umíš zacházet s tamperem.
2) Nahá páka = dokonalé kanálkování. Faktorů, který ovlivňují výsledek je mnoho, výše jsou popsány, přidám další, chce to praxi
3) V jednom okamžiku si všimni, že ta káva vystříkne bokem (cca sekvence za polovinou videa), to je jasný příklad toho, že jsi to špatně upěchoval nebo ta kává je moc nahrubo namletá.
4) Co je espresso podle Tvých představ? Protože někomu takto extrahovaná káva může chutnat, no evidentě je to dost rychlé.
5) Se starou je problém jakbysmet. Teď je otázkou, zda byla pomletá, nebo sis ji mlel sám, i když: ve výsledky je to jedno.
6) Trénuj, trénuj, trénuj
:-)
Odpovědět

Zpět na „k přípravě kávy“