Zjemnění mletí

rady, poznatky, postřehy k přípravě kávy, především na espresso
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Avatar uživatele
OndraMikus
více pokročilý
Příspěvky: 133
Registrován: Čt 14. Črc 2016 11:51:04
bydliště: Vsetín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer mini electronic-A, Rancilio rocky

Zjemnění mletí

Příspěvekod OndraMikus » Stř 06. Lis 2019 16:16:13

Přemýšlel jsem jak bych mohl dosáhnout ještě většího zjemnění mletí.

Vím, že precizní misky potřebují jemnější mletí. - Používám
Vím, že mlet kávu s plné násypky taky dovolí jemnější mletí. - Používám
Zde na fóru jsem četl o papírovém filtru do misky dolů pod kafe. - Nechci používat, práce navíc.

Co dál ještě můžu udělat, kromě nového mlýnku?
Kávovar: Carimali Alfa
Alternativy: Chemex CM-8A | Hario V60-01 | Aeropress | 3x Moka konvička (100 ml, 150 ml, 250 ml) | 1L Frenchpress | Džezva 320 ml | Hario Wood Neck DPW-1 | Bonavita immersion dripper | Hario Vaccum pot NXA-5 | Kalita wave 185
Mlýnky: Mazzer mini electronic-A | Rancilio rocky SD | Porlex Mini
.....a mnoho dalších kávových serepetiček.....


Avatar uživatele
primacafe
Administrátor
Příspěvky: 5535
Registrován: Stř 16. Led 2008 23:49:30
bydliště: Kovalovice
kávovar: Carimali ALFA
mlýnek: Carimali Junior

Re: Zjemnění mletí

Příspěvekod primacafe » Stř 06. Lis 2019 16:44:57

Nastavit jemnější mletí na mlýnku.
_________________________________________________
Co z toho, že zítra bude líp, pokaždé když se probudím, tak je dnes.
--------------------------------------------------------
kávovar: Gaggia Classic, Saeco Family xxxx, Rancilio S27, LaCimbali M25 Leader, Allegro espresso, Miklos (Rega), Faema Zodiac, Carimali Alfa
mlýnek: Gaggia MDF, LaCimbali MD6, Rancilio MD50/AT, La SanMarco, LaCimbali HR Automatico Silver, Carimali Junior

Avatar uživatele
OndraMikus
více pokročilý
Příspěvky: 133
Registrován: Čt 14. Črc 2016 11:51:04
bydliště: Vsetín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer mini electronic-A, Rancilio rocky

Re: Zjemnění mletí

Příspěvekod OndraMikus » Stř 06. Lis 2019 21:12:15

:rofl: :rofl: :rofl: Jo, máte pravdu blbě jsem položil otázku. Myslel jsem jak bych mohl dosáhnout toho, že čas extrakce bude pořád normálních cca 25 vteřin, ale budu moct mlet jemněji. Můžu ještě něco změnit v průběhu přípravy kávy?
Kávovar: Carimali Alfa
Alternativy: Chemex CM-8A | Hario V60-01 | Aeropress | 3x Moka konvička (100 ml, 150 ml, 250 ml) | 1L Frenchpress | Džezva 320 ml | Hario Wood Neck DPW-1 | Bonavita immersion dripper | Hario Vaccum pot NXA-5 | Kalita wave 185
Mlýnky: Mazzer mini electronic-A | Rancilio rocky SD | Porlex Mini
.....a mnoho dalších kávových serepetiček.....

Avatar uživatele
pifko
Příspěvky: 39
Registrován: Út 26. Pro 2017 12:11:07
bydliště: Praha
kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress, V60
mlýnek: Eureka Olympus 75 E HS, DIY brew grinder

Re: Zjemnění mletí

Příspěvekod pifko » Stř 06. Lis 2019 23:06:26

Dát do misky méně kafe

Avatar uživatele
OndraMikus
více pokročilý
Příspěvky: 133
Registrován: Čt 14. Črc 2016 11:51:04
bydliště: Vsetín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer mini electronic-A, Rancilio rocky

Re: Zjemnění mletí

Příspěvekod OndraMikus » Čt 07. Lis 2019 10:18:18

Diky za doplnění, to jsem opomenul napsat. Z toho duvodu pouzivam do double misky radeji 16 gramů než víc. Jeste nejaka další cesta kterou neznam nebo nevyužívám?
Kávovar: Carimali Alfa
Alternativy: Chemex CM-8A | Hario V60-01 | Aeropress | 3x Moka konvička (100 ml, 150 ml, 250 ml) | 1L Frenchpress | Džezva 320 ml | Hario Wood Neck DPW-1 | Bonavita immersion dripper | Hario Vaccum pot NXA-5 | Kalita wave 185
Mlýnky: Mazzer mini electronic-A | Rancilio rocky SD | Porlex Mini
.....a mnoho dalších kávových serepetiček.....

Avatar uživatele
johneer
více pokročilý
Příspěvky: 193
Registrován: Čt 21. Pro 2017 13:04:51
bydliště: Praha
kávovar: Rancilio Silvia BC PID, Aeropress
mlýnek: Rancilio Rocky doserless, Porlex Tall

Re: Zjemnění mletí

Příspěvekod johneer » Čt 07. Lis 2019 10:40:41

Já myslím, že tady je ta kávová matematika neúprosná. Když chci zachovat průtok při zjemnění mletí, musím ubrat kafe. Ještě jsou takové možnosti jako míň tampovat nebo zvýšit tlak na mašině, ale to asi není správná cesta.

dandu
začátečník
Příspěvky: 70
Registrován: Út 29. Lis 2016 10:41:47
bydliště: Ostrava
kávovar: Sage BES920/Catler ES9010 <- ex.Rancilio Silvia 2016
mlýnek: Niche Zero <- Fiorenzato F4e nano v2 <- ex. Catler CG8030

Re: Zjemnění mletí

Příspěvekod dandu » Čt 07. Lis 2019 23:39:23

Delší preinfuze taky dovolí zjemnit mletí.

Avatar uživatele
OndraMikus
více pokročilý
Příspěvky: 133
Registrován: Čt 14. Črc 2016 11:51:04
bydliště: Vsetín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer mini electronic-A, Rancilio rocky

Re: Zjemnění mletí

Příspěvekod OndraMikus » So 09. Lis 2019 16:11:46

Tak to je pro mě novinka, že preinfuze tomu pomůže. Žel nevyužiju to, protože tuto možnost moje Alfa neposkytuje.
Kávovar: Carimali Alfa
Alternativy: Chemex CM-8A | Hario V60-01 | Aeropress | 3x Moka konvička (100 ml, 150 ml, 250 ml) | 1L Frenchpress | Džezva 320 ml | Hario Wood Neck DPW-1 | Bonavita immersion dripper | Hario Vaccum pot NXA-5 | Kalita wave 185
Mlýnky: Mazzer mini electronic-A | Rancilio rocky SD | Porlex Mini
.....a mnoho dalších kávových serepetiček.....

Avatar uživatele
dslecinka
více pokročilý
Příspěvky: 274
Registrován: Pá 17. Dub 2015 16:29:56
bydliště: Londýn, UK
kávovar: Hario V60
mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10

Re: Zjemnění mletí

Příspěvekod dslecinka » Ne 10. Lis 2019 21:00:04

namontujte vypinac na pumpu, tim dosahnete preinfuze docela snadno.
proc chcete nutne zachovat 25 sekund extrakce?

Avatar uživatele
OndraMikus
více pokročilý
Příspěvky: 133
Registrován: Čt 14. Črc 2016 11:51:04
bydliště: Vsetín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer mini electronic-A, Rancilio rocky

Re: Zjemnění mletí

Příspěvekod OndraMikus » Po 11. Lis 2019 6:31:50

No, cca 25 vterin chci zachovat, protoze chci delat espresso prece. V pripade preinfuze je jasne, ze je to + cas preinfuze.
Kávovar: Carimali Alfa
Alternativy: Chemex CM-8A | Hario V60-01 | Aeropress | 3x Moka konvička (100 ml, 150 ml, 250 ml) | 1L Frenchpress | Džezva 320 ml | Hario Wood Neck DPW-1 | Bonavita immersion dripper | Hario Vaccum pot NXA-5 | Kalita wave 185
Mlýnky: Mazzer mini electronic-A | Rancilio rocky SD | Porlex Mini
.....a mnoho dalších kávových serepetiček.....

Avatar uživatele
j.bill
silně pokročilý
Příspěvky: 1358
Registrován: Čt 27. Srp 2015 12:29:37
bydliště: Moravia Magna
kávovar: Fiorenzato Bricoletta ELE, Grimac La Uno
mlýnek: La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 FIMD

Re: Zjemnění mletí

Příspěvekod j.bill » Po 11. Lis 2019 10:18:17

Nerozumný kupec
*bylo: Gaggia: Classic Plus, Espresso, Gran DeLuxe, Isomac Macinino
*je: Ascasso Dream Versatile, Turmix TX10, Gaggia New Baby Class, Gaggia Baby Twin, 3x Rancilio Silvia, Brasilia Cappuccino Roma, Grimac Mini-La Uno, 2x Expobar Office Control, 2x Fiorenzato Bricoletta ELE, La San Marco Practical 95E, La Spaziale Vivaldi S1
2x KitchenAid 5KCG100, Cunill Marfil, RR45, 4x La San Marco SM 90/A, IBI KM 65 full inox mondose digital, La Cimbali Junior

PS: Své názory nikomu nevnucuji, každý ať si dělá, jak uzná za vhodné!

Avatar uživatele
dslecinka
více pokročilý
Příspěvky: 274
Registrován: Pá 17. Dub 2015 16:29:56
bydliště: Londýn, UK
kávovar: Hario V60
mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10

Re: Zjemnění mletí

Příspěvekod dslecinka » Út 12. Lis 2019 9:29:06

OndraMikus napsal:No, cca 25 vterin chci zachovat, protoze chci delat espresso prece. V pripade preinfuze je jasne, ze je to + cas preinfuze.


aha, takze kdyz bych mela espresso s extrakci co bude trvat 30 sec tak to vlastne neni espresso?
to je strasna blbost tenhle pitomej italskej standard prumernosti.

Avatar uživatele
OndraMikus
více pokročilý
Příspěvky: 133
Registrován: Čt 14. Črc 2016 11:51:04
bydliště: Vsetín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer mini electronic-A, Rancilio rocky

Re: Zjemnění mletí

Příspěvekod OndraMikus » Út 12. Lis 2019 11:02:27

Hodně jsem se v tomto vláknu snažil odpovídat co nejpřesněji a nejjednodušeji, aby se toho někdo nechytl a nezavedl téma jinam, protože u písemného projevu se někdy věci zle pochopí. Zkusím to ještě jednou... Jedná se mi pouze o to udržet stejný čas, ale využít jiné způsoby, které zjemnění mletí dovolí. Už sice na kávovaru nějakou chvíli kávu připravuju, ale pořád se považuju za toho, kdo se to učí a kdo to objevuje, tak jsem se chtěl zeptat vás ostatních zkušenějších na rady. Jak jsem popsal v prvním příspěvku, tak některých metod, které dovolí jemnější mletí jsem si už vědom...ale existují ještě další? Jestli ano, jsem s nimi! Děkuju za věcný příspěvek s preinfůzí, to je přesně odpověď kterou hledám.

Nemám dojem, že espresso musí téct 25 vteřin jinak je to brynda a nebo něco jiného. 25 vteřin jsem uvedl jako konkrétní příklad - mimochodem, proto to jsem u toho vždy použil zkratku "cca" v domění, že to nezavede vlákno. Moje chyba, měl jsem použít neznámou "x".

Takže si představte že vám kafe teče čas "x" co můžete udělat pro to, aby jste mohli zjemnit mletí a státe to teklo čas "x"?
Kávovar: Carimali Alfa
Alternativy: Chemex CM-8A | Hario V60-01 | Aeropress | 3x Moka konvička (100 ml, 150 ml, 250 ml) | 1L Frenchpress | Džezva 320 ml | Hario Wood Neck DPW-1 | Bonavita immersion dripper | Hario Vaccum pot NXA-5 | Kalita wave 185
Mlýnky: Mazzer mini electronic-A | Rancilio rocky SD | Porlex Mini
.....a mnoho dalších kávových serepetiček.....

Avatar uživatele
dslecinka
více pokročilý
Příspěvky: 274
Registrován: Pá 17. Dub 2015 16:29:56
bydliště: Londýn, UK
kávovar: Hario V60
mlýnek: Mahlkönig/Ditting EK10

Re: Zjemnění mletí

Příspěvekod dslecinka » Út 12. Lis 2019 11:37:36

ohrejte zrno pred mletim v mikrovlnce.
a nebo horky mleci kameny (tenhle princip pouziva Mythos One).

elasticita kavoveho zrna roste s teplotou a pri mleti se tak s rostouci teplotou produkuje mensi mnozstvi prachovych castic.

// sorry za tech 25 sekund, nebylo uplne jiste, jestli je to "konstanta v procesu" a nebo "modla" :) jeste jednou se omlouvam.

Avatar uživatele
OndraMikus
více pokročilý
Příspěvky: 133
Registrován: Čt 14. Črc 2016 11:51:04
bydliště: Vsetín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer mini electronic-A, Rancilio rocky

Re: Zjemnění mletí

Příspěvekod OndraMikus » Út 12. Lis 2019 17:11:11

Díky za další nápady. Docela mě to zaujalo že čerpadlo+vypínač=možnost preinfuze. Asi začnu přemýšlet jak to zrealizovat.
Kávovar: Carimali Alfa
Alternativy: Chemex CM-8A | Hario V60-01 | Aeropress | 3x Moka konvička (100 ml, 150 ml, 250 ml) | 1L Frenchpress | Džezva 320 ml | Hario Wood Neck DPW-1 | Bonavita immersion dripper | Hario Vaccum pot NXA-5 | Kalita wave 185
Mlýnky: Mazzer mini electronic-A | Rancilio rocky SD | Porlex Mini
.....a mnoho dalších kávových serepetiček.....

Avatar uživatele
Cubique
nováček
Příspěvky: 55
Registrován: Stř 14. Kvě 2008 17:57:41
bydliště: Bratislava
kávovar: Ascaso UNO Prof PID
mlýnek: Mazzer Mini Doserless, Ascaso I-Steel S-1

Re: Zjemnění mletí

Příspěvekod Cubique » Stř 13. Lis 2019 10:07:56

Preinfuze taky bezpochyby pomůže.

Avatar uživatele
OndraMikus
více pokročilý
Příspěvky: 133
Registrován: Čt 14. Črc 2016 11:51:04
bydliště: Vsetín
kávovar: Carimali Alfa
mlýnek: Mazzer mini electronic-A, Rancilio rocky

Re: Zjemnění mletí

Příspěvekod OndraMikus » Stř 13. Lis 2019 20:56:36

Čeká mě na Vánoce distributor, takže ho ještě nepoužívám... Ovlivní distributor nějak potřebu hrubosti mletí?
Kávovar: Carimali Alfa
Alternativy: Chemex CM-8A | Hario V60-01 | Aeropress | 3x Moka konvička (100 ml, 150 ml, 250 ml) | 1L Frenchpress | Džezva 320 ml | Hario Wood Neck DPW-1 | Bonavita immersion dripper | Hario Vaccum pot NXA-5 | Kalita wave 185
Mlýnky: Mazzer mini electronic-A | Rancilio rocky SD | Porlex Mini
.....a mnoho dalších kávových serepetiček.....

dandu
začátečník
Příspěvky: 70
Registrován: Út 29. Lis 2016 10:41:47
bydliště: Ostrava
kávovar: Sage BES920/Catler ES9010 <- ex.Rancilio Silvia 2016
mlýnek: Niche Zero <- Fiorenzato F4e nano v2 <- ex. Catler CG8030

Re: Zjemnění mletí

Příspěvekod dandu » Stř 13. Lis 2019 22:06:02

Záleží, jak kvalitně máte kávu v misce distribuovanou před tampováním teď. Pokud blbě a máte teď proto rychlejší průtok budete muset mít pak mírně hrubší namletí. Ale nemusí to být až tak pravidlem. Pokud máte už teď dobrou techniku tak to bude spíše hračka do procesu.




  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Vrátit se na “k přípravě kávy”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Nejsou tu žádní registrovaní uživatelé a 1 host