Kapucino poradi kroku (extrakce+peneni ci peneni+extrakce)

rady, poznatky, postřehy k přípravě kávy, především na espresso
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
Kytka
pokročilý
Příspěvky: 99
Registrován: sob 08. lis 2008 14:31:14
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Kapucino poradi kroku (extrakce+peneni ci peneni+extrakce)

Příspěvek od Kytka »

Ono i tohle
Jakmile se mléko začne zahřívat, lehce džezvu nakloňte, abyste vytvořili v mléce vírový efekt. Díky němu se dovnitř dostane vzduch, obsah nabude na objemu a vytvoří se pěna. Pouštějte páru, dokud mléko nezdvojnásobí svůj objem a stěna konvičky bude tak rozehřátá, že nebude možné na ní udržet ruku.
mi připadá, že jde proti těm radám, co se probíraly tady - tedy že vír v druhé fázi je k tomu, zamíchání pěny do mléka, přisávání vzduchu už by tam moc nemělo být.

prostě mi ten jejich postup nějak nesedí...
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: Kapucino poradi kroku (extrakce+peneni ci peneni+extrakce)

Příspěvek od hnup »

"Šálek cappuccina by měl mít cca 150 ml, měl by obsahovat jeden díl kávy espresso, jeden díl mléka a jeden díl mléčné pěny." - ich espresso by teda malo mať 50ml, super. Inak ten popis mi pasuje na prípravu mikropeny, tak neviem prečo spomínajú ten pomer 1:1:1. Taliani...
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Uživatelský avatar
VeruSKa
začátečník
Příspěvky: 70
Registrován: pát 17. říj 2008 14:03:07
bydliště: BRNO
kávovar:
mlýnek:

Re: Kapucino poradi kroku (extrakce+peneni ci peneni+extrakce)

Příspěvek od VeruSKa »

njn...však celá ta univerzita je nějaká podivná, myslím, že spíš než někoho něco učit budou rýžovat prašule.
Já to sem šoupla jen pro info, nemyslím, že to je nešťastnější postup :roll:
VeruSKa
Uživatelský avatar
Ostmes
více pokročilý
Příspěvky: 355
Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
bydliště: Vysočina
kávovar:
mlýnek:

Re: Kapucino poradi kroku (extrakce+peneni ci peneni+extrakce)

Příspěvek od Ostmes »

hnup píše:"Šálek cappuccina by měl mít cca 150 ml, měl by obsahovat jeden díl kávy espresso, jeden díl mléka a jeden díl mléčné pěny." - ich espresso by teda malo mať 50ml, super. Inak ten popis mi pasuje na prípravu mikropeny, tak neviem prečo spomínajú ten pomer 1:1:1. Taliani...
Třeba točí podmíráky.. :-)
Odpovědět

Zpět na „k přípravě kávy“