Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka

rady, poznatky, postřehy k přípravě kávy, především na espresso
Pravidla fóra
Dodržujte pravidla fóra ZDE
Než začnete psát svůj příspěvek, použijte funkci Hledat.

Odkazy směřující mimo fórum PRIMAcafé vkládejte do Code

* * * Prosím používejte diakritiku a interpunkci. * * *
Uživatelský avatar
vapno
Příspěvky: 47
Registrován: pát 16. kvě 2008 1:15:37
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka

Příspěvek od vapno »

Tak jsem se tak nějak pral pořád se správným pěněním mléka (jednou to šlo jak po másle, jednou hrůza děs) až jsem na netu narazil na tuto metodu tréninku:

http://www.youtube.com/watch?v=KxAvYoym ... re=related

...o co jde... netrénuje se na mléku (jednak důvod cena, druhak mě osobně vadí plýtvání když to nepovedené vylévám), ale na vodě s JEDNOU kapkou jaru (skutečně stačí jen jedna). Cíl je stejný jako u mléka ...tj. vytvořit mikropěnu v celém obsahu bez velkých bublin na povrchu.
Vlastní postup (to není nic nového):
-nasadit nádobu pod trysku, trysku umístit více pod hladinu, zapnout páru, nádobou klesat tak až tryska začne lehounce "přisávat" hladinu (skutečně jen slabounce, žádné velké chrochtání) a v této poloze držet,
-jak roste objem stále s nádobou lehce klesat, když je objemu dost, trysku více ponořit a směs dohřát a domíchat

V čem jsou tedy výhody?
-je to levné a hospodárné
-úspěchy jsou mnohem lépe vidět, jelikož voda je čirá a správným pěněním se z ní a saponátu stává jemná "mléčná" emulze, takže již při pěnění vidíte přesně jak to krásně jede
-chyby jsou také mnohem lépe vidět, pokud přisajete vzduchu moc tak okamžitě vylétnou obří bubliny, pokud máte jen ponořeno je voda jen "kalná" a efekt hladké bílé emulze se nedostaví...

Pro mne bylo cca. 15 pokusů během soboty podle tohoto návodu zcela zásadním obratem v dovednosti napěňování mléka, od té doby vysekávám mikropěnu prakticky z čehokoliv a bez problému (...ťuk ťuk na dřevo)...

Pro zkušené mlékomalíře to nic asi nepřinese, ale doufám že kopejtka jako já si to zkusí a k něčemu jim to bude...

Díky za přečtení a dejte vědět jak Vám to jde..

vapno
Uživatelský avatar
arny71
více pokročilý
Příspěvky: 253
Registrován: stř 26. bře 2008 1:07:14
bydliště: Jižní Morava
kávovar:
mlýnek:

Re: Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka

Příspěvek od arny71 »

Člověče, to je naprosto perfektní video, moc díky za odkaz! Jdu trénovat....
Uživatelský avatar
vapno
Příspěvky: 47
Registrován: pát 16. kvě 2008 1:15:37
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka

Příspěvek od vapno »

tak to jsem rád, že se Vám to také jako metoda líbí... mě se to osvědčilo dost...
Uživatelský avatar
pipis
více pokročilý
Příspěvky: 226
Registrován: čtv 11. čer 2009 10:50:30
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka

Příspěvek od pipis »

Vynikající video. Už jsem si pomalu myslel, že nemám ten správný JAR, ale při pátem pokusu to najednou přišlo a dělalo to přesně to samé, co má dělat s mlékem. Skvěle se to na tom učí, když jsem pak hned zkusil to samé s mlékem, šlo to už
samo :P Už jen doladit detaily.

To že se trénuje v průhledné vodě je opravdu velká výhoda, lépe se kontroluje pohyb konce trysky.
Uživatelský avatar
Muminnek
pokročilý
Příspěvky: 88
Registrován: pát 28. lis 2008 13:03:18
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka

Příspěvek od Muminnek »

Tak mi po dlouhotanánské době Italové konečně poslali zpátky opravený kávovar a zjišťuju, že už opět neumím napěnit mléko (s tím ručním šlehátkem jsem to za tu dobu dokonale vypilovala). Presso se mi po zjemnění původního odhadu mletí povedlo hned napodruhé, ale to pěnění musím potrénovat. Takže skočit do obchodu pro Jar a jde se na věc. Jestli ještě nakonec přece jenom nevytáhnu to šlehátko ze šuplíku :lol: .
Uživatelský avatar
mili
Příspěvky: 4
Registrován: úte 28. črc 2009 19:13:45
bydliště: kraj LIBERECKÝ
kávovar:
mlýnek:

Re: Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka

Příspěvek od mili »

ahoj tady Mili,jak pěníte mléko?úhel konvičky,ponoření,množství mléka...to je důležité pa
Uživatelský avatar
Ostmes
více pokročilý
Příspěvky: 355
Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
bydliště: Vysočina
kávovar:
mlýnek:

Re: Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka

Příspěvek od Ostmes »

Ahoj tady Ostmes.

No nevím zda je to rada, konstatovaní či jen povzdech.

Tošku mi to připadá jako rada profesinálního řidiče/čky řidiči/čce v autoškole.
Řazení, točení volantem, sešlapávaní plynu a spojky.... to je důležité.

Pokud se pokouším radit, či předávat vlastní poznatky napíšu co a jak dělat. Resp. co a jak děláte vy.

Mějte se fajn.
Ostmes
Uživatelský avatar
mili
Příspěvky: 4
Registrován: úte 28. črc 2009 19:13:45
bydliště: kraj LIBERECKÝ
kávovar:
mlýnek:

Re: Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka

Příspěvek od mili »

ahojky mili,tak tedy,do konvičky naleju mléko a to hlavně čerstvé/já používám obyčejné zn.Moraviva z PENNY/.Pro začátek je lepší červené plnotučné a nejlepšíje LASCATO,ale stojí skoro 30kč./lascato není čerstvé,ale je upravené na latte art/. V konvičce /0,3l/ mám mléko do poloviny,ponořím trysku asi 1cm a pouštím páru na doraz,konvičku mírně naklonit .Jási přistrčím zobáček souběžně s tryskou a nakloním konvičku.Začínají se dělat bublinky,ale to nevadí a s konvičkou pomalinku sjíždím dolu až vidím jak u trysky jemně pění mléko.Mléko nabývá na oběmu a hlídám teplotu.Ta má být 65- 70 stupňůC.Když sáhnete na konvičku, tak na ní neudržíte ruku.Pak sklepnout bublinky promíchat a máte to na 2 kávy latte art. Tak ať to jde mili
Naposledy upravil(a) mili dne sob 29. srp 2009 8:36:39, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
hnup
silně pokročilý
Příspěvky: 1773
Registrován: sob 19. led 2008 15:23:49
bydliště: Banská Bystrica
kávovar:
mlýnek:

Re: Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka

Příspěvek od hnup »

mili píše:V konvičce /0,3ml/ mám mléko do poloviny...
:o
Doteraz som bol hlúpy... Ale teraz u mňa nastal obrat o 360 stupňov.
Uživatelský avatar
Muminnek
pokročilý
Příspěvky: 88
Registrován: pát 28. lis 2008 13:03:18
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka

Příspěvek od Muminnek »

Tak já při tréninku s Jarem "objevila Ameriku" - totiž že Silvia má nejlepší výkon poté, co jí zhasne kontrolka a ten výkon s ubývající párou rapidně klesá (aspoň teda u toho nového třídirkového modelu). Jelikož neumím odhadnout, kdy je těsně před vypnutím zahřívání (aby se voda trvale ohřívala během pěnění), nemám PID a párátkem ucpat jednu z dírek se mi taky nepovedlo ;) , tak holt pěním nadvakrát, jak kdesi psal 2-czech. Nechám zhasnout kontrolku, nadělám bubliny (35°-40°C), počkám, až se voda opět nahřeje a pak vířím (65°-70°C).
Uživatelský avatar
Ostmes
více pokročilý
Příspěvky: 355
Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
bydliště: Vysočina
kávovar:
mlýnek:

Re: Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka

Příspěvek od Ostmes »

add. Silvia má nejlepší výkon poté, co jí zhasne kontrolka
To ano, ale pokud chci pěnit hned po zhasnutí kontrolky musím odpustit přebytečnou vodu, aby pára byla suchá.
Potom už intenzita není taková.

add. tak holt pěním nadvakrát, jak kdesi psal 2-czech.
Ano. Imho, vetšina uživatelů 1boilerových strojů pění na 2x.

Ostmes
Uživatelský avatar
DeadMan
pokročilý
Příspěvky: 81
Registrován: pon 07. dub 2008 18:00:32
bydliště: Plzeň
kávovar:
mlýnek:

Re: Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka

Příspěvek od DeadMan »

Nevim, jak na Silvii, ale na Classicu není třeba pěnit na 2x po naučení se jednoduchého triku - odpouštět páru, dokud nezhasne kontrolka (zaplo ohřívání), počkat cca 15 vteřin a začít pěnit.

Stroj pořád ohřívá vodu, trik je ten nenechat spirály vypnout, chce to odpozorovat fázi, kdy začít pěnit.
Pak je v podstatě neomezené množství páry (pozor na vyprázdnění boileru, jde to celkem rychle...).
Uživatelský avatar
Ostmes
více pokročilý
Příspěvky: 355
Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
bydliště: Vysočina
kávovar:
mlýnek:

Re: Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka

Příspěvek od Ostmes »

Vyzkouším to, ale pokud odpustím páru až do zhasnutí kontrolky (počítám tak 20sec?) a pak počkám 15sec, tak neušetřím moc času jesti vůbec nějaký. Protože nahřívaní druhé dávky páry netrváa déle než těch 35sec.

Pokud bude čas a chuť, tak to změřím na Silvii a dám vědět.

ostmes
Uživatelský avatar
DeadMan
pokročilý
Příspěvky: 81
Registrován: pon 07. dub 2008 18:00:32
bydliště: Plzeň
kávovar:
mlýnek:

Re: Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka

Příspěvek od DeadMan »

Ono na Silvii asi není toto tolik potřeba, protože má větší boiler. Ale Gaggie ho mají menší a celkem brzo jim dochází dech, klesne tlak páry a pak se musí čekat, než se dohřeje další. Tímto trikem se mi daří ohřívat mléko najednou bez pauzy akorát na 2 latté a šlo by ještě víc, neboť spirály pořád topí a ohřívají dále a dále...
Uživatelský avatar
Ostmes
více pokročilý
Příspěvky: 355
Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
bydliště: Vysočina
kávovar:
mlýnek:

Re: Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka

Příspěvek od Ostmes »

Teď jsem to zkusil a nezdá se to být špatné.

Vypuštění páry až do rozsvícení kontrolky 22sec.
+15sec.
poté pěnit.

Musím ještě ověřit jak se přístroj bude chovat při kratším hahřátí jelikož jsem ho měl zapnut cca 2 hodiny.

Ostmes
Uživatelský avatar
DeadMan
pokročilý
Příspěvky: 81
Registrován: pon 07. dub 2008 18:00:32
bydliště: Plzeň
kávovar:
mlýnek:

Re: Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka

Příspěvek od DeadMan »

Zřejmě to takhle půjde na všech jedno-boilerových mašinách s menším objemem...
Uživatelský avatar
pipis
více pokročilý
Příspěvky: 226
Registrován: čtv 11. čer 2009 10:50:30
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka

Příspěvek od pipis »

Ostmesi, takže jestli jsem tě pochopil správně? :

po zhasnutí kontrolky nahřívání odpouštíš cca 22s, než začne opět svítit kontrolka.
Necháš zahřívat při rozsvícené kontrolce 15s a pak si vyrábíš pěnu dle libosti?

Večer to zkusím :-)
Uživatelský avatar
Ostmes
více pokročilý
Příspěvky: 355
Registrován: pon 04. srp 2008 22:26:10
bydliště: Vysočina
kávovar:
mlýnek:

Re: Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka

Příspěvek od Ostmes »

Ahoj,

já to zkoušel včera poprvé takto:

Udělám preso
Sepnu spínač pro tvorbu páry
Jakmile zhasne kontrolka nahřívání otočím ventilem a odpouštím páru až do okamžiku opětovného rozsvícení kontrolky nahřívání (včera to trvalo 22sec.)
Počkám 15sec.
Začnu pěnit mléko až do 65C .

Nevím zda jsem pochopil Deadmana správně, ale šlo to.
Ostmes
Uživatelský avatar
pipis
více pokročilý
Příspěvky: 226
Registrován: čtv 11. čer 2009 10:50:30
bydliště:
kávovar:
mlýnek:

Re: Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka

Příspěvek od pipis »

Taky jsem to včera zkoušel podle tebe a funguje to.
Uživatelský avatar
DeadMan
pokročilý
Příspěvky: 81
Registrován: pon 07. dub 2008 18:00:32
bydliště: Plzeň
kávovar:
mlýnek:

Re: Zajímavá metoda tréninku pěnění mléka

Příspěvek od DeadMan »

Pochopil jsi zcela správně :-), dělám to úplně stejně. V pěnění to hodně pomůže...
Odpovědět

Zpět na „k přípravě kávy“